BlackBerry Curve 8520 Zwart Review

SMGGM
14 februari 2010, laatste update op 14 februari 2010, 12.302 views

BlackBerry Curve 8520 Zwart

Nadat mijn vader zijn oude Palm Treo 650 onder een kraanwagen terecht is gekomen werd het dus nood voor een andere GSM. Voor de mensen die de Treo 650 zich niet meer herinneren, dat is een smartphone met fysiek toetsenbord en touchscreen (zeer vergelijkbaar met de Blackberry 8520). Dus om verder te gaan op het verhaaltje: de Treo was aan vervanging toe. Omdat mijn vader niet zo mee is met welke mogelijkheden er zijn heb ik hem wat geholpen. De Nokia 5230 (vanwege de prijs en toch GPS mogelijkheden), Nokia E63 en de Blackberry Curve 8520 waren de kanshebbers. Uiteindelijk werd het de Blackberry vanwege de naam (het blijkt immers leuk om te kunnen zeggen "Ik heb een Blackberry", hoewel het waarschijnlijk het goedkoopste model op de markt is).

Pluspunten

• Zelfde aansluiting voor opladen en data overdracht + opladen mogelijk wanneer aangesloten aan computer
  • Uiterst stabiel en snel
  • Prettige en simpele interface
  • Trackpad

Minpunten

• Bouwkwaliteit (plastiek gevoel, toetsen voel niet aangenaam aan)
  • Data communicatie kiezen (lees deel: Wifi)
  • Browser
  • E-mail account toevoegen zonder BlackBerry Account gaat niet (naar mijn weten)
  • Minder informatief home scherm

3 van 5 sterren (Voldoende)

Zoals ik dus al zei: de smartphone is voor mijn vader. Ik heb echter een Nokia E71 en is (gezien zijn gelijkenissen met de Curve) een rechtstreeks concurrent. De review zal dan ook een vergelijking worden tussen deze 2 toestellen (met soms een terugblik naar de Treo 650, die ook zeer gelijkaardig is aan deze toestellen).

In the box
In de doos kan je de meest logische dingen terugvinden:
  • De Blackberry Curve 8520
  • Batterij
  • Stroomkabel (met aansluiting voor Amerikaanse stopcontacten)
  • Datakabel
  • Setje handsfree oortjes (3.5mm)
  • Handleidingen + cd

Blackberry Curve 8520
Het toestel beschikt over BlackBerry OS 4.6 met Wifi. Het heeft een vast toetsenbord met soort soort van trackpad. Het toestel krijgt een 2GB Micro SD kaart meegeleverd. Als software kan je de normale dingen vinden maar wat een beetje spijtig is, is het ontbreken van Word/Excel editor (terwijl de E71 dit wel heeft). Je krijgt in de plaats maar een Word, Excel en PowerPoint viewer mee.

Als aansluitingen heb je een micro USB aansluiting die gebruikt wordt voor zowel opladen als data overdracht. Je kan dus perfect de smartphone herladen terwijl hij aangesloten is aan de computer. Ook krijg je een 3.5mm audio ingang ipv de kleinere variant (wat toch wel positief is).

Vormgeving, Bouwkwaliteit en afwerking
Bij het eerst vastnemen van het toestel vallen 2 dingen meteen op. De Curve is bijzonder licht dat ik hem meteen op de weegschaal wil zetten. 80gr (incl batterij) terwijl de E71 er precies 100 weegt, maar dit heeft zo zijn gevolgen. De Curve voelt een beetje goedkoop aan, meer plastiekachtig terwijl de E71 meer een stevige metaalachtige look heeft.

In tegenstelling tot de E71 heeft de Curve toetsen die los van elkaar staan. De plaats tussen de toetsen is wat groter en maakt wat handiger voor mensen met dikkere vingers. Persoonlijk vind ik het wat minder prettig om berichten mee te typen (omdat de toetsen los van elkaar staan en goedkoop aanvoelen). De Palm gaf mij dat gevoel echter niet. De rest van het toestel is ook vervaardigd uit plastiek wat mijn stelling dus versterkt.
Het trackpad van de 8520 is wel handig. Het loost je simpel door de menu's zonder constant klik klik klik te moeten doen. Echt wennen is dit niet, daar raak je direct mee weg ;)
Vanboven beschik je over een aantal extra media toetsen, aan de linkerkant krijg je een knop voor het fototoestel en aan de andere kant om een volumeregelaar en om spraakcommando's uit te voeren (wat op goed geluk werkt als je Nederlands praat).

