Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8

Xiaomi Mi A1 64GB Zwart - Reviews

Prijs
Specificaties 5,5" • 1920x1080 (Full HD) • 64GB (uitbreidbaar) - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Xiaomi Mi A1 64GB Zwart Review

+3
Kiswum 23 januari 2018, laatste update op 6 mei 2018, 5.130 views
De reviewer heeft het product niet gekocht, maar gekregen in ruil voor het schrijven van een review.

Xiaomi Mi A1 64GB Zwart

Xiaomi kan met deze Android One smartphone grote stappen zetten om meer naamsbekendheid te krijgen in de wereld. Het design is niet uniek en er zijn wat mankementen met de accu. Dankzij de dubbele camera is het mogelijk om mooie portret foto's maken en de hardware is lekker snel.

Pluspunten

  • Android One, waardoor Android redelijk kaal is gebleven.
  • Gegarandeerd 2 jaar lang regelmatig updates en patches.
  • Genoeg werkgeheugen en een goede processor voor de toekomst.
  • Prima prijs voor deze smartphone.
  • Dubbele camera opstelling voor mooie portretfoto's.
  • Dual-sim.
  • SD kaart ingang (Dual-sim is dan niet mogelijk).

Minpunten

  • Geen bijzonder (eigen) design.
  • Kwaliteit van foto's en filmpjes moet eigenlijk beter in deze prijsklasse.
  • De bug in het Bluetooth profiel lijkt te zijn opgelost, echter is de accuduur nog niet op een gemiddeld niveau.
  • Slechts een witte notificatie LED en geen RGB LED.
  • Officieel niet in NL verkrijgbaar, hij is wel via enkele NL webshops geÔmporteerd.
  • Geen NFC.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 2
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 5
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Logo_Xiaomi_A1.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png

Google is in 2014 gestart met de uitrol van het Android One project in India. Hierbij hebben zij als doel gesteld om een pure Android ervaring naar goedkopere telefoons te brengen. Daarmee heeft Google de ambitie om internet toegang voor iedereen mogelijk te maken. Doordat (mobiel) internet nog niet in alle landen gemeengoed is, concentreert Google zich vooral op de opkomende markten. Android One telefoons zullen minimaal 1 keer per maand worden voorzien van patches, updates of versie upgrades. Hierdoor is veiligheid van de data ook beschikbaar voor de lagere klasse in de smartphone-wereld. Veiligheid bij budget toestellen is vaak ver te zoeken en dat komt doordat fabrikanten zich vaak concentreren op hun high-end / flagship smartphones. Hierdoor is er geen aandacht voor de goedkopere series van die fabrikant.

Android One werd voorheen vaak op budget smartphones gebruikt, waarbij Google de basis legde voor de hardware (specificaties). Doordat de ontwikkeling van de software bij Google lag en gebruik werd gemaakt van basis smartphones, hoefden de smartphone fabrikanten weinig tot geen tijd in de soft- en hardware te steken.
Tegenwoordig zie je Android One op steeds meer bekende mid-range telefoons terechtkomen. Zo heb je een Moto X4 en HTC U11 Life met Android One en een mid-range Qualcomm 630 processor. Deze smartphones zijn eerst uitgebracht met een eigen Android versie met een diversiteit aan eigen apps. Niet veel later kwam er een Android One versie uit die zo eenvoudig mogelijk is gebleven.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_212439-Small.jpg


De Xiaomi Mi A1, uit deze review, gebruikt een wat oudere processor. Xiaomi heeft namelijk de Qualcomm Snapdragon 625 processor weer uit het vet gehaald. Deze cpu werd onder andere gebruikt in de Xiaomi Redmi 4 (Pro), Xiaomi Redmi Note 4X en in de tweelingbroer van deze Mi A1: Xiaomi Mi5X. Het verschil tussen de Mi5X en Mi A1 is niet groot. Het grootste verschil is direct zichtbaar en dat is het besturingssysteem. De Mi 5X draait op de aangepaste Android release van Xiaomi, genaamd Miui. Op de Mi A1 draait Android One en dat is een kale Android versie. Verder is de gebruikte 4G frequenties anders. De Mi A1 heeft namelijk de beschikking tot een extra 4G /LTE frequentie en dat is Band 20 / 800Mhz. Dit netwerk wordt door de meeste Nederlandse en Belgische providers gebruikt.

Xiaomi levert goede tot zeer goede producten voor lage prijzen. Het merk wordt steeds bekender in Nederland en dat is onder andere te danken aan gebruikers op tech-websites zoals Tweakers en Hardware.info. Officieel is Xiaomi niet actief in Nederland, maar dankzij enkele webwinkels is het wel mogelijk om een Xiaomi smartphone eenvoudig in huis te krijgen. In dit geval komt de smartphone niet uit Nederland, maar is deze afkomstig uit China. De reis van China, Engeland en vervolgens mijn huis in Nederland, duurde ongeveer 1 maand en daarbij waren er geen douanekosten (mocht je deze alsnog krijgen, dan zijn er enkele webshops die dit voor je terugbetalen).

Ik wil bij deze Gearbest bedanken voor de gratis levering van dit reviewexemplaar.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.pngOm de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van miniatuur afbeeldingen. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.

Laatst gebruikte firmware versie: OPR1.170623.026.8.1.10

Globale importprijs bij publicatie: §185,- (Excl. eventuele verzend-/importkosten)

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De verpakking van de Xiaomi Mi A1 is kleurrijker dan bij andere Xiaomi smartphones. De basis van de verpakking is wit en op de voorkant staan de 3 standaard kleuren van de Mi A1 afgebeeld. Op de verpakking wordt duidelijk aangegeven dat het hier om een Android One smartphone gaat. In plaats van Chinese tekens op de achterkant, zal je een Engelse beschrijving en een CE label daarop terugvinden.

Ik ben bij Xiaomi gewend dat ze geen gebruik maken van veiligheidszegels en dat is in dit geval ook niet anders. Om de telefoon te kunnen bezichtigen, schuif je eerst de sleeve van de doos en daaronder kun je de deksel van de verpakking halen. De telefoon is daarna prominent in beeld en het scherm is voorzien van een tijdelijke screenprotector. Onder de telefoon ligt een doosje met de accessoires om je telefoon in gebruik te nemen. In het doosje vind je de EU stekker, USB-C kabel, Engelstalige handleiding, screenprotector en een schoonmaakdoekje. Aan de voorkant van het doosje hangt de sim-tray pin stevig in z'n houder.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_204754-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_204803-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_205017-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_205125-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_205414-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_205659-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_210007-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_212608-Small.jpg


De inhoud van de doos:
  • 1 x Xiaomi Mi A1 smartphone
  • 1 x USB-C kabel
  • 1 x EU adapter
  • 1 x Sim-tray pin
  • 1 x Screenprotector
  • 1 x Schoonmaakdoekje voor het scherm
  • 1 x Handleiding
Hieronder is een unboxing filmpje van een gebruiker te bekijken:


