Tado Slimme Thermostaat V3 Review

linuxontherocks
22 december 2017, laatste update op 22 januari 2018, 4.321 views Product gekocht

Tado Slimme Thermostaat V3

Na lang twijfelen toch besloten om de Tado Slimme Thermostaat V3 te gaan kopen. Na onderzoek en veel verschillende verhalen te hebben gelezen heb ik gekozen voor Tado vanwege de toekomstige API, HomeKit ondersteuning en wat ik heel belangrijk vond dat de thermostaat weersafhankelijk was.

Pluspunten

• Amazone Echo
  • Apple Homekit
  • Weersafhankelijk

Minpunten

• Geen officiële API beschikbaar
  • Geen draadloze vloerverwarming zone regelaar
  • Prijs ?

3 van 5 sterren (Voldoende)

Verpakking

In de starters pack zit
  • Thermostaat
  • Twee schroeven en twee pluggen
  • Stickers om de bedrading te labelen
  • Internet Bridge
  • Kleine UTP Kabel
  • Kleine USB Kabel
  • USB Adapter met aansluitingen voor meerdere types
  • Handleiding

Installatie

Voor de installatie en gebruik heb je een my.tado.com account nodig. Na het aanmelden ga je direct naar de installatie na dat je de gegevens van je installatie (o.a. CV ketel) hebt ingevuld en je bridge en thermostaat hebt toegevoegd zal er stap voor stap worden uitlegt hoe je de oude thermostaat moet vervangen.
Mijn CV ketel maakt gebruik van OpenTherm aansluiting en moest ik alleen goed opletten dat de plus en min werden omgedraaid. Omdat mijn oude thermostaat netjes gemonteerd was op een installatiedoos kon ik deze gemakkelijk verwijderen en de oude schroeven gebruiken en de Tado zonder te boren vast maken aan het installatiedoos.
Ik ben in totaal ongeveer 15 minuten bezig geweest om de Tado volledig te instaleren.

Interface

Eerste indruk in de interface duidelijk en overzichtelijk. Er zijn wel wat veranderingen waar je rekening mee moet houden als niet technische persoon maar daar kom ik later op terug.
Tempratuur censor
Het eerste wat mijn opviel dat de tempratuur sensor een graad hoger aangaf dan mijn oude thermostaat en mijn weerstation en andere tempratuur sensors.
Ik maak gebruik van een Netatmo weerstation met binnen modules en heb een SenseAir sensor.
Na wat zoeken in de menu’s heb ik de instelling ‘Afwijking °C’ gevonden en heb ik deze kunnen aanpassen naar -0,8 zodat deze overeenkomen met mijn andere tempratuurmeter in mijn woonkamer.
Luchtvochtigheid censor
De luchtvochtigheid sensor wijkt ook heel erg af maar deze is niet aan te passen. Blijf het wel vreemd vinden waarom de Tado zo afwijkt van mijn andere censors van verschillende merken waarbij één betrouwbaar merk SenseAir.
Programmeren / schema
Er zijn twee onderdelen wat je kan programmeren. Indien je CV ketel ook het warmwater aangestuurd kan worden door de thermostaat is het ook mogelijk een schema te maken voor het warmwater gebruik.
Verwarming
Je hebt twee schema’s waarin je verschillende tijdsblokken kan aanmaken. Je hebt een aanwezigheid en afwezigheid schema.
In de aanwezigheid schema kan je verschillende tijdsblokken aanmaken en je kan kiezen voor een paar voor gedefinieerde tijdsblokken.
  • Maandag tot en met zondag
  • Maandag tot en met vrijdag en zaterdag en zondag
  • Alle dagen apart
Maar je kan ook zelf tijdsblokken toevoegen en alles na wens aanpassen.
In een tijdsblok geef je aan hoe warm het moet worden in je huis indien je thuis bent.
In de afwezig schema geef je aan hoe warm het minimaal mag worden in huis.
Warmwater
Dit is het zelfde als de verwarming alleen heb je nu de keuze bij afwezigheid om warmwater volledig uit te schakelen indien je afwezig ben. Dit voorkomt dat de CV ketel de boiler voor warmwater warm houd indien je niet aanwezig ben.

