Ik heb dus echt al twee jaar lang een verlanglijstje in mijn mobiel staan. Omdat de mobiele telefoon
na circa 7 jaar trouwe dienst het veld moest ruimen voor de
Nokia 5 ging ook mijn verlanglijstje verloren. En dus was ik het zat. Ik zei tegen mijn vrouw dat een wit toetsenbord goed is voor de ogen omdat het scherm zelf ook licht geeft en je ogen daardoor minder hoeven in te spannen en ging op zoek naar een mooi toetsenbord. Oké, eigenlijk had ik misschien gewoon al wel dit toetsenbord gevonden en ging ik daarna mijn vrouw overtuigen maar dat maakt voor deze review niet uit.
Ik heb met mijn nieuwe mooie Nokia 5 foto's gemaakt van het 'unboxen' en het toetsenbord, en deze zinnen behoren tot een van de eerste zinnen die ik met het toetsenbord typ.
Ik zal de volgende hoofdstukken bespreken:
De selectie
Ik liep eens door de stad en stapte in een opwelling de MyCom binnen. Ik had op dat moment al een nieuwe telefoon en dus geen verlanglijstje meer en moest redden wat er nog te redden viel. First things first: een mechanisch toetsenbord. De MyCom had echter geen mechanische toetsenborden die je mocht proberen, en ze wouden voor mij niets uit de doos halen. Begrijpelijk ook wel. Wel gaf hij mij het advies om naar Ducky toetsenborden te kijken omdat ik niet per se een toetsenbord met lichtshow hoefde.
Dus tegen al mijn principes in naar de mediamarkt gegaan, daar hebben ze gelukkig een héél assortiment aan 'gaming' toetsenborden. Het merk Ducky hadden ze daar niet, maar daar heb ik wel uitgebreid lopen 'rammen' op alle 'ramplankjes' die daar lagen. Uiteindelijk goed proberen te onthouden dat de MX Brown en MX Orange (of was het yellow) wel fijn waren. Thuis op het internet kon ik nergens MX Orange of Yellow vinden, dus dat heb ik vast verkeerd onthouden. De Brown's waren echter in voldoende keuze (ook bij Ducky) te vinden. Na eerst nog de nodige theorie op te doen was ik er van overtuigd dat de Browns voor mij ideaal waren. Ze hebben weinig druk nodig en geven wel wat feedback zonder dat de buren er van wakker blijven. Klonk goed. Dus ramplankje kiezen maar!
De keuze
Mijn oog viel uiteindelijk op de DyeSub van Ducky. En dan natuurlijk de lichte variant. Want echt, een licht toetsenbord is ontspanneder voor je ogen. Nu typ ik volledig blind (met acht vingers, de les waarin je de rechterduim en -pink leerde gebruiken heb ik overgeslagen denk ik) dus is dat op zich niet zo nodig, maar toch altijd mooi meegenomen. Omdat ik mezelf al wel heel volwassen vind heb ik gekozen voor de grijs/witte variant. Bij Alternate, want verder kon ik geen andere winkel vinden die ze kon leveren. Alternate zelf ook niet trouwens. Die zouden pas medio augustus nieuwe krijgen...
Wachten dus. De 21e augustus keek ik toevallig weer eens op de site en warempel, er zouden er genoeg op voorraad liggen, gratis verzending en morgen in huis. Doen!
Oh ja, moest ik niet nog aan de vrouw vertellen dat ik een toetsenbord ging bestellen? Ach,... dat komt wel een keer!
Unboxen
Dinsdag, D-day (delivery day). Mijn vrouw weet nog niets. Maar zo lang hebben we elkaar gisteren ook niet gesproken. Wel meer dan genoeg. Naja wat maakt het uit. De bezorger was laat. Gelukkig mijn vrouw ook en was ik eerder thuis van het werk. Ik kon de doos nog nét in ontvangst nemen, weet de buurvrouw ook niet dat ik weer wat besteld heb. Wel zo fijn. De doos van Alternate staat niet op de foto, dat is gewoon een stevige doos. Die een beetje beschadigd was van buiten. Maar ik heb zelf een jaar lang bij de TNT pakket gewerkt, ik weet wat ze mee moeten maken.
