Na jaren dankbaar reviews van anderen lezen zonder zelf wat bij te dragen, is het een keer tijd dat ik wat terug doe voor de community. Hier staan mijn ervaringen en aankoopproces centraal, hopende dat anderen er wijzer van worden. Dit is geen review met unboxing foto's, metingen etcetera, daarvoor mag je naar hardware.info. Tips, vragen, opbouwende kritiek etcetera is allemaal welkom. Ik ga op den duur ook wat foto's toevoegen
Vereisten
In december 2017 was ik op zoek naar een monitor van ongeveer €300 waar ik mijn MacBook Pro op kon aansluiten. Als student heb ik meer werkruimte nodig dan een laptopscherm. Daarnaast beviel gamen op een (gedateerde) TV ook niet, dus die moest ook tegelijkertijd aangesloten kunnen worden zonder verwisselen van kabels. Een 3.5mm jack cruciaal, aangezien zo het geluid van de laptop en PS4 zonder het verwisselen van kabels uit de speakers komen, een USB Hub voor aansluiting van eventueel randapparatuur was een wens en het moet een mooi ding zijn voor je bureau. Het oog wil ook wat
De aankoop
Aanvankelijk was ik op zoek naar een U2515H, de voorganger van dit model. Een kennis is in het bezit van zo'n monitor en die heb ik uitvoerig bekeken. Het design sprak me aan, beeld was goed en 300 euro is een prima prijs/kwaliteit. Echter is deze niet meer leverbaar, omdat deze opvolger er was.
De AOC Q2577PWQ heb ik overwogen, mooi design maar die viel af vanwege het gebrek aan aansluitingen. De BenQ PD2500Q (met goede reviews) heb ik ook bekeken, maar vanwege de prijsstijging in December (299 --> 349) vond ik het wat te duur worden. Tevens vond ik het design op de foto wat lomper. De opvolger van de U2515H, de Dell U2518D, trok me al een tijdje aan en kwam na de prijsdaling en positieve review van HardwareInfo in beeld. Die is het uiteindelijk geworden.
Aansluitingen en build
Het design vind ik een sterk punt van deze monitor. Voor sommigen niet belangrijk, maar ik vind dat zo'n groot aanwezig object op een bureau er mooi uit moet zien. Dat heeft Dell bij dit model goed voor elkaar. Net als bij smartphones tegenwoordig zijn de bezels klein, het ontwerp is strak doch tijdloos, en de donkergrijze voet samen het het zwarte scherm is een mooie kleurencombinatie. Krasjes op de voet en dergelijke heb ik geen last van gehad. Alleen het gat waar de kabels doorheen gaan naar achteren mag wel iets hoger, als het scherm hoog staat, is dat gat - en dus de kabels- zichtbaar.
Een sterk punt van deze monitor zijn de aansluitmogelijkheden. De monitor beschikt over HDMI, 2x DP, miniDP, 4x USB en een port die lijkt op ethernet. Ik heb mijn MacBook Pro op de DP en PS4 op de HDMI. De monitor detecteert zelf welk apparaat aan staat en schakelt naar de goede input source, ik hoef het zelf nooit handmatig te doen, erg handig!
De knoppen is niet het sterkte punt van deze monitor. De aan/uit knop is wat dieper verzonken in het frame, en geeft niet echt een lekkere klik. Soms moet je twee keer drukken voordat hij aanspringt. De knoppen voor het menu zijn wel iets beter. Persoonlijk maakt het mij niet zo veel uit, het voelt niet aan alsof het uit elkaar valt en je raakt die knoppen alleen aan bij het aan/uit zetten, het verder niks af aan de ervaring van dit scherm. De touch knoppen van het voorgaande model werd ook veel over geklaagd. Ik vind het raar dat een merk als Dell niet een paar degelijke knoppen kan bouwen...
In reviews van mede-Tweakers las ik het probleem met het frame. Op een aantal plekken zou ruimte zitten tussen de rand en het frame. Na grondige inspectie van mijn monitor heb ik dit ook bij mij gezien linksboven, al is het heel minimaal. Zonder het lezen van andere reviews was mij dit waarschijnlijk helemaal niet opgevallen. Hierom zou ik dit model ook niet laten staan. Als het te erg aanwezig is, kan je het altijd nog terug sturen. Tevens kan ik mij voorstellen dat Dell inmiddels de kwaliteitscontrole verbeterd heeft, aangezien dit scherm, net als de voorganger, een populair en veel verkocht model moet zijn
Beeld
De belangrijkste eigenschap uiteraard. Met 350 candela is beeld is helder. De kleuren spatten van het scherm af, het contrast is goed en de uniformiteit is tevens in orde. Bij zwart beeld is er een beetje backlight bleed, maar dit is zo bij alle IPS monitoren, zeker in deze prijsklasse. Voor uitgebreidere metingen kan ik je doorverwijzen naar Hardware info (youtube). De refresh rate is 60hz en voor mij voldoende vloeiend; de PS4 houdt 60fps amper bij en 60hz QHD interface van MacOS is heel fijn om op te werken. De reactietijd van 5ms is ook prima. Voor snellere schermen moet je kijken naar TN-schermen, met nogal wat nadelen, of meer geld op tafel leggen.
Ik denk dat bij aanschaf van deze monitor het gros van de mensen een goede aankoop doet. Er zijn wat minpunten, maar voor de prijs is het een uitstekende 25' IPS Monitor die veel goed doet geen grote gebreken vertoont. Beeld is goed, veelzijdig qua aansluitingen en mooi design. Afwerking frame en knoppen mogen beter. Desalniettemin aanbevolen