Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties Rad. HD4350 (600MHz), 1GB DDR2 - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

MSI R4350-MD1GH Review

+3
TERW_DAN 3 februari 2010, 3.834 views

MSI R4350-MD1GH

Pluspunten

  • featureset
  • koeling
  • prijs/kwaliteitverhouding

Minpunten

  • 1GB is een beetje overkill

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Modbaarheid Score: 5
Warmte en geluid Score: 4
Drivers en compatibiliteit Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Korte tijd geleden werd me gevraagd of ik het niet eens leuk zou vinden om een low budget videokaartje te reviewen. Gezien dat al weer 2 jaar geleden was leek het me wel leuk om eens te kijken naar een kaartje dat het niet moet hebben van de prestaties, maar waarvan andere eigenschappen een stuk belangrijker zijn.
MSI had een reviewsample beschikbaar van een Radeon 4350 om eens mee aan de slag te gaan.

http://tweakers.net/ext/f/eubmXmvE4nHboqFswbkcSvbg/full.jpg

Specs
De kaart is een low profile kaartje, dus bij uitstek geschikt voor SFFsystemen en HTPCs, passief gekoeld dus lekker stil en met een prijs waar je weinig andere videokaarten voor tegenkomt.

Specificaties
ChipRadeon HD4350
Geheugen1024MB DDR2 64bit
Core Clock600MHz
Mem Clock1000MHz
DX versie10.1
OpenGL versie2.1
InterfacePCIe x16 2.0
AansluitingenDVI, HDMI, VGA
KoelingPassief, 2 slots
Kaarthoogtelow profile


Ondanks dat het een kaartje voor het low-end segment is zitten er wel solidcaps op (ook al zijn het er maar 4 op de hele kaart) en solidstatechokes (dat zijn er 2). Kwalitatief is het kaartje in elk geval niet budget. Prettig, want ook al heb je de performance niet nodig, kwaliteit is nooit weg.
Standaard wordt het kaartje met een fullprofile bracket geleverd, maar omdat het kaartje zelf low profile is en het VGAstekkertje door middel van een kabeltje vast zit is deze ook te gebruiken in low profile kastjes. De lowprofile bracket wordt standaard niet meegeleverd, maar deze is bij MSI zelf na te bestellen.
Naast de VGAstekker zit er nog een HDMI en DVI connector op, waarvan 1 van deze 2 samen met de VGAstekker gebruikt kan worden om 2 monitoren tegelijkertijd aan te sluiten.

http://tweakers.net/ext/f/BWr0fFO8a2qaLLvo2cWRMeye/full.jpg

De kaart beschikt verder over 1GB DDR2 geheugen. Dat vond ik opvallend, want de meeste HD4350's die te vinden zijn beschikken over 256MB of 512MB. Waarom er echter 1GB op de kaart is gezet is mij niet geheel duidelijk, ik heb op mijn hoofdkaart 1GB zitten (Radeon 4870) en op zo'n kaart is het nog enigszins zinnig als je op 2560x1600 gaat gamen. Op een 4350 loop je veel sneller tegen de limieten van de GPU aan voordat je pas tegen de limieten van videogeheugen aanloopt. Mocht je een applicatie hebben die veel videogeheugen nodig heeft, onafhankelijk van de GPU, dan is dit kaartje zinnig, anders lijkt me de 256MB variant net zo goed voldoen.

Door de losse VGAstekker kreeg ik het idee dit ding ook te gebruiken in een van m'n casemods, waardoor ik dit kaartje ineens een heel stuk interessanter vond. Soms krijg je de beste ideen pas als je het letterlijk voor je neus hebt liggen, zo ook in dit geval.
Daardoor heb ik ook wat extra lopen testen met de kaart. MSI reageerde gelukkig positief op de vraag 'mag de zaag erin?', dus dat heb ik ook gedaan, en daarmee heb ik een paar leuke dingen getest. Het koelblok heb ik flink kleiner gemaakt om het passend te krijgen. Zowel voor als na heb ik gemeten hoe de temps het deden, om te kijken wat de invloed is op het aanpassen van het koelblokje.
Omdat ik maar 2 x16 sloten heb op mijn moederbord die ingenomen worden door een RAIDcontroller en een HD4870 videokaart moest dit kaartje wel in een x1 slot, direct boven de RAIDcontroller. Dat betekende ook wat gesleutel aan het PCIe slot om een x16 kaart in een x1 slot passend te krijgen. De uiteindelijk vraag is natuurlijk of dit uberhaupt merkbaar gaat zijn in de prestaties van de kaart. Met eerdere tests van een GTX260 was me al opgevallen dat het amper iets uitmaakt tot iets van x4 snelheden voor toch een vrij highendkaart.
Voor mensen die het nog niet geraden hebben, dit kaartje wil ik gaan gebruiken voor deze casemod: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1359397.
Nu gebruik ik namelijk een externe kabel om het scherm door te lussen. Met een los VGAkabeltje kan ik dat intern wegwerken zodat ik geen doorluskabel meer nodig heb.
Om te zien hoe ik de kaart verder in m'n systeem heb gezet en uiteindelijk gekoeld wordt is http://gathering.tweakers...message/33400384#33400384 de moeite waard om te bekijken.

Benchmarks
Allereerst heb ik natuurlijk de standaard benchmarks. Ik had niet echt heel veel andere kaarten meer liggen, dus heb deze kaart vergelijken met een mainstreamkaart van een tijdje terug, de 8500GT.

Voor de benchmarks ben ik uitgegaan van 3DMark 2006 (Vantage gaf aan dat de scores dermate laag waren dat ze niet betrouwbaar waren, dus die heb ik af laten vallen), Furmark en Lightsmark. Verder heb ik Flatout 2 en The Sims 3 en Call of Duty 4 getest. Zwaardere games draaien op dit kaartje heeft weinig zin en Flatout 2 is een game die met name op lanparties nog bijzonder veel wordt gespeeld en The Sims 3 is bij uitstek het spel dat zusjes leuk vinden (bij gebrek aan een zusje is dit overigens een pure aanname). Om er toch nog een iets heftiger spel in te gooien heb ik ook Call of Duty 4 genstalleerd. Samen met Flatout 2 zeer populair op lanparties, dus op die manier is er nog iets te zeggen of dit kaartje leuk is voor in een compacte lanbak.

Systeemspecs
MoederbordMSI P55 GD45
CPUIntel Core i5 750
Geheugen2x 2GB Team Elite DDR3
VoedingZalman ZM500HP
HDDWD Caviar Black 500GB
MonitorHP LP3065
OSWin Vista 64b Business


Gekozen is voor een flink systeem waarbij de cpu in elk geval niet de bottleneck is. Een i5 750 heeft in ieder geval geen problemen met de gekozen benchmarks, zodat het echt aankomt op de GPU.

Flatout 2
De benchmark van Flatout 2 heb ik 3 keer gedaan. 1x zonder antialiasing, 1x met 2x AA en een keer met 4x AA op zowel de 8500GT als de 4350. Ik heb de resolutie op 1280x1024 gezet voor deze en de andere 2 games.

Flatout 2 - gemiddeld FPS
4350 - 0x AA4350 - 0x AA: 36.15 fps4350 - 0x AA: 36.15 fps4350 - 0x AA: 36.15 fps 36.15 fps
4350 - 2x AA4350 - 2x AA: 28 fps4350 - 2x AA: 28 fps4350 - 2x AA: 28 fps 28 fps
4350 - 4x AA4350 - 4x AA: 26.88 fps4350 - 4x AA: 26.88 fps4350 - 4x AA: 26.88 fps 26.88 fps
8500GT - 0xAA8500GT - 0xAA: 59.13 fps8500GT - 0xAA: 59.13 fps8500GT - 0xAA: 59.13 fps 59.13 fps
8500GT - 2xAA8500GT - 2xAA: 47.25 fps8500GT - 2xAA: 47.25 fps8500GT - 2xAA: 47.25 fps 47.25 fps
8500GT - 4xAA8500GT - 4xAA: 46.35 fps8500GT - 4xAA: 46.35 fps8500GT - 4xAA: 46.35 fps 46.35 fps