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon ziet er goed, strak en stevig uit. Het scherm loopt goed over naar de metalen achterkant. Het metaal is glossy en doet me denken aan het materiaal en kleurstelling van een ander merk. Het design is dus niet echt uniek. Bij de Xiaomi Redmi 4X gaf ik al aan dat dat toestel op een iPhone leek. Bij de Xiaomi Mi A1 en Mi 5X lijken de telefoons nog veel meer op een iPhone 7 / 7Plus. Als de vingerafdrukscanner aan de voorkant was geplaatst, dan was gelijkenis nog groter. Helaas steekt de camera een stukje uit en dat is zonde voor zo'n strak design. Tevens is daarmee de gelekenis met Apple duidelijk aanwezig.
Hieronder is een vergelijking met de iPhone 7 te zien.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Redmi4X/IMG_20161030_095116-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122922-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Redmi4X/IMG_20161030_100351-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_210826-Small.jpg


De telefoon ligt redelijk goed in de hand en dat komt mede door de gebogen achterkant. Door het grote formaat en gladde achterkant moet je goed oppassen dat je de telefoon niet uit je hand laat glijden. Bescherming rondom de telefoon is dus geen overbodige luxe. Het scherm is aan alle zijden voorzien van 2,5D glas, zodat het goed overloopt naar het metalen frame.
Vanwege de camera is de achterkant helaas niet geheel vlak. Doordat de cover niet eenvoudig kan worden verwijderd is het niet mogelijk om de accu snel te vervangen. De telefoon is dankzij het metalen frame niet/nauwelijks te torderen of te buigen. Verder is de Mi A1 vrij van kraakjes en je zal niets horen als de telefoon wordt geschud.

Bovenin het scherm zitten de witte notificatie LED, lichtsensor, 5MP camera en (bel)luidspreker. Onderaan het scherm zijn drie capacitieve knoppen te vinden. Van links naar rechts zijn dat: een gestreepte Historie/Menu knop, een vierkante Home knop en een driehoekige terug knop. De knoppen hebben een trillende feedback en tevens achtergrond verlichting. Helaas kun je de verlichting niet naar wens aanpassen waardoor de verlichting ongeveer 3 seconde aan springt als het scherm aan gaat.

Achtergrondverlichting:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123413-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123420-Small.jpg
  • De rechterkant is voorzien van een volumeknop en een aan-/uit knop.
  • De linkerkant is bestemd voor de dual simkaart tray of simkaart-/SD-kaart tray. Deze tray kan met de meegeleverde pin uit de telefoon worden gehaald.
  • De onderkant is voorzien van een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, uitsparing voor de microfoon, USB-C ingang en de mono speaker.
  • De bovenkant heeft een uitsparing voor de microfoon en een infrarood poort.
  • Aan de achterkant zijn de dual-tone LED verlichting, dubbele 12MP camera en de vingerafdrukscanner te vinden.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122838-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122848-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122902-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122825-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123142-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123049-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_211214-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_210903-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Het 5,5" LTPS LCD scherm heeft 1920x1080 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 403. Het is scherm is scherp en de individuele pixels zijn voor de meeste mensen niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het is ook mogelijk om het scherm automatisch te laten dimmen, feller te maken en zelfs nachtverlichting in te schakelen (hiermee wordt het beeld gelig door de verwijdering van de blauwe kleur). Het scherm kan goed in direct zonlicht worden bekeken, al wil ik hierbij direct aangeven dat er in de winter weinig momenten waren waarbij het zonlicht fel op het scherm kon schijnen.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194452_1-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194635_HHT-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194653_HHT-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194704_HHT-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_194717_HHT-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171120_220715-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_123228-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon wordt aangedreven door een zuinige 14nm octa-core processor van Qualcomm. De Qualcomm Snapdragon 625 (MSM8953) is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 2GHz voor de A53 cores. De processor kan dual-channel LPDDR3 geheugen aan, met een maximale snelheid van 933MHz.
De grafische beelden komen van een Adreno 506 GPU op maximaal 650MHz.

De Snapdragon 625 in de Xiaomi Mi A1, is een processor die vaker wordt ingezet door Xiaomi. De processor is niet alleen bij de tweeling broer (Mi5X) gebruikt, maar ook bij de Redmi Note 4X en Redmi 4 Pro. Qua snelheid valt hij net onder de Snapdragon 650 uit dezelfde categorie. Ondanks de 2 extra cores is de 625 trager, dit wordt vooral veroorzaakt door het ontbreken van 2 of meer A72 cores. De processor is namelijk voorzien van 8x A53 cores. Door de kleinere procedť (nm) is deze processor redelijk zuinig, maar 2 jaar na de release, begint hij wel een beetje oud te worden en mag Xiaomi beginnen met de implementatie van bijvoorbeeld de nieuwere Snapdragon 660.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_01-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_02-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_03-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_04-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_05-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_06-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_07-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_08-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_09-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_10-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_11-Small.png


Klik op het onderstaande overzicht om de specificaties van de geteste apparaten te zien.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Device-Small.png

De resultaten.
Over het algemeen presteert de telefoon gelijk aan de Redmi 4 Pro. De interne hardware komt redelijk overeen, maar door optimalisatie en verschil in schermformaat kunnen de verschillende waardes van enkele benchmarks worden verklaard. Qua prestaties is de Mi A1 terug te vinden op de onderste helft van mijn geteste smartphones. Gebruikers van deze telefoon zullen waarschijnlijk geen high-end spellen spelen, maar voorlopig kan de telefoon het wel goed aan. Het laden van de spellen of in de menu's zal uiteraard een stuk trager zijn dan bij processoren uit de 800-serie. Tijdens het normale gebruik is de Mi A1 gewoon lekker snel en soepel.


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171126-160211-Small.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171126-163713-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171209-084458-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171209-111756-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171126-145615-Small.jpg

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Van de aangegeven 4GB werkgeheugen kan 3,5GB worden gebruikt. Na het wissen van het werkgeheugen, neemt het os met applicaties ongeveer 1,2GB in beslag. In de praktijk zal je merken dat er 1,2GB - 2GB vrij is aan werkgeheugen en dat zorgt ervoor dat de telefoon snel is en soepel zal lopen.
De telefoon is voorzien van 64GB intern opslaggeheugen en dat kan worden aangevuld met een externe SD kaart. Het systeem kan gebruik maken van 58,24GB opslag capaciteit en daarvan wordt 9,64GB al in beslag genomen door Android, standaard apps & data. De resterende 48,78GB kan door de gebruiker naar eigen inzicht worden gebruikt voor apps, games, documenten, foto's, filmpjes en muziek.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213641.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213657.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213701.png


Update software

De nieuwste software zal normaal gesproken via OTA (Over-The-Air) naar de telefoon worden gestuurd. Bij het in gebruik nemen van de smartphone, stond er 1 update klaar voor installatie. Hierin zat de Security Patch van november. De telefoon is standaard voorzien van Android 7.1.2, maar sinds de laatste week van december hebben Xiaomi en Google Android 8.0 beschikbaar gesteld voor alle gebruikers. Het kan soms gebeuren dat je de update nog zelf moet opvragen via het instellingen menu. Als je echt geen geduld hebt, dan kun je de laatste versie ook van de Miui site halen: http://en.miui.com/download-333.html.
Vanwege problemen in Android 8, is begin januari 2018, besloten om de upgrade tijdelijk van de website te halen. Tot op het moment van deze review, is er nog geen duidelijkheid over de uitrol van de laatste software versie en patches van januari.

