Sony A7 Zwart

Prijs
Specificaties Losse body • 24,3MP sensor • WiFi - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Sony A7 Zwart Review

Jansen-nl 2 februari 2018, laatste update op 2 februari 2018, 3.173 views Product gekocht

Sony A7 Zwart

Een fijne en relatief handzame camera. Hoewel het ondertussen een ouder model is, kan hij qua opties en beeldkwaliteit prima meekomen met de wat professionelere amateurcamera's van nu. De kitlens die tegen meerprijs meegeleverd wordt is van mindere kwaliteit.

Pluspunten

• Fijne zoeker
  • Relatief klein
  • Professionele sensor voor goede foto's
  • Benaderbaar via Wifi, NFC
  • Scherm is horizontaal kantelbaar, maar niet geschikt als selfie-camera
  • Solide ontwerp
  • Veel instelmogelijkheden
  • Prijs

Minpunten

• Relatief klein assortiment dure lenzen
  • Kitlens blinkt niet uit
  • Video-kwaliteit valt tegen
  • Geen externe accu-lader meegeleverd
  • Korte accuduur

Ik heb deze camera nu ongeveer een week in bezit. De camera heb ik voor een schappelijke prijs op de kop kunnen tikken bij de Media Markt. Aangezien ik Tweakers.net voornamelijk bezoek om informatie te lurken, leek het me goed om wat terug te doen voor de community. Onderaan de review zijn twee foto's te vinden die gemaakt zijn met de A7.

[img]TeqTG6a3[/img]

Hieronder vindt je mijn ervaring. Let op: dit is geen volledige review en bevat alleen de dingen die mij zijn opgevallen bij het gebruiken van de camera. Voorheen fotografeerde ik voornamelijk met mijn telefoon en ik heb daarom weinig vergelijkingsmateriaal.

Sony A (alpha) 7 / Sony ILCE-7

Onderdelen van deze review:
Eerste indruk
De camera kwam aan in een eenvoudig doosje van Sony. Deze bevatte naast de camera een lens, een schouderband, een micro-usb kabel, een adapter voor het Europese en Amerikaanse lichtnet, een accu en bovendien een ontzagwekkende handleiding. De camera oogt wat kleiner dan verwacht, en dat is enkel positief.
Bouwkwaliteit en uiterlijk
De camera heeft een wat klassieke (hoekige) look, wat ik persoonlijk erg leuk vindt. Hij voelt robuust aan. Het materiaal is stevig en ook de knoppen voelen goed aan. De lens is stevig vast te klikken op de body en zal niet zomaar meer bewegen. Het geheel voelt aan alsof het niet zomaar kapot te krijgen is. Daarnaast zijn systeemcamera's over het algemeen ook minder kwetsbaar omdat ze geen spiegel bevatten.

De camera is wat kleiner dan de gemiddelde spiegelreflexcamera van vergelijkbaar formaat. Dit komt (denk ik) doordat deze systeemcamera geen spiegel bevat. Tegelijkertijd wordt moet vermeldt worden dat de bijhorende lenzen soms net wat groter zijn dan die van een spiegelreflexcamera; wat het verschil weer teniet doet. Dit wordt wat verder toegelicht in dit vrij kritische artikel: https://petapixel.com/2016/04/04/son.../

Het is mogelijk de omvang van verschillende camera's te vergelijken met deze tool:
Gebruiksvriendelijkheid
De camera houdt goed vast en de meeste knoppen zijn goed te bedienen. Het is even wennen dat de menu knop linksboven het beeldscherm zit. Het toestel bevat geen touchscreen. Zelf mis ik dit niet, al was het een leuke extra geweest, die bovendien op veel moderne camera's wel te vinden is.

[img]3KRg7i6y[/img]

Wat me positief veraste is het aantal instelmogelijkheden van de camera. Hiervoor hoef je overigens meestal niet te zoeken in de menu's. Veel functies zijn bereikbaar onder de funtieknoppen en draaischijven op de camera. Daarnaast zijn er knoppen die custom-instelbaar zijn.
Connectiviteit
De gemaakte foto's kunnen automatisch worden gedeeld met je telefoon. Dit kan door de telefoon te verbinden met een Wifi-hotspot die wordt aangemaakt door de camera. Om de foto's te bekijken of op de telefoon op te slaan, kan gebruik gemaakt worden van de app PlayMemories Mobile.

Zelf vindt ik dit redelijk goed werken, al maak ik er maar weinig gebruik van. Aan het eind van de dag stop ik mijn SD-kaart in mijn PC om de foto's in te laden in Lightroom. Ik heb geen behoefte om eerder op de dag de foto's op mijn telefoon te zetten om ze bijvoorbeeld te versturen via Whatsapp. Ik kan me echter goed voorstellen dat dit voor andere mensen wel fijn is.

