Ik heb deze smart plug gekocht om te koppelen aan mijn domoticz / Rpi3B+ opstelling. Ik heb voor de TP-link gekozen omdat deze op wifi werkt en daarom compatibel is met mijn doel (in tegenstelling tot Z-Wave of Bluetooth). De configuratie en het gebruik is eenvoudig met bestaande Python libraries. Ik heb de Kasa app nooit gebruikt. Daarnaast is dit een van de weinige smartplugs met energiemeting en compatibel met 16A stroomverbruik (dus wasmachine, oven, vaatwasser etc.).
Configuratie zonder cloud
Ik heb
https://www.softscheck.co...ngineering-tp-link-hs110/ https://github.com/softScheck/tplink-smartplug/ gebruikt om de HS110 te configureren zonder dat deze ooit met de TP-link cloud-server is verbonden.
Nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid is vergelijkbaar met een
Brennenstuhl PM 231E power meter:
- PM 231E: 1340±5W
- HS110: 1342W±5W
Stroomgebruik
Update Augustus 2019:
De HS110 zelf gebruikt 1.8±0.1W (idle, zonder load). Dit is 16 kWh per jaar, of ±3 euro stroomkosten per jaar (16*0.2).
Eerder meeste ik een hoger verbruik, hier is iets fout gegaan. Ik heb nu 2 plugs tegelijk gemeten, met en zonder base load van een 15W gloeilamp, daar komt dezelfde waarde uit.
De HS110 zelf gebruikt 4.3±0.2W (idle, dus zonder load, gemeten met bovengenoemde Brennenstuhl PM 231E), dit staat gelijk aan 38kWh per jaar of 9 euro aan stroomkosten (38*0.23), na ±3 jaar dus evenveel als de aanschafprijs.
Ter vergelijking: de Osram Smart+ Zigbee Plug gebruikt ±0.4W, maar de Osram kan daarentegen geen stroomverbruik meten.
Snelheid
De HS110 start in ±8 seconden op. Daarna duurt het ±3 seconden om met het wifi netwerk te verbinden.
Stabiliteit
Ik gebruik deze plugs nu een half jaar en ze hebben nog geen kuren vertoond. Het wifi bereik is goed en stabiel, en de plugs zelf lijken ook stabiel te draaien.
Update Maart 2021: 2 van de 3 smartplugs die ik heb vertonen opstartkuren: de eerste 5-10min na inschakelen ‘knippert’ de relais aan en uit. Na 10min is dit voorbij dus lijkt het iets met temperatuur te maken te hebben. 1 smartplug schakelt zelfs soms aan en uit na dagen continu aan staan. Ik ben op zoek naar vervanging.