Update 29-01: Deze week kwam alsnog de laatste versie binnen waarbij Android 8 weer beschikbaar werd gesteld met de laatste patches tot 1 januari 2018.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213124-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180103-065027-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180104-154036-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180103-074537-Small.png


De telefoon is afgerond met firmware versie: OPR1.170623.026.8.1.10

Hoofdscherm

In tegenstelling tot standaaard telefoons van Xiaomi met het Miui OS, is deze Xiaomi Android One smartphone voorzien van een appdrawer met apps achter een hoofdmenu. Bij het installeren van een nieuwe app, zal deze normaal gesproken op het hoofdscherm worden geplaatst. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen. Als er vanaf het hoofdscherm naar boven wordt geveegd, dan kom je uit in de appdrawer waarin alle apps staan.

Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en enkele quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar. Als je die actie vanaf het lockscreen uitvoert, dan zal je direct alle quick settings zien.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-222009-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180119-222305-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180119-222301-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180119-222529-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180119-223037-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-222712-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213041-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-213034-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20171120-230938-Small.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Screenshot_20180105-061805-Small.png


Applicaties

De telefoon wordt geleverd met een aantal standaard Google apps en enkele Miui apps. Het grote verschil tussen Android en Android One, is dat leveranciers bij Android One worden beperkt in de keuze van applicaties en andere aanpassingen. Android One moet zo clean mogelijk blijven en volgens mij is dat wel gelukt bij de Mi A1. Hierdoor kan het echter wel zijn dat je bepaalde apps mist zoals een app om de ingebouwde radio te activeren en in Android 7 moest je met een omweg de accupercentage activeren.

Vanuit Google worden 14 apps meegeleverd waaronder: Google Foto's, Play Books, Play Kiosk, Play Music, Drive, Google+ & Duo. Helaas zijn dit soort standaard apps niet op een normale manier te de-installeren, maar moet je de apps uitschakelen om er (gedeeltelijk) vanaf te komen. Hierdoor starten die applicaties niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen. Xiaomi levert zelf de apps: Mi Remote, Camera en Feedback mee. Mi Remote wordt gebruikt voor de infrarood sensor, de camera maakt gebruik van een dubbele camera en daardoor ook de eigen camera app en de app Feedback kan door gebruikers worden gebruikt om bugs direct te melden.

Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi onder andere gebruikt om foto’s te uploaden en daarbij is de verbinding altijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. De telefoon schakelt automatisch over van 802.11AC (5GHz) naar 802.11N (2,4GHz netwerk) als het signaal onvoldoende wordt.

GPS
Dit zijn de instellingen die gebruikt kunnen worden:
  • Alleen apparaat: Alleen de interne GPS module
  • Accubesparing: Alleen wifi, bluetooth en mobiele netwerken
  • Nauwkeurig: GPS, wifi bluetooth en mobiele netwerken
De onderstaande testen zijn uitgevoerd met het profiel: Alleen apparaat.

GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met enkele navigatiesystemen is bekeken hoe accuraat de GPS is en waren de snelheden accuraat en waren geen vreemde snelheden te zien.

Bluetooth
De werking van Bluetooth ging zonder problemen, ik heb echter wel gemerkt dat Bluetooth enorm veel energie verbruikt. Dit was zo bij de smartphone zelf, maar ook bij 1 van mijn smartwatches. Ik heb de telefoon getest met een nieuwe autoradio en twee Amazfit smartwatches. De Mi A1 werd direct door de autoradio en smartwatches herkend en het afspelen van muziek via Spotify gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.
Zoals gezegd waren er wel wat problemen met de Bluetooth verbinding. Als ik de Mi A1 verbind met de Amazfit Pace, dan is de accu van dat horloge ongeveer 5x zo snel leeg. Soms redde ik het slechts 1 dag met de accu, terwijl het bij andere smartphones rond de 5 dagen ligt. De Mi A1 leek sinds de upgrade naar Android 8, problemen te krijgen met de accu. Hierdoor zakte de accupercentage maar liefst 17% in een nacht van 7 uur. Bij het uitschakelen van de Bluetooth verbinding was dat probleem verholpen.

Update 29-01: Het lijkt er op dat de bug met Bluetooth is opgelost in de volgende versie: OPR1.170623.026.8.1.10 (deze update was eerder op 10 januari 2018 beschikbaar gesteld.)
Bij de laatste test is gebleken dat accu met een ingeschakelde Bluetooth verbinding in een nacht van 9 uur was gezakt met 9%. Dit is voor mijn gevoel nog steeds veel, maar het is een flinke verbetering met de vorige situatie onder Android 8.0.

Bellen

T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Net als alle courante telefoons is het mogelijk om gebruik te maken van "smartdialing", zodat je door middel van een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel kan opzoeken. Na verloop van tijd merkte ik dat de nabijheidssensor niets meer registreerde. Hierdoor kon het gebeuren dat het scherm niet activeert als je hem van je oor afhaalt. Helaas gebeurde het ook een keer dat mijn oor toetsen kon intikken terwijl ik aan het bellen was. Beide situaties moeten normaal gesproken worden onderschept door de nabijheidssensor. Dit is getest onder Android 7.1 en Android 8.0.

Internet

De internet snelheid is met ongeveer 90Mbit goed in de omgeving van Eindhoven. Doordat alle 4G banden van de Benelux gebruikt kunnen worden, moet het 4G ontvangst voor iedereen optimaal zijn. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog van het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.

Luidspreker

Aan de onderkant van de telefoon wordt gebruik gemaakt van 1 speaker. Hier komt een redelijk geluid uit. De speaker kan hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het geluid gedempt kan worden als je handpalm ervoor ligt.

