Indeling- Doel
- Linux
- Gaming/Latency
- Vragen
Doel
Om sneller bestanden over te kunnen zetten in mijn netwerk heb ik de compacte WL-352 USB adapter aangeschaft voor mijn laptop.
[img=620]I477IdSF[/img]
Winkel
De adapter heb ik op 27 maart 2010 aangeschaft bij Informatique in Bergschenhoek. Wegens zonnig weer met weinig wind 13 kilometer enkele reis gefietst om de adapter aan te schaffen.
Installatie
De adapter is stevig verpakt en uitpakken is met beleid zo gedaan. De laatste driver versie heb ik geplukt van de Sitecom website. Eerst heb ik de interne 802.11g chip uitgeschakeld via apparaatbeheer en daarna de driver geïnstalleerd van de WL-352. Na een verplichte reboot heb ik de adapter aangesloten.
Eerste indruk
Op de taakbalk staat een "versie 3" status icon wat de kwaliteit van de verbinding weergeeft met groene en rode balken. Dubbelklik op de icon opent de "Sitecom 300n USB Wireless LAN utility" venster (
klik hier voor schermafbeeldingen van de utility). Een groen knipperend lampje in de adapter geeft aan dat er data door de ether gaat. Er is een optie om de adapter zelf als " Toegangspunt " in te stellen (heb ik niet getest).
Warmteontwikkeling
Mijn laptop is een warmtebron op zich en de adapter is een extra warmtebron erbij. De adapter zelf wordt warm tegen zeer warm aan. De connector van de adapter wordt gloeiendheet. Dit is vergelijkbaar met de WL-321 wireless adapter.
Uitsteeksel
Uiteraard steekt de adapter een stuk uit de laptop.
[img=620]BhZvW9tS[/img]
Benchmark/Prestaties
Zap van Ruckus Wireless
Met het programma
Zap van Ruckus Wireless heb ik een aantal testen gedraaid. Omdat resultaten teveel velden bevat klik op "afbeelding 2" onderaan deze pagina of
klik hier. Voor uitleg interpretatie van de resultaten zie pdf
"Characterizing Wireless Performance" en/of de toelichting bij het programma.
Total Commander
Met de logfunctie wat is ingebouwd in "
Total Commander" heb ik een bestand van 4,22 GB gekopieerd over mijn netwerk. De gemiddelden heb ik berekend met
Google docs .
[img=620]ztPKps6y[/img]
Linux
Volgens de driver van Sitecom is de adapter gebaseerd op de Realtek "RTL8192S USB 802.11B/G/N 300M" chipset. Live cd Linux Mint 8 Helena, live cd Mandriva linux 2010, live cd Ubuntu 10.04 en WD TV live herkennen de adapter niet out of the box. Sitecom levert geen linux drivers mee.
Update 30-04-2012: Werkt prima met linux.
Gaming/Latency
Ik heb de adapter niet gekocht voor om mee te gamen en dit ga ik niet testen. Als je kijkt naar de ping tijden van de laptop naar de router dan denk ik dat de adapter geen bottleneck zal zijn:
Antwoord van 192.168.0.1: bytes=32 tijd=5 ms TTL=64
Antwoord van 192.168.0.1: bytes=32 tijd=2 ms TTL=64
Antwoord van 192.168.0.1: bytes=32 tijd<1 ms TTL=64
Vragen
Q:je zegt dat ie warm is - maar hoe presteerd ie als ie zo wam is bijv na een uurtje buitenzitten in de zon / schaduw ?
A: Ik gebruik de laptop niet buiten. Binnen blijven de prestaties hetzelfde ongeacht hoelang de laptop aanstaat.
Q:het lijkt er op dat ie toch wel Wat uitsteekt maar echt goed te zien hoeveel is het niet,
vraag is dan ook - hoe voelt het als je hem erin hebt - kwa stabieliteit, zit er beweging in
- voelt ie degelijk aan of is het een hoog plastic-gehalte.
A:Er zit geen beweging in als de adapter is aangesloten. Bijvoorbeeld: bij het verplaatsen van de laptop blijft de stick op zijn plaats. Mogelijk is de behuizing van plastic gemaakt.
Q:Maar de grote vraag blijft is het nu wel of geen aanrader in jouw ervaringen.
A:Tot heden(30-04-12) gebruik ik de adapter dagelijks naar tevredenheid en heeft deze een vaste plek in mijn laptop. Ik vind het een aanrader.