Sony SRS-XB10 Zwart Review

15 oktober 2018, laatste update op 15 oktober 2018, 1.196 views Rapporteer

Voor een compacte, en vrij voordelige speaker, een verrassend goed geluid. Makkelijk te koppelen via NFC. Dat je er twee kan kopppelen tot een stereo setje is echt supervet, al moet ik nog een tweede kopen om te proberen

Pluspunten

• Goed geluid
  • Compact
  • Best goedkoop
  • Met een tweede speaker te koppelen tot een stereo setje

Minpunten

• Ondanks het goede geluid blijft het mono, maar te koppelen met een tweede om een stereoset te vormen
  • Silicone strap stelt weinig voor, maar voor dat mag voor deze prijs geen zaak zijn

Inleiding

Nadat ik verschillende geleende telefoons heb mogen testen, nu weer iets wat uit mijn eigen portemonnee moest komen. Ik zocht een speakertje voor onderweg, om mijn muziek en YouTube filmpjes kan beluisteren met wat meer volume dan er uit een telefoon mogelijk is.

Keuze

Ik heb een aantal kleine speakers, een Belkin die ik ooit via iBood gekocht heb, en een HP batterypack met speaker. Met beiden ben ik best tevreden, maar iets compacter is altijd fijn.
Nu heb ik hele goede ervaringen met Sony en nu kwam ik deze in de pricewatch voor een prikkie tegen.

Unboxing

Om eerlijk te zijn, toen ik de verpakking in handen had, verbaasde mij het hoe klein hij eigenlijk wel moet zijn. De verpakking was ongeveer de maat waar ik de speaker in verwachtte. Misschien toch maar een keer de specificaties door lezen. ;)
Wat ook direct aan de verpakking opvalt, zijn eigenlijk twee dingen.
  • Ten eerste geeft Sony hoog op van de hoeveelheid bas die uit een klein speakertje komt
  • Naast dat dit speakertje mono te gebruiken is, kan je hem ook koppelen met een tweede speaker om hem in een stereo-opstelling te gebruiken, wat ik persoonlijk wel heel kicken vind

Dan zijn er nog wat andere dingen die wel in de kenmerken in de Pricewatch staan
  • NFC om makkelijk te koppelen met een Android smartphone (Apple ondersteund NFC alleen voor eigen applicaties uit mijn hoofd
  • Bluetooth 4.2
  • MicroUSB opladen
  • IPX5 Water Resistant
  • Speaker Phone
  • Lange batterijduur (16 uur)
  • Silicone bandje om hem makkelijk ergens aan vast te maken

Om met het laatste punt te beginnen, een silicone strap is voor mijn gevoel iets anders dan een dun draadje met een ring, maar alsnog voelt het wel heel sterk aan.
Voor de rest valt de constructie op, het design is echt "vorm volgt functie". De bovenkant is voor een hoge en middentonen luidspreker, de onderkant is heel anders vormgegeven om een luidspreker voor lage tonen te huisvesten. Daarnaast een hele aparte keuze i.m.o., namelijk de micro-usb- en 3,5mm-poort, die zitten achter een rubber klepje verborgen. Wat de toegevoegde waarde van is zie ik niet zo, Sony kan al jaren waterdichte telefoons maken zonder die klepjes.

Koppelen

Koppelen gaat via Bluetooth, NFC en 3,5mm. Ik koos natuurlijk voor NFC, dat is toch altijd de makkelijkste manier van verbinden toch? Dus ik probeer mijn XZ Premium te koppelen, en wat schetst mijn verbazing? Hij koppelt niet! Ik had al zo'n vermoeden, maar ik haal mijn telefoon uit zijn hoesje, en kijk waar het NFC logo op mijn telefoon zit. Die zit dus net onder het middelpunt van de telefoon. Rare keuze maar dat wetende probeer ik het opnieuw. Direct herkent de telefoon de SRS-XB10 en binnen een paar seconden is hij al gekoppeld. Chapeau!

Het geluid

Nu het allerbelangrijkste, de reden waarvoor je een speakertje koopt, namelijk het geluid. Daar laat deze Sony toch wel een goede indruk achter. Ik ben geen audiofiel, maar het geluid wat er uitkomt is gewoon goed in balans. Genoeg bas, maar ook genoeg hoge en middentonen. Nergens het gevoel dat het te schel wordt, of juist te vlak. Heel knap dat het mogelijk is om zo'n fijn geluid uit zo'n kleine speaker te krijgen. Misschien is het wel een idee om een app mee te leveren met misschien een equalizer er in, om het geluid aan een persoonlijke smaak aan te passen.

Speaker Add Function

Wat ik heel apart vind, is het kunnen koppelen met een tweede SRS-XB10, waarmee ik niet twee keer mono heb, maar serieus stereo. Ik moet hier nog een tweede voor kopen, maar dat wacht nog wel even. Hier komt nog een uitbreiding van review.

Voor een bedrag van nog geen 4 tientjes levert Sony een heel fijn speakertje met een heel gebalanceerd geluid, die door het koppelen met een tweede speaker zowaar stereo kan weergeven. Ik ben er heel erg blij mee en wil inderdaad een tweede kopen. Als dat niet een duidelijk beeld geeft, dan nu de sterren die dit speakertje verdient, dat zijn er 5 uit 5

Heb jij ook een Sony SRS-XB10 Zwart?

Hi,
Bedankt voor de review.

ik heb onlangs dezelfde speaker via iBood gekocht, en deze is inmiddels toegekomen.

Helaas vind ik de geluidskwaliteit bijzonder ondermaats. Je mag voor deze speaker geen hifi geluid verwachten, maar bij mijn exemplaar zijn hoge tonen quasi onbestaande.
De speaker klinkt meer als een oude AM-radio.
Totaal onacceptabel en ik ga hem alvast als DOA terugsturen. Het kan niet dat het geluid dermate slecht is "by design".

Is dit ook jouw ervaring?

Ter referentie... ik heb ook de Veho MZ-1 en deze heeft een veel betere geluidskwaliteit (ondanks dat deze kleiner is).

Groeten,
Charles
Hoi, Charles. Het spijt me dat ik wat laat op je reageer. Ik heb het even geprobeerd om te kijken wat de speakers van mij doen. Ik heb eerst met beide geprobeerd, maar daar kwam niets naar voren. Muziek komt er goed uit, met Bluetooth tenminste. Ik heb geen kabeltje om mee te testen. Daarna heb ik het met een speaker geprobeerd en dat is misschien iets vlakker dan met twee, maar FM geluid merk in in ieder geval niet.
Ik denk dat het inderdaad een DOA is.
Bedankt om dit even te controleren Johannes.
Groeten, Charles