Acer eMachines E720-343G16Mi Review
10 januari 2010, laatste update op 10 januari 2010, 942 views
Rapporteer
Ik heb deze laptop gekocht voor officewerkzaamheden als het maken van documenten, presentaties e.d., te surfen op internet, te chatten etc. De prijs/kwaliteitverhouding is heel goed en voor iedereen die niet de allernieuwste games speelt en zich ook niet met videobewerking etc. bezighoudt is deze laptop heel geschikt.
Algemeen:
Pluspunten
- Snelle processor
- Veel geheugen
- Snel opstarten
- Toetsenbord typt lekker soepel
- Webcam met geintegreerde microfoon
- Snel opstarten BIOS
Minpunten
- Harde schijf (160 GB) kleiner dan vergelijkbare modellen in zelfde prijsklasse
- Geen aparte hotkeys
- Weinig aansluitingen
- Geen installatie/recovery-DVD (moet zelf gebrand worden)
- Touchpad teveel naar links geplaatst
Algemeen:
De BIOS start snel op, zodat het besturingssysteem, Windows Vista Home Basic, snel kan worden geladen. In de doos zit een quick guide en een oplader. Geen installatie- of recovery-DVD, maar die kun je later zelf heel eenvoudig branden. Bij de eerste keer opstarten start het eMachines Recovery Management op, van waaruit je met een aantal heel simpele stappen Windows Vista Home Basic kan installeren. Naast Windows Vista en de benodigde software en drivers om de laptop goed te laten werken wordt deze laptop standaard ook met een 60-dagentrial van Norton 360 uitgerust en verder worden ook Google Toolbar, Google Desktop, NTI Backup Now 5 en NTI Media Maker 8, eMachines Recovery Management en eMachines Games standaard geïnstalleerd. Persoonlijk houd ik niet van alle extra software die standaard wordt geïnstalleerd. Helaas is er geen mogelijkheid om allerlei extra's als de trial versie van Norton 360, Google Desktop, etc. vóór de installatie uit te vinken.
Bediening:
Het touchpad werkt heel prettig en het toetsenbord typt heel soepel. Er zijn geen aparte hotkeys, maar door de combinatie Fn+sneltoets kan je zaken als helderheid, het touchpad, geluid, afspelen en stoppen van media enz. ook bedienen.
Beeldscherm en videokaart:
Het 15,4 inch grote beeldscherm geeft een schitterend beeld, wat door de glanzende coating nog een beetje wordt versterkt. Nadeel van zo'n glanzende coating over het beeldscherm is dat alle licht als een spiegel wordt weerkaatst door het beeldscherm. In de zomer buiten zitten met de laptop valt dan ook tegen, want alleen in totale schaduw óf met het zonlicht fel in het beeldscherm kan je goed zien wat er op het beeldscherm staat. Er zit geen high-end videokaart in, maar aangezien deze laptop meer dan voldoende geheugen heeft (3 GB) en de videokaart een deel van het systeemgeheugen kan gebruiken vallen de grafische prestaties mee. Ik heb deze laptop ook niet gekocht voor de grafische prestaties, maar voor de meest basale werkzaamheden. Het afspelen van HD Video is echter geen enkel probleem en gaat absoluut zonder schokken. De processor wordt ook bij lange na niet volledig gebruikt bij het afspelen van HD-video.
Aansluitingen:
Alle aansluitingen bevinden zich aan de linkerkant:
- 3 x audioaanslutingen voor headset, microfoon en audio out
- 2 x USB 2.0
- 1 x VGA
- 1 x Ethernet 10/100/1000 mbit/sec
- 1 x Draadloos internet b/g (max. 54 mbit/sec)
- 1 x stroomaansluiting voor aansluiten op stopcontact via oplader
Tot slot is deze laptop uitgerust met een 0,3 MPX webcam met ingebouwde microfoon en kunt u afhankelijk van de belasting van de laptop tot 3 uur met de accu doen.
Software:
Na even gespeeld te hebben met de standaard installatie van Windows Vista Home Basic en alle software die eMachines er standaard op geïnstalleerd heeft, heb ik alle extra software verwijderd en mijn eigen software, waaronder mijn eigen virusscanner (McAfee Internet Security), geïnstalleerd. Ook heb ik het recoveryprogramma in windows de standaard drivers op een DVD gebrand en met de image van Windows Vista Home Basic heb ik hetzelfde gedaan.
Toen de bèta van Windows 7 uitkwam heb ik Windows Vista verwijderd en Windows 7 geïnstalleerd. Alle hardware, behalve de touchpad, werkten naar behoren in Windows 7. Wat de touchpad betreft: het balkje aan de rechterkant van de touchpad, die het mogelijk maakt om makkelijk te scrollen met een touchpad, werkte niet in Windows 7. De driver voor de touchpad was helaas niet compatible met Windows 7 dus moet ik het zonder de scrollmogelijkhed doen. Toen de RC van Windows 7 uitkwam, heb ik die vanzelfsprekend geïnstalleerd, maar er waren geen veranderingen merkbaar wat het functioneren van de laptop betreft.
Ook heb ik Ubuntu 9.04 en kort geleden 9.10 geïnstalleerd. Alle hardware werkte naar behoren, behalve het scrollbalkje van de touchpad; die wilde in Ubuntu 9.04 niet werken. In 9.10 wist Ubuntu wel om te gaan met de scrollmogelijkheid, waardoor alle hardware dus prima werkte.
Een korte periode heb ik ook Mac OS X Leopard geïnstalleerd gehad op de laptop. Op zich werkte die prima, maar ik had geen netwerkverbinding en ook het scrollbalkje werkte niet. OS X was ook maar een experiment en staat bekend om zijn beperkte hardwareondersteuning, dus heb ik me er niet druk over gemaakt.
Deze laptop is uitermate geschikt voor officewerkzaamheden, surfen, chatten etc., maar ook het afspelen van bijv. (HD)video is geen enkel probleem en zelfs oudere games kan hij aan. Ik ben nu ongeveer een jaar in bezit en ben nog steeds heel tevreden over deze laptop. De accu doet ook nog prima zijn werk en werkt na een jaar nog vrijwel evengoed als bij de aanschaf. Ik neem mijn laptop bijna dagelijks mee naar school en heb er een sleeve voor gekocht, wat zeker aan te raden is voor mensen die hun laptop overal mee naartoe sjouwen, omdat de laptop beter beschermd is en het veel krassen op de behuizing scheelt.