Vingerafdrukscanner

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180114_122931-Small.jpg


De locatie van de vingerafdrukscanner ligt aan de achterkant van de telefoon. Als de telefoon in de linker- of rechterhand ligt, is de scanner goed te bedienen. Voor de test heb ik een aantal vingers aan de linker- en rechterhand ingesteld. Het ontgrendelen van de telefoon gaat goed met zowel de rechter- als linkerhand. De scanner is zeer accuraat en de telefoon ontgrendeld eigenlijk direct. De scanner is altijd actief, hierdoor werkt het ook als het scherm nog niet aan staat. Een lichte druk op de scanner is voldoende om in het systeem te komen. Als alternatieve ontgrendeling, heb ik een pincode van 5 cijfers ingesteld. Bij Xiaomi is het normaal gesproken niet mogelijk om een pincode van meer dan 4 cijfers in te stellen, maar gelukkig is het bij deze Mi A1 wel gewoon mogelijk.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 3080mAh accu. Tijdens het testen stond het volgende continu aan: Wifi, GPS en Bluetooth. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Instagram, Tapatalk, LinkedIn, Amazfit smartwatch en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) vaak zo'n 45% over bij een schermgebruik van ongeveer 1,5 - 2 uur. Het resultaat hiervan vind ik slecht voor een accu met deze capaciteit. Bij licht gebruik kan ik slechts 1,5 dag gebruik maken van de telefoon bij een totale schermgebruik van slechts 3 uur. Dit is in ieder geval het resultaat dat ik heb gehaald sinds de upgrade naar Android 8, want voorheen was de accuduur een stuk beter. Als je te maken hebt met de Bluetooth bug, dan zal je niet zien wat het verbruik is van de overige applicaties. Het systeem geeft dan namelijk aan dat 80% van de accutijd in beslag werd genomen door Bluetooth, maar de rest van de applicaties worden niet weergegeven. Aangezien Bluetooth een groot gedeelte van de accu in de greep heeft, heb ik het als test enkele dagen uitgeschakeld. Als BT was ingeschakeld, dan zakt de accupercentage maar liefst 17% in een nacht van 7 uur. Nadat ik BT uitschakelde zakte de accu nog maar met slechts 5% in een nacht van 11 uur (ik liet die dag de telefoon wat langer liggen).

Op het Tweakers forum heb ik aan mensen gevraagd wat zij vonden over de accuduur. Hierbij is gebleken dat de bug ook aanwezig is in een schone Android 8 installatie van dit toestel. Tevens is er op XDA daar ook een topic over geopend: https://forum.xda-develop...ttery-drain-oreo-t3728881
Als er meer informatie is over dit probleem, dan zal dat nog worden toegevoegd aan deze review.

Update 29-01: Het lijkt er op dat de bug met Bluetooth is opgelost in de volgende versie: OPR1.170623.026.8.1.10 (deze update was eerder op 10 januari 2018 beschikbaar gesteld.)
Bij de laatste test is gebleken dat accu met een ingeschakelde Bluetooth verbinding in een nacht van 9 uur was gezakt met 9%. Dit is een flinke verbetering met de vorige situatie onder Android 8.0, maar nog wel teveel in stand-by.

(Statistische benchmarks voor accu's zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).

Accutest door middel van de GFX en PCMark app

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_12-Small.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Benchmark_13-Small.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Foto's

De camera van de Mi A1 is goed, maar de snelheid valt af en toe wel tegen. Het kan gebeuren dat de fotoknop wordt ingedrukt en dat de foto pas na 2-4 secondes wordt gemaakt. De gemaakte foto's zien er over het algemeen goed uit en ze zijn scherper dan bij de Mi4s en de Redmi 4 serie. De camera kan zeer snel foto's maken waardoor de meeste momenten goed worden vastgelegd, mits de camera meewerkt en niet hapert. Als er op een object wordt gefocust, dan kunnen er vrij snel extra foto's worden gemaakt.
Van het hoofdscherm tot een scherp gemaakte foto, kost normaal gesproken enkele seconden. Er zijn een aantal standaard opties beschikbaar om de best mogelijk foto's te maken. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een burstmodus (max 100 foto's), panorama, HDR, filters, nacht scŤne en een portretmodus (hierover later meer).

Fotograferen in het donker is bij de Mi A1 redelijk te doen, maar de snelheid om het beeld te focussen heeft veel tijd nodig (soms +/- 2 sec.). De kwaliteit van de foto's zijn beter dan bij de goedkopere Redmi serie, maar de nachtmodus kan nog niet tippen aan die van mid-range / high-end smartphones van Sony of Samsung. Dankzij de dual-tone flitser zijn foto's wat warmer voor mooiere plaatjes, maar het bereik van de flitser is nog niet ver genoeg. Mede hierdoor is de camera nog niet echt geschikt voor sprankelende avond foto's.


Avondfoto's:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171130_171029-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_182234-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_193015-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_193722-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_194341-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171214_201419_HHT-Small.jpg


Avondfoto's, flitsertest:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171124_011542_HHT-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171124_011525-Small.jpg


Dubbele camera

De smartphone maakt gebruik van een dubbele camera. Door de combinatie van een normale lens en telescooplens, kun je op een eenvoudige manier bokeh effect foto's maken. Hiermee wordt de achtergrond wazig gemaakt ten opzichte van de persoon of het object op de voorgrond. Ik ben verliefd geworden op deze feature, waardoor ik moet oppassen dat ik niet alle foto's standaard op die manier maak. Dankzij de telescoop lens kun je tot 2x optische inzoomen, zonder kwaliteitsverlies. Althans, dat is de theorie, want in de praktijk wordt er een F2.8 lensopening gebruikt waarbij minder licht naar binnen kan komen en daardoor kan de kwaliteit minder zijn, dan bij de hoofdlens van F2.2 aperture. Het inzoomen gaat niet altijd even goed, waardoor het, naar voren gehaalde, object niet altijd goed zichtbaar is. Dit is iets wat ik ook terug zie komen bij de high-end Xiaomi Mi6. Hierdoor is het niet zozeer een probleem van de Xiaomi Mi A1, maar van de algemene werking van de telescoop lens bij Xiaomi smartphones.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_004-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_001-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_002-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_005-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_003-Small.jpg


Portret test. Links is zonder en rechts is met effect:
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_007-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/Image_006-Small.jpg



Frontcam

De kwaliteit en snelheid om foto's te maken is prima. De foto's die overdag worden gemaakt, zien redelijk uit. Het is goed genoeg voor Social Media.
De nachtfoto's zijn niet spectaculair, in die foto's is het beeld soms wazig en zit er veel ruis in. Hierbij is er geen (duidelijk) verschil te zien met de Redmi 4 serie.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171130_163357-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_190215-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171224_170414-Small.jpg


Filmen

De kwaliteit van de filmpjes is goed, maar zorg ervoor dat je niet teveel met de camera beweegt. Doordat er geen beeldstabilisator in de telefoon zit, moet de software de beelden goed over zien te brengen. Helaas gaat dat niet altijd even goed en dat is goed te zien bij de onderstaande voorbeelden. Als je begint met het maken van een film, dan kun je tijdens het filmen niet meer op een object focussen. Hierdoor kunnen filmpjes vrij snel mislukken als je er iets moois van wilt maken. Als je start met filmen, dan moet je er dus voor zorgen dat alles op dezelfde afstand blijft. Filmen in het donker is nog wat lastiger, hierdoor zijn de films minder mooi geworden dan ik had gehoopt. Dit komt mede doordat het focussen op objecten niet altijd lukt.

Films maken of Skypen met de frontcam kan zonder noemenswaardige problemen. De kwaliteit is goed genoeg voor deze prijsklasse.

