Logitech MX Ergo

Prijs
€ 75,99
Specificaties Bluetooth muis en 2.048dpi sensor - Bekijk alle specificaties

Logitech MX Ergo Review

schermer 9 januari 2018, laatste update op 10 december 2020, 5.694 views Product gekocht

Logitech MX Ergo

Eindelijk weer een goede trackball en na 10+ jaar was mijn TrackMan Wheel toch wel aan vervanging toe.

Pluspunten

• 20gr kantelpositie
  • Schakelen tussen bluetooth en unifying receiver
  • Ligt stevig op het bureau
  • Na 3 jaar nog steeds goed rubber op bovenkant

Minpunten

• Jammer dat de usb aansluiting niet voor signaal gebruikt kan worden
  • Unifying receiver bereik
  • Alleen rechtshandig

Ik ben eigenlijk al ruim 10 jaar een duim-trackball gebruiker en zou deze dan ook nooit meer omruilen voor een gewone muis. Snelheid is prima (geen gamer) en ik vind de ergonomie veel beter het gesleep met een muis over een matje.

De oude TrackMan Wheel die sinds 2004 (denk ik) op m'n bureau ligt heeft dan ook al heel hardware voorbij zien komen :*). Maar... aan alles komt een einde, en dus ook bij de TrackMan die toch wat minder soepel begon te draaien/scrollen etc.
Verder liet de precisie van de TrackMan soms toch ook wel wat te wensen over, vooral bij tekenwerk of andere precisie taken.

De MX Ergo

Blij verrast toen ik laatst zag dat Logitech een nieuwe trackball uitbracht. Ik heb de M570 eigenlijk overgeslagen, omdat de TrackMan het toen nog prima deed en deze niet heel veel voordelen biedt tov de variant die ik al had.

De MX Ergo daarentegen wel, dus hopsa bestel bij Bol en de volgende dag werd deze afgeleverd.

1e indruk
Het is een robuust apparaat wat goed op zijn plaats blijft liggen. De rubberachtige bekleding heeft een goede grip en voelt warmer aan dan de oude plastic look van de TrackMan. Het is nog wel even afwachten of het rubber de zelfde levensduur heeft als de plastic buitenkant van de TrackMan }>.

De bal heeft geen flitsende kleur, maar heeft wel veel meer details dan de rode bal van de TrackMan en ik kan mij goed voorstellen dat dit de nauwkeurigheid ten goede komt.
Aansluiten
Ik ben over het algemeen niet een groot fan van draadloos. Call me old fashioned, maar met vast opgestelde dingen vind ik het gewoon niet nodig.
Dit bleek ook waar bij de Logitech, want de Unifying receiver achter in de pc bleek na een uurtje gebruik, toch af en toe weg te vallen. Eerst dacht ik nog dat Linux dit deed door usb autosuspend, maar al vrij snel bleek dat de receiver toch wat moeite had met een bureau van 4cm dik en een afstand van 1,5 meter. Jammer, want Logitech geeft een afstand van 10 meter clear line of sight op; had gehoopt dat 1,5 door een bureau dan wel zou werken...

Dit was snel opgelost met een usb verlengkabel die nu ergens boven het bureau uitkomt, maar ik had het persoonlijk niet erg gevonden als de usb-laadkabel ook voor communicatie zou kunnen werken.

Bluetooth werkt prima op mijn laptop. Het snel overschakelen op de muis is ook een leuke functie, zal ik zelf niet veel gebruik van maken.
Kantelpositie
Dit is echt een verbetering, mijn arm heeft een prettigere positie in de 20 graden hoek als ik dit vergelijk met de houding van de TrackMan. Door de magneten kan je de MX ook gemakkelijk weer terug klikken in de 0 graden stand, wat misschien voor de afwisseling af en toe goed is.
Wel rust mijn buitenste handwortelbeentje soms een beetje op het bureaublad in de 20 graden positie. Gelukkig niet op een vervelende manier en dit gevoel is weg in de 0gr stand.

Las wel wat commentaar in andere reviews op het web dat dit 'verstellen' misschien traploos had kunnen zijn... Lijkt mij persoonlijk een beetje overdreven.