Flatout 2 - min/max fps
4350 - 0x AA4350 - 0x AA min fps: 26 fps4350 - 0x AA min fps: 26 fps4350 - 0x AA max fps: 42 fps4350 - 0x AA min fps: 26 fps 26/42 fps
4350 - 2x AA4350 - 2x AA min fps: 19 fps4350 - 2x AA min fps: 19 fps4350 - 2x AA max fps: 33 fps4350 - 2x AA min fps: 19 fps 19/33 fps
4350 - 4x AA4350 - 4x AA min fps: 16 fps4350 - 4x AA min fps: 16 fps4350 - 4x AA max fps: 33 fps4350 - 4x AA min fps: 16 fps 16/33 fps
8500GT - 0xAA8500GT - 0xAA min fps: 47 fps8500GT - 0xAA min fps: 47 fps8500GT - 0xAA max fps: 61 fps8500GT - 0xAA min fps: 47 fps 47/61 fps
8500GT - 2xAA8500GT - 2xAA min fps: 35 fps8500GT - 2xAA min fps: 35 fps8500GT - 2xAA max fps: 56 fps8500GT - 2xAA min fps: 35 fps 35/56 fps
8500GT - 4xAA8500GT - 4xAA min fps: 32 fps8500GT - 4xAA min fps: 32 fps8500GT - 4xAA max fps: 53 fps8500GT - 4xAA min fps: 32 fps 32/53 fps

De 8500GT is in Flatout 2 wel een stukje vlotter, waarbij het met de 8500GT nog net speelbaar is, met de 4350 eigenlijk net niet.

The Sims 3
Voor The Sims 3 heb ik ook de 1280*1024 setting gebruikt en verder alles standaard laten staan.
The Sims 3 - Gemiddeld fps
43504350: 33.16 fps4350: 33.16 fps4350: 33.16 fps 33.16 fps
8500GT8500GT: 39.53 fps8500GT: 39.53 fps8500GT: 39.53 fps 39.53 fps

The Sims 3 - min/max fps
43504350 min fps: 19 fps4350 min fps: 19 fps4350 max fps: 43 fps4350 min fps: 19 fps 19/43 fps
8500GT8500GT min fps: 29 fps8500GT min fps: 29 fps8500GT max fps: 48 fps8500GT min fps: 29 fps 29/48 fps


Op beide kaarten was het spel niet echt heel speelbaar te noemen. De 8500GT komt er wel wat beter vanaf, maar ook daar was het te merken dat het wel wat haperde. Als dit een eis is om te draaien is het toch verstandig 1 stapje hoger te gaan zitten.

Call of Duty 4
Call of Duty 4 - Gemiddeld fps
43504350: 45.72 fps4350: 45.72 fps4350: 45.72 fps 45.72 fps
8500GT8500GT: 50.32 fps8500GT: 50.32 fps8500GT: 50.32 fps 50.32 fps

Call of Duty 4 - min/max fps
43504350 min fps: 27 fps4350 min fps: 27 fps4350 max fps: 64 fps4350 min fps: 27 fps 27/64 fps
8500GT8500GT min fps: 30 fps8500GT min fps: 30 fps8500GT max fps: 76 fps8500GT min fps: 30 fps 30/76 fps


In Call of Duty 4 liggen de kaarten iets dichter bij elkaar. Op beide is het prima te spelen als je niet te veeleisen bent. AA stond uit, de rest van de settings op standaard. De 8500GT geeft net iets meer frames per seconde, maar er zit een stuk minder verschil in vergelijken met de andere games.

3DMark 2006
3DMark 2006
43504350: 2473 3DMarks4350: 2473 3DMarks4350: 2473 3DMarks 2473 3DMarks
8500GT8500GT: 3044 3DMarks8500GT: 3044 3DMarks8500GT: 3044 3DMarks 3044 3DMarks

Er zit een redelijk verschil in de kaarten, iets dat we bij de games ongeveer hetzelfde zien.

Lightsmark 2008
Lightsmark 2008
43504350: 28.6 fps4350: 28.6 fps4350: 28.6 fps 28.6 fps
8500GT8500GT: 32.0 fps8500GT: 32.0 fps8500GT: 32.0 fps 32.0 fps

De 8500GT is hier wat sneller, het verschil met de 4350 ligt op grofweg 15%. Lightsmark is op een resolutie van 2560*1600 gedraaid.

Furmark
In Furmark heb ik gebenchmarkt op tijd met als uitkomst o3Marks. Antialiasing stond op 4x
Lightsmark 2008
43504350: 65 o3Marks4350: 65 o3Marks4350: 65 o3Marks 65 o3Marks
8500GT8500GT: 132 o3Marks8500GT: 132 o3Marks8500GT: 132 o3Marks 132 o3Marks

De 8500GT weet 2x zoveel punten neer te zetten als de 4350.

PCIe-bandbreedte.
Om te kijken of er nu enig verschil in bandbreedte zit heb ik lightsmark en furmark op de kaart losgelaten terwijl deze op x16, x8, x4 en x1 snelheden draaide. Daarom heb ik de PCIe connector van de kaart afgeplakt met afplaktape zodra de kaart minder lanes kan gebruiken. En vervolgens ben ik aan het testen geslagen. Zowel Furmark als Lightsmark zijn op 2560x1600 gedraaid.

http://tweakers.net/ext/f/JjJ555gH9WcjFcBIakEaKp7Z/full.jpg

Lightsmark 2008
Lightsmark MSI 4350
x16 x16 : 28.6 fpsx16 : 28.6 fpsx16 : 28.6 fps 28.6 fps
x8x8: 28.5 fpsx8: 28.5 fpsx8: 28.5 fps 28.5 fps
x4x4: 28.1 fpsx4: 28.1 fpsx4: 28.1 fps 28.1 fps
x1x1: 25.9 fpsx1: 25.9 fpsx1: 25.9 fps 25.9 fps
gegenereerd door TERW_DAN's benchbakker
Ik had niet verwacht hier echt verschillen te zien, maar toch moeten er een paar frames worden ingeleverd op x1 snelheden.

Furmark
Furmark MSI 4350
x16 x16 : 64 o3Marksx16 : 64 o3Marksx16 : 64 o3Marks 64 o3Marks
x8x8: 65 o3Marksx8: 65 o3Marksx8: 65 o3Marks 65 o3Marks
x4x4: 65 o3Marksx4: 65 o3Marksx4: 65 o3Marks 65 o3Marks
x1x1: 65 o3Marksx1: 65 o3Marksx1: 65 o3Marks 65 o3Marks
gegenereerd door TERW_DAN's benchbakker

Bij Furmark maakt het vrijwel niet uit. Het verschil is niet meer dan 1 o3Mark, niet noemenswaardig, gezien het een verschil is van 1,5%.

Koelprestaties
Omdat ik van plan ben het koelblok aan te passen leek het me leuk en zinnig om eens te kijken hoe dat prestaties veranderen op het moment dat ik het koelblok aanpas. Daarom heb ik gekeken naar de koelprestaties onder load en in idle, op een standaard testopstelling (dus moederbord op een doos zonder verdere airflow). Daarna heb ik gekeken wat nu de verschillen zijn voor en na het aanpassen van het koelblok.

Ik heb het koelblokje eraf geschroeft en gewogen. Het onaangepaste blok weegt 149 gram. Ik heb er iedere keer een paar vinnetjes vanaf gehaald en een aantal tests gedaan, om te kijken of dit de prestaties erg zou aanpassen.

Op onderstaand plaatje staat aangegeven welke delen van het blok ik eraf zal gaan halen, en wat dit uiteindelijk aan verschil in gewicht betekende.
http://tweakers.net/ext/f/DTDrqYD8xXa7iMQvuniy7G9A/full.jpg
Het blauwe gedeelte is wat er dus uiteindelijk af is gegaan.

Temperatuur MSI 4350 idle
149 gram149 gram: 34.6 C149 gram: 34.6 C149 gram: 34.6 C 34.6 C
129 gram129 gram: 35.5 C129 gram: 35.5 C129 gram: 35.5 C 35.5 C
118 gram118 gram: 36.9 C118 gram: 36.9 C118 gram: 36.9 C 36.9 C
gegenereerd door TERW_DAN's benchbakker

Temperatuur MSI 4350 load
149 gram149 gram: 41.1 C149 gram: 41.1 C149 gram: 41.1 C 41.1 C
129 gram129 gram: 44.0 C129 gram: 44.0 C129 gram: 44.0 C 44.0 C
118 gram118 gram: 49.2 C118 gram: 49.2 C118 gram: 49.2 C 49.2 C
gegenereerd door TERW_DAN's benchbakker

http://tweakers.net/ext/f/w6F67sMtQ9pVVyo3Wgn16ScL/full.jpg
Het blok met de helft van de vinnen eraf, toen woog het 129 gram

http://tweakers.net/ext/f/573XqSmZhwS9MiDhhnqMzQWO/full.jpg
Het blok met alle vinnen eraf, waarmee het gewicht op 118 gram terecht komt.

Zoals te zien neemt de temperatuur aardig toe, terwijl er uiteindelijk maar iets van 30 gram van het blok is afgehaald, doordat ik het koeloppervlak drastisch heb teruggebracht koelt het een heel stuk minder.

Op de manier zoals deze kaart nu in m'n systeem is gemonteerd blijft deze op zo'n 45 graden schommelen, zelfs als het ding een paar dagen aan heeft gestaan (Iets dat ik vorig weekend op TTGlan mooi heb kunnen uittesten).

http://tweakers.net/ext/f/XfV8JCp104DnD0CoVPoYihYI/full.jpg
Vlak buiten beeld zit een 92mm fan die het ding koelt en dat gaat heel goed. Dus zelfs met een aangepast koelblok kan de kaart de warmte nog best redelijk kwijt.
In http://gathering.tweakers...message/33400384#33400384 is te zien hoe de koeler gemonteerd zit en lucht over deze kaart (en de RAIDcontroller) blaast.

Overigens heb ik het vermoeden dat de designers van MSI rekening houden met mensen zoals mij die rare strapatsen uithalen met dit soort kaarten zoals de zaag erin zetten.
http://tweakers.net/ext/f/sNh0iAVviQlX5e0ND2PYlKK0/full.jpg
Zoals te zien, de vin met het MSI-logo erop hoefde er niet af om het passend te maken :)

Al met al moet ik zeggen dat de kaart best goed koelt, ongeacht of de zaag wel of niet in het koelblok is gezet. Als je deze in een kast zet met minimale airflow zal hij wel warm worden, maar niet dermate warm dat je problemen gaat krijgen met de kaart. In mijn systeem zit het kaartje vlak boven een Areca 1220, die ook aardig wat hitte kan veroorzaken, maar het ding blijft prima functioneren.
Geluid produceert de kaart in elk geval niet, want er zit geen actieve koeler op. En met een grote koeler in de kast kun je het ding onhoorbaar koelen.

Beeldkwaliteit
Een puntje dat niet over het hoofd gezien mag worden is de beeldkwaliteit. Door de digitale aansluitingen ziet het er allemaal prima uit, maar ook de analoge aansluiting doet prima z'n werk, zonder ghosting of onscherpe beelden zoals vroeger nog wel eens voorkwam op de ultrabudgetkaartjes.

Hardwareacceleratie
Een ander leuke feature van deze kaart is de hardwareacceleratie. Hierdoor is het mogelijk om H264 materiaal af te spelen doormiddel van de videochip op de kaart zodat je cpu neit alles hoeft te doen, wat zeker op tragere cpu's een flinke bak in de load kan schelen.

Ik heb het getest met zowel zonder als met hardwareaccerlatie. In de grafiek hieronder heb ik de gemiddelde cpu-usage neergezet met de pieken naar max toe op een i5 570.
Cpu usage - gemiddeld / maximum
hardware acc.hardware acc. gemiddeld: 4 %hardware acc. gemiddeld: 4 %hardware acc. max: 8 %hardware acc. gemiddeld: 4 % 4/8 %
geen hardware acc.geen hardware acc. gemiddeld: 14 %geen hardware acc. gemiddeld: 14 %geen hardware acc. max: 19 %geen hardware acc. gemiddeld: 14 % 14/19 %

Zoals te zien scheelt het een bult in cpu-usage. hardwareacceleratie werkt prima en dat maakt een kaartje zoals dit bij uitstek geschikt voor HTPCgebruik.

