Tsja, wat doe je als je zo maar een dikke 240mm AIO krijgt maar al in het bezit bent van een 280mm AIO? Uiteraard op je videoplank zetten! Nu had ik er al een 120mm AIO op zitten die het uitstekend deed, toch leuk om even te kijken wat een 240mm AIO doet.
Met een verdubbeling van oppervlakte zou je zeggen dat er aanzienlijk verbetering zou moeten zijn. Helaas was dat niet het geval. De pomp maakt om een vage reden een redelijk kabaal en is alleen stil op ~70%, waarom weet ik niet. Trager laten draaien is een optie maar dan lever je redelijk in op de prestaties, iets wat je wil voorkomen. Hetzelfde geldt helaas voor de fans. Idle (25%) kan ik ze horen maar het is niet storend, als de temperatuur omhoog gaat gaat het geluidsniveau net zo hard mee. Zelfs na een remount blijft de GPU redelijk warm worden.
Ik denk persoonlijk niet dat het een defecte unit is aangezien een recent gebruikte X62 exact hetzelfde geluid produceerde. Een soort borrelend geluid dat je overal doorheen hoort.
Maar wat is redelijk warm dan? Mijn Kraken X31 hield de GPU (GTX 1070 op 2202MHz) ongeveer rond de 45c-50c, de X52 doet exact hetzelfde. Uiteraard zou dat niet mogen met een verdubbeling van oppervlak, zeker niet met een hoog toerental voor zowel de fans als pomp.
Een ander pijnpunt voor mij is CAM. CAM heeft de nare gewoonte om na slaapstand gewoon te vergeten dat er fans op de koeler zijn aangesloten. Wat krijg je dan? Fans die vrolijk op ~1400 RPM hun ding doen, een bak herrie dus. Ik moet dan vervolgens een reboot doen om CAM alles weer te laten herkennen, slaapstand is dus gewoon onbruikbaar. Mijn X62 van een tijdje terug had exact hetzelfde probleem.
Uiteraard ziet de door LED verlichte inifity mirror er prachtig uit (ook al zie ik er niet veel van

) en is het geheel makkelijk te bedienen met de software. Montage materiaal werkt prima en de koeler zelf voelt degelijk aan. Buiten dat zijn de slangen lekker lang en goed afgewerkt met een nylon sleeving. Last but not least: Geen achterlijke micro USB connector die 180° de andere kant op had moeten staan (suck it Corsair).
Al met al een leuk ding maar bepaalde aspecten van de NZXT koelers staan me helemaal niet aan.
UPDATE:
Na het opnieuw monteren en anders ophangen doet de X52 het wel goed. Ik vermoed dus dat er lucht in de pomp zat (hoe weinig het ook was). Ondertussen koelt het een stuk beter en is hij ietsjes stiller. Grootse gedeelte van het bovenstaande telt echter helaas nog steeds.