Videotest 1: Gekke hond in de sneeuw


Videotest 2: SBS6 Kerstparade 1


Videotest 3: SBS6 Kerstparade 2


Videotest 4: Demo van 3D tekeningen: Quiver Vision


Videotest 5: Vuurwerk demo


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

OS:Android One / Android 8.0 (Android Oreo)
Scherm formaat:1920 x 1080 pixels, 5,5" (~403 ppi)
Scherm type:LTPS LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren, 2,5D Gorilla Glass
Multitouch:10 vingers
Chipset:Qualcomm MSM8953, Snapdragon 625
CPU:64 bits octa-core A53 8*2GHz
GPU:Adreno 506
SD card:Micro SD (gedeeld met 1 Nano simkaart)
Opslag geheugen (ROM):64 GB
Werkgeheugen (RAM):4 GB
Waterdicht:Nee
Hoofdtelefoon aansluiting:Ja, 3,5mm
Luidspreker:Ja, mono
Simkaart:2x Nano-sim
3G Netwerk:WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
4G Netwerk:FDD-LTE 800/850/1700/1800/2100/2600 MHz
WLAN:Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi Direct, DLNA, Wifi hotspot
Bluetooth:v4.2, A2DP
NFC:Nee
Vingerafdrukscanner:Ja, aan de achterkant
USB:USB Type-C, USB On-the-go
Camera (achterkant):12+12 MP, normale en telescoop lens, F2.2 + F2.6 aperture, 2x optische zoom, autofocus, dual-tone LED verlichting, PDAF
Opties:Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie, HDR, burstmodus, panorama
Video:4K@30fps, 720p @ 120fps, filmen met LED verlichting
Camera (voorkant):Max 5MP, F2.0 aperture
Opties:Geo-tagging, touch focus, gezichtsherkenning
Video:1080p Full HD@30fps
Sensoren:Snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, gyroscoop, kompas, licht, infrarood, nabijheid
Radio:Stereo FM radio, maar de app wordt niet meegeleverd (werkt via een bedrade hoofdtelefoon)
GPS:GPS, A-GPS, Beidou, GLONASS
Formaat:155,4 x 75,8 x 7,3 mm
Gewicht:165g
Accu:Niet verwisselbare Li-Ion 3080 mAh accu
Kleuren leverbaar:Zwart, roze, goud en rood
Led kleuren:Wit LED


Hier is een selectie van de gemaakte foto's terug te vinden.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180120_081822-Small.jpg

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171217_154854-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171217_155137_HHT-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171130_091716-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171228_133132-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171228_134358-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171228_135306-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171228_155011-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180106_140414_HDR-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171224_172747_HHT-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171202_082617-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171202_081826_HHT-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171208_112729-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_122633-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_125628-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171210_150711-Small.jpg
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171221_091710-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20171126_134003-Small.jpghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xiaomi_A1/IMG_20180121_125137-Small.jpg


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


LinksPromotie video van de Xiaomi Mi A1:


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttps://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Het Android One project is zeer geschikt voor mensen met een kleine beurs. Met de Xiaomi Mi A1 is die stap wel verlegd, want je krijgt nu geen budget telefoon met Android One erop, maar een volwaardige mid-range smartphone met bijna alles erop en eraan. Het design heeft veel weg van de iPhone 7/7 plus en dat vind ik jammer. Er zijn ook andere smartphones in het assortiment van Xiaomi, waarbij het design verder weg ligt van Apple dan deze Mi A1. De smartphone is voorzien van een radiochip, maar doordat er geen app is meegeleverd, kun je deze features niet eenvoudig activeren. De enige optie die ik een beetje mis, is een NFC chip zodat je met de smartphone kunt betalen. De telefoon is naar mijn idee best wel veilig. Dankzij het goede update beleid, mag je minimaal 2 jaar lang updates verwachten en hierdoor is de telefoon voor langere tijd een veilige en tevens voordelige keuze. De huidige verkoopprijs ligt rond de §185,- en hierbij worden de douanekosten vergoed door de webwinkel. Inclusief BTW en douanekosten zou je op minimaal §240,- uitkomen. Daarmee bevindt de telefoon zich aan de onderkant van de mid-range markt.

De smartphone is snel en kan de laatste spellen zonder noemenswaardige problemen spelen en daarmee zijn de interne specificaties dik in orde. De buitenkant voelt dankzij het metaal en afgeronde glas goed aan, maar investeer nog wel even in een beschermhoes, want door het formaat + metaal, kan de telefoon makkelijk uit je hand glijden.
Zaken waar je momenteel rekening mee moet houden, is dat de accu redelijk is voor een 5,5" smartphone en je kunt de dag goed doorkomen, maar de 2e dag zal hij toch echt aan de lader moeten. Verder geeft de camera mij toch wel gemengde gevoelens. De portretmodus is ideaal om mooie foto's te maken van stilstaande mensen/beelden. Echter valt de camera soms tegen als je wil gebruik maakt van de telescopische lens of tijdens het filmen. Doordat je niet kunt focussen tijdens het filmen, mislukken veel filmpjes als het object te dichtbij komt of verder weg is.

Xiaomi heeft samen met Google een prima telefoon op de markt gezet. Er zijn echter nog wel zaken waaraan nog aandacht besteed moet worden. Er zitten enkele fouten in Android 8.0, maar ik hoop dat deze snel worden opgelost in de komende updates. De basis van deze mid-range Android One smartphone is gezet. In tegenstelling tot Xiaomi telefoons met Miui, kan ik deze Xiaomi inclusief NL taal nu gelukkig wel aanbevelen aan mensen zonder een digitale talenknobbel.

Deze Xaomi Mi A1 krijgt van mij een 8 oftewel 4 sterren.

Eindscore
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/4-stars.png


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen bijzonder (eigen) design.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Kwaliteit van foto's en filmpjes moet eigenlijk beter in deze prijsklasse.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De bug in het Bluetooth profiel lijkt te zijn opgelost, echter is de accuduur nog niet op een gemiddeld niveau.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Slechts een witte notificatie LED en geen RGB LED.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Officieel niet in NL verkrijgbaar, hij is wel via enkele NL webshops geÔmporteerd.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen NFC.

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Android One, waardoor Android redelijk kaal is gebleven.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Gegarandeerd 2 jaar lang regelmatig updates en patches.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Genoeg werkgeheugen en een goede processor voor de toekomst.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Prima prijs voor deze smartphone.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Dubbele camera opstelling voor mooie portretfoto's
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Dual-sim.
https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png SD kaart ingang (Dual-sim is dan niet mogelijk).

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.

Naar_boven


https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png

Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto's om mijn recente reviews te zien:

Philips LED Ceiling Lamp

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Philips_Xi_1/Logo_Philips.jpg
Sony Xperia XZ1 Compact

https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Xperia_XZ1c/IMG_20171102_122329-Small.jpg


Met dank aan Deathgrunt voor deze bannertweakers - nomineer voor review van de maand

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Xiaomi Mi A1 64GB Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (25)

Wijzig sortering
hele nette review, complimenten.

Wat betreft de bluetooth bug zijn de ervaringen verschillend, ik heb zelf ook een Mi A1 en gebruik bluetooth continue (smartwatch + headset) maar merk qua batterij eigenlijk geen verschil tussen Android 7 en 8. Ook op verschillende fora (bv XDA) lees je nog wel dat niet iedereen last van de bug heeft.

