Athom Homey

Tweakers zegt: 7

Athom Homey Review

12 november 2018, laatste update op 19 augustus 2020, 765 views Rapporteer
Product gekocht 0

In eerste instantie grote beloften, veel bugs en dingen die niet werken.
Er leek erg weinig ontwikkeling te zijn met een versie 2 van de software die zou komen maar vrij lang op zich heeft laten wachten.

Eerst was de integratie met Google slecht, ondertussen is die perfect.

Pluspunten

• Veel mogelijkheden
  • Goede Google assistent integratie
  • Stabiel

Minpunten

• Redelijk prijzig

Ondersteuning van verschillende apparaten en technologieën

Homey ondersteund erg veel waar ik op dit moment nog niet alles van gebruik, de door mij niet gebruikte onderdelen zal ik ook niet gaan beoordelen.

Wat ik van de Homey wel gebruik is op dit moment:
Ondersteuning van Somfy
de ondersteuning van Somfy waar ik mijn zonnescherm mee aanstuur, wat voldoende bereik heeft en waarbij ik tot op heden nog geen enkele keer een probleem mee heb ondervonden. Hierbij loop ik tegen een heel klein puntje aan waarbij Google het zonnescherm dicht doet als ik vraag deze te openen en omgekeerd. Dit heb ik opgelost door de aansturing om te keren, maar het gevolg is nu dat in de flows ik het zonnescherm dicht doe als ik hem open wil hebben. De aansturing van Google is dus precies andersom als dat deze in Homey zelf is.
Dit is zeker niet ideaal omdat dit niet echt intuïtief werkt wanneer ik vanuit de Homey app mijn zonnescherm wil bedienen.
Ondersteuning van Z-wave apparaten
Deze was in eerste instantie erg instabiel, wegvallende verbindingen, niet reagerende apparaten e.d. Dat is nu gelukkig opgelost door polling van de Greenwave Powernode 6 uit de functionaliteiten te halen. Sinds dat gebeurt is heb ik geen enkel issue meer gehad met de betrouwbaarheid of range van Z-wave apparaten, al moet ik er wel bij vermelden dat het apparaat wat het verste bij de Homey vandaan stond is vervangen door een Shelly, welke via WiFi werkt en niet meer via Z-wave. De motivatie hiervoor is dat ik de Fibaro dubbele schakelaar van die plaats liever elders gebruik, de afstand en het bereik waren hiervoor geen motivatie.
Ondersteuning van Sonoff apparaten
Deze zijn vanuit de app van Robert Klep helaas niet ondersteund, de app hiervoor vermeldt: "- Newer, or recently purchased, devices may not work with this app at all."
Hiervoor heb ik zelf een alternatief geschreven, welke niet in de app-store komt omdat er al een alternatieve app voor bestaat. Mijn alternatief heeft wel een hiaat, dat de Sonoff apparaten een vast IP adres nodig hebben, zonder dat je dat kunt toekennen vanuit de Sonoff firmware. Ik doe dat nu door vanuit mijn router vaste IP adressen aan deze apparaten toe te kennen waarna Homey wel een werkende aansturing van deze apparaten kan opzetten.
Een alternatieve methode waarbij vaste IP adressen niet langer nodig zijn wordt nu ook door de Homey SDK ondersteund al heb ik daar de tijd nog niet voor gevonden om dat te implementeren. De standaard firmware van Sonoff apparaten werkt best fijn, met push notificaties wanneer een schakelaar met de hand bedient wordt, waardoor een flow erg snel zal reageren wanneer een Sonoff apparaat als trigger voor een flow zal dienen.
Ondersteuning van Shelly apparaten
De Shelly apparaten zijn wat hardware betreft vergelijkbaar met de Sonoff apparaten. Deze apparaten worden vanuit de beschikbare app goed ondersteund, al mis ik hierin de push notificaties wanneer een schakelaar omgezet wordt. Bij de Shelly wordt polling toegepast om telkens de huidige status van een schakelaar op te halen, wat niet echt optimaal is naar mijn idee. Hierin werken de Sonoff apparaten dus fijner, maar die zijn dan weer te groot om achter een wandschakelaar in te bouwen, wat geen enkel probleem is met een Shelly 1 of Shelly 2.