De onderplaat is voor transport niet altijd even handig, deze kan je er zo af trekken (magneet), maar zonder de onderplaat is het een onstabiel ding, dus die moet je er wel bij hebben!
Knoppen
Ik kom natuurlijk van de antieke TrackMan, maar de vorige/volgende knoppen en de zijwaartse scrollwheel knoppen werken prima en zijn goed bereikbaar als je hand op de MX ligt. Moet nog wel een beetje in m'n systeem komen om deze ook daadwerkelijk te gaan gebruiken :+ .

Daarnaast valt op dat de MX Ergo meer in een bocht loopt dan de oude TrackMan. Dit viel mij zelf pas op toen in de foto's bekeek en ziet er ook wel wat ergonomischer uit.

Precisie modus
Je zal deze mogelijkheid misschien niet dagelijks gebruiken, maar het is echt een verbetering voor de trackball. Die momenten dat je loopt te vloeken omdat je steeds over die ene pixel heen schiet: knopje indrukken en voila!
Reinigen
Een veel gelezen punt van kritiek is het reinigen van de bal en de kleine lagertjes in de behuizing. Ik ervaar dit niet als vervelend. Wel raad ik aan altijd droog te reinigen en niet te erg lopen steken met tandenstokers, wattenstaafjes en weet ik veel wat je allemaal voor onzin langs ziet komen op internet.
De bal er uit drukken en met je vingers de lagertjes schoonmaken en voelen of deze soepel lopen en beetje uitblazen is bij de TrackMan altijd voldoende gebleken; zal bij de MX Ergo niet anders zijn.

Wel is de optische sensor van de MX Ergo minder beschermt (tegen stof) dan bij de TrackMan.

Software
Als basis systeem gebruik ik Linux en daar werd de muis netjes herkend met de Unifying receiver door de evdev driver. Alle knoppen functioneren zoals verwacht en ook de precisie-modus werkt goed.

De bluetooth connectie met Windows 10 verliep eigenlijk ook goed. Na het verbinden met de muis, begon Windows driftig de driver te downloaden en na een paar tellen kwam het Logitech Options dialoog te voorschijn.
Minpuntje is wel dat deze zichzelf direct weer begon te updaten |:(, maar ook dat was met een paar klikken weer voorbij.

De Logitech Options software is een keurig stukje software waar je behoorlijk wat kan instellen naast de "standaard" knopfuncties:
  • Muis gevoeligheid voor de precisie modus (ik had onder Linux eigenlijk het idee had dit een hardware functie was, maar blijkbaar wordt dit ook doorgegeven aan de driver)
  • Trackball bewegingen om acties uit te voeren (gestures)
  • Notificaties als de battery bijna leeg is. FYI ook het lampje bovenop gaat rood knipperen als de accu <10% is
Je kan dus met de Logitech software net dat kleine beetje extra uit de trackball persen om alles helemaal naar je zin te maken.

Als fervent trackball gebruiker vind ik de MX Ergo een prima apparaat met verschillende toevoegingen die het trackball-leven een stuk prettiger maken.
De prijs is misschien stevig, maar als deze de zelfde levensduur haalt als mijn vorige trackball, is dit het dubbel en dwars waard :Y) .

Update na 3 jaar: werkt nog steeds prima en het rubber bovenop de trackball is ook nog van goede kwaliteit en niet zo vies/plakkerig als ik bij eerdere muizen gehad heb.

PS: de TrackMan wheel is op Amazon ook nog nieuw te bestellen voor een slordige $390

Heb jij ook een Logitech MX Ergo?

Voor die prijs hoop ik dat er betere kwaliteit microswitches in zitten. Na 18 jaar met Trackman Wheel en opvolgers heb ik de indruk dat die met elke nieuwe uitvoering slechter worden. Ik kan ze langzamerhand met mijn ogen dicht vervangen. De switch van de L-muisknop van mijn eerste M570 was al na na 14 maanden lurp. Dat exemplaar is op garantie vervangen, maar bij de nieuwe heb ik toen die ook weer na 14 maanden begon te haperen de soldeerbout maar weer aangezet. Er zaten de beruchte Chinese Omron D2FC-F-7N switches in. De (Japanse) Omron D2F-01F switches die ik er zelf inzet houden het 6 à 8 jaar uit.
Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=0X892nA5MtE
Edit: ik zie nu berichten dat Logitech na de vele klachten bij latere productieseries van de M570 wel de goede switches is gaan monteren.

