Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon) Review

23 december 2005, laatste update op 24 december 2005, 2.895 views Rapporteer

Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon)

Dit mijn eerste ervaring met een super-groothoek asferische lens. Dus ben nog aardig aan het stoeien met de mogelijkheden. Vooral de diafragma/afstand combinatie. Op dit moment heb ik geen vergelijkingsmateriaal. Na een paar jaar pak ik fotografie weer op en wist afgelopen maandag een Nikon D200 te bemachtigen. Aangezien de Nikkor AFS DX VR 18-200mm 3.5-5.6G die ik wil hebben nog niet leverbaar is kocht ik deze Tokina alvast als aanvulling. De prijs van de Tokina is overigens bijna de helft van die van Nikkor. En hij is beter getest in reviews op internet. Als je het objectief de eerste keer vasthoud dan voelt het kwalitatief aan. Een licht stuk plastic is het zeker niet. Omgerekend naar 35mm equivalent is het een 18-36 zoom. Maar aangezien...

Pluspunten

• Degelijk en kwalitatief super-groothoek objectief waarmee je bijzondere effecten kan bereiken.

Minpunten

• Tot nog toe vind ik het oplossend vermogen wat tegenvallen. Ook met de diafragma resulaten ben ik nog niet tevreden. Het gewicht is behoorlijk maar waarschijnlijk normaal voor dergelijke objectieven van deze lichtsterkte.

Als je het objectief de eerste keer vasthoud dan voelt het kwalitatief aan. Een licht stuk plastic is het zeker niet. Omgerekend naar 35mm equivalent is het een 18-36 zoom. Maar aangezien 12-24 de echte waarde is heb je onder 18mm te maken met het fish-eye effect. En dat is even wennen voor mij. Maar het blijft leuk dat je ergens vijwel bovenop kan gaan staan om het volledig in beeld te krijgen. Al wordt het behoorlijk uit zijn proporties getrokken. Het diafragma is niet overdreven effectief, wat misschien normaal is bij deze objectieven. De focus is vanaf 2 meter al oneindig. Een object moet dus vrijwel binnen deze grens blijven om met de scherptediepte de achtergrond wazig te kunnen maken. Een echt superstrak plaatje naar mijn eigen zin heb ik nog niet weten te schieten. Daar moet ik wel bij opmerken dat ik erg perfectionistisch ben. Aangezien het mijn eerste asferische ervaring is kan dat dus aan mij liggen i.p.v. aan het objectief. En dat zal wel want de reviews op internet zijn behoorlijk positief.

Om handmatig scherp te stellen moet je de voorste ring naar achteren trekken. Dit mechanisme voelt helaas niet professioneel aan. Verder is het een hele degelijke lens. De bijgeleverde zonnekap heeft een bajonet aansluiting en is om te draaien voor transport. Als je een UV filter ter bescherming gebruikt let dan op dat het een slim-filter is. Een normaal filter neemt net wat beeld weg (donkere hoeken) in het uiterste groothoek gebied. Met een UV filter moet de lenskap voorzichtig worden aangebracht omdat je door de grote 72mm oppervlakte al snel het filter glas raakt. Er zijn tegenwoordig lenzen met een vrijwel stille AF. Deze heeft dat niet en hoor je duidelijk. De snelheid is in orde, al had ik het sneller verwacht. Zodra ik de Nikkor 18-200 met SWM heb weet ik of het überhaupt sneller kan. Het objectief biedt geen VR (vibe reduction / optical stabilizer) maar dat is ook geen must bij groothoek. Lichtsterkte is zoals op de lens staat: f4 over het hele bereik. Daarvoor vond ik het juist belangrijk om er een aparte groothoek zoom bij te nemen. De kwaliteit van dergelijke objectieven is over het algemeen veel hoger dan het groothoek bereik van lenzen met een forse zoom zonder vaste lichtsterkte. Anders zou ik nooit zoveel geld uitgeven terwijl de Nikkor al 18mm haalt.

Ik had graag meer willen vertellen over de beeldkwaliteit en prestaties. Maar hopelijk plaatst er snel iemand die meer ervaring heeft met dit soort objectieven een review.

Heb jij ook een Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon)?