FIFA 18, Windows Review

HB8 1 november 2017, laatste update op 10 november 2017, 316 views Product gekocht

FIFA 18, Windows

Waar ik eerst 3 sterren gaf aan FIFA 18, ben ik na wat meer potjes online seizoenen van mening veranderd en heb ik er toch nog een ster vanaf gehaald. Ik begin sterk aan mezelf te twijfelen door dit spel, misschien is mijn ''momentum'' in het leven wel op...

Pluspunten

• Goed uiterlijk
  • Speelt redelijk lekker, beter dan Fifa 17
  • Carrière mode iets uitgebreid (bv. onderhandelen)
  • Laad snel op de PC

Minpunten

• Scripted gameplay/momentum
  • Online lag
  • Irritante muziek, kan geen eigen muziek in Fifa doen
  • Vrije trappen met minder goede spelers onmogelijk te scoren
  • Commentaar

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik heb FIFA 18 inmiddels meer dan 90 uren gespeeld, waarvan ongeveer 70 carrière en 20 online seizoenen.

De gameplay vind ik beter ten opzichte van zijn voorgangers. Het speelt soepeler en ik heb meer controle heb ik het gevoel... ...tot dat ik in online seizoenen met 2-0 voorkom. Dat is blijkbaar niet zo slim, want dan worden de spelers traag en is het voor de tegenstander ineens te makkelijk om door mijn verdediging heen te wandelen. En mijn aanvallers kunnen ineens niet meer afronden. Andersom kun je hier ook gebruik van maken. In heb begin van een online potje kun je de tegenstander beter 2 keer laten scoren, dan kun je daarna net doen alsof je een wonderbaarlijke comeback maakt, terwijl het spel dit stiekem erg makkelijk voor je maakt. Ik heb inmiddels al een paar keer 2 eigen goals gemaakt binnen 10 minuten en daarna alsnog makkelijk gewonnen.

Naast de zeer overdreven ''momentum'' zijn er nog wel een paar domme dingen, zoals spelers die een inworp weigeren aan te nemen of spelers van 1,60m die 3 keer op rij een kopduel winnen van iemand van 1,90m. Ook is het afhouden van de bal te makkelijk.

Er was eerst sprake van dat de ''gast toevoegen'' optie uit Seizoenen zou worden gehaald. Dit is gelukkig niet gebeurd op de PC en weer teruggezet in de PS4 versie. Ik speel namelijk graag met gast online op 1 scherm met seizoenen.

Online heb ik in ongeveer een derde van de potjes last van lag(terwijl mijn internet altijd stabiel is met een lage ping).

Als fan van de carriere modus ben ik blij dat hierin van scripted gameplay minder te merken is dan online. Ik speel op wereldklasse en heb het gevoel meer controle te hebben en minder rare fratsen tegen te komen dan in FIFA 16 en 17. Compleet weg is de scripted gameplay echter niet, het zal mij dan ook niks verbazen dat er binnen kort weer een stukje code opduikt waarin dit bewezen wordt.

Helaas is het in FIFA 18 nagenoeg onmogelijk een vrije trap te scoren met een wat minder goede vrije trappen nemer. Van de 20 pogingen met een speler van onder de 70 in VT nauwkeurigheid, gaan er 2 op doel die makkelijk door elke keeper worden tegengehouden.

Dat je nu als trainer kunt onderhandelen over spelers is een erg leuke toevoeging. Je hoeft nu niet meer een paar dagen te wachten op de andere club hun reactie. Over het algemeen ben ik best tevreden met de carriere modus, al begint het na 2 a 3 seizoenen wel wat te vervelen.

De jouney mode is ook best leuk om te spelen, maar ik heb het gevoel dat je keuzes niet veel invloed hebben. Het verhaal staat in grote lijnen al vast. De gezichten van de personages zien er overigens niet veel beter uit dan die in GTA San Andreas.

Omdat ik veel carriere speel en dus soms lang in het menu zit, krijg ik veel muziek uit het spel te horen. Nadat ik alle nummers 10+ keer had gehoord werd ik er helemaal gek van. Er zit welgeteld 1 nummer in dat nog wel te doen is. Op internet kon ik niks vinden over mogelijkheden om je eigen nummers toe te voegen aan het spel. Dit is erg spijtig. De enige optie is om de muziek volledig uit te schakelen en een eigen afspeellijst aan te zetten op de achtergrond. Pure stilte is het ook niet echt.

Hoe EA elk jaar weer de hoofdprijs kan vragen voor een marginale upgrade van een spel is mij een raadsel. Ik koop het dan ook nooit 2 jaar achter elkaar.
Al met al leek ik niet geheel ontevreden met mijn aankoop, maar omdat ik met de tijd steeds meer merk van de ''momentum'' is het speelplezier bijna volledig verdwenen. Het is en blijft grafisch een erg mooi spel en het had ongetwijfeld de beste FIFA ooit kunnen zijn, als er geen ''momentum'' was geweest.

Ik heb nog niet veel tegen andere mensen op één console gespeeld. Als ik daar ook merk dat ''momentum'' een grote rol speelt, dan is dit voorlopig de laatste FIFA voor mij.

Heb jij ook een FIFA 18, Windows?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren