Ik ben eigenlijk al ruim 10 jaar een duim-trackball gebruiker en zou deze dan ook nooit meer omruilen voor een gewone muis. Snelheid is prima (geen gamer) en ik vind de ergonomie veel beter het gesleep met een muis over een matje.
De oude TrackMan Wheel die sinds 2004 (denk ik) op m'n bureau ligt heeft dan ook al heel hardware voorbij zien komen

. Maar... aan alles komt een einde, en dus ook bij de TrackMan die toch wat minder soepel begon te draaien/scrollen etc.
Verder liet de precisie van de TrackMan soms toch ook wel wat te wensen over, vooral bij tekenwerk of andere precisie taken.
De MX Ergo
Blij verrast toen ik laatst zag dat Logitech een nieuwe trackball uitbracht. Ik heb de M570 eigenlijk overgeslagen, omdat de TrackMan het toen nog prima deed en deze niet heel veel voordelen biedt tov de variant die ik al had.
De MX Ergo daarentegen wel, dus hopsa bestel bij Bol en de volgende dag werd deze afgeleverd.
:strip_exif()/m/598537/1EyZ223Vdav6dakH7NUXwHtzINFvWwCnX5yQ9OdH3BMcIEy4bw?f=620xauto)
1e indruk
Het is een robuust apparaat wat goed op zijn plaats blijft liggen. De rubberachtige bekleding heeft een goede grip en voelt warmer aan dan de oude plastic look van de TrackMan. Het is nog wel even afwachten of het rubber de zelfde levensduur heeft als de plastic buitenkant van de TrackMan

De bal heeft geen flitsende kleur, maar heeft wel veel meer details dan de rode bal van de TrackMan en ik kan mij goed voorstellen dat dit de nauwkeurigheid ten goede komt.
Aansluiten
Ik ben over het algemeen niet een groot fan van draadloos. Call me old fashioned, maar met vast opgestelde dingen vind ik het gewoon niet nodig.
Dit bleek ook waar bij de Logitech, want de Unifying receiver achter in de pc bleek na een uurtje gebruik, toch af en toe weg te vallen. Eerst dacht ik nog dat Linux dit deed door
usb autosuspend, maar al vrij snel bleek dat de receiver toch wat moeite had met een bureau van 4cm dik en een afstand van 1,5 meter. Jammer, want Logitech geeft een afstand van 10 meter
clear line of sight op; had gehoopt dat 1,5 door een bureau dan wel zou werken...
Dit was snel opgelost met een usb verlengkabel die nu ergens boven het bureau uitkomt, maar ik had het persoonlijk niet erg gevonden als de usb-laadkabel ook voor communicatie zou kunnen werken.
Bluetooth werkt prima op mijn laptop. Het snel overschakelen op de muis is ook een leuke functie, zal ik zelf niet veel gebruik van maken.
Kantelpositie
Dit is echt een verbetering, mijn arm heeft een prettigere positie in de 20 graden hoek als ik dit vergelijk met de houding van de TrackMan. Door de magneten kan je de MX ook gemakkelijk weer terug klikken in de 0 graden stand, wat misschien voor de afwisseling af en toe goed is.
Wel rust mijn buitenste handwortelbeentje soms een beetje op het bureaublad in de 20 graden positie. Gelukkig niet op een vervelende manier en dit gevoel is weg in de 0gr stand.
:strip_exif()/m/598537/1EyZ222fzqhIEiysAVobua4PSxlIsM9RYS1vDLjbr4Lp573mo0?f=620xauto)
Las wel wat commentaar in andere reviews op het web dat dit 'verstellen' misschien traploos had kunnen zijn... Lijkt mij persoonlijk een beetje overdreven.
De onderplaat is voor transport niet altijd even handig, deze kan je er zo af trekken (magneet), maar zonder de onderplaat is het een onstabiel ding, dus die moet je er wel bij hebben!
Knoppen
Ik kom natuurlijk van de antieke TrackMan, maar de vorige/volgende knoppen en de zijwaartse scrollwheel knoppen werken prima en zijn goed bereikbaar als je hand op de MX ligt. Moet nog wel een beetje in m'n systeem komen om deze ook daadwerkelijk te gaan gebruiken

Daarnaast valt op dat de MX Ergo meer in een bocht loopt dan de oude TrackMan. Dit viel mij zelf pas op toen in de foto's bekeek en ziet er ook wel wat
ergonomischer uit.
:strip_exif()/m/598537/1EyZeG3a7NfkDpXnjefhjeQfPGlWMZlXD1D7GzXW5OT1PXmOap?f=620xauto)
Precisie modus
Je zal deze mogelijkheid misschien niet dagelijks gebruiken, maar het is echt een verbetering voor de trackball. Die momenten dat je loopt te vloeken omdat je steeds over die ene pixel heen schiet: knopje indrukken en voila!
Reinigen
Een veel gelezen punt van kritiek is het reinigen van de bal en de kleine lagertjes in de behuizing. Ik ervaar dit niet als vervelend. Wel raad ik aan altijd droog te reinigen en niet te erg lopen steken met tandenstokers, wattenstaafjes en weet ik veel wat je allemaal voor onzin langs ziet komen op internet.
De bal er uit drukken en met je vingers de lagertjes schoonmaken en voelen of deze soepel lopen en beetje uitblazen is bij de TrackMan altijd voldoende gebleken; zal bij de MX Ergo niet anders zijn.
Wel is de optische sensor van de MX Ergo minder beschermt (tegen stof) dan bij de TrackMan.
:strip_exif()/m/598537/1EyZeG2CsNhYruJeFGNM2dQLuWvo3qCs2lr6YHDwLj0e9d4kDk?f=620xauto)
Software
Als basis systeem gebruik ik Linux en daar werd de muis netjes herkend met de Unifying receiver door de evdev driver. Alle knoppen functioneren zoals verwacht en ook de precisie-modus werkt goed.
De bluetooth connectie met Windows 10 verliep eigenlijk ook goed. Na het verbinden met de muis, begon Windows driftig de driver te downloaden en na een paar tellen kwam het
Logitech Options dialoog te voorschijn.
Minpuntje is wel dat deze zichzelf direct weer begon te updaten

, maar ook dat was met een paar klikken weer voorbij.
De
Logitech Options software is een keurig stukje software waar je behoorlijk wat kan instellen naast de "standaard" knopfuncties:
- Muis gevoeligheid voor de precisie modus (ik had onder Linux eigenlijk het idee had dit een hardware functie was, maar blijkbaar wordt dit ook doorgegeven aan de driver)
- Trackball bewegingen om acties uit te voeren (gestures)
- Notificaties als de battery bijna leeg is. FYI ook het lampje bovenop gaat rood knipperen als de accu <10% is
Je kan dus met de Logitech software net dat kleine beetje extra uit de trackball persen om alles helemaal naar je zin te maken.
Als fervent trackball gebruiker vind ik de MX Ergo een prima apparaat met verschillende toevoegingen die het trackball-leven een stuk prettiger maken.
De prijs is misschien stevig, maar als deze de zelfde levensduur haalt als mijn vorige trackball, is dit het dubbel en dwars waard

Update na 3 jaar: werkt nog steeds prima en het rubber bovenop de trackball is ook nog van goede kwaliteit en niet zo vies/plakkerig als ik bij eerdere muizen gehad heb.
PS: de TrackMan wheel is op Amazon ook nog nieuw te bestellen voor een slordige $390