NZXT Kraken X52 (met AM4 support) Review

GOTD
23 augustus 2017, laatste update op 23 augustus 2017, 1.022 views Product gekocht

NZXT Kraken X52 (met AM4 support)

De NZXT Kraken X52 vult een gat tussen de conventionele luchtkoeling en uitgebreide custom water loops en doet dat met mooie looks en echte klasse.

Pluspunten

• Looks
  • Prestaties onder load zijn prima
  • Fans en pomp maken bijna geen geluid
  • Makkelijk in te bouwen
  • Eindeloos veel opties in CAM software
  • Bouwkwalieit
  • Past op bijna alle sockets

Minpunten

• Prijs
  • Bijgeleverde koelpasta is van lage kwaliteit
  • Veel draden vanuit de pomp die weer weggewerkt moeten worden
  • CAM software werkt niet soepel

Inleiding

NZXT staat bekend om de vele behuizingen van hoge kwaliteit, maar timmert ook behoorlijk aan de weg voor de invulling van de kast en dan met name de AIO koelers, fans en LED toepassingen. Zelf maak ik al bijna een jaar gebruik van de Hue+ combinatie met een NZXT Manta. Deze combinatie is na ruim een jaar nog steeds een eyecatcher. Nu het budget weer wat ruimer is geworden, is het tijd voor een nieuwe toevoeging. Geen losse waterkoeling meer aangezien ik daar de vorige keer nogal wat gedoe mee had. Omdat er meer sukkels rondlopen is hier een perfecte oplossing voor, de AIO koeler. De verhalen gaan dat deze de strijd aankunnen met de losse waterkoeling qua temperaturen. De looks zijn natuurlijk subjectief maar ook hier doen de AIO koelers het erg goed.

Om de NZXT Kraken X52 te kopen he,b ik mijn portemeknip boven de toonbank leeg geschud en er kwamen €149 zuurverdiende euro’s uitrollen. Precies genoeg voor de X52. Een terechte vraag is natuurlijk waarom ik niet even ben door blijven schudden tot er €159 uit kwam rollen voor de iets grotere X62. Ik heb voor de X52 gekozen, omdat ik zelf graag kleine Micro-ATX builds maak. De iets kleinere koeling past hierdoor makkelijker in builds. Was het mij waard om twee weken om op droog brood en water te leven voor deze koeling? Daar gaan we in deze review achter zien te komen.

What's in the box

De als een surprise ei ingepakte doos zit bom vol met spullen. Al deze spullen zitten in een kartonnen verpakking die alles goed beschermen. Alhoewel ik het niet wil en ga testen, durf ik wel te zeggen dat je de doos met inhoud kunt laten vallen zonder de koeler te beschadigen. Slim, er zijn wel eens mensen die van dure spullen laten vallen een sport maken.

Als je alles uitpakt, is dit het resultaat. Natuurlijk zit de koeling in de verpakking samen met twee NZXT fans. De fans hebben rubberen hoeken die moeten zorgen dat trillingen niet worden doorgegeven aan de radiator. Verder zitten er nog kabeltjes bij die je vast moet maken aan de pomp, fans en het moederbord. Ook zitten er voor alle nieuwe sockets van Intel en AMD een bracket bij.

specificaties

De X52 is de middelste in de nieuwe Kraken lijn. De grootte is 2x 120mm fan. Een slag kleiner dan de X62 waar 2x 140mm fans op passen. Door de iets kleinere radiator past hij makkelijker in een kleinere build. Dit brengt met zich mee dat hij ook ietsjes goedkoper is, ongeveer €20. Een kleinere radiator betekent natuurlijk ook dat je iets minder koeling zult hebben. Of het kleinere oppervlakte veel scheelt kan ik helaas niet testen maar ik denk dat dit slecht enkele graden verschil geeft.

Voordat je besluit deze koeling te kopen, moet je goed kijken naar de afmetingen van de radiator, reken hierbij nog wat ruimte voor de 120mm fans om de totale dikte te krijgen. De pomp en koelblok die je op je moederbord vast maakt, zijn ook aardig groot. Toch zijn ze een stuk kleiner dan de gemiddelde luchtkoeling.

De koeler is gemaakt van aluminium, koper en plastic. Het gewicht is in totaal 1.08 kg, wat de koeler een stevig gevoel geeft. Ook de gesleevde flexibele waterleidingen geven het gevoel dat je een echt luxe product vast hebt.

De bijgevoegde fans zijn de Aer P120, dit zijn vrij standaard fan zonder RGB. De fans hebben 4 pins waardoor je gebruikt kun maken van de PWN functie. Een bijgevoegd kabeltje zorgt ervoor dat je tot maximaal 4 fans kunt aansluiten op 1 header op je moederbord. Door de PWN functie heb je bijna altijd fans die op een lage snelheid draaien en dus enorm stil zijn. Wordt je temperatuur van je CPU te hoog dan gaan de fans harder draaien. Hier ga ik uitgebreider in bij het kopje benchmarks.

Benchmarks

De benchmarks zijn gedraaid met de volgende hardware

AMD Ryzen 1700X
MSI B350 Gaming Pro Carbon
CoolerMaster G550
Samsung 850 1TB
Crusial Ballistic DDR4 16GB
NZXT Kraken X52
MSI RX 480 8GB
Arctic MX-4

Tijdens de test was de luchttemperatuur 24C. De temperaturen heb ik gemeten met de CAM software van NZXT. Om de cpu op 100% te krijgen heb ik gebruik gemaakt van Prime95 Small FTT’s. De meting is na 10 minuten Prime95 gedaan. De standaard koelpasta die op het koperen koelblok zit, is van zeer lage kwaliteit. Deze heb ik vervangen met Arctic MX-4

Note: Prime95 geeft geen realistisch beeld van de realworld temp’s, deze zullen lager liggen.

Pull

Push

Push vs Pull

Voor deze benchmarks heb ik zowel een push opstelling getest als een pull opstelling. Bij een pull opstelling blaast de lucht van de radiator af en wordt de koele lucht als het ware door de radiator heen getrokken. Bij een push opstelling staan de fans andersom en wordt de koele lucht door de radiator heen gedrukt. Als ik de twee fans is push opstelling hebt zie je een duidelijk verschil van 1 a 2 graden bij bijna iedere test.

Performance vs Silent

In de CAM software van NZXT heb je twee verschillende standaardinstellingen. De namen wijzen voor zich. Bij de silent mode gaan de fans pas bij een hogere temperatuur harder draaien zodat de koeler stil blijft. Zet je de software op performance ligt de nadruk op koeling en draaien de fans harder bij een lagere temperatuur.

Het verschil tussen silent en performance is tijdens idle te verwaarlozen. Er is bij load wel een duidelijk verschil te zien. Het verschil loopt op tot wel 10 graden bij de OC Pull opstelling. Een verschil in geluid kan ik niet horen tijdens de twee instellingen. Daarom raad ik ook aan om de fans op performance te laten staan voor de extra koeling die het met zich mee brengt.

Het werken met de CAM software van NZXT is soms langzaam en buggy. Toch heeft het wel potentie. Er wordt namelijk veel informatie gegeven en gezorgd voor een uitgebreide besturing van alle NZXT hardware. Vreemd is wel dat ik mij moet aanmelden om gebruik te maken van de software. Als je veel geld neerlegt is dit naar mijn idee niet nodig.

In de CAM software kun je instellen om de koeling mee te laten dansen op de muziek die je aan het luisteren bent. Een leuk extraatje maar echt soepel werkt het niet, er zitten te weinig LED’s in de koeling voor een mooi effect. Je kunt er ook voor kiezen om de koeler mee te laten kleuren met de hitte van je CPU. Deze functie is een stuk leuker, je kunt aardig goed zien welke temperatuur je CPU heeft. De laatste functie die de koeler bevat is van kleur veranderen met het aantal FPS wat je tijdens het gamen hebt. Ook hier blijft de vraag wat je er precies aan hebt maar leuk is het wel.

Als je de hoge prijs hebt betaald voor deze koeler kun je beginnen met het uitpakken. In de doos zit alles netjes verpakt, de schroefjes en standoffs zitten netjes in gelabelde zakjes. Als het uitpak feest klaar is kun je beginnen met instaleren NZXT heeft hier een online hulpmiddel bij gemaakthttps://www.nzxt.com/manuals/krakenx/X52-X62-amd.html. Tijdens het installeren voel je dat de NZXT fans rubberen hoekjes hebben die de trillingen moeten opvangen. Het is wel aan te raden om de standaard koelpasta te vervangen, deze is van lage kwaliteit. Dit mag eigenlijk niet bij een koeler van deze prijs, een apart tubetje koelpasta moet er toch wel bij kunnen. Het koelblok is zo vast geschroefd, daarna nog even de wirwar van draden wegstoppen en je kunt beginnen met kwijlen. Ja kwijlen want wat is dit een enorm mooie koeling. Het NZXT logo zit geplakt op een spiegel wat een infinity look geeft. Het logo en de ring hier om heen kun je makkelijk van kleur laten veranderen door de CAM software. Als je gebruikt maakt van deze software moet je wel eerst een account aanmaken of inloggen met Facebook. Vreemd, ik heb toch al €140 neergelegd, waarom moet ik dan ook nog inloggen met mijn Facebook? De software geeft je eindeloze mogelijkheden qua kleur, fans speeds en opties om de kleuren mee te laten dansen op de muziek die je luistert. Als je favoriete spel opstart moet je je oor tegen je kast aan leggen en dan hoor je…. niets.Deze koeling is fluisterstil.

Heb jij ook een NZXT Kraken X52 (met AM4 support)?

Frappant dat de ene reviewer zegt dat de pomp en fans luidruchtig zijn (productreview: NZXT Kraken X52 (met AM4 support) review door NotLikeTheOther terwijl de andere het tegenovergestelde zegt. Dat zie ik trouwens vaker met de Krakens.

Waardoor ik me dus afvraag, wat is het nou? Luidruchtig of stil?
Op het moment heb ik even geen videokaart en case fans in mijn pc zitten, dus alleen de kraken. Tijdens prime95 is hij echt zeer stil, pas als ik mij oor dicht bij de case houdt hoor ik een licht gezoem maar niets wat irritant of luidruchtig is.
Tsja ik zit een Kraken te overwegen voor m'n i7-7820X maar ik lees afwisselend reviews waarin beweerd wordt dat ze luidruchtig zijn, of juist stil zijn. Zo weet ik nog steeds niet waar ik aan toe ben :P

Gelukkig weet m'n Noctua NH-D15 'm nog redelijk goed te koelen. Vannacht een Blu-ray naar x264 omgezet met VidCoder (gebruikt Handbrake engine). Op full load kwam ik op hoogste temperatuur zo rond de 75 graden.

Maar ja... dat is nog niet overgeklokt en dat overweeg ik nog wel te gaan doen. :)
Een goede airflow is trouwens wel belangrijk. Uiteindelijk is iedere fan op 100% luidruchtig.
Luchtbellen bij de pomp die niet wegkunnen naar de radiator door een gekozen montagewijze kunnen leiden tot extra geluid. Zie de genoemde review: minder geluid na herplaatsing.