Blackberry OS
Het OS dat erop draait is stabiel en snel. Het voelt sneller aan als bij de E71 (en die is al tamelijk snel). Het OS is bij de meeste dingen wel mooi afgewerkt, maar als je de instellingen zit krijg je een meer sobere look te zien. Ik stoor mij er niet echt aan aangezien je hier toch niet altijd in moet zitten. De sobere look en de goed opgebouwde categorieën maken het zeer duidelijk.

Kalender
De kalender ligt in diezelfde lijn van soberheid en dat is wel wat spijtig. Ik denk immers dat we voorbij het punt waren dat business toestellen enkel maar saai mochten ogen. Het geeft wel de nodige dingen weer. Je kan kiezen voor maand, week, dag en agenda view. En synchronisatie met Outlook werkt ook goed, maar later daar meer over.

Hoofdmenu
Het hoofdscherm en het menu kunnen we wel appreciëren. Dit deel ziet er modern uit maar toch professioneel. Zo heb je onderaan een lijst met snelkoppelingen naar programma's. Het was echter wat uitzoeken hoe je die lijst moest wijzigen, waarna het uiteindelijk bleek dat ie gewoond de eerste lijn aan iconen neemt in het menu.
Verder mocht het menu wat functioneler zijn. Bij de E71 krijg je een vooruitblik naar je agenda, taken, Wifi, zoeken (en eventueel de radio of de media speler als er muziek aan het afspelen is). Dit reken ik toch wel op een serieus gemis!

Wifi
Een ander punt van kritiek is Wifi. Ik woon in België en daar is het internet duur. Wil je internet op je smartphone betaal je je blauw. Mijn E71 doet het op dat vlak prachtig, elk programma dat je start en een verbinding nodig heeft vraag welke connectie je wilt gebruiken voor internet. De Curve doet dit niet en neemt gewoon wat hij leuk vindt. Bij de browser valt dit nog mee, dan komt er rechts vanboven Wifi of EDGE dat dus weergeeft wat hij nu aan het gebruiken is. Echter download je een alternatieve browser (zoals Opera) dan komt dit er niet en moet je dus gokken op welk netwerk je zit.

Browser
Een ander pijnpunt is de browser. Mobiel websites zoals Tweakers.mobi zijn geen probleem, maar grotere websites zijn irritant te bezoeken. In tegenstelling tot Opera of de Nokia browser gaat ie niet de tekst aanpassen zodat alles mooi op het scherm past. Je zal dus veel naar links en rechts scrollen wat een grote ergernis is.
Met het bovenstaand Wifi 'probleem' durf ik geen alternatieve browser gebruiken omdat ik dan vrees voor mijn aanstaand factuur.

E-mail
Ook e-mail krijg geen goed rapport van mij. Ik wilde mijn vader zijn email configureren op zijn BlackBerry (IMAP) en daar had ik enkel de optie voor in te loggen bij een Blackberry server (wat ik dus klaarblijkelijk niet heb).
E-mails nalezen op de Curve lukt dus ook niet.

Gebruiksvriendelijkheid
Toch nog een goed punt. Omdat het het eerst blackberry toestel was dat ik vast hield was ik wat bang dat het toestel te moeilijk zou zijn (zeker voor mijn vader), maar dat is meer dan positief uitgevallen. Je wordt niet verdrongen in instellingen die je niet begrijpt en krijg geen dubbelzinnige dingen. Zeker een pluspunt op de E71 die wat moeilijker was om in te stellen.
Het pairen van het bluetooth headset en de Cruve verliep ook moeiteloos.

Synchronisatie
Voor de synchronisatie met Outlook 2007 gebruik ik WinXP met de laatste nieuwe BlackBerry software. Hier is weinig over te zeggen: het werkt :p Je kan backups maken, het OS updaten,...