Prijs
Er is op dit moment nog geen prijs bekend in de pricewatch van deze kaart. De adviesprijs van MSI ligt op ongeveer 40 euro.

Conclusie
De MSI R4350 is een leuke kaart voor de niet veeleisende gebruiken als het aankomt op 3D prestaties. Er is op zich wel mee te gamen, maar niet op al te hoge resoluties. De koeling is vrij goed en de featureset is voor een standaard kaartje als dit best uitgebreid. Doordat de kaart beschikt over HDMI en de Radeon 4000 serie hardwareacceleratie heeft voor videobeelden is het de HTPCkaart bij uitstek. 1GB lijkt me echter overkill voor deze kaart en daarom zou ik eerder naar de 256MB versie uitkijken, gezien dat al genoeg geheugen is.
Desalniettemin is het gewoon een goed kaartje, met kwaliteitsonderdelen en eentje die mijn mishandelingen aardig heeft overleeft.

En natuurlijk wil ik MSI bedanken dat ik dit kaartje mocht reviewen (en natuurlijk ook voor het beschikbaar stellen van de P55M-GD45 om het op te testen).

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een MSI R4350-MD1GH?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (18)

Wijzig sortering
Mooi, een review voor een budgetkaartje. Dat geeft weer wat te denken voor familie die aan een igp net niet genoeg heeft. Omdat een 780G gebruik maakt van een HD3200 zal het nog wel wat uitmaken, toch?

Wat ik me verder nog afvraag is of de positie van het koelblok geen invloed zou hebben op de metingen. Origineel zit hij in de lengte, na jouw aanpassingen is hij opeens in de breedte gemonteerd. Hoe is de originele temperatuur gemeten?
De metingen zijn gedaan met het blok in de normale stand. Op de foto is hij een kwartslag gedraaid omdat hij anders niet boven m'n Areca past als ik hem in de kast bouw. Ik heb het niet echt getest, maar het scheelt waarschijnlijk niets in prestaties, omdat het blok in het midden contact met de GPU en die koeler kun je in principe alle kanten opdraaien.

Ik heb het nog niet getest met een 780G, maar misschien dat ik dat nog wel even doe (mits ik de kaart weer uit het systeem krijg, gezien hij nu wel vrij strak is ingebouwd :P).
Hangt dan vooral af van hoe dik je vingers zijn. Opzich hoef je niet voor mij speciaal moeite te gaan doen, ik zou natuurlijk ook zelf op zoek kunnen gaan naar 3Dmark-scores van een 780G...

Hoe dan ook wel een mooie review - wat kun je nou meer zeggen dan dit?
Wat mist is eigenlijk een opinie over de HD video acceleratie. Ik heb onlangs een vergelijkbaar model van Asus met 512 Mb geheugen bij een kennis geinstalleerd en ik vond de HD videoacceleratie tegenvallen. Daarop ging 1080p afspelen gaat maar net, maar het was niet echt overtuigend.
Dat stukje ontbrak nog, dat staat er inmiddels bij. Zoals je kunt zien in het grafiekje scheelt het flink wat. De piek met acceleratie komt niet eens boven het gemiddelde uit wat het ding doet zonder acceleratie. Op een i5 750 maakt het niet zo heel veel uit, maar als je een singlecore hebt of een ouder systeempje met een kaartje als dit kan dat toch het verschil zijn tussen wel en niet werken.
O ja ik wist wel dat het een flinke verbetering was tegenover helemaal geen HW acceleratie, maar ik ik vond het afspelen van 1080p materiaal toch zodanig tegenvallen dat ik mij afvroeg of ik toch niet beter een in prijs vergelijkbare Nvidia kaart had moeten nemen.
Nou, ik vind het juist bijzonder goed, ik krijg namelijk niet de indruk dat Nvidia het beter doet, ik zou ook niet weten hoe die het veel beter zou moeten doen, gezien de Ati het verbruik al terug weet te dringen naar bijna niets.
De 8500GT laat in elk geval hetzelfde zien als de 4350, dus ik zou niet zeggen dat Nvidia beter is als Ati op dit gebied, maar andersom ook niet.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 31 januari 2010 23:05]

Nou ik moet zeggen dat mijn 8600GT aanzienlijk betere afspeelkwaliteit heeft dan de HD4350, welke het 1080p materiaal toch niet echt volledig vloeiend afspeelt, maar ik kon ook niets ervoor instellen in de ATI drivers wat ik ook een teleurstelling vondt. Ik kon de het iets vloeiender maken door het met DX7 screenmode af te spelen.

Nvidia liep altijdt al voor qua kwaliteit en prestaties van HD materiaal. Maar ik had inmiddels wel hetzelfde vewacht van HD4350, toch niet dus. Verder weet ik ook niet zeker of de 8500GT vergelijkbaar is. Ach ja je krijg gewoon budget afspeelkwaliteit op een budgetkaart zo lijkt het.

Dat 720p afspelen geloof ik allemaal wel, dat moet nu wel goed met elke videokaart of CPU kunnen.
Die 4350 speelt het prima af hoor. Ik krijg eerder het idee dat je of niet de juiste drivers hebt genstalleerd of dat je player iets moeilijk aan het doen is. Ik merk geen verschil tussen de 4350 en de 8500GT. Ze zitten beiden op ongeveer dezelfde cpu-usage. Je moet alleen zorgen dat de Avivo genstalleerd is.

Dus jouw stelling dat je budget afspeelkwaliteit krijgt op deze kaart klopt niet.
HW acceleratie (van 720p materiaal) gaat hier ook meer dan prima op ati kaarten (~8% proccessorgebruik op een p8400 i.c.m. hd4570, en rond de 6% op een 940BE met hd4770). Heb mijn vader laatst een gt220 aangeraden ivm xbmc (vdpau), maar daarbij is het processorgebruik rond de 10% (icm x2 4200+).
Probleem is alleen dat dxva niet bij alle codecs werkt, maar daar gaat volgens mij het merk graka weinig aan veranderen.

Verder wederom een erg nette en uitgebreide review, al zou ik het zelf wel een minpunt vinden dat de 2 digitale uitgangen niet tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Bastard op 1 februari 2010 04:02]

Vraagje: mijn HTPC behuizing staat alleen low profile brackets toe, dit model gaat dus niet passen. Of zie ik iets over het hoofd ?

Het VGA stekkertje is verwijderbaar maar dan zit nog steeds het bracket in de weg.
Maar daar zijn dus lowprofile brackets voor, die kun je er dan opschroeven en dan gaat het gewoon passen (ik had ze bij deze sample er niet bijzitten, zou even moeten checken wat de retailkaart doet).
Bedankt voor je reply, het bracket kan dus losgeschroefd worden.

Moet dus goed informeren of er bij de retailversie een extra lowprofile bracket meegeleverd wordt.
Zeer mooie en uitgebreide review, Ook mooi vind ik het stukje over hoe de prestaties veranderen met minder lanes :)
Puike review, waaruit blijkt dat dit kaartje perfect voldoet voor in een HTPC, ikzelf heb de 512Mb versie vele malen in HTPC's ingebouwd met prima resultaten: echt Bang for the Bucks, geen Gamekaart maar Ok! ;)
weer een strakke review.
Ik denk dat ik em zelf ook maar ga aanschaffen, aangezien het qua prestaties niet heel veel uitmaakt of ik em in 1x lane stop of 16x.
Nette duidelijke to-the-point review van Terw_Dan. Een 'waar voor je geld' gaat kaart als het aankomt op een HTPC etc. Wat ik altijd weet te waarderen aan zijn reviews zijn de zeer gedetailleerde foto's die wederom in deze review terug komen.

Leuk detail ook dat het teken van MSi nog steeds zichtbaar is na het verwijderen van een deel van de heatsink,.
Toffe review weer 5sterren zeker waard..
Ik hoop snel je casemod te zien


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*