Ondersteuning van de Google assistent
In eerste instantie was de Google ondersteuning ronduit slecht waarbij enkel in het engels aan Google gevraagd kon worden Ask Homey to .... waarbij het woord Homey vrijwel nooit goed herkend werd en er dus feitelijk niets goed ging. Ik had toen nog de hoop dat scenarios en of shortcuts door Google snel naar het Nederlands overgezet zouden worden zodat ik met eigen spraak commando's dit zou kunnen oplossen. Dat is vooralsnog niet gebeurd, al is de integratie met Google ondertussen sterk verbeterd.
Het hele talk to Homey / ask Homey to gebeuren is komen te vervallen. Alle apparaten die Homey kent worden nu gewoon doorgespeeld aan Google alsof deze direct met Google assistent gekoppeld zijn. Je merkt nu niet meer dat Homey er nog tussen zit.
Recent is hier vanuit Google ook ondersteuning voor zonneschermen bij gekomen waardoor ik simpel aan Google kan vragen om het zonnescherm open te doen. Tot mijn verbazing werkte dat in eerste instantie niet, vragen het zonnescherm dicht te doen resulteerde dan wel weer in een open zonnescherm.
Dat terwijl vanuit de Homey app het zonnescherm wel zoals verwacht functioneert, dus zonnescherm omhoog is dicht en omlaag is open. Dat heb ik nu in Homey omgedraaid zodat het vanuit Google goed werkt, maar vanuit de Homey app verkeerd om.
Daarbij moet ik ook rekening houden met een update waarmee dit probleem verholpen wordt, waarbij ik het veel minder erg vindt wanneer de Google opdracht plotseling verkeerd om gaat dan dat de Homey opdrachten plotseling andersom geïnterpreteerd worden. Het zou best vervelend zijn wanneer het zonnescherm plots open zou gaan als weeralarm aangeeft dat het gaat regenen.
Ondersteuning van Weeralarm
De integratie van deze app merk ik eigenlijk vrij weinig van, wat ik wel gemerkt heb is dat bij motregen dit niet door gegeven is vanuit weeralarm en ik handmatig het zonnescherm dicht heb gedaan. Ik heb nog niet mee gemaakt dat het zonnescherm vanzelf dicht is gegaan voor een naderende regenbui, maar wat niet is zou natuurlijk nog wel kunnen komen.
Ondersteuning van Onkyo receivers
In eerste instantie was de ondersteuning redelijk beperkt, ik kon opdrachten naar de versterker sturen, maar niet op acties op de versterker reageren. Recent is de app voor Onkyo helemaal herschreven, wat heel veel meer mogelijk maakt. Ik heb een klein kind van net 1 jaar rond lopen die regelmatig de receiver uit zet, wat best vervelend is als je bijvoorbeeld TV aan het kijken bent. Ik heb nu een flow ingesteld die de receiver weer aan zet, wanneer die uit gezet wordt terwijl de TV nog aan staat. Daarnaast wordt excessief hoog of juist laag volume weer automatisch gecorrigeerd en wordt de input selector weer snel terug gezet op de juiste input wanneer de kleine aan de verkeerde knoppen zit. Ook de bas/treble input wordt vanzelf gecorrigeerd.
Daarnaast kan ik andere apparaten nu gaan aansturen vanuit de receiver, zet ik de input selector bijvoorbeeld op game, dan kan ik nu de WiiU automatisch opstarten, maar ook weer uit zetten wanneer dat gewenst is. Kortom, ik kan er nu alles mee wat ik me maar zou kunnen voorstellen.
De flows die aangestuurd worden door Onkyo kunnen alleen te vaak afgetrapt worden waardoor deze automatisch uitgeschakeld worden. Dat heb ik opgelost door deze na iedere aanroep zelf uit te schakelen en wanneer de flow klaar is met verwerking weer in te laten schakelen. Hierdoor kan een flow niet langer meerdere keren per seconde aangeroepen worden en is dat issue verholpen.

