Sweex Powerline Ethernet Adapter 85 Mbps Review

warnas
8 februari 2010, laatste update op 8 februari 2010, 7.607 views

Sweex Powerline Ethernet Adapter 85 Mbps

Het idee is simpel: plug twee adapters in een stopcontact en plug in beide adapters een netwerkkabel. De adapters communiceren onderling, alsof de twee kabels met een koppelstukje aan elkaar zitten. Volledig transparant dus: de adapters delen zelf geen IP-adressen uit.
Er is weinig configuratie nodig om het aan de praat te krijgen, maar je kunt het wel beveiligen door een adapter direct aan een PC te koppelen (via de netwerk-interface) en de beheersoftware te gebruiken. Die procedure is wel tamelijk vaag en slecht gedocumenteerd, maar moet voor een Tweaker te doorgronden zijn.
De twee adapters passen beide in een stopcontact en verder worden twee stevige netwerkkabels meegeleverd plus een CD en een boekje.
Afgeraden wordt om de adapters...

Pluspunten

• Werkt uit de doos, betaalbaar, compleet geleverd.

Minpunten

• Werkt lang zo goed niet als Sweex claimt, onduidelijke beveiligingsopties.

2 van 5 sterren (Slecht)

Afgeraden wordt om de adapters te gebruiken als er een stekkerdoos tussenzit die piekbelastingen opvangt. Die zou het signaal verstoren. (Moet je ook net weten en bovendien wil dat vaak zeggen dat je de adapter dus direct in het stopcontact aan de muur moet steken).

Ik kan niet zeggen of deze set in alle omstandigheden goed of slecht is, maar wel dat ik er slechte ervaringen mee heb in mijn nieuwbouwhuis: zolang de adapters vlak bij elkaar op het netwerk zitten (liefst in stopcontacten uit dezelfde groep) gaat het wel, maar in mijn geval was een verbinding via diverse punten (2e etage -> woonkamer) niet mogelijk en anders onbetrouwbaar: verbinding viel geregeld weg, wat werd bevestigd door de analysesoftware die erbij zit. De verbinding blijft wel bestaan dus als je alleen surft valt het niet eens zo snel op, maar bij het downloaden begon op te vallen dat de snelheid een cyclus doorliep: van snel tot langzaam tot nul en dan overnieuw. Dit was van de meterkast naar de 2e etage.

Als je een adapter aan je computer hangt, de beheersoftware start en zijn 'broertje' ergens in huis inprikt merk je al snel hoe stabiel de verbinding is. Zo heb ik diverse verbindingen getest en zoals gezegd: binnen dezelfde stoppengroep wil het wel, maar dat is dus zelden het geval als je 1 of meer etages wilt overbruggen. Jammer, want anders zou ik dit product voor gebruiksgemak ondanks de onduidelijke beveiligingsinstellingen goed beoordelen. Nu zeg ik: niet doen en anders goed testen voor de terugbrengtermijn verlopen is.

Heb jij ook een Sweex Powerline Ethernet Adapter 85 Mbps?

Anoniem: 237066 8 februari 2010 12:53
Ik heb namelijk ook deze set, en heb absoluut geen last van uitvallen of signaalverlies.
Mijn opstelling is :
1 in de meterkast vanaf de router
1 op de begane grond voor de laptop
1 op de begane grond voor de TV
1 op de tweede verdieping voor 1 desktop, omdat ik geen twee kabels door de leiding kon krijgen, zodat 1 desktop normaal bekabeld is.
De desktops staan vaak samen aan, en er wordt op beiden tegelijk geinternet.
Geen enkel probleem bij mij, maar misschien zit het bij jou wel in de groepverdeling, alhoewel bij mij gaat het via verschillende groepen.
Vraagje van mijn kant:
In de woonkamer hangt er nu de tv aan. Kan ik er een switch tussenzetten zodat ook mijn BlueRay speler via dezelfde adapter op het net komt?
Zou dit te maken kunnen hebben met het gebruik van verschillende fasen?

Dan zitten de powerline adapter namelijk niet met elkaar verbonden via de fasedraad en alleen via de nul?

Ik weet niet hoe deze techniek precies werkt, maar ik kan me voorstellen dat dit problemen oplevert.
Ik heb deze set ook; zo lang je niet teveel apparaten op 1stekkerdoos hangt samen met een van deze jongens werkt het superstabiel, ook voor het gamen!
Hier ervaar ik hetzelfde.
@FP29 Ja, dat kan. Het idee van dit systeem is dat het transparant is, dus als het had gekund met een simpele kabel kan het ook met dit ding ertussen. (Mits de snelheid tussen die twee goed is, zoals ik aangeef in mijn review.)
Heb deze set een jaar geleden aangeschaft om een netwerk camera te verbinden met de rest van het netwerk.

In de meterkast hangt plug a en in de garage B. afstand hemels breed 6 meter. (nieuwbouw)
Na wat performance problemen (ze verliezen elkaar regelmatig uit het oog) de groep in de meterkast maar aangepast zodat ze in dezelfde groep zouden zitten. Daarna veel stabieler maar toch blijven ze elkaar zo nu en dan verliezen of geen verkeer meer doorlaten.
Even uit het stopcontact en weer aansluiten lost het meestal op.
De laatste dagen gaat het echter weer om de dag mis en na vanavond zien ze elkaar helemaal niet meer.
Zelfs niet meer als ze samen naast elkaar in het zelfde stopcontact zitten... gereset, nog een keer ..
1 van de set heeft meteen connectie (terwijl de andere nog niet in het stopcontact zit) ??

Tijd voor een ander setje. deze is me te onbetrouwbaar (?)