Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties Stereo geluidsweergave met audio-aansluiting - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Beyerdynamic MMX 300 (v2) Review

+3
Dutchiee 27 oktober 2017, laatste update op 27 oktober 2017, 1.428 views
De reviewer ontving een beloning voor het schrijven van de review, bijvoorbeeld korting op de aanschaf.

Beyerdynamic MMX 300 (v2)

Beyerdynamic heeft niet zo heel lang geleden een nieuwe MMX300 headset uitgebracht. De voorgaande versie kreeg op Tweakers niet voor niets een 9.5. Van de V2 heb ik daarom ook hoge verwachtingen. Is deze net zo goed/beter dan zijn voorganger? Of juist een tegenvaller? Wij zoeken het uit!

Pluspunten

  • Vol geluid
  • Diepe bass
  • Gesloten headset (omgeving is minder hoorbaar)
  • Erg goede microfoon
  • Meegeleverde case
  • Zit erg comfortabel
  • Kabels zijn gemakkelijk te vervangen

Minpunten

  • Voor een gemiddelde gamer ligt de prijs aan de hoge kant
  • Bij vettige vingers kunnen afdrukken op de oorschelpen zichtbaar blijven

Eindoordeel

Score: 5
Beyerdynamic MMX 300 2nd Gen

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-29.jpg

Inleiding

Beyerdynamic heeft niet zo heel lang geleden een nieuwe MMX300 headset uitgebracht. De voorgaande versie kreeg op Tweakers niet voor niets een 9.5. Van de V2 heb ik daarom ook hoge verwachtingen. Is deze net zo goed/beter dan zijn voorganger? Of juist een tegenvaller? Wij zoeken het uit!

Specificaties

Laten wij gewoonlijk beginnen met de specificaties.

Headphones:
Transducer type: Dynamic
Operating principle: Closed
Nominal frequency response: 5 Hz - 35,000 Hz
Nominal impedance: 32 Ohm
Nominal SPL: 96 dB
Nominal T.H.D: < 0.2%
Power handling capacity: 100 mW
Power handling capacity: Circumaural
Ambient noise attenuation approx.: 18 dBA
Nominal headband pressure approx.: 3.5 N

Microphone:
Transducer type: Condenser (back electret)
Polar Pattern: Cardioid
Frequency response: 30 - 18,000 Hz
Length mic boom: approx. 150 mm

General:
Weight without cable: 294 g
Length and type of cables:
1,2 m (3.9 ft) cable with remote control for console use
2,5 m (8.2 ft) cable with remote control for PC use.

Connection:
1x 3.5 mm mini jack plugs for console
2x 3.5 mm jack plugs for PC
1x 1/4" adapter (6.35 mm)

Accessories included:
2x Detachable cables
1x Premium carrying bag

Unboxing

Tijd om de headset uit te pakken, let’s go!

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-6.jpg

Op de zijkant van de doos staat het volgende;
- Dimensional Sound; It’s all in the details. The recording studio-quality driver system ensures clear and powerful sound reproduction at decisive point in the game.
- Professional voice transmission; Give the right commands at the right time. The high-quality condenser gooseneck microphone helps to ensure that your team can understand you loud and clear.
- Maximum control; You have everything at your fingertips: two cables with remote control allow you to have complete control whether on a PC or console.
- Ultimate in gaming comfort; Super robust yet extremely comfortable: high-quality materials and solid workmanship made in Germany.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-11.jpg

Designed for champions, we gaan checken of deze statement daadwerkelijk klopt!

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-12.jpg

De headset wordt in de doos netjes in een ‘case’ gestopt.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-13.jpg

Uiteraard ontbreekt de manual niet.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-14.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-15.jpg

Bij het openen van de case valt op dat de headset netjes ingepakt zit, eveneens zitten de kabels netjes opgeborgen in een zakje. In de case zit ook een netje om de 6.35 mm aansluitingen in op te bergen. Zo raak je dat in iedere geval tijdens het reizen nooit kwijt.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-16.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-18.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-19.jpg

De meegeleverde kabels zijn voor de PC en voor de Console. Bij de PC kabel zit ook nog één extra 6.35 mm jack.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-22.jpg

De mute button is te bedienen door middel van een slider. Aan de andere kant zit het volumewiel.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-24.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-26.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-28.jpg