[Reactie gewijzigd door willemb2 op 11 januari 2018 13:54]

Ik heb hier vergelijkbare ervaringen, twee maal een M570 en één maal een Wheel. Bij mij was het steeds het scrolwiel, vaak nog binnen het jaar. Ik maakte er dan wel zo'n 6-10 uur per dag gebruik van, maar toch werd dat aardig vervelend.

Ik ben ondertussen helemaal over op de VerticalMouse reeks van Evoluent (heb nu een C, daarvoor een 4), maar als ze bij Logitech dit probleem inderdaad eindelijk opgelost hebben kan dat ook wel weer interessant zijn... Waren wel fijne trackballs, als ze werkten. ;)
Ik heb ook de MX ergo gekocht. Fijn ding mis alleen wel de continue scroll functie. Die heb ik op m'n MX muis wel. Waardoor je heel snel door sites of documenten kan scrollen. Mooie feature vind ik ook dat je meteen de snelheid van de trackball kan aanpassen door een knop in te duwen.

Maar goed ding is ook 100 euries.
Je bedoelt het "eindeloos" kunnen scrollen met het wieltje? Dat is iets dat ik vaak gebruik... Op mijn Performance MX zit een dedicated knopje om het aan of uit te zetten. Is dat niet aan te zetten door een keer op het wieltje te drukken bijvoorbeeld? Ik heb een hele tijd met de M570 gewerkt, maar heb die niet meer en werk nu al ongeveer twee jaar weer met mijn Performance MX. Ik zou graag weer teruggaan naar een trackball systeem, maar niet zonder het "eindeloos" kunnen scrollen...
Helaas, ik heb nog niks kunnen vinden om dit te activeren. De enigste knoppen die er zitten zijn:

1. Switchen tussen 2 devices
2. Terug/naar voren op websites
3. Trackball langzamer instellen

Meer knoppen zijn er niet, dus helaas het eindeloos scrollen zit er niet in. Je kan wel het scrolwiel induwen dan krijg je zo'n pijltje te zien maarja dat werkt niet hetzelfde als dat eindeloos scrollen.
Je zou eens kunnen kijken naar de Logitech Options software...

Ik heb de MX Master en in de software zit een optie voor het aanpassen van die modus. Geen idee of de Ego die mogelijkheid ook heeft.

Volgens de handleiding:
Click-to-click (ratchet) mode—ideal for precise navigation of items and lists.
Hyper-fast (freespin) mode—near-frictionless spinning, letting you fly through long documents and web pages.
Helaas, kan niks vinden wat de woorden Spin, Hyper, fast etc.. bevat. Heb Logitech Options wel geïnstalleerd.

Edit.

Van de Verge (https://www.theverge.com/...-mouse-bluetooth-wireless)

The other big disappointment is the scroll wheel, which sadly isn’t the fantastic ratcheting one found in the MX Master S2. Instead, Logitech has put a rather pedestrian scroll wheel on the MX Ergo, albeit one that does offer additional left and right tilting options instead.

[Reactie gewijzigd door kane_sting op 12 januari 2018 14:33]

Ah, duidelijk! Dan zou dat nog een mooie verbetering zijn!

Geniet van de muis! :D
Je kan, als je het echt heel erg mist, de muis open schroeven. Het scrollwiel wordt door een palletje tegen gehouden. Als je dit palletje verwijderd, heb je altijd eindeloos scrollen.

:P
Kudos hahaha zeker out of the box denken. Maar helaas voor een muis van paar weken oud vind ik beetje zonde. En ja dan krijg je dat eindeloos gescroll hahahaha.
Idd, ik zit met hetzelfde dilemma: gebruik op het werk ook een trackball (Kensington weliswaar) en vind het heel leuk maar m'n Anywhere MX laat zich niet zo eenvoudig vervangen... het blijft gewoon een fantastische muis met als groot pluspunt idd. de 'vliegwiel' functie van het scrollwiel... dat mis ik toch enorm en is zo handig als je het gewoon bent.
Duidelijk geval van "You never know what you got till it's gone". Toen ik het had gebruikte ik matig (leek me). Maar nu heb ik het niet en NU wil ik het:P
Soms in de aanbieding bij Amazon.de

Die van mij heb ik voor € 67 gekocht. Fijn ding.
Als vervanging daarvoor druk ik het scrollwiel in, en scroll ik met de bal. Dat werkt in mijn ervaring net zo goed.
Hoe valt dit soort trackballs mee voor design werk of programmeren?
Design werk ben ik niet zo'n fan van met zo'n muis.

