Denon AVR-X1400H Zwart Review

JPS
3 december 2017, laatste update op 3 december 2017, 6.597 views Product gekocht

Denon AVR-X1400H Zwart

Prima vervanger voor mijn Marantz NR1403. Deze Denon X1400 is een van de betere instappers qua featureset en geluidsprestaties bij tv/films.

Pluspunten

• Prima instapper
  • Heeft alle basisfuncties die je tegenwoordig op een AVR mag verwachten
  • Configureren en bedienen via App

Minpunten

• Alleen in zwart te krijgen, mijn voorkeur was zilver.

Intro

Mijn Marantz NR1403 kreeg helaas een defect aan de HDMI uitgang en omdat ik ook graag een AVR wilde hebben die de nieuwste formaten (HDMI, Audio, 4K) ondersteunt en netwerkfuncties heeft werd vervanging wat versneld.

Gebruiksdoel en overwegingen

Ik heb een aparte HiFi setup met buizenversterker (*), dus de AVR is vooral bedoeld voor TV en films. Omdat er een 5.1 set (Infinity Oreus 5 satellieten met active sub) moet worden aangestuurd, en het me bwvs vooral gaat om de bommen en granaten, zijn mijn eisen mbt de geluidskwaliteit voor muziek niet zo hoog. Functionaliteit daarentegen wel.

Het was ook zo dat overdag in het huishouden de buizenversterker vaak op de achtergrond aanstond met een brakke low-bitrate audiostream van Q-music. Erg zonde om mijn buizen op die manier te verstoken, nog los van het stroomverbruik. Hier zou een AVR met Spotify integratie en handige app mooi dienst kunnen gaan doen voor achtergrondmuziek, zodat mijn buizen gespaard kunnen worden.

AVR Shoot-out

De huidige Marantz slimline instappers vielen al snel af. Waar de 1403 een aantal jaar geleden bang-for-buck was is dat nu zeker niet het geval. De NR1506 is nu 299 euro, maar al verouderd en de NR1508 is ongeveer even duur als deze Denon X1400, maar heeft veel mindere specs. Ik had de NR1403 5 jaar geleden (toen net uit) voor rond de 250 euro kunnen kopen, maar de ondergrens voor een beetje instapmodel is tegenwoordig helaas wel zeker 100 euro hoger.

Enfin, mijn shortlist kwam uit op de Denon x1400 of een Onkyo 656. Toch voor de Denon gegaan omdat die net wat nieuwer is en de bedieningswijze vrijwel gelijk is aan de Marantz en dus bekend is. Jammer dat de Denon niet in zilvergrijs te krijgen is want dat had mijn voorkeur, maar goed, dat was niet een doorslaggevende factor.

Eerste indrukken

Configuratie
Instellen met de Audyssey setup gaat vrij makkelijk, dat was me ook al bijgebleven van de vorige keer met de Marantz. Wel is het nodig om de resulteren te verifiëren, zoals afstanden en cross-overs. Ook werd mijn Subwoofer met ruim 10dB naar beneden toe gecompenseerd (terwijl de volumeknop op de helft stond) dus die heb ik op 1/3 gezet en opnieuw de metingen gedaan. Nu staat het mooi ingesteld en het geluidsbeeld is veel evenwichtiger dan de afgelopen jaren, waar de sub te veel aanwezig was en ik te weinig aandacht had besteed aan de instellingen. Het loont echt hier een middagje goed voor te zitten want daar heb je jaren plezier van. Dat had ik bij de Marantz dus niet gedaan en ik merk nu het verschil.
Bediening
Bediening gaat eigenlijk voor een groot deel zoals ik met de Marantz gewend was. Ook het automatisch met CEC aanschakelen via de TV en omstellen tussen bronnen werkt hetzelfde. Wat wel wat lastig is, is als je na TV kijken met de muziek door wil je de AVR weer aan moet zetten omdat die met CEC via de TV natuurlijk eerst uitschakelt.

Heel prettig is dat je veel kunt bedienen met de App en het makkelijk is om bijv . te switchen tussen audioformaten. Je telefoon heb je vaker bij je liggen dan de afstandsbediening.
Muziek
Qua muziek luisteren zijn de functionaliteiten prima. Zowel tuner als streaming (Spotify, NAS) gaat prima en is makkelijk te bedienen met de Apps. Dat geeft echt wel meerwaarde en maakt het ook prettig om de AVR voor de achtergrondmuziek te gebruiken. HEOS / multiroom heb ik geen behoefte aan maar als je dat wel hebt zit het ook maar mooi op deze instapper!

Wel vind ik de muziekkwaliteit onvergelijkbaar met mijn HifiSetup, dus op een vrije dag op de bank gaat absoluut de buizenbak aan. Overigens ligt dat wellicht meer aan de speakerset dan aan de Denon AVR. Ik ben blij dat ik deze AVR nu heb om de buizen te kunnen sparen.
TV / Films
Hier ging het natuurlijk om. Met de 5.1 config die ik heb haal ik natuurlijk niet het maximale uit de AVR. Maar voor TV (waar de AVR het meeste voor wordt gebruikt) is het allemaal prima en door de betere afstelling zijn stemmen nu duidelijker te onderscheiden.

Verder wat getest met HD audioformaten en 1 film gekeken met een Dolby 7.1 TrueHD track. Dat klonk allemaal geweldig, goed gedefinieerd en minder boomerig dan voorheen. Wederom verklaar ik dit door de afstelling en niet omdat deze Denon beter is dan de Marantz.
Wel ben ik nieuwsgierig hoe de 3D audio / Atmos nou zou klinken, maar er gaan hier geen plafondspeakers of omhoogstralers komen helaas.

Oordeel

Ik ben obv de eerste indrukken blij met deze Denon X1400. Een hoger model heeft voor mij geen toegevoegde waarde want voor TV en films met mijn 5.1 setup (Actieve Sub met kleine satellieten) ga ik geen beter geluidsbeeld krijgen.

Groot voordeel tov de vorige AVR zijn nu de muziekfuncties waardoor mijn buizenbak ontlast kan worden.

Kortom, zoek je in de prijsorde van 350 euro een AVR met alle recente functies en een prima basisgeluid dan is dit denk ik een uitstekende optie.

(*) Hifi setup:
- Opera Consonance buizenbak (EH6550 buizen)
- Von Schweikert VR2 transmissielijn zuilen
- DAC: PS Audio Digital Link III
- muziekbron: NAS met LMS/Squeezeboxen voor losless Flacs en Spotty plugin (tbv Spotify Connect)

Heb jij ook een Denon AVR-X1400H Zwart?

Ik zou het leuk vinden als je ook vermeldt wat je aan hifi hebt staan en welke speakers bij de avr.
5.1 set staat beschreven maar is een Infinity Oreus (actieve sub en 5 sats). Die sats gaan vanaf 86kHz.

Hifi set is een EH6550 Opera Consonance buizenbak met daarop 2 Von Schweikert VR2 transmissielijn zuilen aangesloten. DAC is de PS Audio Digital Link III. De bron is mijn NAS met LMS voor losless Flacs en Spotty plugin zodat ik Spotify Connect kan gebruiken.
Anoniem: 1018405 26 december 2017 09:57
De Denon X1400H stuurt bij mij 2 zelfbouw 4-weg zuilen van het merk Focal aan. Voor het surround gedeelte heb ik een setje van Magnat. Een subwoofer is door de basproductie van de zuilen niet nodig. Als ik muziek luister stuur ik alleen de zuilen aan. De Denon klinkt dan zeer gedetailleerd en de lage tonen zijn strak. Ook heb ik een Heos HS1 gekocht om ook in de keuken mee te kunnen luisteren. Via de app was het de speaker snel aangesloten. Er is slechts een minpuntje, als je namelijk muziek van de radio naar de heos streamt treedt er een vertraging op. Deze is in de software wel te compenseren maar de 500 milliseconden die daarvoor beschikbaar zijn, zijn net niet toereikend. Je hoort daardoor een echo effect. Bij het streamen vanaf andere bronnen treedt deze vertraging niet op.
vind je hem nou veel beter klinken dan de marantz, of is het verschil marginaal?
Poeh, dat vind ik heel moeilijk te zeggen. Zoveel hangt ook af hoe eea is ingesteld (oa door de Audyssey metingen), wat dat betreft is het een beetje appels met peren vergelijken. De sub is nu wel minder nadrukkelijk/voelbaar aanwezig maar ik vind het geluidsbeeld daardoor nu wel evenwichtiger. Dat betekent niet dat die Marantz slechter is (had ook Audyssey), maar misschien niet optimaal was ingesteld. Beiden deden voor mij prima wat ze moeten doen en dat is een goede tv/filmbeleving geven.

Wat wel een fijne functionele verbetering is, is de Spotify functie en de bedienbaarheid met de Apps waardoor ik 'm gewoon overdag inderdaad vaker blijk aan te zetten en mijn buizen kan sparen.
ok, dank je voor je reactie!
Prima review! Ik heb ook een NR1403 en ben aan het kijken voor deze of de X2400. Ik vraag me af in hoeverre die €150 extra het waard is. De NR1403 vind ik soms wat tekortschieten met het wat lagere vermogen (50W). Heb in de tussentijd ook een Cambridge receiver gehad die een stuk krachtiger was en dat merkte ik dus ook. Vind je zelf dat de Denon merkbaar meer vermogen biedt ten opzichte van de Marantz?
In hoeverre je een vermogens verschil echt merkt ligt er aan wat je er mee aanstuurt en hoe groot de ruimte is. Ik heb zelf 5 kleine satellieten en een actieve subwoofer in een tv hoek van 4x4m. Daar was die nr1403 qua vermogen zwaar zat en deze x1400 misschien zelfs wat overkill en niet noodzakelijj. Ik vond de Marantz slimline modellen relatief te duur geworden en de specs van Denon gunstiger dus vandaar de overstap.
Het verschil in vermogen (nr1403 vs x1400) is in ieder geval een stuk groter en dan tussen de x1400 en x2400. Dit laatste vermogensverschil ga je denk ik niet terughoren in de praktijk, dus is zijn meerprijs voor alleen vermogen niet waard.
Bedankt voor je snelle reply! Dan weet ik wat ik ga doen :)
Ik denk er over om ook een Denon avr-x1400H te kopen,alleen ik heb nog twee vragen kan je er ook een android telefoon op kan aansluiten? zo dat ik mijn mp3 lijst kan afspelen.
en vraag 2 is:Als ik bij mijn vorige AV-receiver een film vanaf mijn Blu-ray speler liet spelen was de film wel eens "Auto off Sync",op welke waarde(ms) kan ik de Denon het beste zetten?
1) Zelf niet geprobeerd, maar waarom niet? Je kunt gewoon via bluetooth verbinden & streamen of als je Spotify hebt gebruik maken van Spotify Connect.
2) je kunt uiteraard je audio/lip Sync aanpassen, maar welke waarde voor jou juist is kan ik natuurlijk niet zeggen...