MSI GS65 8RF-038NL Review

BUSINESSRA Testpanel
29 september 2018, laatste update op 29 september 2018, 1.545 views Testpanel

MSI GS65 8RF-038NL

Een beest van een laptop in een mooi strak design. Krachtpatser die alles aan kan en ook nog eens een lange accuduur heeft. Door een mooi scherm geniet je nog meer van alles wat je laptop doet. Alles bij elkaar een perfecte laptop, maar wel voor een prijskaartje van €2700.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Mooi scherm
  • krachtpatser
  • goede accu
  • genoeg aansluitingen
  • fijn touchpad
  • strak design

Minpunten

• de prijs
  • geen mogelijkheid voor uitbreiding

Ik werd een paar weken geleden opeens gevraagd, via de mail, of ik mee wou doen aan een test panel voor laptops. En zo doende heb ik deze MSI GS65 Stealth Thin 8RF 2 weken lang goed gebruikt, bekeken en getest om zoveel mogelijk eruit te halen.
Voor een bedrag van ongeveer €2700,- verwacht je toch wel heel wat in een laptop. Dit bedrag zal niet iedereen zomaar klaar hebben liggen en je zal waarschijnlijk wel even een 2de keer moeten nadenken of dat het wel jouw geld waard is. Om die keuze wat makkelijker te maken, maar ook om te vergelijken, zou ik zeker deze review even door lezen.

Unboxing:
Als je de laptop aan krijgt is het eerste wat je doet hem uit de doos halen. MSI snapt zeer goed dat dit dan ook de eerste indruk is en je geen slordige verpakking wilt zien. Met een premium doos, met daarnaast een wat kleinere doos voor de oplaad adapter, wordt hij geleverd. Als je de grote doos voor je pakt heb je al meteen het gevoel dat je voor iets goeds hebt betaald. Een strakke zwarte doos met daarop het MSI-logo in goud/brons er op gezet.
Als je deze openmaakt vind je boven op de laptop in een zwarte hoes. Als je die er af haalt zie je de laptop die er net zo strak uitziet als de doos. Straks mat zwart met daarop, in hetzelfde goud/brons, het logo.
Verder zit er in de doos wat boekjes, maar als een echte tweaker kijk je daar nauwelijks naar. Even de boekjes apart leggen en kijken wat het allemaal is, maar daarna ook meteen weer terug in de doos, voor als je het ooit nog nodig hebt.
Dat is de grote doos. In de kleine doos zit de oplaad adapter, maar deze is in een iets wat minder strakke doos gestopt. Het is misschien een beetje jammer, maar zeker niet erg aangezien je deze doos waarschijnlijk weer weggooit na dat je hem open hebt gemaakt.
Zodra je alles hebt gehad ga je door naar de laptop zelf om meteen te gaan gebruiken.

De laptop:
Als je de laptop opent krijg je alleen nog maar meer het gevoel dat het toch wel je geld waard was. Zodra je hem dan aanzet merk je meteen dat het een snelle jongen is. Hij start binnen enkele seconden (met een bijna volle schijf in 20 seconden) op en loopt meteen geheel vloeiend.
Wat als eerste ook opvalt is het toetsenbord. Met verschillende functies voor het toetsenbord, kan hij verschillende kleuren geven. Bij mij stond die standaard op disco, wat per knop een rainbow effect gaf. Je zag dat er zeker niet op bespaard was.
Er werd mij gevraagd of ik de laptop op een paar punten extra kon testen. Dit heb ik dan ook zeker gedaan en zal ze allemaal even toelichten.