Qua programmeren: eigenlijk gebruik ik daar geen muis zowat.
Ja wil al efkes vim leren -> beetje lui ;)
ah is Vi nog anders?

Ik gebruik momenteel VSCode en ze hebben een vim-mode extensie.

Ik heb Vi, Nano en Vim al gebruikt in de terminal maar veel kan ik er niet mee eerlijk gezegd (behalve het broodnodige).

edit: irrelevant

[Reactie gewijzigd door bruinebeer op 11 januari 2018 10:55]

Mooie review, al mis ik nog een stukje over de software. Veel plezier er mee!
Zal ik nog een stukje over toevoegen.
Zonder screenshots want daar staat het internet mee vol, maar ervaring toegevoegd.
10 jaar met de Trackman, dat is erg netjes! Als mijn M570 zo lang meegaat ben ik voor de rest van m'n leven voorzien, heb kortgeleden een tweede M570 besteld zodat ik een reserve heb liggen voor als de huidige de geest geeft.

Hoeveel gebruikte je de Trackman? Ik kom doordeweeks namelijk makkelijk aan 10-12 uur per dag - waarvan een slorige 5 à 6 uur facturen inboeken in SAP @ 5-12 kliks per factuur en 's avonds vaak nog even een uurtje The Witcher 3 - dus ik kom wel aan een deftige dosis clicks na dik 3 jaar.
Niet zoveel, want het is gewoon mijn hobby pc, maar ik denk gemiddeld 1 à 2 uur per dag.
Als je meer dan 10 jaar doet met een Logitech device vraag ik me toch iets af: Hoe hou je dat zwarte rubberachtige gedeelte schoon?

Ben zeer tevreden over hun apparaten maar meermaals al een muis weg gedaan omdat dat rubber versleten was, plakte en niet meer schoon te krijgen was zonder het er helemaal af te halen.

Misschien moet ik gewoon een keer per week me handen wassen natuurlijk, maar kan me niet voorstellen dat ik de enigste ben die hier tegen aan loopt.
Je bent hier niet de enige in, ik stoor mij ook mateloos aan het feit dat dat spul na een jaar zo plakkerig en ranzig wordt, en ook ik heb nog geen manier gevonden om dat netjes schoon te krijgen. Mijn oplossing is inmiddels dat ik geen hardware meer koop waar die coating op zit. Jammer, want ik zou mijn m570 graag upgraden naar deze variant wanneer die troep er niet op had gezeten :-(
Een laptop met dit "plakprobleem" heb ik van een laagje blanke lak (voor vloeren) voorzien. 3 laagjes zelfs. Voelt ook appart (goed door laten drogen), maar niet ranzig meer.

Neemt natuurlijk niet weg dat ze die "fantastisch aanvoelende coating" beter achterwege kunnen laten.
De TrackMan Wheel had geen rubber en was gewoon van plastic (los van het hoekje aan de zijkant waar je hand niet komt), maar bij andere muizen herken ik het probleem: heb het toegevoegd aan review.

[Reactie gewijzigd door schermer op 15 januari 2018 09:27]

Ik heb zelf vorig jaar de M570 gekocht na 10 jaar de trackman te hebben gehad, de 570 ligt vlakker dan de trackman, voor mij minder goed. De MX Ergo lijkt daar dus een goed alternatief voor.
leuke review, hier inmiddels ook al aan de 3e toe. Werkt altijd, enige nadeel is idd de ophoping van vuil, maar 1x per maand de bal er uit en weer verder.
Ik had ook eerst de trackman en nu de M570. Die werkt vooralsnog prima, dus zal hem nog niet zo snel vervangen door deze MX Ergo. Al zien de kantelfunctie en de knop om precies te kunnen werken er wel heel interessant uit :)
Prettige review, ik heb nu 2 M570's (een op werk en een thuis), maar op termijn worden die nog wel vervangen door een nieuwere versie. De MX Ergo klinkt als een perfecte opvolger :)

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren