Review BlackBerry Key2
Al meerdere telefoon-generaties gebruik ik (privé) telefoons met fysiek toetsenbord. Verder ook bekend met volledig touchscreen telefoons.
Vóór de Key2 heb ik gehad de BlackBerry KeyOne, BlackBerry PRIV, Nokia Asha 302,… allemaal met fysiek toetsenbord. Over al die telefoons ben ik tevreden geweest al waren er uiteraard plus- en minpunten bij alle toestellen.
Soort gebruiker
Telefoon wordt door mij gebruikt voor telefoneren, WhatsApp/Telegram, mail, navigeren, internetten, muziek streamen, Domotica aansturen, foto maken, af en toe YouTube video, et cetera.
Ik speel geen spellen op de telefoon en kijk geen lange video’s of films.
Aanschaf
Afgelopen maand via Marktplaats geprobeerd een Key2 te bemachtigen, ben ik gewoon vet opgelicht, heb inmiddels aangifte gedaan bij politie, internetfraude.
Dus uiteindelijk in Den Haag bij Belsimpel (fysieke winkel) de zwarte versie van de Key2 gekocht.
KeyOne
Eerst nog even over de KeyOne… dat was op het gebied van bouwkwaliteit al een hele vooruitgang ten opzichte van de PRIV. Ik had gewoon de 1e lichting van de KeyOne maar nooit problemen gehad met loslatend scherm. De KeyOne was wat lomp (zwaar, bijna 200 g) en irritant was dat de onderste 2 rijen van het toetsenbord niet werkte als touchpad om te scrollen en te swipen. Verder had ik nu en dan last van de langzamere processor in combinatie met relatief weinig RAM. Dat zorgde voor vertragingen die meestal goed te verdragen waren maar soms ook erg irritant als je even snel iets wil doen.
Key2
De Key2 is op alle bovengenoemde minpunten verbeterd. Ongeveer 30 g lichter, dunner, strakker. Wat mij betreft een erg goed uitziende telefoon. Dat zijn ook wel de reacties die ik zo om me heen hoor als mensen de Key2 in het echt zien (“wat is dat nou voor telefoon, ziet er goed uit”).
Snelheid is volledig op orde, nog geen enkel moment vertraging ontdekt (Google Maps, Flitsmeister, Spotify aan en tegelijkertijd browsen; geen enkel probleem en geen vertraging merkbaar).
Fysiek toetsenbord
Het toetsenbord van de Key2 is over het algemeen verbeterd ten opzichte van de KeyOne maar heeft ook wat kleine minpunten ten opzichte van de KeyOne.
Uiteindelijk kies je voor dit toestel omdat je het fijn vindt om met het slimme toetsenbord te werken.
Net als voorheen- Alle toetsen zijn te gebruiken als shortcuts naar apps, telefoonnummers, webpagina’s, WhatsApp-chats, Maps-locaties, wat je maar wil, super makkelijk om met 1 druk op de toets te komen waar je wil zijn. Je hebt hier ruim 52 combinaties voor want je kan verschillende shortcuts toewijzen bij; toets kort indrukken of lang indrukken.
- Toetsenbord werkt als Trackpad, is aanraakgevoelig. Je kan dus horizontaal en verticaal scrollen door bijvoorbeeld webpagina’s, lijsten in Spotify, whatever..
- Tijdens het typen komen er woordsuggesties op het scherm welke je kan kiezen door naar dat woord toe te swipen over het fysieke toetsenbord, werkt prettig en snel.
- Speciale tekens selecteren doe je gewoon door de betreffende letter langer ingedrukt te houden, je krijgt dan allerlei opties.
- Invoegen van emojis kan je ook heel gemakkelijk doen door op de [sym] toets te drukken en te zorgen dat je dan eerst een zelfgekozen overzicht met emojis te zien krijgt, ideaal!
- Vingerafdruk-scanner op de spatiebalktoets, werkt bij mij perfect, trefzeker en supersnel.
Beter dan voorheen- Onderste rij van de toetsen is nu ook aanraakgevoelig
- Toetsen zijn iets groter waardoor makkelijker vindbaar
- Nieuwe app-switch toets maakt dat je nu ook vanuit elke applicatie een andere applicatie kan oproepen door de app-switch toets in te drukken in combinatie met een van de shortcut-toetsen die zijn geprogrammeerd.
Twijfelachtig- Toetsen maken bij indrukken iets meer geluid in vergelijking tot de KeyOne
- Het lijkt alsof ik iets minder accuraat ben bij het typen op het toetsenbord van de Key2 in vergelijking met de KeyOne, ik ben er nog niet helemaal achter waar dit door komt. Misschien is het nog wennen…
Overig
De accu gaat langer mee dan bij de KeyOne, ik gebruik de Key2 op dezelfde manier. Met de KeyOne zat ik aan het einde van de dag meestal zo rond de 15 - 20%.
Bij hetzelfde gebruik zit ik met de Key2 einde van dag 1 vaak ruim boven de 50%. Regelmatig doe ik 2 hele dagen met een acculading.
Kwaliteit van scherm is voor mij gebruik goed, hoogstens af en toe wat beperkt in helderheid. Camera ook ruim voldoende tot goed. Hier stel ik ook niet al te hoge eisen.
Zeer tevreden over de BlackBerry Key2. Strakke snelle telefoon