Op het eerste gezicht ziet de headset er erg netjes uit. Het zwarte van de oorschelpen geeft een mooie look. Het viel mij helaas wel op dat bij vette vingers de afdrukken wel zichtbaar zijn op de oorschelpen.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-29.jpg

De headset maakt gebruik van ‘stoffige’ oorschelpen die erg zacht aanvoelen en ook warmte afvoeren. Bij plastic oorschelpen kunnen de oren ook vaak erg warm worden. Dit is tijdens het gamen nog geen één keer voorgekomen.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-33.jpg

De microfoonarm is erg buigzaam en is op vele manieren bij de mond te krijgen.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-34.jpg

De headset is eveneens erg flexibel en kan in de meest vage vormen worden neergelegd.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-36.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-37.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-38.jpg

De hoofdband kan los worden gemaakt voor wanneer deze vervangen dient te worden. De stevige metalen band houdt de koptelefoon netjes bij elkaar.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-40.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-42.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-43.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-45.jpg

De stoffige oorkussens zorgen voor urenlange draagplezier aangezien deze er voor zorgen dat de oren niet warm worden.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-46.jpg

Voordeel van deze koptelefoon is dat ook de oorkussens kunnen worden vervangen - wanneer deze opraken.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-47.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-49.jpg

Helaas is het niet zo heel goed op deze foto te zien. Maar voor diegene die twijfelen hoe de headset op de hoofd hoort te zitten; onder de kabel rechts staat een letter (L of R).

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-50.jpg

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-52.jpg

Geluid

Het geluid van de MMX 300 v2 wordt door Beyerdynamic als driedimensionaal beschreven. Dit kan tijdens de test met de headset worden bevestigd. Tijdens het spelen van meerdere FPS games kon er zeer nauwkeurig worden aangegeven waar een tegenstander zich bevond. Zeker in games als PUBG, Overwatch, Destiny 2 e.d. is een goede headset in mijn optiek van groot belang. Doordat je bijvoorbeeld bij PUBG nauwkeuriger op geluid kon focussen, kwam ik verder door met een andere willekeurige headset - en dat zorgde voor een hoop plezier (veel kip op.. :P )
Door het gesloten ontwerp kan er door een gebruiker beter worden gefocust op het geluid. Omdat de omgevingsgeluiden, zoals een PC fan of pratende mensen op de achtergrond, worden gedempt, waardoor er beter kan worden gelet op geluid van een spel.

Het frequentiebereik van de koptelefoon is tussen de 5Hz en 35Khz en is daarmee groter dan het menselijk gehoor. Zowel lage als hoge tonen komen erg goed door. De lage tonen zijn voor mijn gevoel precies goed. Het moet niet te gek worden dat er bij een explosie (in een spel) de koptelefoon 2 kamers verder ligt. De bass is vermakelijk, dit merkte ik ook terug bij zowel muziek als bij games. De mid en hoge tonen komen voor mijn gevoel ook erg goed door, spraak klinkt op deze headset gek genoeg beter dan mijn AKG K712 Pro - wat ook een high end headset (zonder microfoon) is (echter, is dat een open ontwerp). Zelfs het beluisteren van jazz/klassieke muziek was echt een genot.

In combinatie met een Asus Phoebus of Sennheiser GSX 1000 klonk het muziek mooier dan mijn onboard X99 Ultra Gaming van Gigabyte. Dus in mijn optiek helpt het ook als er een ‘goede’ geluidskaart wordt gebruikt.

Qua games en geluid staat op dit moment voor mij de MMX300 v2 bovenaan het lijstje. En niet alleen voor het geluid, ook de microfoon is subliem.

Microfoon

Tijdens het livestreamen kreeg ik veel complimenten over het geluid van mijn microfoon. Waar ik normaliter met een studiomicrofoon van Rode speel/stream, klonk deze microfoon een stuk voller/dieper en daarmee volgens velen beter. Daarnaast kwam mijn stem ook een stuk beter over. Daarbij is het ook jammer dat de microfoon niet los verkrijgbaar is. Er is namelijk geen equalizer nodig om de stem aan te passen of te boosten. Onderstaand een aantal samples van mijn microfoon.

Sample 1
Sample 2

En een klein filmpje van een Forza rondje i.c.m. de nieuwe capture card, de Avermedia LGP2 (vanuit de livestream). Geluid was nog niet sync met de cam. Dat is later wel gefixt :).