Andere kleine dingen
  • Je kan het toestel wel aansluiten als Mass storage device (dus USB stick) zonder nodig software, maar je kan enkel in het micro SD geheugen zitten.
  • Je hebt een stop watch en timer functie. Lijkt iets stom maar mijn vader apprecieert het alvast.
  • Multitasking in de E71 is mooier afgewerkt. blijf je drukken op het huisje komen al de openstaande applicaties tevoorschijn. Bij de BB krijg je die ook maar komen in dat lijstje ook andere (niet openstaande) programma's tussen. Je kan dus niet zien welk programma open staat en welk niet (terwijl dit bij de E71 op diverse manieren duidelijk wordt gemaakt).
Fototoestel
Toestel is niet gekocht om foto's te nemen, maar gezien jullie dit graag altijd eens zien:
De nummerplaat is door een blur onleesbaar gemaakt (dus dat is niet de schuld van de Curve)

Moest ik kiezen voor mijn E71 of de Curve zou mijn beslissing snel gemaakt zijn. Ik zou meteen gaan voor de Nokia. De Curve heeft wel als troeven dat hij uiterst snel, stabiel en gemakkelijk is. Persoonlijk ben ik wat teleurgesteld in BlackBerry. Ik had zelfs nog liever de platgeperste Palm Treo 650 (met uitzondering op het lompe deel van de Palm). Maar voor mijn vader lijkt de Curve geen slecht toestel. Uiteindelijk waren zijn eisen een smartphone met mogelijkheden tot synchronisatie met Outlook, uitgebreide contact informatie opgeven en waar je makkelijk bericht op kan typen, maar dan zou ik de E63 gekocht hebben.

Heb jij ook een BlackBerry Curve 8520 Zwart?

Anoniem: 346324 20 februari 2010 19:42
je betaald niet alleen voor gebruik van de push-mail server van BB maar ook voor de mogelijkheid tot pingen.
(Ping is een soort sms dienst maar dan zonder de bericht kosten en uitsluitend voor BB)
Een BB internet bundel levert een hogere snelheid dan de standaard internet bundel.
Bovendien kun je er gewoon mee brouwsen, de BB is daar dan weer niet de meest geschikte voor.

Hij is uiteindelijk het sterkst in push-mail en ping zolang je een blackberry internet bundel hebt. Deze kost overigens bij alle netwerken 17,95 en niet 10,- wat de reguliere bundel kost
Nette review :)

Weet niet of de vergelijking met de E71 helemaal eerlijk is (heb totaal geen idee wat die BB kost) maar toch netjes alles besproken. Heb zelf ook een E71 en ben nogsteeds tevreden ermee. Dat je bij de BB geen e-mail in kan stellen komt volgens mij omdat je daarvoor weer een speciaal e-mail abbo moet hebben wat naar mijn weten alleen bij vodafone af te sluiten is. Gewoon belachelijk, maargoed de ingebouwde e-mail client van de E71 is ook drie keer niks, helemaal na die laatste update daarvan (persoonlijk).

Verder vind ik de meeste BB's er wel oké uitzien, alleen het feit dat ze nóg minder 'multimedia' gericht zijn als bijv toestellen uit de E-series van Nokia zorgt ervoor dat ik ze mooi laat liggen. Zakentoestel of niet, een beter lensje of een betere mediaspeler erop kost ook geen drol om te maken.
Vodafone, KPN/Hi en Telfort hebben allemaal een Blackberry-bundel. Waarom is het belachelijk? Nokia gebruikt zijn eigen dienst om een soortgelijk resultaat te hebben waar ze nog geld voor kunnen vragen ook. Is dat ook belachelijk?
Om alleen een e-mail account op te kunnen zetten en te gebruiken wel ja. Dit is gewoon puur uitmelkerij van je klanten. Jammer genoeg ben je dat bij die BB's verplicht als je hun eigen email app (on the road) wilt gebruiken. Dat van die providers wist ik idd niet zeker maar om dan ~10 euro p/mnd te vragen om wat te kunnen mailen is gewoon van de zotte.

Begrijp me niet verkeerd, het kan mij ook aan m'n kont roesten als m'n werkgever dat allemaal doodleuk zou vergoeden...

Dat Nokia daar een eigen dienst voor heeft is ook leuk en aardig, echter kan je ook gewoon prima zonder ;)

[Reactie gewijzigd door Wackoz op 27 juli 2024 05:50]