Aanleiding tot aankoop
Ik was op zoek naar een dunne, snelle laptop om te gamen, makkelijk mee te kunnen nemen en om op te kunnen werken (kortom, alles in 1, iets wat tot voor kort redelijk onmogelijk was). Ik vindt persoonlijk 9 vd 10 gaming laptops echt spuuglelijk... Veel te schreeuwerig ontwerp, dik, lichtjes kermis etc. Ik heb liever een strak en zakelijk design. Dus toen ik de aankondigingen en diverse reviews van deze MSI had gezien werd ik erg enthousiast over deze laptop.
De MSI GS65 heeft wat mij betreft alles in huis wat ik zoek: nieuwste hardware, snel 144hz scherm met dunne bezels, strak design, in een dun jasje, licht qua gewicht en ga zo maar door. Vandaar dat ik deze gekocht heb na tig reviews gekeken en gelezen te hebben.
Minpunten
Toch zijn er ook zeker minpunten te noemen. De bouwkwaliteit is absoluut niet slecht te noemen. Maar de behuizing is op sommige plaatsen een beetje in te duwen. Bijvoorbeeld rechts naast de trackpad en de grille aan weerszijden van de power knop. Hij is lang niet zo stevig als een Macbook pro bijvoorbeeld. In het dagelijks gebruik zul je er echter denk ik weinig last van hebben (want laten we wel wezen, hoe vaak ga je op je laptop zitten duwen?) maar voor dit geld had ik de behuizing toch nog wel iets steviger verwacht. Ik vermoed zelf dat dit komt doordat er een ander soort aluminium is gebruikt (dunner? >geen unibody) ivm afvoer van warmte.
Het is daarnaast een ontzettende
fingerprint magnet, erger dan bij eerdere laptops die ik heb gehad of mee gewerkt heb (zowel van plastic als aluminium). Gelukkig levert MSI wel netjes een doekje mee om hem te kunnen poetsen.
(pro tip: HG roestvrijstaal snel glans dat werkt ook perfect op aluminium laptop behuizingen en zorgt voor veel minder vinger afdrukken...
Verschillende uitvoeringen
Er zijn drie modellen in Nederland leverbaar:
pricewatch: MSI GS65 8RE-042NL
pricewatch: MSI GS65 8RF-040NL
pricewatch: MSI GS65 8RF-038NL
De verschillen zijn de hoeveelheid opslag, geheugen en de video chip.
- Het goedkoopste model (8RE-042, 2199eu) heeft een GTX1060, 16gb en 512gb SSD.
- De middenmoter (8RF-040, 2399eu) heeft een GTX1070, 16gb en helaas maar 256gb SSD.
- Het duurste model (8RF-038, 2699) heeft een GTX1070, 32gb en 512gb SSD
[edit]1-8]
Er is sinds kort (alleen bij de MediaMarkt) een versie te koop die vergelijkbaar is met de 8RF-40 maar wel 512gb SSD heeft. Deze kost slechts 100eu meer. (met dank aan Wirling in de comments die dit opmerkte)
pricewatch: MSI GS65 8RF-233NL
Keuze voor dit model
Ik heb na lang wikken en wegen voor de 8RF-040 gekozen omdat ik meer waarde hecht aan de GTX1070 dan aan die 256 extra opslag (is evt later te upgraden, de GPU niet). Het verschil tov het basis model was 200euro, dat vind ik het wel waard om een GTX1070 te hebben. De stap naar 512gb opslag en 32gb is gelijk 500eu meer tov het basis model, dat werd me iets te gortig.
Alternatieven
Uiteraard heb ik ook gezocht naar alternatieven. het meest vergelijkbaar in dit segment zijn de
Aero15X van Gigabyte en de nieuwe ASUS
Zephyrus GM501. Beide ook met dezelfde GPU en CPU combinaties.
De Aero15X is niet in Nederland verkrijgbaar (en de vraag is of deze ooit uberhaupt leverbaar wordt) en de Zephyrus is op dit moment nergens te krijgen. Dus wat dat betreft was de keuze makkelijk.
[edit] De Aero15X wordt wel aangeboden bij Azerty op dit moment. Maar hij is nog niet uit voorraad leverbaar. Van de ASUS zijn nog geen prijzen bekend. En eerlijk is eerlijk, ik wilde ook niet langer wachten met de aanschaf van een laptop.
Behalve de verkrijgbaarheid van de alternatieven zijn er nog wel een aantal andere afwegingen die voor mij mee speelden: de Zephyrus GM501 heeft naar verhouding gigantische bezels, ziet er echt niet uit vind ik, en hij heeft slechts een 55wh batterij waardoor hij dus bij normale taken ook maar een paar uur mee gaat.
De Aero15X heeft de webcam onderaan het scherm zitten ipv bovenop, aangezien ik redelijk vaak Skype ook niet zo'n succes. Het design is op zich niet verkeerd maar wel erg saai vind ik (oogt minder high-end).