Conclusie

Beyerdynamic richt zich voornamelijk op de bovenkant van de markt. Dit was zelfs met de MMX300v1 al te zien. Een simpele headset, maar wel met een erg goed stereogeluid voor ‘wat’ hogere prijs. Op Tweakers kreeg deze zelfs een 9.5. De V2 had dus een hoop om naar op te leven, toch is dat in mijn optiek gelukt. De headset is wederom ontworpen met een normaal maar wel erg stijlvol design, geen rare vormen waarvan je denkt dat je twee vliegers aan je hoofd hebt hangen. Gewoon ronde oorschelpen met zachte kussentjes en een sterke maar ook weer flexibele hoofdband. De hoofdband is (zoals ook bij de voorgaande MMX300 het geval was) los te maken/te vernieuwen wanneer dit nodig is. De stevige constructie zorgt ervoor dat de headset gewoon lang mee kan gaan.

Het is daarnaast een groot voordeel dat deze koptelefoon van kabels kan wisselen. Vaak rijdt men over de kabels heen met bijvoorbeeld een bureaustoel waardoor deze op ten duur gaan slijten. Het vervangen van deze kabel zorgt er dan weer voor dat de headset nog een behoorlijk lange tijd met veel plezier kan worden gebruikt. Dit geldt ook voor de oorkussentjes en hoofdband die binnen no-time te vervangen zijn.

Beyerdynamic beschrijft meerdere malen dat het een headset is “designed for champions”, tijdens mijn test met verschillende games viel het mij zeker op dat het een erg goede headset is die alle geluiden in mijn optiek erg goed laat laat horen. Kortom, in mijn optiek is dit een terechte titel.

De prijs van de headset is op moment van schrijven rond de ¤289,- en is daarmee voor de gemiddelde gamer toch wat aan de prijzige kant. Mocht je willen investeren in een goede headset, dan is de MMX 300 v2 de juiste keuze! Niet alleen kijkende naar de kwaliteit van het geluid maar ook van het materiaal zorgt ervoor dat men snel de aanschafprijs van de headset vergeten is.
De headset krijgt van mij 5 van de 5 sterren.

http://www.nl0dutchman.tv/reviews/mmx300-2/1-29.jpg

Heb jij ook een Beyerdynamic MMX 300 (v2)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (24)

Wijzig sortering
@Dutchiee Had hem inderdaad bij Coolblue besteld! Mooie deal voor die prijs dacht ik zo voor in ears ook.

Ik had voorheen een open koptelefoon van Sennheiser, de HD558. Miste de lage tonen vooral hiermee..vandaar de keus ook :)
Awesome! Goed bezig!
Klopt, met de lage tonen zit je hier wel een stuk beter mee :P
Echt, vind je de HD558 lage tonen missen? Ik heb deze al meerdere jaren elke dag (zie mijn review) in gebruik en bevalt nog steeds erg goed.
Wellicht valt het met de bas omdat de HD558 headphone open is, terwijl de Beyerdynamic dicht is, dat je het verschil opvalt.
@Jolke Dat verschil merk ik inderdaad wat jij precies omschrijft tussen gesloten en open. Vind het op gesloten veel lekkerder klinken op een of andere manier (audio blijft natuurlijk je eigen smaak :9). Heb zelfs de HD558 toen open gemaakt voor de welbekende foam mod :D.
Ja, er zijn er een hoop die hun Sennheiser daarvoor open hadden gebroken. Ik had dat eens overwogen met mijn HD595, maar nooit meer gedaan. Ook met mijn AKG K712 Pro is het verschil echt gigantisch - vergeleken met de MMX300. :)
Ik zou nu ook nooit meer voor een open headphone gaan, eerder half-open als ik hem in het OV ga gebruiken en gesloten voor muziek maken. :)

Foam eruit was ook het tweede dat ik deed bij de HD558. ;)

[Reactie gewijzigd door Jolke op 29 oktober 2017 06:10]

Zeer gave review van een prijzig hebbedingetje :) +3
Dank je wel! :D Inderdaad, maar; voor wat hoort wat.. :P
Wat gebruik je zelf als ik vragen mag?
Een Cheap-Ass headset :P
Haha! Ach, als het werkt waarvoor het bedoelt is, dan is dat ook prima :)
Netjes man! Zit ook een hele goede lijn in vergeleken met de laatste paar, kudos :D
Ziet er weer goed uit Ricardo! Deze review haalt mij over om een DT770 na lang twijfelen te bestellen gezien de positieve verhalen die ik toch vaak terug zie komen. En Toch iets meer geschikt voor andere taken (audiobewerking) die ik naast gamen doe. +3!
Hi Gerben,