Tijdens het eten, vóór het uitpakken, heb ik mijn vrouw maar even geïnformeerd. Ze heeft het toetsenbord nog niet gezien, of getest.
In de doos zat een mooie kleurrijke doos waarop de serie ONE goed leesbaar is. Wel een zware doos trouwens, waar is dat ding van gemaakt joh? Ik heb hem even gewogen: 1127 gram! (ter vergelijking, mijn vorige toetsenbord woog 555 gram en mijn nokia 5 weegt 181 gram met hoesje).
[img]kZznOpXJ[/img]
Bij het openmaken kom je een user manual tegen (een wat? gratis typelessen? vast niet) en een niet ingevuld garantiekaartje. Prima. Het toetsenbord is afgeschermd met een dun papiertje en daar nog weer onder zit een plastic 'hoes' waarmee je je toetsenbord kan beschermen tegen stof als je hem niet gebruikt. Prrrima!
[img]cMADNCIS[/img]
De kabel wordt los meegeleverd. Die moet je zelf installeren. Mooie kabel, dat wel hoor.
[img]dFqz6bwR[/img]
Installeren
Goed. Nu het echte werk. Hoe installeer je zo'n toetsenbord? Een paar stappen:
1. Zet hem neer.
Het neerzetten kan op drie (3) manieren. Je kan het toetsenbord plat neerzetten, op kleine pootjes of op grote pootjes. De grote pootjes gaan wel moeilijk los, zo moeilijk dat het mij nog niet gelukt is zelfs.
[img]haYXw8Yy[/img]
2. Plug hem in.
Je moet de USB kabel dus zelf in je toetsenbord stoppen. Niet echt rocket sience, maar ik zou het ook niet aan de dochter van mijn vriend over laten (<6 mnd oud). Het toetsenbord heeft een mooie uitsparing voor de kabel naar achteren toe, maar je kan hem ook naar links of rechts buigen. Dan verdwijnt hij netjes via de zijkant. De kabel was wel zo'n 20cm korter dan de kabel van mijn vorige toetsenbord. Omdat mijn pc rechts onder mijn bureau hangt en mijn beeldscherm links op het bureau staat paste dat maar nét! Maar nét is precies goed voor mij.
[img]9OFmnfiB[/img]
Nou, dat was het wel. Een beetje besturingssysteem heeft zo'n toetsenbord geïnstalleerd en werkend voordat je tweakers hebt opgestart (ja duh, zonder werkend toetsenbord is dat wat lastig).
De eerste ervaringen
Ja. Lekker ramplankje hoor! Ik heb de gewoonte om alleen mijn linkerduim te gebruiken voor de spatie en vind het geluid van de spatie bijna storend. Die heeft een aparte 'klak' in vergelijking van het gerikketik van de rest van de toetsen. Ook is het nog even wennen aan de stand van het toetsenbord. Ik begon deze review met het toetsenbord in de platte stand maar inmiddels staat hij op zijn kleine pootjes. Dat voelt toch net wat fijner. Ik denk dat mijn toetsaanslagen met ongeveer 10% zijn gestegen. Wat dat betreft voor de mensen die veel moeten typen een prima investering voor op het werk. Want als de baas het koopt kan er van die € 109 nog een beetje af i.v.m. de BTW.
Want dat is toch wel het grootste nadeel van zo'n toetsenbord. De prijs. Tjongejongejonge zeg. Maar goed, als dit toetsenbord 10 jaar mee gaat is hij goedkoper dan alle andere toetsenborden die ik in de afgelopen 10 jaar heb gekocht. Daar was het vaak de spatiebalk die het als eerste moest ontgelden, en als in 1% van de gevallen een spatie niet werkt ben ik in 5 minuten chagrijnig.
Nog even een sfeerfoto / close-up. Overigens gemaakt met dus de Nokia 5:
[img]cYUsb7b5[/img]
Oordeel
Mijn eindoordeel is 4/5. Geen 5/5 vanwege de prijs, maar misschien dat ik dat later nog wel aanpas, want hij typt als een trein!
Sfeerafbeelding
Het eindresultaat:
[img]DB4g5d4o[/img]
Nu. Deze review is af. Ik zal mijn vrouw eens vragen wat ze er van vind! Reacties met typefouten zijn welkom, maar niet meer dan 5, dan is de lol er wel van af...