Los daarvan is Xiaomi echt te snel geweest met 8.0 uit te geven, ze hadden beter nog wat meer tijd in de beta tests kunnen steken.
Bedankt voor de complimenten en je persoonlijke ervaring met je telefoon.
Ik ben ook van mening dat ze inderdaad te snel zijn geweest met de uitrol van Android 8.0. Voor mij had het niet zo snel gehoeven, maar ik vind het wel handig dat ik het heb kunnen testen voor de review. Ik ben benieuwd wanneer de volgende versie beschikbaar is en of de huidige bugs dan ook zijn opgelost. Als het van belang is, dan kan ik die informatie gebruiken om de review te updaten.
Ik kan me hier helemaal in vinden. Prima review en ook ik heb geen last van battery drain door bluetooth.

In aanvulling hierop:
Heb vorige week de patch ontvangen voor de Oreo update, waarmee een aantal van de geÔntroduceerde bugs zijn verholpen. Wat mij verbaast is dat er kennelijk in stock Android nog zaken zitten die kunnen worden aangepast door de fabrikant. Stock is dus nooit helemaal stock en dat vind ik dan wel weer jammer.

Maar verder erg tevreden over het toestel. Nu ongeveer een maand in gebruik. Mijn Samsung S7 Edge moest de reparatie in en toen heb ik deze aangeschaft. Toch wel een verademing om van al die Samsung aanpassingen en apps af te zijn. De camera van de A1 is wel een stuk minder, vooral in het donker. Maar daar staat de 2x zoom tegenover (in goed licht). Ik heb uiteindelijk besloten de A1 te houden en de S7 Edge te verkopen. Dat zegt wel iets...

Of de camera nou slecht is voor deze prijsklasse weet ik niet. Volgens mij zijn er middenklassers met een betere camera, maar die zitten dan wel een stuk hoger in de middenklasse?

Ik heb hem overigens via Belsimpel besteld, omdat ik hem snel nodig had. Voor wie geen Chinese import wil en gewoon een wettelijke Europese garantieaanspraak wil hebben is dat ook een optie. Wel een stukje duurder dan de prijs die je noemt overigens.

Ik zie dat sommige mensen twijfels hebben over de chipset vs. Snapdragon 630. Dit is al eens getest door GSMArena geloof ik. De prestaties zijn vergelijkbaar met de 625, alleen bij het grafische deel ga je er iets op vooruit. Als je veel spellen speelt is dat misschien een ding (maar dan nog, de Snapdragon 630 is ook lang geen grafische topper), maar voor dagelijks gebruik en niet-gamers is er nauwelijks verschil.

Ik heb ook nog gekeken naar de HTC U11 Life en de Moto X4, beide ook Android One telefoons. Ik vond ze echter net te duur. Vooral de Moto X4 komt in de buurt van higher end toestellen en dan zou ik iets meer uitgeven voor bijvoorbeeld de Nokia 8.

Anyway, redelijk tevreden met het toestel. Jammer van de te gehaaste update naar Oreo (loijkt nu wel een stuk beter met de nieuwste patch), maar verder fijn om te weten dat het altijd up to date gaat zijn voor de komende twee jaar.
Bedankt voor je uitgebreide reactie!
Het is toch wel een gedurfde zet om van de Galaxy S7 naar de Mi A1 te gaan. Het zijn 2 verschillende klassen, maar waarom was je in die tijd eigenlijk voor de S7 gegaan? Biedt de Mi A1 uiteindelijk genoeg voor jouw doeleinden?
Gisteren heb ik de update van 10 januari binnengekregen (OPR1.179623.026.8.1.10). Ik kan nog niet veel zinnigs over de accu zeggen sinds de update, maar het lijkt erop dat je nu wel beter kunt zien hoe de verdeling is van het accuverbruik (4%). Over enkele dagen kan ik aangeven of het probleem is verholpen of alleen maar inzichtelijker is geworden.

De prijs die ik noem geldt inderdaad alleen als je hem importeert. Belsimpel verkoopt hem voor zo'n §270,- maar het is logisch dat zij de telefoon met een hogere prijs aanbieden dan mijn geschatte §240,-. Zij staan namelijk voor je garant dat er 2 jaar garantie op zit en dat je snel een vervangende telefoon krijgt als de reparatie te lang zou duren (hij moet dan vermoedelijk naar China worden gestuurd en die wachttijd willen ze hun klanten niet aandoen). Die meerprijs is wat mij betreft dus wel te verantwoorden.

Ik ben overigens nog wel benieuwd naar de telefoons die Nokia dit jaar zal uitbrengen. De Moto X4 is waterdicht, het zou mooi zijn als de directe concurrenten van Nokia dat ook zijn.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 26 januari 2018 21:44]

Mooie en uitgebreide review!
De A1 was een toestel wat ik toch met wat extra aandacht in de gaten hield, pure Android en op papier eigenlijk een no-brainer om te adviseren aan iemand die gewoon een simpele smartfoon zoekt met regelmatige updates.
Helaas vind ik dat dit toestel toch wel behoorlijk forse steken laat vallen vooral op het gebied van de batterijduur, videokwaliteit en de blijkbaar al wat verouderde processor.

Zelf heb ik een Mi5 en ben op zich prima te spreken over Miui (de .eu variant), momenteel draai ik LineageOS en dat ziet er qua uiterlijk behoorlijk stock Android uit, imho aardig vergelijkbaar met AndroidOne.

Jammer dat op dit "pure" Android toestel de hardware blijkbaar een beetje door de mand valt, ik had gehoopt dat ik dit toestel blindelings aan minder "tech savvy" mensen kon adviseren maar ik vrees dat ik dat niet ga doen en gewoon een mooie (europeese) rom op Chinese hardware blijf flashen voor ze.

Gezien de minpunten vind ik wel dat je dit toestel behoorlijk hoog waardeert.
De waarde van de plussen en minnen zijn natuurlijk voor iedereen verschillend en uiterst subjectief maar wanneer ik jouw uitgebreide en prettig leesbare review zo doorlees en ook het forum topic bekijk dan kom ik zelf eerder op een magere 7 uit dan een 8.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 23 januari 2018 06:56]

Bedankt voor je compliment en feedback! Het is fijn om te weten dat de review goed leesbaar is, want dat is een van de belangrijkste elementen van een goede review. Daarnaast moet het inhoudelijk ook zo goed mogelijk kloppen. Als reviewer wil je de lezers zo goed mogelijk informeren zonder teveel randzaken te benoemen.

Je geeft aan dat je op basis van deze review en de reacties op het forum uit zou komen op een 7. Op zich is het verschil tussen 7 en 8 niet zo groot, maar ik ben wel benieuwd op basis van welke punten je daarop komt. Wellicht mis ik details of worden details in het fora groter gemaakt dan in de praktijk zal zijn bij de normale gebruiker. Zoals je weet is de Tweakers user, veel meer dan een standaard gebruiker. Op Tweakers mag je (en moet je eigenlijk) kritischer zijn dan andere platformen. Over het algemeen zijn we power users en willen we bepaalde zaken ook zelf kunnen uitvoeren met een schroevendraaier in de hand.