Awesome! Leuk om te zien dat zo'n review impact kan maken. Ja, voordeel van zo'n headset is dat het inderdaad voor meerdere dingen kan worden gebruikt. Tip; via Coolblue krijg je er trouwens ook gratis in-ear oordopjes erbij! :)
Wat gebruik je eigenlijk op dit moment als ik vragen mag? :)
Leuk speelgoed. Sexy ook wel :P
Maar ben gehecht aan me senheiser headset +3
Hi Jurian,
Ziet er zeker sexy uit :D. Ja, kan ik mij ook wel in vinden. Ook een fijn merk, heb nog steeds headsets van 11 jaar geleden :D
Dankzij deze review heb ik mezelf ook getrakteerd op dezelfde headset Dutchie, maar ik ben er minder over te spreken.
  • Draagcomfort van de MMX300 is in het begin oke, maar later merk ik dat mijn (vrij grote) oren irriteren tot pijnlijk worden doordat de headset op de bovenkant van mijn oren rust, i.v.m. mijn andere headset Sennheiser G4me One (open variant), waar ik geregeld toch op den duur de juiste positie probeer te vinden vind ik de G4me One comfortabeler dan de MMX300.
  • Geluid klinkt beter dan de Sennheiser, helderder/ruimtelijker, meer een alrounder.
  • Ik heb een Chord Mojo DAC&Amplifier erop aangesloten om alles uit de headset te kunnen halen wat de pc anders niet zou kunnen, maar ik hoor de hele tijd een irritante pieptoon/buzz. Wanneer ik met de volume-scrollwiel in de kabel heen en weer draai wordt het iets minder. Als ik met de Sennheiser G4me One ga luisteren i.c.m de Mojo heb ik geen pieptoon. Zonder de DAC hoor ik geen pieptoon met de MMX300, maar klinkt alles ook gelijk doffer, minder helder/ruimtelijker.
  • De MMX300 is wel een stukkie warmer aan je oren bij een lange sessie i.v.m. de One, tot op heden niet bezwaarlijk met de koude winterdagen, maar in de zomer kan het anders uitpakken.
  • Bouwkwaliteit is gelukkig niet plastic fantastic i.v.m. de G4me One. Als je daar je oren beweegt hoor je het plastic al kraken.
  • Microfoon van de MMX300 neemt minder ruis/achtergrond geluiden op, maar is ook zachter ingesteld i.v.m. de One, welke al een hele goede microfoon heeft. Dus voor anderen klinkt de MMX300 microfoon rustiger.
  • Gebruikers/bedieningsgemak vind ik de Sennheiser veel makkelijker en voelt natuurlijker aan, alles zit aan je hoofdtelefoon en je hoeft niet te zoeken naar de bediening in de kabel. Bij de MMX300 vind ik de bediening in de kabel knullig. Je kan snel per ongeluk je microfoon uitgezet hebben, of op andere knoppen hebben gedrukt als je de volume hebt aangepast naar eigen wens.
Ik zit er over na te denken om de MMX300 terug te sturen, mede ook i.v.m. de irritante pieptoon.

Desondanks wil ik je wel bedanken door je review, anders had ik nooit de Beyerdynamic 300 Gen2 op het oog gehad, wens je dan ook veel plezier ermee.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 november 2017 08:59]

Hallo Aliberto,

Dat is jammer. Ik ervaar dit juist weer niet, waar ik ook de Game one en zero heb vind ik juist deze mmx300 veel lekkerder.

Wat je wel zou kunnen proberen, is de headset even een nachtje over je pc kast spannen, misschien dat die daardoor ook wat losser gaat zitten.
Ook de microfoon komt in mijn geval zelfs beter door dan met mijn vorige microfoon (studio-microfoon) - ook viewers van mijn livestream beamen dat.

Heb je de headset ondertussen al teruggestuurd? Of toch nog een kans gegeven? :)
Ik heb uiteindelijk besloten de MMX300 terug te sturen.
De draagcomfort was in combinatie met mijn grote oren niet geweldig tot pijnlijk. Daardoor zat ik telkens de MMX300 te herpositioneren. Mijn oren raakten telkens aan de onderkant en bovenkant in de binnenkant van de MMX300 de oorkussens. Tevens kwam ik tot de conclusie dat een gesloten headset niet mijn ding is. Als ik met iemand praatte dan voelde dit niet natuurlijk aan, je hoorde jezelf niet (qua volume). Doe maar eens je beide handen op je oren en begin dan maar eens te praten dat effect krijg je.
Tel daarbij op de warmte van een gesloten headset die deze extra produceert.
Dan nog de pieptoon/buzz in het bediening element in de kabel die versterkt werd door de Chord Mojo.
Ook de bediening in de draad van de MMX300 vind ik knullig en ik drukte telkens op ongewenste knopjes. Tevens moest ik vaak zoeken waar de bediening nou hing. Sennheiser heeft dit veel beter voor elkaar met de G4me series. Voelt natuurlijker aan omdat alles op headset zit. Microfoon uit? Geen probleem, lift de mic omhoog.
Mic aan: duw deze omlaag.
Volume bediening zit op rechter oorschelp. Nadeel van deze bediening is dat de potentiometer een gevoelig onderdeel is en kan overlijden. Dit heb met de G4me 360 series meegemaakt. Op den duur had nog maar mono geluid. Beetje klungelen met de volume knop kon je enigzins nog stereo krijgen, maar was niet echt stabiel. Helaas was de 360 net buiten de garantie. Vandaar dat overgegaan ben naar de G4me One toendertijd.


Kortom ik ben na retourneren van de MMX300 weer verder gaan kijken naar andere oplossingen want ik wil toch wel beter/helderder/krachtiger geluid horen dan met de G4me One. Van de week krijg ik de Sennheiser HD700 binnen voor test doeleinden welke grotere oorschelpen heeft en ook de vorm van een oor heeft niet rond zoals bij de Beyerdynamics.

Ik heb vorige week de HD800 op mijn hoofd gehad en dacht gelijk: deze zitten geweldig. Niet op of tegen de oren aan en voelen ook nog eens licht. De HD800 is misschien iets te veel van het goede. Dat is echt voor hifi puristen. Bij gaming worden alle fouten en schakelingen van sfx in het geluid dan meteen afgestraft en kan je gamebeleving daardoor vergallen ( persoonlijke mening), ik ervaarde dit met Chord Mojo alleen al, deze deed te goed zijn werk.

De HD700 is wat vriendelijker voor geluid weergave en qua prijs eveneens. De HD700 heeft wel iets kleinere oorschelpen i.v.m. de HD800. Waar de HD800 300 Ohms (+ prijzige versterker+DAC) nodig heeft om tot volste recht zijn kracht kan tonen heeft de HD700 maar 150 Ohms nodig+DAC = nog steeds meer dan de MMX300, gemiddelde laptop en smartphone device kunnen tot onder 50 Ohms leveren.

Omdat bij de Mojo geen equalizer toonhoogtes softwarematig ingesteld kon worden heb ik de Audioquest Dragonfly Black en Red in bruikleen gehad. Daar kon dit wel. Helaas overleed de rode Dragonfly in mijn test periode dus kan er nog niet veel zinnigs over zeggen behalve dat deze iets wat ruimtelijke klonk dan de black variant.

Dus kort samengevat:

Na de MMX300 zijn er eigenlijk niet veel betere all in 1 gaming headsets op de markt. Je zal dan moeten kijken naar een losse hoofdtelefoon+ microfoon in combinatie met een (portable) DAC+versterker.

Om toch weer een gaming headset van te maken kom je dan weer uit op een Modmic
Je kan losse kabeltjes samenbinden met een sleeve/krimpkous/tiewraps. Met een magneet kan je de modmic los van je hoofdtelefoon halen.

Geluid heeft alles te maken met persoonlijke voorkeur. Wat jij of ik geweldig vind hoeft een ander absoluut niet te vinden. Tel daarbij nog persoonlijke draagcomfort bij op en je (lange) zoektocht naar jouw perfectie is begonnen.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 30 november 2017 00:16]

Hi Aliberto,

Dank je wel voor je duidelijke verhaal. Jammer dat het niet de ideale headset voor je was.
Klopt wat je zegt wat betreft een Modmic. Vriend van mij heeft de 770 gekocht met een modmic, en is daar weer erg gelukkig mee.
Kortom, zoals je ook aangeeft. Het is inderdaad een lange zoektocht, maar als je er eenmaal bent, dan ben je ook echt gelukkig ;)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*