Inleiding
Ik ben een tijd lang op zoek geweest naar een sportkoptelefoon met noise-canceling. Omdat ik een aantal kado-bonnen had bij de mediamarkt was de keuze enigszins beperkt. Ik had de aankondiging van deze koptelefoon gezien en was zeer geïnteresseerd in dit model omdat hij aan al mijn verwachtingen voldeed.
[img]9ua5LYgn[/img]
Gebruik
Ik wil de koptelefoon gebruiken voor de volgende momenten: Op de fiets, in de trein, op kantoor, tijdens het fitnessen en tijdens het hardlopen. Naast muziek luisteren wil ik er ook mee kunnen bellen.
Ik ga het hier niet hebben over of NFC en hoe de knopjes werken, dat is redelijk standaard en anders staat het prima in de handleiding omschreven.
Praktijk
Na twee maanden ongeduldig wachten was hij in de winkel verkrijgbaar, gelijk bestellen dan maar

. De volgende dag een mooi bescheiden pakketje ontvangen. De Inhoud bestaat uit de koptelefoon, usb-kabel (+/- 40cm) en verschillende maten dopjes en 1 extra set oorhaken.
Net als andere in-ear koptelefoons moet je voor jezelf even uitproberen wat de meest geschikte pasmaat is. Na wat prutsen is het gelukt om de ideale maat te vinden, deze zitten dan ook als gegoten. Zonder dat de koptelefoon aan staat wordt het geluid al wat gedimd, naar mijn mening ideaal.
[img]4H8CzIEZ[/img]
Geluidsopties
De koptelefoon heeft de opties: noise-canceling en omgevingsgeluid (of allebei uit). Beide functies uitgebreid geprobeerd in mijn tuin, de trein en op kantoor maar ik ben niet onder de indruk. De stand omgevingsgeluid doet vrijwel niets of versterkt het omgevingsgeluid soms, dit heeft wat mij betreft geen toegevoegde waarde. Het zou toegevoegde waarde hebben als het alleen spraak zou versterken en de rest weg zou filteren. De optie noise-canceling werkt maar verwacht er niet al te veel van, ik heb ook een sony MDR-ZX750BN (over-ear met NC, 3 jaar oud) waarbij de noise-canceling vele malen beter werkt, maar misschien is het appels met peren vergelijken.....
Hardlopen
Ik heb de koptelefoon voor het grootste deel gekocht om te gebruiken tijdens het hardlopen. Maar wat viel dat tegen! Doordat de oordopjes zo goed afsluiten hoor ik elke stap die ik neem als een dreun. (vergelijkbaar met hardlopen met je vingers in je oren

) Het geluid harder zetten heeft minimaal invloed. De afstandsbediening oogt redelijk zwaar en lomp maar valt tijdens het hardlopen wel mee, soms moet je het draadje wat terugtrekken maar dit was voor mij niet vervelend. Met 1 oortje in is een No-Go door het asymmetrische gewicht trekt het altijd.
[img]aWy3zcjy[/img]
Fitness
In de fitnessruimte is deze koptelefoon ideaal. De muziekkeuze bij de sportschool is nooit die van jezelf en er is altijd (gezellige) rumoer door
hard mede-sporters kletsende mensen, gebruik van apparaten enzovoort. Door de afsluitende in-ear dopjes heb je veel minder last van het omgevingsgeluid.
Bereik
Het bereik viel mij tegen. Voordat ik de sony kocht had ik een Plextone BX240 sportkoptelefoon (aliexpress +/-€15) die ik gebruikte voor het sporten. Het nadeel van de plextone was het bereik, ik had verwacht dat de sony hierin beter zou zijn maar niets is minder waar. De fitnessruimte is een L-vormige ruimte, wanneer ik mijn telefoon in de ene hoek heb liggen en Ik ga de hoek om dan begint het geluid te haperen (van zowel de plextone als de Sony). Ja je telefoon op zak zou een optie zijn, maar ik hoef niet per-se van elke fitness oefening een selfie te maken dus ik laat mijn telefoon gewoon in mijn tas.
Bij normale afstanden is de verbinding prima, ik heb geen moment gehad dat er een storing, hikje of iets dergelijks voorkwam.
Overig
Voor het opladen moet je eerst een klepje loshalen, deze zit met een klein stukje vast aan de afstandsbediening. Voor nu werkt het prima, ik betwijfel hoe het is over 1 jaar. Het is jammer dat ze niet voor een volledig waterdichte (USB-C) variant hebben gekozen.
[img]B6kbJFQd[/img]
Accu-duur
Ik ben niet echt onder de indruk van de accu-duur. Ik heb geen echte meting gedaan maar meer dan 5 uur achtereen luisteren (met NC) gaat niet lukken. Dus op de fiets naar kantoor, trein pakken, werken en vica versa zonder op te laden gaat niet lukken (met MDR750 was dit geen probleem, appels met peren of gewoon verwend?)
Gebruiksgemak
De koptelefoon is qua gebruiksgemak uitstekend. Bij het gebruik van de knoppen van de afstandsbediening krijg je een vrouwelijke stem die je feedback geeft voor o.a. NC, accu en aan-uit. Ik vind dit een meerwaarde omdat je exact weet in welke stand hij staat of hoe vol de accu nog is. Het is ook mogelijk om een app te installeren op je telefoon. In de app zijn er niet veel optie maar de opties worden wel inzichtelijk gemaakt, zo kan je goed zien wat er bedoeld wordt met omgevingsgeluidsmodus.
Doordat de knopjes op de afstandsbediening ieder een "eigen" vorm hebben voel je direct welke knop je vast hebt.
Bellen
Ik ben een paar keer gebeld tijdens het gebruik van de koptelefoon. In de meeste gevallen was het prima maar wanneer er wat omgevingsgeluid is heeft de ontvanger last van het omgevingsgeluid en wordt ik onverstaanbaar (bijvoorbeeld in de trein). Dit is voor mij onacceptabel. De ander was wel goed te verstaan.
Op het moment van schrijven is er de actie niet-goed-geld-terug bij Sony. Mijn belangrijkste punten om hem terug te sturen zijn:
- Draagcomfort/bijgeluid tijdens het hardlopen
- Beperkt bereik
- BT 4.1 (maar 1 telefoon tegelijk)
- Beperkte noise-canceling
De koptelefoon heeft ook duidelijke goede punten:
- Geluidskwaliteit
- Gebruiksgemak
- Bouwkwaliteit
- Draagcomfort (behalve bij het hardlopen)