Flows / automatisering

In Flows is redelijk veel in te stellen, zo maak ik gebruik van een app voor zonnestanden om te bepalen wanneer het zonnescherm automatisch dicht mag voor de nacht. Dit doe ik nu wanneer de zon achter de bomen weg zakt en het niet langer nodig is om het zonnescherm open te hebben.
Wat ik daarnaast erg makkelijk vindt is om alle verlichting in de woonkamer aan te sturen met 1 schakelaar. Wanneer ik de lamp boven de eet tafel aan zet, gaat alle andere verlichting behalve een stel grote spots mee aan. Zet ik de lamp boven de eet tafel daarna binnen 5 seconden weer uit, dan blijven de andere lampen branden. Ze ik de lamp boven de eet tafel na die 5 seconden uit, of wanneer ik de eet tafel lamp aanzet terwijl de overige sfeer verlichting al brandt en daarna binnen 5 seconden weer uit zet, dan gaat alle verlichting in de woonkamer mee uit.
Het instellen van wat meer complexe flows is voor mij redelijk eenvoudig, al zal dat voor menig persoon die niet de software ontwikkelaars achtergrond heeft een stuk lastiger blijken te zijn.

Wat ik nu voornamelijk mis is een flow die gebruik kan maken van een betrouwbaar Nederlands weerbericht. Hiervoor ben je nu eigenlijk afhankelijk van een eigen weerstation. Ik hoop zelf ergens een keer tijd vrij te kunnen maken om hier verandering in te kunnen brengen en dat betrouwbare Nederlandse weer wel aan flows toegevoegd te kunnen krijgen.

De Homey staat bij mij ergens verstopt achter een kastdeur. De infrarood en bluetooth functionaliteiten van Homey gebruik ik niet dus is er geen enkele reden om dit apparaat in het zicht te plaatsen. De app zelf gebruik ik ook vrij weinig. Wat ik verreweg het meeste gebruik is de schakelaar voor alle verlichting in de woonkamer, en daarnaast de Google assistent om zonnescherm en de TV mee te bedienen. Ik kijk zelf TV via ZiggoGo vanaf een op de TV aangesloten PC. Voor het aanzetten van de TV gebruik ik nu een spraak opdracht, waarna Homey de TV aan zet, de Computer opstart, de versterker aanzet, op het juiste kanaal, juiste geluids instellingen met het door ons geprefereerde volume. Mij rest vervolgens het multimedia toetsenbord te pakken waar een touchpad op geïntegreerd is om de PC mee te bedienen, of de mobiele telefoon voor een remote desktop natuurlijk.

Al met al draait Homey hier nu al een aantal jaren, waarvan de laatste paar jaar eigenlijk al geheel probleemloos. Geen enkele vastloper van Homey gehad. Het is een apparaat wat gewoon blijft werken, ik wil echt niet meer zonder. Ik raad dit apparaat ook aan, aan anderen.

Ik heb er wel spijt van dat ik een Somfy zonnescherm met RTS motor met ingebouwde afstandsbediening heb gekocht. Met de kennis die ik nu heb, had ik liever een standaard zonnescherm gehad met standaard aansturing met draden, om daar dan een Shelly 2.5 op aan te sluiten en die te kalibreren zodat ik met een spraak opdracht zou kunnen aangeven het scherm voor 50% open te willen doen. Het leuke is dat een Shelly 2.5 veel goedkoper is dan de ingebouwde aansturing met afstandsbediening. Daarbij is een Shelly 2.5 wel beveiligd en een Somfy RTS motor niet en is de Shelly 2.5 enkel beperkt door het bereik van mijn WiFi en dus niet afhankelijk van waar de Homey staat of deze binnen of buiten bereik is.

Heb jij ook een Athom Homey?