Mobiliteit en accuduur:
Dit valt maar op één manier echt te testen: Er op uit gaan. Dit heb ik dan ook zeker gedaan. Aangezien ik zelf nog op school zit, heb ik hem een aantal dagen mee naar school genomen om hem daar uit te testen. Wat me meteen opviel, was dat hij totaal niet zwaar is en makkelijk mee te nemen is. In een Eastpack tas of andere schooltas past hij gemakkelijk tussen de andere boeken. Hij is daarbij ook nog eens heel dun, met een dikte van minder dan 1,9 centimeter, waardoor het nog minder ruimte in neemt. Zodra ik mijn tas dus heb ingepakt en aangekomen ben op school, kan ik van start. Omdat je lang niet altijd toegang hebt tot een stopcontact is het handig als je er een hele dag mee voorruit kan. Daar is zeker vanuit te gaan bij deze laptop. Ik heb hem enkele uren op een dag gebruikt (dan moet je denken aan 4 á 5 uur) en zodra ik thuis kwam had ik nog genoeg batterijpercentage over, ongeveer op 30 tot 40% zat ik. Daarbij moet ik wel aangeven dat ik hem dan alleen voor internet heb gebruikt en de schermhelderheid niet al te hoog had staan. Zodra je hem dus in een werk omgeving gaat gebruiken, heb je genoeg accuduur om minstens 7 uur mee door te komen.
De accuduur heb ik niet getest zodra ik ging gamen, omdat de snelheden worden terug geklokt zodra hij niet op de stroom zit aangesloten. Maar je zal tijdens het gamen waarschijnlijk wel een stopcontact nodig hebben, anders zal die het niet lang volhouden. Dit mede door dat de videokaart, in vergelijking met de andere onderdelen, een energie slurper is, terwijl hij al in vergelijking met desktop GPU’s al zuiniger is.

Beeldkwaliteit:
Bij het scherm is er rekening gehouden met verschillende taken. Zo heeft die voor gaming een 144 hertz paneel, waardoor je alles extreem smooth ziet. Voor editors hebben ze het scherm extra kleurechtheid gegeven. En voor iedereens gebruik hebben ze het scherm een resolutie van 1920x1080 pixels gegeven (FullHD).
Door de extra kleuren correctie die er over heen zit, zijn alle kleuren nog realistischer en is het scherm perfect om video’s en foto’s op te bewerken. Zo krijg je te zien hoe het er echt uit zou moeten zien en zorg je er voor dat het voor andere (goede) schermen er goed uit ziet.
Door de 144 hertz krijgt deze laptop een extra gamings feature. Door de GTX 1070 die er in zit, haal je in de meeste games makkelijk 144fps, waardoor je extra kan genieten van het scherm.

Warmte- en geluidsproductie:
Deze laptop heeft zijn warmte en geluid goed onder controle. Zodra je geen zware taken gaat doen, zoals bijvoorbeeld op het internet surfen, wordt de laptop totaal niet warm en merk je niks van de warmte. Zodra je gaat gamen of editen, merk je wel wat meer er van. Dan begint te laptop geluid te maken en komt de warmte naar buiten.
Zelf ben ik geen laptop gewend, maar je voelt de warmte aan het einde van het toetsenbord naar buiten komen. Boven het toetsenbord, voor het scherm, komt de warmte vooral naar buiten. Het is niet extreem warm en de warmte wordt goed weggeblazen. Je voelt wel dat het toetsenbord zelf een beetje opwarmt, maar hij heeft het voor een gaming laptop goed onder controle.
Het geluid zelf hoor je wel enigszins, maar dit is niet luider dan dat de meeste computers vandaag de dag zijn. Zodra je een headset opzet voor het geluid, valt het geluid van de laptop zelf al helemaal weg.
De warmte die je voelt kan dan misschien wel niet zo warm zijn, maar hoe zit het dan met de warmte in de laptop zelf. Hoe warm worden de chips? Dit valt ook echt extreem mee. Ik heb de tempraturen gemeten terwijl ik een vr sessie hield van anderhalf uur lang. Hierin heeft die maximale tempraturen gehaald van 93 graden, maar zat die gemiddeld rond de 87 graden. Dit zal voor een desktop hoog klinken, maar voor een laptop met deze prestaties, is dit extreem goed gekoeld.

