Apple iPhone X 256GB Grijs Review
Dit is Apple’s beste iPhone ooit, het scherm, de afwerking, FaceID en de nieuwe gestures. Het totaal plaatje is fantastisch.
Pluspunten
- OLED paneel
- SoC en prestaties
- FaceID
- Gestures
- Materiaal en afwerking
- Batterij
- Camera
Minpunten
- FaceID werkt niet als je telefoon plat voor je ligt
- Veel apps zijn nog niet geoptimaliseerd voor de X
- Breekbaar
Ik heb de iPhone X nu sinds de release hierbij mijn bevindingen tot zover:
FaceID en Gestures
FaceID is een voor mij een waardige vervanger voor TouchID het unlocken gaat gemakkelijk en snel. Het voelt veel natuurlijker aan dan een vingerafdrukscanner.
Daarnaast moet ik zeggen dat het gewoon werkt! Zonnebril op, in het donker, je telefoon kantelen.. het werkt! Apple heeft dit gewoon goed voor elkaar.
Wel is er ruimte voor verbetering zo zou ik in de toekomst willen zien dat de telefoon iets meer bereik heeft. Plat je telefoon wegleggen en unlocken lukt nu niet.
Met het ontbreken van de homeknop zijn er nieuwe gestures geïntroduceerd, aan het begin is dit echt wel even wennen! Gebruik je telefoon echter wat langer en intensiever dan merk je hoe intuïtief het werkt, omhoog swipen om terug te gaan voelt logisch en natuurlijk aan. Nu ik er achter ben dat je gewoon van links naar rechts kan swipen tussen apps zonder een rare circkel te maken vind ik dit ook prettig.
Scherm en de “notch”
Het scherm is indrukwekkend maar ik ben er niet door weggeblazen. Zwart is echter wel écht zwart en de kleuren zijn natuurlijk en correct zoals we dit van Apple gewend zijn. Voor de prijs verwachtte ik echter wel iets spectaculairs.
Het formaat van het scherm i.c.m. de formfactor vind ik echter wel perfect. Voor mijn handen is geen betere telefoon te bedenken met een dergelijk formaat scherm.
De “notch” daar ben ik tevreden over geen clutter meer bovenin je scherm maar zie wel in dat sommige icoontjes wel handig zijn zoals DnD. Het voelt tegen alle verwachting in clean en rustig aan.
Performance, dagelijks gebruik en batterij
Wat is de telefoon ontzettend snel! Nog geen enkele hapering gehad ondanks dat deze iOS 11 draait.
Ben serieus onder de indruk van de snelheid waarmee de telefoon haar taken uitvoert.
Dit maakt het gebruik van de telefoon erg prettig, zelfs met batterijbesparing is ze nog rap.
In combinatie met de gestures maakt het dat ik vind dat het een fijne telefoon is om te gebruiken.
Over de batterij ben ik nog niet helemaal uit, het liefst wil ik de telefoon gebruiken zonder de helft van de features uit te zetten. Hey Siri werkt bijvoorbeeld alleen als batterijbesparing niet aan staat, automatische helderheid is fijn maar een lagere contante helderheid is beter voor je batterij.
Op dag 2 heb ik de telefoon van 100% naar 1% laten lopen, dit duurde 7 uur en 37 minuten aan gebruik inclusief filmpjes kijken in Safari, de camera testen en veel met de telefoon spelen.
De stand-by tijd was 12 uur en 23 minuten.
Camera
De camera vind ik echt fantastisch, ik wilde altijd al een dual camera maar de iPhone Plus modellen zijn voor mij te groot.
De X heeft een uitgerekte formfactor van een 6s/7/8 met een dubbele camera met verschillende brandpunten en diafragma’s ook zit er op beide optische beeldstabilsatie.
De X maakt fraaie plaatjes en met het 256GB in bezit kan ik er nog heel wat maken.
Wel vind ik dat portrait mode nog heel wat werk nodig heeft, onder bepaalde omstandigheden wordt er niet goed geblurred en is de field of depth daardoor onjuist. Ook met de nieuw lighting options merk ik dat er te agressief geknipt wordt wanneer je de achtergrond weg wil knippen.
Filmen heb ik nog niet echt gedaan maar het viel me wel op dat ze niet standaard op 4K60 schiet wat ik best apart vind.
Al met al zeer te spreken over de camera en deze zal ik alleen nog maar vaker gebruiken.
Ik ben enorm tevreden met mijn aankoop ondanks de hoge aanschafprijs.
Het toestel voldoet aan of overtreft mijn verwachtingen en ik ben blij dat ik de 7 en 8 overgeslagen heb om zo de naar mijn idee beste iPhone die Apple ooit gemaakt heeft in huis te halen.