Samsung LC27JG50QQU Zilver Review

23 oktober 2018, laatste update op 23 oktober 2018, 1.568 views Rapporteer
Testpanel +1

Een zeer leuke monitor met goede kleurweergave en mooie vormgeving

Pluspunten

• Prijs/kwaliteit
  • Kleurweergave
  • Response tijd
  • Looks

Minpunten

• Ghosting
  • Glossy plastic voet
  • Ontbreken van Displayport kabel

Specificaties

De Samsung LC27JG50QQU heeft een diameter van 27 inch, een resolutie van 2560 op 1440 en een refresh rate van 144 Hz. De meest opvallende feature van deze monitor is de kromming van 1800R. Verder zijn er 3 aansluiting aanwezig waarvan 2 HDMI en 1 displayport.
In de doos zit de monitor, een glossy plastic voet, een afdekplaatje en een HDMI kabel. Het ontbreken van een displayport kabel is hier een gemis aangezien 144Hz enkel hiermee bruikbaar is. Zoals jdvv aangeeft in de comments is 144Hz wel mogelijk met HDMI, hiervoor dien je wel HDMI poort 2 te gebruiken.

Kleurweergave, contrast en helderheid

Hier heb ik weinig op aan te merken, de kleurweergave is er goed met diepe zwarten. Out of the box stond de helderheid wel iets te hoog naar mijn gevoel maar via de joystick onder het scherm is dit snel aangepast. Er is ook geen sprake van backlight bleed.

Er is ook een eye saver mode in te stellen die vergelijkbaar is met F.lux en night light in Windows. Die laatste 2 hebben voor mij wel de voorkeur aangezien deze automatisch gaan en de intensiteit daar ook kan worden aangepast.

Bouwkwaliteit en vormgeving

De LC27JG50QQU zit goed in elkaar, de afwerking van de monitor aan de achterkant is een donkergrijs mat plastic, vooraan aan de onderkant en rondom is de afwerking in een lichter grijs mat plastic. Hoewel de lichgrijze bezel rondom erg dun is heb je toch nog een zwarte band aan de zijkant en bovenaan. De voet heeft een glanzend zwarte afwerking. Ik vrees dat deze niet zo krasbestendig is en snel stof zal aantrekken. Wel leuk is dat er een afdekplaat aanwezig is en dat er een haakje op de voet zit die kan helpen met kabel management. Aan de achterkant zitten ook gaten voor een VESA arm.

Enige opmerkingen over de bouwkwaliteit is dat de tilt een beetje stroef is waarbij je de voet goed moet vasthouden en dat het scherm snel gaat wiebelen wanneer je bijvoorbeeld tegen je bureau zou botsen.

Zelf ben ik best te vinden voor dit subtiel maar toch modern ontwerp, deze eerder minimalistisch keuze zie je naar mijn mening een beetje te weinig in het gaming monitoren segment. Ook leuk dat de blauwe led die aangeeft wanneer het toestel in stand by staat uit gaat wanneer de monitor aan staat, deze is vrij fel en zou anders storend zijn.

Voorkant

Top shot

Kabel management detail

Bezel detail met de zwarte rand

Ghosting en inputlag

De monitor heeft wat last van ghosting maar dit vond ik niet storend, de inputlag is dan wel weer zeer laag. Helaas is er wel geen Freesync/G-sync compatibiliteit.

OSD menu

Het OSD menu en de bediening op dit toestel is de beste die ik tot nu toe al gebruikt heb, zowel op vlak van de features als het gebruiksgemak.
Naast het aanpassen van contrast, kleurweergave, helderheid en input zijn er ook enkele instellingen die je niet op iedere monitor zal tegen komen. Zo zijn er presets voor FPS, RTS, RPG en AOS games, kan je ook de response time aanpassen van normal naar faster of fastest. Als laatste is er ook "Samsung Magic Upscale", dit lijkt vooral een effect te hebben op de sharpness. Kan wellicht handig zijn wanneer je een game op lagere resolutie speelt om een hoger framerate te krijgen maar lijkt mij eerder een gimmick.
Links magic upscale uit, midden magic upscale mode 1, rechts magic upscale mode 2

Besluit

De Samsung LC27JG50QQU is een zeer complete curved monitor waar (op papier) weinig andere in dit segment kunnen aan tippen. Na een korte gewenningsperiode zorgt de kromming en hoge refreshrate van het scherm voor heel wat meer immersion dan met een klassiek plat scherm.

Heb jij ook een Samsung LC27JG50QQU Zilver?

Deze zin klopt niet helemaal, je moet je hdmi kabel op poort 2 zetten dan werkt het wel.
HDMI 1 werkt alleen op 60hz (staat ook in de handleiding)

Verder mooie heldere review.
Ai, net even getest en dit klopt inderdaad :X , ik zal het aanpassen. Misschien een ander nadeel dan is dat de handleiding op een cd staat, ik heb 2 laptops en een desktop en geen enkele heeft een cd speler :+ Ik had het bij het testen even gegoogled en er is wat tegenstrijdige informatie te vinden op verschillende fora.

[Reactie gewijzigd door karliboe op 25 juli 2024 07:47]

Geheel eens met jouw post.
Hey had een vraagje is het zeer storend voor gamen in fps games dat de input lag zo laag is?
Een lage input lag (vertraging) is goed!