Prestaties:
Waar een groot deel van jullie waarschijnlijk voor gekomen is: De prestaties. Ik heb verschillende benchmarks gedraaid in games en benchmark software. Deze heb ik proberen te vergelijken met wat andere desktops. (Dit is niet helemaal eerlijk, maar hebben me alsnog aardig verrast.)
De games die ik heb getest zijn Farcry 5, Rainbow six siege en The division. Daarnaast heb ik ook nog ‘Cinebench’ laten draaien. Deze heb ik vergeleken met de volgende computers:

- Computer 1: Ryzen 1600 (3,3 GHz), GTX 970 4gb (MSI), 32 GB 3000mhz ram.
- Computer 2: Ryzen 2600 (3,7 GHz), RX 480 4gb (Gigabyte), 8 GB 3000mhz ram.
- Computer 3: Intel i5 6600 (3,5 GHz), GTX 1060 6gb (Gigabyte), 16 GB 2400mhz ram.

De volgende resultaten kwamen hier uit:
Uit deze resultaten kan je al opmaken dat de laptop goed de strijd aan gaat tegen desktops, maar wel een beetje prestaties verliest door het feit dat het een laptop is.
De volgende game die ik heb gedraaid is Rainbow six siege:

Als je zo alle prestaties ziet, doet deze laptop het heel goed tegenover de wat grotere, maar minder krachtige desktops. Hij haalt in een aantal benchmarks wat lagere scores dan dat je zou verwachten, maar zeker niet om ontevreden over te zijn.

Ergonomie:
Om te beginnen is het zeker een fijne laptop om op te typen, maar hij kan niet op tegen andere externe toetsenborden. Door de lage key caps kan je niet te veel je vingers laten rusten, want dan druk je al snel de toetsen in. Daarbuiten is het voor een laptop zeker een goed toetsenbord, met niet al te kleine caps, maar ook weer niet overdreven veel ruimte gebruikt tussen de letters.
De touchpad is van zeer hoge kwaliteit. Ik heb nog nooit in mijn leven een touchpad gehad die zo goed werkten. Het oppervlakte is glad, waardoor je vingers er makkelijk overheen bewegen, maar dat gaat niet van de werking af. Hij reageert net zo goed als andere touchpads en slaat geen beweging over die je doet of maakt.
Dat maakt dat de ergonomie erg goed is en je zeker geen extern toetsenbord of muis nodig hebt. Je kan er makkelijk een hele dag op werken zonder dat je last van je handen, polsen of armen krijgt.

Featureset:
Deze laptop heeft een paar mooie features, maar de meeste mensen zullen de meeste wel kunnen missen. Zo heeft het toetsenbord verlichting die je op verschillende standen kan zetten. Ook de 144Hertz is een leuke toevoeging in het display en mag je ook wel verwachten voor deze prijs, maar zou niet erg zijn als ze deze hadden geschrapt. Zo vallen er nog wel enkele op te noemen, maar alleemaal geen spectaculaire dingen als ‘Fingerprint-scanners’ of ‘Face-unlock’.

Bouwkwaliteit en robuustheid:
Ik kan natuurlijk geen droptest met deze laptop gaan uitvoeren, maar wel kijken hoe hij in het dagelijks gebruik overleeft. Ik heb hem enkele dagen in een tas mee genomen tussen boeken in en daar overleefde hij het goed. Je ziet eigenlijk geen beschadigingen en hij is nergens kapot. Wat je wel merkt is dat de laptop een beetje mee buigt als je er kracht op zet en ook het toetsenbord niet helemaal onbuigbaar is. Zodra je kracht hier op zet buigt die enigszins in, maar daar heb je eigenlijk geen last van.
De laptop kan voor zover getest ook wel tegen een stootje, maar je moet hem niet laten vallen.

Prijs/conclusie:
Dit is het enige puntje waar je wat minder vrolijk van wordt. Met een release prijs van maar liefst €2700,- is dit geen goedkope laptop. Je krijgt er dan ook behoorlijk wat voor terug, maar het is wel een bedrag waar je 2x over na moet denken.
Als je mijn mening zou vragen vind ik de laptop wel zijn prijs waard, maar niet veel mensen hebben deze kwaliteit nodig. Zodra je weet dat je wel 32GB ram en een GTX 1070 in een laptop nodig hebt, dan is dit zeker een goede optie om tussen je lijstje te zetten.

Heb jij ook een MSI GS65 8RF-038NL?