Home Automation & API (Application programming interface)

In huis maak ik gebruik van een Amazon Echo Dot en van Siri op mijn iPhone. Om gebruik te maken van Siri op je iPhone heeft de thermostaat HomeKit ondersteuning nodig.
Sinds de V3 versie heeft deze thermostaat ook HomeKit ondersteuning. Installatie gaat gemakkelijk doormiddel van het scannen van de barcode op de internet bridge met de iPhone.
Binnen 5 minuten kon ik Siri opdracht geven om mijn thermostaat op 20 graden te zetten.
Daarna heb ik de Tado skill geïnstalleerd op mijn Amazon Echo zodat ook Alexa mijn thermostaat kan aansturen. Dit ging ook erg gemakkelijk naar dat ik Amazon toestemming had gegeven om gebruik te maken van mijn my.tado.com account.
Wel moet je bij de Amazon Echo gelijk daarna de namen van de thermostaat even een Engelse naam geven zodat deze ook echt goed werken.
API
Er is een onofficiële api beschikbaar maar op hun roadmap staat dat ze binnenkort een API gaan maken voor ontwikkelaars. Op de website van Stephen Philips vond ik informatie over de API (http://blog.scphillips.com/posts/2017/01/the-tado-api-v2/)
Ik ben op dit moment bezig mijn eigen Laravel package te maken zodat mijn zelf gemaakte dashboard/domotica systeem gegevens kan uitlezen uit de Tado Thermostaat en deze straks naast mijn gas verbruik kan legen.
De Laravel Package is te vinden op GitHub zie https://github.com/steffjenl/laravel-tado
Om het programmeren van de package gemakkelijker te maken en de API iets duidelijker dan op de website heb ik een Postman collection gemaakt. Met Postman is het mogelijk een API te testen.
De collection staat tevens op GitHub zie https://github.com/steffj...o.postman_collection.json
Ik heb de package en postman collection niet helemaal compleet gemaakt.
Voor meer informatie over Laravel zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Laravel

Meer informatie

Ik zal binnenkort de review aanvullen met mijn ervaringen zijn na enkele weken / maanden gebruik en als ik meer informatie heb.

Heb jij ook een Tado Slimme Thermostaat V3?

Voor de installatie en gebruik heb je een my.tado.com account nodig
Jammer. Ik vind het principieel fout dat een apparaat in je eigen huis een cloud-dienst vereist. Als Tado een storing heeft, voorwaarden verandert, etc. heb je dus een apparaat van een paar honderd euro dat ineens waardeloos is. Dat is geen onaannemelijk scenario: er zijn al diverse praktijkvoorbeelden.

Tof dat je een Laravel package hebt gemaakt. Mocht ik toch een Tado kopen (verplichte cloud-dienst is voor mij een no-go, zal eens zoeken of het zonder kan), zal ik de API ook gebruiken. Ben overigens meer into Symfony, maar er zullen ongetwijfeld gemene delers zijn.
Cloud oplossing was voor mijn ook een punt van aandacht maar de thermostaat zelf doet het nog indien er storing is behalve de slimme diensten. Helaas was er ook geen goed alternatief wat ook gebruiksvriendelijk is.

Ik heb veel positieve ervaringen gelezen over hun support en development ontwikkeling waardoor ik toch de keuze heb gemaakt om voor Tado te gaan.

Je kan mijn laravel package gewoon onder symfony gebruiken. Alleen heb speciaal voor laravel de package discovery er in gezet. Je kan de Tado class gewoon in Symfony inladen.
De tado ondersteund wel degelijk zone regelaars. Even de installateurs manual opvragen, daar staat een korte uitleg.
Misschien moet ik het duidelijker neerzetten.

Zone regeling is wel mogelijk ja alleen dan wel met draad van wat ik uit de handleiding begrijp. Honeywell heeft o.a. de HCE 80 waarmee je draadloos de zoneregelaars kan aansturen.

Je hoeft dan niet van uit elke kamer een draad naar de CV ruimte of verdeel ruimte te trekken om de zone apart te kunnen regelen.

Of heb ik dit verkeerd begrepen?
Ik heb navraag gedaan bij Tado over het gebruik van zone's en vloerverwarming.
Je kunt voor normale radiatoren hun slimme radiator knop gebruiken waardoor deze net zoals bij de Honeywell Evehome gewoon als aparte zones aan te sturen zijn. De radiator kan dan ingesteld worden op een bepaalde temperatuur en de thermostaat zal dan indien nodig de CV ketel aansturen. Voor vloerverwarming heeft Tado echter geen draadloze oplossing. Als deze aangestuurd moet worden op basis van de temperatuur die de thermostaat meet kun je een draad trekken van de thermostaat naar de verdeel unit. Daar moet dan een zoneklep geplaatst worden.

De HCE80 is dus wel handiger omdat deze dus draadloos is.
Ik denk het wel eigenlijk. De zonekleppen zijn iets anders dan de draadloze temp regeling. Met zonekleppen kun je je verwarming circuit opdelen in groepen, zodat enkel de groep die warmte vraagt warm CV water krijgt. Voor niet vragende groepen staan de kleppen dan dicht. Deze klepenregelaar is idd bedraad, maar staat op 1 plek. Vaak dicht bij CV.

Daarnaast heb je in de zones zelf draadloze thermostaten staan in de vorm van de tado thermostaatknop of wandthermostaat. Deze houden de temperatuur in de gaten en vragen desgewenst warm water.
Ik overweeg om van de trage en storingsgevoelige Toon over te stappen naar Tado met zone regeling. Je review met handige screenshots is nu heel behulpzaam voor me. Thanks.
Ik ga binnenkort beginnen om ook op kantoor de thermostaat knoppen te vervangen door Tado knoppen en Tado wand thermostaten. Op kantoor zal elke kamer / ruimte een eigen zone worden. Zodra dat helemaal werkt zal ik de review aanpassen.

Bedankt voor de compliment !

[Reactie gewijzigd door linuxontherocks op 23 juli 2024 14:23]

Wat is de minimale stapgrootte van het programma?
Bij de thermosmart kan je minimaal in blokken van 30min programmeren, maar wij willen graag een badkamer/babykamer burst mode van, zeg, 15minuten. Zou dat kunnen?

En is er ook een mogelijkheid dat het scherm altijd de temperatuur laat zien?
Je kan blokken van 5 minuten tot 24 uur maken. Helaas is niet niet mogelijk om de thermostaat scherm aan te laten staan.
Goed te weten; bedankt voor je reactie.
Nog ervaring met Domoticz? Werkt dat makkelijk?
Ja, wordt standaard ondersteund. Aan/uit uitlezen, temp instellen, aanwezigheidsdetectie uitlezen, huidge temp en vochtigheid uitlezen en ook de warm water aansturing als je ketel dat ondersteund.
Ik moest toen zelf de API bouwen en die zit nu in de Domoticz repo;
Koste me veel teveel werk toen. Ben daarna overgestapt naar HASS en daar had ik al mijn apparaten in 15min werkend.
Na dit product een tijdje te hebben gebruikt; wat vind je er nu van? Ik lees dat het een nadeel is dat je de batterijen moet vervangen in de hoofdunit. Is dat een nadeel? Hoe snel moet je de batterijen vervangen? Ik ben zelf ook geïnteresseerd in dit product.
Je vraagt het precies op het verkeerde moment! Sinds een paar dagen werkt mijn hoofd unit (scherm en tempratuur keuze) niet goed meer. Heb gisteren einde van de dag melding gemaakt bij Tado en wat ik vanmorgen begreep sturen ze een nieuwe hoofd unit op en ontvang ik deze dinsdag 15 aug.

Ik kan nog wel gewoon via de app alles regelen en is het gelukkig niet zo koud buiten ;-)

Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden! Ik ben nog meer gaan besparen en heb nog meer controle gekregen over mijn gasverbruik.

Ik heb ondertussen ook bij meerdere mensen een Tado installatie geïnstalleerd en zelfs op kantoor hebben we nu een Tado installatie. Sinds kort hebben we met eigen geschreven software een koppeling gemaakt tussen de agenda van de ontvangstruimtes en de Tado installatie zodat alleen de ruimtes worden verwarmt zodra er ook echt bezoek is ingepland en worden deze ook voordat er bezoek is opgewarmd!

De drie AAA batterijen zijn bij een halfjaar gebruik nog steeds goed. De hoofdunit gebruik ik ook niet enorm veel alleen voor de mensen zonder de app gebruiken bij mijn thuis de hoofdunit en dat gebeurt niet enorm veel. Als ik deze elk jaar moet vervangen zou ik zelf al tevreden zijn! Het blijft immers een stukje hardware wat ook draadloze verbindingen moet maken wat energie kost.

Integratie met Google Home en Alexa (gebruik beide) werkt ook erg fijn!
Thnx voor je snelle antwoord. Hier heb ik wat aan!
Graag gedaan! Al ervaring met slimme thermostaten? Wat is je uit eindelijke doel?
Nee, dit is onze eerste slimme thermostaat.. we willen ons huis langzaamaan automatiseren. Ik lees met veel interesse jouw review en die van anderen over domotica.