Netgear Nighthawk R7000 - AC1900 Smart WiFi Router Review

subsonik
7 maart 2018, laatste update op 7 maart 2018, 3.632 views Product gekocht

Netgear Nighthawk R7000 - AC1900 Smart WiFi Router

Degelijke hardware met matige firmware. Je kan DD-WRT draaien op de R7000, maar in mijn geval nekt het de WiFi performance. Ik zou de R7000 niet opnieuw kopen.

Pluspunten

• WiFi snelheid
  • WiFi bereik

Minpunten

• dramatische stock firmware
  • DD-WRT zeer traag

3 van 5 sterren (Voldoende)
Een snellere WiFi-router
Ik kocht deze router ter vervanging van een TL-WR841, omdat ik op zoek was naar flink hogere WiFi snelheid. De R7000 leek een degelijke en populaire mid-end router, die net als mijn TL-WR841 ook DD-WRT kan draaien. Waarom wil ik een populaire router? In de hoop op betere ondersteuning uit de custom firmware wereld natuurlijk!
Ervaringen met stock firmware (V1.0.9.18_1.2.27)
WiFi
Zeer goed WiFi bereik en snelheid. Op een meter of 6 met een muur ertussen haal ik met gemak 40MB/sec op 5GHz. Formidabel! Ook op 2.4GHz haal ik makkelijk 12MB/sec in gelijkaardige omstandigheden. Alle tests met een Asus Zenbook.
Instellen
Helaas is de stock firmware werkelijk een drama om in te stellen. "Your mouse has moved, please reboot!" Werkelijk elke instelling die je aanpast leidt tot een verplichte reboot, het is om de muren van op te lopen. Bovendien moet je eerst de instelling nog weten te vinden, de webinterface is een zootje, dit heb ik nog nooit zo chaotisch gezien. Bijvoorbeeld: je hebt een Basic en een Advanced menu, maar niet alle Basic functies zitten in Advanced. Zo mag je als Advanced gebruiker alsnog het Basic menu aflopen omdat er ook wel nog iets interessants tussen kan zitten.

Sommige, in mijn ogen belangrijke features ontbreken in de stock firmware: je kan bv. geen custom local DNS ingeven, je kan WPS niet uitzetten...
Stabiliteit
Matig tevreden. Regelmatig willen toestellen geen verbinding maken met de WiFi, soms moet ik mijn telefoon zelfs rebooten. Mijn datapakket gaat hard sinds ik de R7000 heb. Ook "snel" iets printen met de WiFi netwerkprinter zit er niet meer in. Met de TL-WR841 gebeurde dat werkelijk nooit, ook niet na maanden uptime.
Ervaringen met DD-WRT
Ik heb verschillende versies van DD-WRT "kong mod" geprobeerd. Installeren en flashen lukt vlekkeloos, eens je de juiste informatie gevonden hebt, wat in het DD-WRT wereldje geen sinecure is. :-)
Jammer genoeg is de WiFi performance met DD-WRT zeer zwak in vergelijking met stock. Zowel signaalsterkte als throughput zijn bizar veel slechter. Zelfs met de laptop nààst de router haal ik met DD-WRT met moeite een throughput van 15MB/sec, terwijl stock in dezelfde setup vlot 80MB/sec doet. Ga je een paar meter verder zitten, is het resultaat nauwelijks beter dan met de antieke TL-WR841: met veel tegenzin 3-4MB/sec. Na veel prutsen met diverse settings en tweaks, heb ik DD-WRT opgegeven, jammer, maar ik heb geen dagen tijd om een router aan de praat te krijgen.
Stroomverbruik
Voor een toestel wat 24/7 aan staat, toch wel een belangrijk puntje. Bij hardware.info hadden ze een verbruik van 7.2W gemeten, ikzelf meet 9.3W. Om te verifiëren of het geen meetfout is, heb ik ook de DC-kant doorgemeten: 0.63A bij 12.1V, dat is 7.6W. Beide metingen combineren geeft een efficiëntie van de adapter van 82%: plausible.

Anyways, ik vind dit een stevig stroomverbruik voor een toestel wat 24/7 aanstaat en 99% van de tijd niks staat te doen. Reken op ca. 20 EUR per jaar aan elektriciteit.
Degelijke hardware met matige firmware. Je kan DD-WRT draaien op de R7000, maar in mijn geval nekt het de WiFi performance. Misschien gebruik ik de foute firmware-versies, maar ik hoopte dit soort getweak niet nodig te hebben op zo'n dure router. Ik zou de R7000 niet opnieuw kopen.

Heb jij ook een Netgear Nighthawk R7000 - AC1900 Smart WiFi Router?

Installleer eens AsusWrt op je R7000 via http://xvtx.ru/
Interface is veel soepeler & sneller alsook veel meer features en als pluspunt heel stabiel op elk vlak.

Latest release:
R7000_380.69_2.zip
Thx voor de tip, ik ga'm proberen!
Ben benieuwd naar uw ervaringen en een update van je review :)
Bedankt voor de friendly reminder :-)

Na even AsusWRT bestudeerd te hebben, dacht ik eerst DD-WRT nog eens een kans te geven. Deze keer niet de "kong mod" maar een "gewone" release: DD-WRT v3.0-r36330 std (07/16/18)

De wifi-performance was in eerste instantie nog steeds pover, maar niet zo erg als voorheen met de Kong mod. Wat enorm helpt, is in de wireless settings de "airtime fairness" UIT te zetten. Op 2.4GHz haal ik nu met DD-WRT vergelijkbare snelheden als met stock, op 5GHz zit ik pakweg 50% trager dan stock. Ik kan ermee leven.

Tenminste heb ik de poweruser-features van DD-WRT terug, met een nette webinterface (ik krijg nog walgingen als ik terugdenk aan de interface van stock). Stabiliteit is prima, momenteel 2 maand uptime. Bovendien is het stroomverbruik met grofweg 1W gedaald tov. stock, en kan ik de 5GHz radio schedulen waardoor ik er nog eens 1W af kan halen. Beetje efficiency nerd, maar goed :)
DD-WRT "Kong" performed bij mij uitstekend op mijn R7000. Heb je een hard factory reset gedaan voor- en na flashen?

Verder, eens met je conclusie. De huidige Netgear firmware is dramatisch slecht met weinig zicht op verbetering. Mocht je het nog overwegen; niet kopen!

[Reactie gewijzigd door Velvus op 24 juli 2024 10:15]

Dus, de stock firmware is crap maar ik begrijp dat dezer dagen het wel goed werkt met DD-WRT? Dat wil ik toch gaan gebruiken dus, dan is het nu wel een aanrader? Of wat zou je anders aanraden wellicht, ik wil graag een goede, niet te dure DD-WRT router. Zodat ik kan spelen met WireGuard bijv.
Ik heb deze router in gebruik en hij doet het goed met ddwrt maar ik zou hem niet kopen. Kong is gestopt met het compilen van firmware updates dus het is nog maar de vraag hoe de ondersteuning in de toekomst zal zijn, om van die van Netgear zelf nog maar te zwijgen. Ik zou een router kopen die goed wordt ondersteund door Lede. Bijvoorbeeld Mijn 8 jaar oude netgear wndr3700 wordt daar nog perfect door ondersteund.