Deze review is niet puur voor die reviewer geschreven, maar voor een algemeen publiek. Hierdoor heb ik bepaalde zaken niet (duidelijk) benoemd die voor enkele Tweakers wel irritant zijn.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan een radiochip die in de telefoon zit, maar dat er geen app voorhanden is om die chip te gebruiken. In Android 8 verschijnt het internet symbooltje regelmatig. Sommige Tweakers storen zich eraan, anderen zullen het nauwelijks merken. De vingerafdrukscanner zit op de achterkant, dit is niet fijn voor mensen die de telefoon vanaf een autohouder of tafel willen bedienen. Zij moeten de telefoon vasthebben om te kunnen gebruiken.

Een normale update zal gewoon vanzelf binnen komen, maar sommige gebruikers doen hun best om de nieuwste patches direct gepushed te krijgen. Ik denk daarbij aan het installeren van Android 8 via Fastboot omdat de upgrade nog niet is gepushed. Dit zou ik bijvoorbeeld niet aan oma overlaten, maar ik denk dat oma ook wel een maand langer kan wachten op zo'n aanpassing. Dit is net het publiek voor wie je een dergelijk wel of niet zou aanraden.

De processor vind ik persoonlijk oud, maar velen zullen niet eens merken dat die processor al 2 jaar geleden is aangekondigd. Qua prestaties kan deze nog lange tijd vooruit, maar ik had van Xiaomi gehoopt dat ze er nu wel een nieuwere versie in hadden gedaan.
Als hier een Snapdragon uit de 400-serie in zou zitten, dan had ik daarvoor een puntaftrek gerekend. Helaas zijn er nog steeds merken die in Europa een smartphone van >§200,- zo'n budget processor meegeven. Dan heb ik dus liever dat ze gebruik maken van deze oudere mid-range processor.

Score verdeling, de reden waarom de telefoon geen 10 krijgt, maar een 8:

Door mogelijk een bug in het Bluetooth protocol, gaat de accu redelijk snel leeg in stand-by stand.
Dit probleem lijkt gerelateerd te zijn aan de software. Bluetooth is iets dat niet door de meerderheid van de gebruikers wordt gebruikt. Gebruikers die daarnaast ook een 24/7 verbonden apparaat hebben is tevens ook zeer klein (er zijn nog steeds niet veel smartwatch gebruikers in de Benelux). Veel mensen hebben Bluetooth standaard uit staan en zullen nooit iets van deze bug merken (met de huidige release). De accu is verder wel in orde, maar ik had hierin ook liever een 4100mAh accu gezien, net als bij de 5,5" Redmi Note 4X, 5" Redmi 4X en 5" Redmi 4 Pro.

Voor deze bug gaat een volle punt af. Het lijkt geen structureel probleem te zijn en ondanks deze bug kun je nog wel een volle dag met je telefoon doen. Echter ben ik van mening dat een smartphone met mijn gebruik met gemak 2 dagen mee moet kunnen.

Geen bijzonder (eigen) design.
Hiervoor gaat iets meer dan een halve punt vanaf.
Als de telefoon door een andere Android One fabrikant was gemaakt bijvoorbeeld General Mobile (GM), dan had ik hier wel aandacht aan geschonken, maar was de puntenaftrek wat lager. Ook hierbij had ik meer van het merk verwacht. Het is een punt van kritiek die je voor de koop al weet.

Kwaliteit van foto's en filmpjes moet eigenlijk beter in deze prijsklasse.
Hiervoor krijgt de telefoon een halve punt aftrek.
Voor velen zal de camera wellicht goed genoeg zijn, maar ik ben hierin wat kritischer doordat ik weet wat Xiaomi levert bij de Redmi serie. Deze camera is op de meeste gebieden een fractie beter, maar echt veel duidelijker is het niet. De halve punt aftrek is vooral van toepassing bij het maken van filmpjes. Als je de voorbeelden ziet, dan ben ik niet geheel tevreden over het resultaat. Als je zou kunnen focussen tijdens het filmen, dan zou het al goede verbetering zijn.

Slechts een witte notificatie LED en geen RGB LED.
Het is jammer dat de LED wit is en geen kleuren weer kan geven. Hiervoor gaat niet veel van de score af, misschien 0,1 / 0,2 punten. Bij Apple heb ik dit eigenlijk nooit ergens als minpunt gezien en die kosten zo'n 5x meer dan dit toestel.

Officieel niet in NL verkrijgbaar, hij is wel via enkele NL webshops geÔmporteerd.
Geen puntenaftrek vanuit mijn kant. Dit weet je vooraf en ook doordat het prijsverschil ruim [s]§100[,-/s] §75,- is als je deze via een NL webshop zou kopen.
Het is een punt van kritiek die je voor de koop al weet.

Geen NFC.
Geen puntenaftrek, maar wel goed om te benoemen.
Het is een punt van kritiek die je voor de koop al weet.

Verder zijn de pluspunten wel erg fijn voor een smartphone, maar helaas nog niet standaard.

Ik hoop dat je hiermee meer inzicht hebt gekregen over de score en persoonlijk denk ik dat hij beter is aan te raden dan een telefoon met een Miui rom.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 januari 2018 18:23]

Ik denk juist dat de doelgroep (ik kan mij zo voorstellen ouders of grootouders) die er niet mee gamen of hooguit wat wordfeud spelen ;) juist een toestel willen wat gewoon werkt, geen frutsels heeft en "veilig" voelt door regelmatige updates.
Deze mensen hebben vaak goede ervaringen met een oude Nokia die ze wekelijks aan de lader hingen en het verder gewoon altijd deed.
Die doelgroep vind het wel prettig als bluetooth het gewoon doet wanneer ze in de auto zitten en gebeld worden en willen niet gehannes met bluetooth in en uit schakelen om batterij te besparen.
Je zal gek staan te kijken hoeveel ouderen een nieuwe auto kopen (hun laatste misschien wel...) en bluetooth juist gebruiken als handsfree, dus geen smartwatch hebben of spotify streamen naar draadloze headsets.
Iets opzoeken onderweg een appje ontvangen/versturen en zo af en toe een fototje maken van kinderen of kleinkinderen lijkt mij een gebruikelijke usecase voor deze groep.
NFC lijkt mij juist weer iets wat een jongere generatie gebruikt en wij (kuch ik behoor tot gen.X, kuch) willen ook graag aan het ledje zien of we ergens op moeten reageren of niet, whatsapp, sms of een of andere messenger hebben verschillende prioriteiten/kleuren, oma reageert gewoon als er iets knippert.

Gamers en power users zoeken wel een andere telefoon en hebben keuze genoeg daarin.
Dit geldt ook voor mensen die fotograferen belangrijk vinden, topmodellen genoeg.
Wanneer je er veel geld voor over hebt en ook niet over tweaken wil nadenken koop je gewoon een Apple ;)
Tweakers en andere nerds die zelf software willen flashen daar heeft Xiaomi al genoeg toestellen voor.

Juist voor een "simpel" Android toestel wat gewoon werkt en voor een nette, relatief lage prijs vind ik het een gemiste kans dat er blijkbaar bugs in zitten die de accu snel leeg laten lopen en er icoontjes verschijnen waar je niks mee kan (radio).