De camera bevat ook een NFC-functie. Deze heb ik niet getest.
Batterijduur
Op internet zijn veel verhalen te vinden van gebruikers die vinden dat de camera een korte accuduur heeft. Dit wordt o.a. veroorzaakt door de digitale zoeker. Zelf heb ik hier tot nu toe weinig last van gehad. Ik gebruik de camera vaak 's avonds bij korte evenementen en heb hem nog nooit 'leeg' geschoten. Tegelijkertijd moet ik er wel bij vermelden dat ik de camera in vliegtuigmodus gebruik en enkel in RAW-schiet.

Een accuduur zoals veel spiegelreflex-camera's hebben is echter onmogelijk te behalen met deze Sony. Daarom raden veel mensen aan er (zelfs) twee extra accu's bij te kopen om de hele dag door te komen. Het is aan te raden om ook een externe lader aan te schaffen. Deze wordt niet meegeleverd door Sony. Gezien de prijs van de camera en de relatief korte accuduur vindt ik dat niet erg netjes.

Zelf heb ik twee accu's + laders besteld van het merk Ravpower. Deze staan goed bekend en zijn redelijk goedkoop te verkrijgen via Amazon.de.
Fotografie
De kwaliteit van de foto's valt me niets tegen. Over het algemeen zijn de plaatjes mooi en scherp. De 24 megapixel is wat mij betreft genoeg. Bij minder licht presteert de camera een stuk minder, al verwacht ik dat dit voornamelijk te maken heeft met de lens.

[img]YfiTFiam[/img]

Op de afbeelding hierboven is de sensor van de A7 te zien. Deze is van full-frame formaat. Veel fabrikanten kiezen voor een kleinere sensor in camera's van deze prijsklasse, omdat dit goedkoper is. Het voordeel van een grotere sensor is dat de camera minder last heeft van ruis en slechte lichtomstandigheden. Het gehele beeld wat door de lens 'gezien' wordt, wordt opgeslagen. Dit in tegenstelling tot camera's met kleinere sensor. Die hebben een crop-factor.. oftewel, maar een bepaald percentage van het beeld wat door de lens binnenkomt wordt op de sensor opgevangen.

Op deze website weet met het bovenstaande wat duidelijker uit te leggen: photofacts.nl/voordelen_van_een_full-frame_camera

In onderstaande afbeelding de verschillende gangbare sensorformaten.
[img]GlvKhzgV[/img]
Videografie
Het is mogelijk om met de Sony mooie videobeelden te schieten. Dat wordt in ieder geval bewezen door de voorbeelden op YouTube. Mij zelf is het helaas nog niet gelukt. De scherpte van de beelden valt me enigzins tegen. Het is mogelijk dat dit door de gebruikte lens komt. Positief voor videografen is het feit dat de camera een aansluiting heeft voor een externe mic. Wil je de camera voornamelijk voor video gebruiken? Dan is een Sony A7s waarschijnlijk een betere koop.
Uitbreidingsmogelijkheden en accessoires
Voor de camera zijn verschillende leuke accesoires te koop. Op Amazon en Aliexpress zijn leren hoesjes te vinden (zie foto) Deze passen goed bij het klassieke design van de camera.
[img=620]v9Kt2978[/img]

Zoals vermeld maak ik zelf gebruik van twee extra accu's + ladervan het merk Ravpower. Deze passen perfect in de camera en hier heb ik tot nu toe geen problemen mee gehad. Ze zijn o.a. te vinden op Amazon.de

De camera heeft geen ingebouwde flitser. Deze zijn op internet in alle soorten en maten te vinden. Let wel op dat je een flits koopt met de juiste mount.
Lensen-aanbod
Het lenzen-aanbod voor de Sony Alpha Serie is niet erg groot. Dit komt omdat de lenzen een Sony FE bevestiging nodig hebben om op de A7 gemonteerd te kunnen worden. De lenzen die dit hebben, zijn daarnaast vaak duurder dan lenzen met bijv. een Canon-mount die al jaren op dezelfde manier geproduceerd kunnen worden.

Het is echter mogelijk om met een adapter lenzen met een andere aansluiting op de Sony te bevestigen. Dit kost wat extra ruimte voor de adapter, maar werkt in veel gevallen goed. Veel informatie over (handmatige) lenzen voor de Sony Alpha serie is te vinden op deze blog: https://phillipreeve.net/blog/

Let wel op dat niet alle lenzen de full-frame mogelijkheden van de Sony A7 kunnen benutten. De oudere Sony E-mount lenzen zijn gemaakt voor sensors met een kleiner formaat en gebruiken dus niet het volledige potentieel van de Sony

Meegeleverde lens (Sony 28-70mm f/3.5-5.6)
De kitlens bevalt me niet erg goed. De lens is weinig lichtgevoelig en dit merk je goed bij het maken van foto's bij mindere lichtomstandigheden. Foto's worden dan minder scherp. Bij daglicht presteert de lens prima. Onderstaande foto's zijn gemaakt met de A7 + Kitlens.
[img]Ts4RfFRU[/img]
[img]DKzG7CYG[/img]

Heb jij ook een Sony A7 Zwart?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren