Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties 2TB 3.5" HDD (SATA-600) @ 138/?MB/s - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Seagate Barracuda XT ST32000641AS, 2TB Review

+3
TERW_DAN 8 februari 2010, laatste update op 8 februari 2010, 7.787 views

Seagate Barracuda XT ST32000641AS, 2TB

Pluspunten

  • Snelheid
  • Cache / Capaciteit

Minpunten

  • 6Gbps biedt weinig meerwaarde
  • Prijs

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Geluidsproductie Score: 4
Warmteproductie Score: 4
Compatibiliteit Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 2
Prestaties Score: 4
Seagate heeft als eerste een HDD uitgebracht met een SATA 6Gbps interface. Omdat ik een Gigabyte P55A-UD6 en 790XTA-UD4 had met SATA 6Gbps controller ben ik hiermee eens aan de slag gegaan om te kijken hoe de schijf presteert en of er ook meerwaarde zit in de nieuwere controller.

Specificaties
Capaciteit2TB
Cache64MB
Platters4x 500GB
InterfaceSATA 6Gbps
Rotatiesnelheid7200rpm
Behuizing3.5”
Garantie5 jaar


De HDD ziet er verder gewoon uit zoals iedere andere HDD, daar is weinig over te zeggen, behalve een paar fotootjes van het ding voor de mensen die toch nieuwsgierig zijn.

http://tweakers.net/ext/f/NYNkideG6nE9anI9JMGh8W5I/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/4HNJOxtL1yaPZY1pcckfFc8I/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/rs8XYxW5eBrLpPrBG0IlwQJB/full.jpg

Om de schijf te testen heb ik een vijftal benchmarks gedaaid.
• PCMark Vantage HDDsuite
• Atto
• Crystal Diskmark
• HDtune read
• HDtune write

Om te zien of de SATA6Gbps interface meerwaarde biedt heb ik deze ook op de 3Gbps controller geprikt en gekeken wat de verschillen zijn. Daarnaast heb ik bij een paar benchmarks ook een 2e schijf erbij gepakt om te kijken of de verschillen te wijten zijn aan de schijf of aan de controller.
De gebruikte schijf is een WD Caviar Black 500GB SATA 3Gbps met 32MB cache.

De PC bestaat verder uit de volgende specs:
Systeem Specificaties
MoederbordGigabyte 790XTA UD4
CPUAMD Phenom II
Geheugen4GB DDR3
VGA8500GT
HDDsWD Caviar black 500GB
Seagate Barracuda XT 2TB
PSU500W Zalman
OSWinVista 64b business


PCMark Vantage HDDsuite
De eerste test is de HDDsuite van PCMark Vantage

PCMark Vantage Disksuite
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps: 5108Barracuda XT @ 6Gbps: 5108Barracuda XT @ 6Gbps: 5108 5108
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps: 4985Barracuda XT @ 3Gbps: 4985Barracuda XT @ 3Gbps: 4985 4985
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps: 4516Caviar Black @ 6Gbps: 4516Caviar Black @ 6Gbps: 4516 4516
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps: 4500Caviar Black @ 3Gbps: 4500Caviar Black @ 3Gbps: 4500 4500


De Barracuda XT scoort ietjes beter op de 6Gbpscontroller. Helaas is me niet helemaal duidelijk waar de verschillen precies inzitten met deze benchmark, vandaar dat er ook andere benchmarks gedraaid heb om de verschillen inzichtelijk te maken.

Atto
http://tweakers.net/ext/f/uOMiqbzkrq1HW4zDK8qM08cY/full.jpg

Zoals te zien scoort de disk bijna gelijk in de atto benchmark op de Intel 3Gbps en de Marvell 6Gbps controller.

Crystal Diskmark
http://tweakers.net/ext/f/qPR43JPb4IBJdqZXRI153vH8/full.jpg

Ook bij Crystal Diskmark zijn de verschillen marginaal en soms in het voordeel van de 3Gbps controller. Ook hier lijkt de SATA6Gbps interface dus geen voordeel te bieden boven de al bestaande controllers.

HDTune pro read

HDTune read min/max
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps min: 64.6 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps min: 64.6 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps max: 138.4 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps min: 64.6 MB/s 64.6/138.4 MB/s
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps min: 62.9 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps min: 62.9 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps max: 139.3 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps min: 62.9 MB/s 62.9/139.3 MB/s
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps min: 44.3 MB/sCaviar Black @ 6Gbps min: 44.3 MB/sCaviar Black @ 6Gbps max: 91.9 MB/sCaviar Black @ 6Gbps min: 44.3 MB/s 44.3/91.9 MB/s
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps min: 44.3 MB/sCaviar Black @ 3Gbps min: 44.3 MB/sCaviar Black @ 3Gbps max: 91.8 MB/sCaviar Black @ 3Gbps min: 44.3 MB/s 44.3/91.8 MB/s


HDtune read average
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps: 110.1 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps: 110.1 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps: 110.1 MB/s 110.1 MB/s
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps: 109.6 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps: 109.6 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps: 109.6 MB/s 109.6 MB/s
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps: 75.3 MB/sCaviar Black @ 6Gbps: 75.3 MB/sCaviar Black @ 6Gbps: 75.3 MB/s 75.3 MB/s
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps: 74.9 MB/sCaviar Black @ 3Gbps: 74.9 MB/sCaviar Black @ 3Gbps: 74.9 MB/s 74.9 MB/s


HDtune read burst
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps: 194.8 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps: 194.8 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps: 194.8 MB/s 194.8 MB/s
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps: 171.2 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps: 171.2 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps: 171.2 MB/s 171.2 MB/s
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps: 157.9 MB/sCaviar Black @ 6Gbps: 157.9 MB/sCaviar Black @ 6Gbps: 157.9 MB/s 157.9 MB/s
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps: 147.3 MB/sCaviar Black @ 3Gbps: 147.3 MB/sCaviar Black @ 3Gbps: 147.3 MB/s 147.3 MB/s


HDtune read accestime
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps: 16.5 msBarracuda XT @ 6Gbps: 16.5 msBarracuda XT @ 6Gbps: 16.5 ms 16.5 ms
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps: 16.6 msBarracuda XT @ 3Gbps: 16.6 msBarracuda XT @ 3Gbps: 16.6 ms 16.6 ms
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps: 12.5 msCaviar Black @ 6Gbps: 12.5 msCaviar Black @ 6Gbps: 12.5 ms 12.5 ms
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps: 12.6 msCaviar Black @ 3Gbps: 12.6 msCaviar Black @ 3Gbps: 12.6 ms 12.6 ms


HDTune write
HDTune write min/max
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps min: 62.6 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps min: 62.6 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps max: 135.8 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps min: 62.6 MB/s 62.6/135.8 MB/s
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps min: 60.4 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps min: 60.4 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps max: 138.8 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps min: 60.4 MB/s 60.4/138.8 MB/s
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps min: 44.1 MB/sCaviar Black @ 6Gbps min: 44.1 MB/sCaviar Black @ 6Gbps max: 92.4 MB/sCaviar Black @ 6Gbps min: 44.1 MB/s 44.1/92.4 MB/s
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps min: 44.0 MB/sCaviar Black @ 3Gbps min: 44.0 MB/sCaviar Black @ 3Gbps max: 92.4 MB/sCaviar Black @ 3Gbps min: 44.0 MB/s 44.0/92.4 MB/s


HDtune write average
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps: 105.2 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps: 105.2 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps: 105.2 MB/s 105.2 MB/s
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps: 104.3 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps: 104.3 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps: 104.3 MB/s 104.3 MB/s
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps: 74 MB/sCaviar Black @ 6Gbps: 74 MB/sCaviar Black @ 6Gbps: 74 MB/s 74 MB/s
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps: 74.1 MB/sCaviar Black @ 3Gbps: 74.1 MB/sCaviar Black @ 3Gbps: 74.1 MB/s 74.1 MB/s


HDtune write burst
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps: 203.1 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps: 203.1 MB/sBarracuda XT @ 6Gbps: 203.1 MB/s 203.1 MB/s
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps: 171.1 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps: 171.1 MB/sBarracuda XT @ 3Gbps: 171.1 MB/s 171.1 MB/s
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps: 152.1 MB/sCaviar Black @ 6Gbps: 152.1 MB/sCaviar Black @ 6Gbps: 152.1 MB/s 152.1 MB/s
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps: 152.8 MB/sCaviar Black @ 3Gbps: 152.8 MB/sCaviar Black @ 3Gbps: 152.8 MB/s 152.8 MB/s


HDtune write accesstimes
Barracuda XT @ 6GbpsBarracuda XT @ 6Gbps: 16.5 msBarracuda XT @ 6Gbps: 16.5 msBarracuda XT @ 6Gbps: 16.5 ms 16.5 ms
Barracuda XT @ 3GbpsBarracuda XT @ 3Gbps: 16.7 msBarracuda XT @ 3Gbps: 16.7 msBarracuda XT @ 3Gbps: 16.7 ms 16.7 ms
Caviar Black @ 6GbpsCaviar Black @ 6Gbps: 12.6 msCaviar Black @ 6Gbps: 12.6 msCaviar Black @ 6Gbps: 12.6 ms 12.6 ms
Caviar Black @ 3GbpsCaviar Black @ 3Gbps: 12.7 msCaviar Black @ 3Gbps: 12.7 msCaviar Black @ 3Gbps: 12.7 ms 12.7 ms


Zowel bij de read- als writetests zien heeft een 6Gbpscontroller eigenlijk alleen zin voor de burstspeeds. Voor de normale reads en writes heeft het eigenlijk niet zo heel erg veel zin.

Prijs
Momenteel kost de Barracuda XT zo'n 270 euro. Een flinke som geld, als je bedenkt dat de goedkoopste 2TB schijf momenteel voor 125 euro al in de winkel ligt.

Geluid- en warmteproductie
Ik heb geen heel uitgebreide metingen gedaan voor het geluid, dat is vrij lastig, dus dat is puur op het gevoel. Je hoort de schijf bijna niet. Het opspinnen gebeurd vrij zachtjes, en ik hoorde ook geen rare squeals zoals de 7200.10s en 7200.11s dat nog wel eens wilde doen.

Erg warm werd de hdd niet, in de testsetup kwam deze niet boven zo'n 37 graden uit, hetzelfde als waar de WD Caviar op draaide, dit zonder enige vorm van airflow, al met al best acceptabel dus.

Conclusie
270 euro is een flinke prijs, maar daar tegenover staat wel dat je een schijf hebt met 64MB cache, die draait op 7200 toeren en daarbij ook nog eens 5 jaar garantie heeft en daarbij als enige schijf een SATA 6Gbps interface heeft. Dat biedt nog niet echt een geweldig voordeel als we kijken naar de prestaties. De schijf is zeker leuk, maar het is even wachten tot Samsung, WD en Hitachi met 6Gbps schijfjes op de markt komen. Dan zakken de prijzen ineens een stuk in en wordt het leuker om een schijf als deze te kopen.
Als de prijs zakt is het zeker een leuke schijf en het overwegen waard, want de performance is ongeacht de controller goed te noemen voor een mechanische harde schijf.

Links
6Gbps SATA test op de Gigabyte P55A-UD6 op Madshrimps

Verder wil ik Gigabyte bedanken voor het beschikbaar stellen van de Barracuda XT, de P55A-UD6 en de 790XTA-UD4 om deze te kunnen testen.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Seagate Barracuda XT ST32000641AS, 2TB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (11)

Wijzig sortering
Thanks voor de review, ik wil mijn iMac soon upgraden met deze hardeschijf, maar wist niet wat voor temp stekker er gebruikt wordt (4 pins, WD gebruikt 8 pins). De iMacs gebruiken nu een stekker ipv een temperatuur diode, dus je bent bijna genoodzaakt om hetzelfde merk HDD te gebruiken.

Wel aardig hoge prijs t.o.v. concurrenten, maar de performance valt me alles behalve tegen :D

[edit]
Er zit nu een Seagate 1TB (ST31000528ASQ)

[Reactie gewijzigd door aramdin op 12 oktober 2010 14:03]

Tempstekker?
Voor zover ik weet heeft deze drive daar helemaal geen aansluiting voor. Die 4 pinnetjes achterop zijn voor de jumpers namelijk, volgens mij kun je daar geen tempsensor op aansluiten.
Check ook deze guide (in voorbeeld WD drive)

http://www.ifixit.com/Gui...-Drive-Replacement/1634/4
Step 10 — Hard Drive Replacement

*Disconnect the thermal sensor, SATA power, and SATA data cables by pulling their connectors away from the sockets on the hard drive.
* When plugging the thermal sensor connector back into the hard drive, be sure it is inserted onto the set of pins closest to the SATA connectors.
en ook
NOTE:If you have a 21.5" or 27" iMac, you must replace your hard drive with a drive made by the same manufacturer as your current hard drive. These iMacs utilize the hard drive's internal temperature sensor to control fan speeds. In all other machines you can install a hard drive produced by any manufacturer.
http://www.ifixit.com/App...ktop-Hard-Drive/IF107-087

[Reactie gewijzigd door aramdin op 12 oktober 2010 13:55]

Idd nog erg duur deze schijf, en ik persoonlijk had ook al verwacht dat de 6Gbps interface geen noemenswaardig verschil zou opleveren, dat is te veel bandbreedte voor een 7200Rpm schijf.
Je kunt beter gaan voor een 1,5Tb in het geval van een 7200Rpm schijf, de meerprijs voor 2Tb is nog niet te rechtvaardigen, of je moet al per se 2Tb willen :P
Goede strakke review. Geen nonsens. Wat ik graag wilde weten weet ik nu :)
En weer een goeie review van Terw_Dan. !!
(Inmiddels verwachten we ook niet meer anders :)
Heb zelf net vandaag systeem binnengekregen met Seagate Barracuda XT ST32000641AS !
(en een i7 975 UD7 12GB-1600Mhz etc :P )
Geprobeerd te testen met HD ProTune 4.01 (proefversie)
maar ik ben bang de het niet helemaal lekker zit
Bij de health wordt vermeld dat ik beter een andere disk kan plaatsen :z
-File Benchmark- loopt prima net als de -Extra tests- (ook gemiddeld 135)
Maar ook de -Random acces- test blijft "onbegrepen" door HDProTune
Is dit programma niet geschikt?

CrystalMark 2.2 werkt wel goed (seq.135 MB is prima (heb 2 partities... :D paar keer getest)
tov mijn 2e harde schijf, Seagate 1,5 TB SAT2 31500341AS, is de Barracuda SATA 600
qua lezen de winnaar.(schat gemiddeld 10% hogere scores)
Qua schrijven zijn ze aan elkaar gewaagd.
Heb er onlangs één in mijn iMac (late 2008) geschroefd ter vervanging van overvolle 320GB schijf. Geen problemen tegengekomen. Systeem voelt sneller, maar ik heb geen harde cijfers.
Mooi review 5sterren voor jou :)
Pas als er daatwerkelijk 6 gbs word verzonden wordt het verschil pas goed merkbaar toch een mooie schijf
Inderdaad goede, strakke review zonder nonsense!

+5
Weet nu meteen weer dat mijn non-XT 2TB geen miskoop is geweest :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*