Zoals ik al zei liggen de prioriteiten voor iedere gebruiker anders maar ik had gehoopt dat dit toestel bijvoorbeeld veilig en gewoon goed zou werken zonder poespas en zonder specifiek uit te blinken op bepaalde gebieden, gewoon simpel, alles doet het, ok accu, geen zware skin en helemaal up to date qua veiligheid.

Ik blijf het jammer vinden dat Miui (de officiele dan) het Nederlandse taalgebied structureel overslaat. Voor de gemiddelde gebruiker is het toch te lastig om bootloaders te unlocken en op europa aangepaste roms te flashen, Xiaomi hardware is altijd wel een beste "bang for the buck"

Band 20 is overigens wel een groot pluspunt voor deze telefoon en ben benieuwd of je nog een review update gaat geven wanneer de bluetooth bug eruit gehaald is.
Even voor de duidelijkheid.

Het toestel werkt prima voor een standaard consument die een smartphone nodig heeft. Mensen die hun telefoon nu dagelijks opladen, zullen er geen probleem mee hebben om dat ook met dit toestel te doen. Naar mijn gevoel laden mensen hun smartphones zelfs overdag op in de auto of op het werk.
Dagelijks opladen is vooral van belang als je BT altijd verbonden is. Als je verbindt met een carkit, dan is dat niet 24/7, want je BT zoekt dan alleen maar. Tenzij je in een camper woont waarbij de motor altijd draait, dan ben je wel 24/7 verbonden ;) In dit geval zal de accu dus na zo'n 9 uur verbonden te zijn, zo'n 15-20% zijn gezakt in 1 dag dankzij de BT verbinding (dit geldt dus voor mensen die zo lang in een auto zitten).

Het is dus een simpele telefoon voor mensen die niets vreemds willen instellen en alles werkt zoals Android het heeft bedoelt. Als je een bepaalde app/instelling nodig hebt, dan zul je het los moeten installeren. Je wordt dus niet overgoten met een hoop verschillende instellingen (dit zie je nog weleens terugkomen bij stock rom's zoals die van CyanogenMod).

Dat de telefoon Band 20 / 800MHz aankan, dat is inderdaad een plus voor een Chinaphone. In dit geval is het een telefoon voor de wereldmarkt en dan hoort het er gewoon op te zitten. Ik zie dat ik het niet eens heb vermeld bij de pluspunten. Ik benoem het eigenlijk alleen als het er niet op zit en dan is het een minpunt.
Dat is duidelijk, ik had dat bluetooth aan en/of verbonden niet echt begrepen, nu wel!
Band 20 bij een Xiaomi valt mij dan weer op ;)
Mooie review, ik hield deze al in de gaten voor het geval mijn Nexus 5 de geest geeft.

V.w.b. je opmerkingen over de gelijkenis met de iPhone: persoonlijk vind ik dat heel erg meevallen. Ik had eerder de link gelegd met de Moto X4... Wat IMO alleen maar aangeeft dat vrijwel alle telefoons op elkaar lijken tegenwoordig :P
Uiteindelijk wil iedereen het liefst een zo groot mogelijk scherm in een zo klein mogelijke behuizing en zoeken ze in de marge ruimte voor sensors en speakers. En dan ook nog zo plat mogelijk. De enigen die echt afwijken zijn de Samsungs met hun Edge schermen.

Maar da's persoonlijk ;)
De vergelijking met de iPhone is inderdaad een persoonlijke mening incl. een onderbouwing waarom ik dat vind. Uiteraard lijken veel telefoons op elkaar en heb ik vaker met mijn wenkbrauwen gefronst als mensen weer zeggen dat een Xiaomi smarpthone op een iPhone leek.

Ik wil natuurlijk ook het liefst een zo groot mogelijk scherm in een kleine behuizing. Ik hoop dat er een fabrikant met een 18:9 scherm komt met 5,2" ofzo. Hierdoor krijgt de telefoon het formaat van een traditionele 4,8 - 5" smartphone. De dikte van een smartphone vind ik niet van belang, platter is sowieso niet altijd beter. Houd het maar gewoon lekker tussen de 6-8mm en gebruik een dikkere accu om de ruimte op te vullen.

Ik hoop dat je Nexus het nog een een tijd blijft leven, zo niet, dan zit je bij deze Mi A1 denk ik wel goed.
Ik heb een vraag: kan je de hardware touchknoppen ook helemaal uitschakelen? Er staat wel dat je de duur van de verlichting niet kan aanpassen, maar niet of ze helemaal aan of uit kunnen.

Heb nu namelijk een Oneplus 2 waarbij dat wel kan. Als het bij de Xiaomi ook kan, is het voor mij waarschijnlijk de vervanger van m'n huidige toestel.

Goeie review trouwens! Duidelijk en volledig.
Helaas kun je het gedrag van de knoppen niet aanpassen (met de standaard software). Je kunt ze daardoor ook niet geheel uit laten staan. Ik vermoed dat dit een van die functies is die je standaard zou verwachten, maar waarvan het geen onderdeel is van Android One.

Wellicht kun je het gedrag via apps aanpassen. De kans is groot dat het via xposed moet icm roottoegang.
Dat is jammer. Heb ook weer geen zin om er extra tijd in te steken om het te fixen. Verder is het wel een zeer aantrekkelijk toestel. Ik twijfel nog even verder.

Bedankt voor je antwoord!
@theobril, Bedankt, ik heb het aangepast!

Tevens heb ik de gehele review een update gegeven, want de Bluetooth bug m.b.t. de accu lijkt grotendeels te zijn opgelost in de 8.1.10 release die onlangs weer werd vrijgegeven.
Google translate: 非常好的審查的電話。 好而簡單。
首腦會議!
Vertaling: Hele mooie review van een telefoon. Lekker simpel.
Top
Toppert!
Haha bedankt, mijn Chinees is helaas nog niet zo goed, maar met Google Translate kom ik er nog wel.
Zeer nette review! Gaaf met die rasters met afbeeldingen zo! Ziet er echt slick uit! +3
Thanks! Ik zal je straks even een DM sturen met de instellingen en enkele voorbeelden.
Mooie, uitgebreide review!
Ik heb het toestel zelf sinds gisteren in bezit, maar nog niet (volledig) in gebruik.
Bedankt morettie, ik wens je nu alvast veel plezier met je Mi A1.
Dank voor je mooie review! Je vraagt expliciet tikfouten door te geven, hierbij een kleintje :) "Als BT was ingeschakeld, dan zakt de accupercentage maar lieftst 17% in een nacht van 7 uur. "
De opvolger van de Mi A1, de Xiaomi Mi A2 Liter is net uit, degelijk, compact toestel met groot accu uithoudingsvermogen. Tijd voor een review?
Bedankt voor je reactie. Een review van de Mi A2 Lite is wel interessant. Echter vind ik de processor nu echt te oud om in een nieuwe smartphone te stoppen. De Mi A2 is op papier een betere keuze. Een directe vergelijking tussen die 2 zou wel mooi zijn.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True