Uitbreidingsmogelijkheden
Het is jammer dat het zo lastig is om zelf uitbreidingen aan de MSI GS65 te doen. Het moederbord zit namelijk 'op z'n kop' gemonteerd. Dat wil zeggen, het hele moederbord moet eruit om bij de geheugensloten en het tweede SSD slot te kunnen komen. Dit maakt dat ik het voorlopig bij 16gb en 256gb SSD zal houden. Als de garantie over twee jaar is afgelopen (en de prijzen wellicht iets gezakt zijn) heb ik in ieder geval nog de mogelijkheid om te upgraden.
Benchmarks, testen en reviews
Wat betreft uitgebreide benchmarks en testen enz, dat is niet zo mijn ding, heb ik niet echt verstand van en bovendien is dat allemaal al eens gedaan. Het heeft dus niet zoveel zin om dat zelf opnieuw te gaan doen om deze review met leuke plaatjes te vullen. Zodoende verwijs ik je hieronder graag naar een aantal goede reviews op Youtube waarin dit allemaal wel naar voren komt en die mij hebben geholpen bij de keuze voor deze laptop.
Dave Lee:
Hardware Unboxed:
GenTech PC:
https://www.youtube.com/watch?v=hymIIjbOV6w&t=742s (> In deze review halen ze de laptop ook uit elkaar en gaan ze in op het 'omgekeerde' moederbord)
Meer gedetailleerde uitleg (teardown) hoe de laptop uit elkaar gehaald kan worden:
Gaming & Warmte
Ik speel eigenlijk voornamelijk
World of Tanks. Er is een aantal weken geleden een nieuwe update van het spel uitgekomen wat de graphics behoorlijk omhoog geschroefd heeft. Met deze laptop kan ik WoT op Ultra settings zonder problemen spelen met een FPS van 60+ (vaak zo tussen 90-110fps).
Qua hitte kan ik alleen maar zeggen dat hij aan de zijkanten, waar de luchtgaten ook zitten, best warm kan worden. Maar volgens mij is dat ook de bedoeling; hij blaast hitte af. Ik heb geen issues gemerkt met gamen zelf. Ook is het niet hinderlijk in de zin dat de warme lucht op je handen wordt geblazen ofzo. Meten hoe heet de laptop daadwerkelijk wordt kan ik niet, daar heb ik geen apparatuur voor helaas. Wat betreft fan noise kan ik zeggen dat het me meevalt. De fans maken minder lawaai dan ik verwacht had en klinken ook anders dan ik gewend was van blazende PC's/laptops. De toonhoogte is aangenamer ofzo...
Tot slot
Als er mensen zijn die specifieke vragen hebben, stel ze gerust dan zal ik proberen ze te beantwoorden.
[update] 4-7
Inmiddels zijn er diverse nieuwe reviews en vergelijkingen verschenen. De verschillen met de Zephyrus, Aero15X en de Blade zijn marginaal en vooral persoonlijke voorkeur. Hier in Nederland is de MSI echter zo te zien als enige verkrijgbaar. Dus heel veel keuze is er niet.
MobileTechReveiw: Razer Blade 15 vs. MSI GS65 vs. Gigabyte Aero 15X vs. CUK P955ER Comparison Smackdown
[update] 3-11
Ik heb de laptop nu een half jaar en ben nog altijd erg blij met mijn keuze. Het is een super laptop. Wat betreft behuizing en stevigheid heb ik geen enkel probleem ondervonden tot nu toe.
Ik heb de twee partities waarmee de laptop geleverd werd enige tijd terug samengevoegd tot 1 C partitie. Ik heb nu twee games geinstalleerd staan (WoT en Shadow of the Tombraider) en ik ben ongeveer dagelijks aan het worstelen met te weinig opslag capaciteit... Ik heb nog zo'n 8-9 gb vrij, wat snel volloopt en met updates vaak al te weinig is.
Mijn keuze destijds voor dit model met 256gb, vanuit budget (en snel willen kunnen gamen, ik had geen andere game PC) is in feite verkeerd geweest. Ik had beter wat langer kunnen wachten, door sparen en voor de 8RF-38NL kunnen gaan met 512gb en 32gb RAM. Dus dat als advies voor iemand die op dit moment nog twijfelt en dit leest: ga voor de meest uitgebreide versie!
[update 18-12]
Ik heb een tijdje terug de laptop geupgrade met 1TB 2e SSD, 32gb ram en Liquid metal cooling mod. Ik schrijf hierboven dat ik zou wachten totdat de garantie met 2jr verlopen is maar 256 is echt te weinig opslag voor een gaming laptop, dat is echt niet te doen. Ik heb voor een CrucialMX500 gekozen als storage schijf omdat het qua snelheid voor games niet/nauwelijks uitmaakt (zijn diverse
Youtube filmpjes over te vinden) en het qua prijs/gb veel scheelde.