MSI B350 Gaming Pro Carbon Review

GOTD

21 augustus 2017, laatste update op 21 augustus 2017, 992 views Product geleend

MSI B350 Gaming Pro Carbon

De MSI B350 Gaming Pro Carbon is een bord wat onopvallend probeert te blijven door een matte ''Carbon'' look. Het probeert de aandacht van de user te krijgen door de verschillende led opties op het bord zelf en de connector voor led strips. Een zeer compleet bord.

Pluspunten

• Minimalistische look
  • RGB led's en led strips voor de full RGB experience
  • Ruime keuze uit USB types
  • Overclocken is een eitje met de MSI Command Centre
  • M.2 Slot
  • UEFI is uitgebreid en heeft alle functies

Minpunten

• M.2 shield zit op een vreemde plek
  • Wat doet VR boost precies?
  • LED maar 7 kleuren

Inleiding

De MSI B350 Gaming Pro Carbon een moederbord met de B350 chipset, een bord gericht op de nieuwe AMD Ryzen CPU’s. Het ATX moederbord verwisselt voor ongeveer €120 van eigenaar. Een interessant bord wat zelf onopvallend probeert te blijven maar wil schitteren door middel van RGB Led’s. Dit bord zou alles aan boord moeten hebben voor een redelijke prijs voor de gemiddelde gamer of content creator. Of MSI ook aan deze verwachting weet te voldoen wil ik onderzoeken in mijn review.

What's in the box

Ten eerste: Wat zit er precies in de doos? Wat krijg ik voor die €120? Je krijgt natuurlijk het moederbord. Daarnaast ontbreekt het Thank You for Buying kaartje niet. Heel lief van MSI maar dat gooi je natuurlijk direct in de prullenbak. Als je toch naar de prullenbak loopt, kan je ook meteen de bijgevoegde CD meenemen. Naast het feit dat een CD-rom speler tegenwoordig een zeldzaamheid is in een computer staat er ook alleen maar achterhaalde software op. De software is natuurlijk veel makkelijker te downloaden op de site van MSI.

Ook zitten er natuurlijk nuttige spullen bij zoals de installation guide en de user guide. Zeker voor de beginnende computerbouwer een must. Voor de wat meer ervaren bouwers iet wat overbodig. Wat mij opviel aan de Memory Modules install guide, was dat als je je geheugen wilt installeren, je moet beginnen bij slot 2. Je slaat dus slot 1 over wat weer tegen de logica ingaat en daarom voor sommige mensen een probleem zou kunnen vormen.

Als laatste zitten er SATA kabels bij en verlengsnoer voor LED strips die je kunt toevoegen aan je build. In totaal zitten er twee SATA kabels bij waarvan één een hoek van 90 graden heeft. In sommige build kan dit erg handig zijn. Ook zit er een stickervelletje bij die je om je SATA kabels heen kunt doen. Hiermee kun je de verschillende kabels uit elkaar halen mocht je wat aanpassingen maken in je build. Ook kun je deze natuurlijk gebruiken voor fans en andere kabels, een handig extraatje.

Note: De muismat waar alles op ligt zit er niet bij!

specificaties

De B350 Gaming Pro Carbon bevat een AM4 socket wat simpel gezegd betekent dat je de nieuwste generatie van AMD Ryzen CPU’s kunt plaatsen op het moederbord.

Chipset

De B350 chipset is de één na uitgebreidste chipset die de AM4 socket heeft. Het biedt de functies tot overclocken en CrossFire. Het ondersteunt geen SLI van het groene kamp.

Storage

Het bord bevat ook een M.2 slot inclusief shield. De functie van het shield is mij niet helemaal duidelijk. Als het voor koeling moet zorgen, zit het op de verkeerde plek: recht onder de videokaart waar het extra hitte krijgt tijdens zware GPU taken. Of het ook echt voor bescherming zorgt, vraag ik mij ook af. Het ziet er ieder geval wel mooi uit als je geen videokaart in je systeem hebt zitten. Op het bord zitten ook nog 4 SATA poorten waarvan de eerste twee alleen RAID 0 1 kunnen draaien.

Memory

Ook bij dit bord is de DDR4 boost weer aanwezig. Deze boost moet er voor zorgen dat je RAM zonder storing op het hoogste snelheid kan werken. MSI doet dit op verschillende manieren. Iedere connector staat in directe verbinding met je CPU waardoor lag verminderd wordt en je een beter signaal moet krijgen. Ook zijn de connecties geïsoleerd en kunnen dus niet voor storing onder elkaar zorgen.

MSI krijgt het gewenste signaal door isolatie

Door deze techniek zou een overclock stabieler moeten zijn. Voor veel gamers is dit niet erg belangrijk, het overclocken van het geheugen heeft tenslotte amper voordeel bij het gamen. Voor content creators kan dit wel degelijk voordeel hebben omdat deze vaker gebruik maken met het RAM geheugen. Zeker in combinatie met een Ryzen CPU zie ik hierin een voordeel. Al deze extra’s moeten er voor zorgen dat je geheugen tot maximaal 3200Mhz kan draaien

Audio boost

De audioboost bestaat uit de Realtek ALC1220. Deze chip moet de strijd aankunnen met losse geluidskaarten die gebruikt worden door audiofielen. Hierbij moet wel gezegd worden dat bijna ieder moederbord tegenwoordig een chip heeft die goed genoeg is voor 99% van de gebruikers.

VR boost

Op het bord is ook een VR boost te vinden. Deze chip zou er voor moeten zorgen dat de twee speciale USB aansluitingen een betere VR experience geven. Het zou lag moeten verlagen en de hardware moeten acceleren. Hoe deze chip dat precies doet heb ik nergens kunnen vinden. Het lijkt er dus op dat dit vooral een marketing dingetje is.

Rear connectors

Aan de achterkant van het bord zitten de verschillende connectors. Zo zit er bijvoorbeeld het aloude S/2 GAMING Device Port die ik sinds 2006 niemand meer heb zien gebruiken. Hetzelfde geld voor de DVI-D aansluiting. Van mij mogen deze connectors weg zodat er een extra rijtje USB’s bij kunnen.

De meest gangbare vormen van USB versies zijn aanwezig, zo is er de USB 2.0 perfect voor mijn muis/headset en oplader van telefoon. Er zijn vier USB 3.1 Gen1 poorten aanwezig waarin ik mijn Steelseries Apex M800 in stop. Van deze vier USB 3.1 Gen1 poorten zijn er twee VR ready zoals hierboven al te lezen was. Als laatste is er ook een USB 3.1 Gen2 Type-A/C aanwezig. Dit bord is dus voorbereid op de toekomst. Nu nog maar even wachten tot alle fabrikanten ook daadwerkelijk deze nieuwe aansluitingen op hun spullen zetten. Verder zijn alle standaard connecties voor geluid aanwezig op dit bord, met name de Optical S/PDIF-Out is een welkome gast.

in depth look

Naast alle chips en andere hardware die op dit bord zijn geplakt, zijn er ook nog veel extraatjes die op het moederbord zitten. Deze extraatjes maken het bord niet sneller of stabieler maar zijn vaak wel juist de punten waarop een gemiddelde consument een bord kiest. MSI zet groot in op LED’s en het besturen ervan. RGB EVERYTHING! MSI noemt dit de Mystic light.

Door middel van de bekende MSI gaming app, kan je al je MSI producten besturen. Hierboven zie je een screenshot van het menu waar je de LED’s kunt aanpassen. Helaas heb je maar keuze uit 7 verschillende kleuren. Je kunt een van de kleuren kiezen en deze gewoon laten branden maar er is ook genoeg keuze uit bijvoorbeeld breathing waarbij het licht harder en zachter gaat en nog enkele andere instellingen. In dit menu kun je er ook voor kiezen om de kleur van je moederbord en ledstrips eventueel aan te passen op de muziek die je draait. De vraag blijft natuurlijk wat je hier mee moet maar het is een leuke toevoeging. Een andere instelling is de temperatuur van je CPU hierbij wordt tijdens zware load de LED’s rood en bij idle blauw, omdat er maar 7 kleuren zijn verspringt de LED en geeft dit een wat houterig effect.

Het moederbord heeft ook nog de optie om ledstrips direct aan te sluiten op het moederbord. Let hierbij wel op dat je een 12v ledstrip nodig hebt! Ondergetekende heeft zijn mooie 5v LED strip hierbij doorgebrand.

BIOS/UEFI

De UEFI van MSI is herkenbaar aan de rood/zwarte kleuren zoals op alle producten van MSI. Het eerste scherm wat je krijgt is een overzicht van alle instellingen, temperaturen en onderdelen van je PC. Hierin kun je met een paar klikken al meteen een vrij simpele overclock uitvoeren. De game boost zorgt voor +400Mhz overclock. De A-XMP zorgt voor een overclock op het geheugen, ook hierbij is alles met een muisklik gedaan.
Mocht je nu meer controle willen over alle instellingen, dan kan je door op F7 te drukken naar de advanced mode gaan. Hier heb je controle over alle mogelijk instelling die het bord te bieden heeft.
Bij de hardware monitor krijg je de volledige controle over alle fans en pompen die op je computer zijn aangesloten. Met een klein beetje tweaken zou je een volledige stille pc kunnen creëren.
MSI heeft in dit moederbord ook gezorgd voor een zoekfunctie om verschillende opties makkelijk te vinden. De Board explorer laat je iedere functie van het bord zien en de daarbij horende functie. Als een onderdeel rood kleurt betekent dit dat er iets op is aangesloten.

Gelukkig denkt MSI met zijn command centre app ook aan de luie mens die geen zin hebben op op DEL te rammen zodra de computer aan het opstarten is. Met Command Centre kun je vanuit je normale windows omgeving alle belangrijke instellingen vinden op je CPU en DRAM te overclocken.

Heb jij ook een MSI B350 Gaming Pro Carbon?

"De verbinden tussen de DDR en de CPU zijn gemaakt van glasvezel. Dit zorgt voor een signaal wat sneller verzonden wordt."

Are you kidding me?

Mooie review van de features van dit bord trouwens!

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 23 juli 2024 15:54]

Dat is de claim die MSI maakt.
Nee, het is wat ze heel sneaky suggereren. Maar het signaal gaat natuurlijk gewoon over koper.
Wat ze schrijven is dat het PCB (het plastic waarop het koper ligt) met fiberglass versterk is (resin and fiberglass).

De "traces" van koper transporteren het signaal over fiberglass bundles, whatever that may be. Ze hebben gewoon wat glasvezels in het plastic gestopt dus. Sneaky bastards. }>
Optimized routing procedure - However, there is one more feature to ensure an optimal signal. The PCB is built up by a combination of resin and fiberglass. To get the best possible signal, it is important that the traces that transport these signals are routed over fiberglass bundles. In the image below, you can see two traces. The upper trace is mostly routed over fiberglass bundles while the other one is constantly interrupted by holes of resin. The signal that is transported by the bottom trace will be affected because of the negative impact caused by interruptions; the fiber weave effect.
Overigens zou het daadwerkelijk gebruiken van glasvezel hier juist enorm langzaam zijn, dan moet je het signaal namelijk twee keer converten; van koper naar glas en van glas weer naar koper.

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 23 juli 2024 15:54]

Bedankt voor je reactie, zal het aanpassen in mijn review :)
Evengoed een mooie review en het wekte wel mijn interesse (=MSI PR heeft zijn doel weer bereikt)! Ik zou het als ondertitel gebruiken: met DDR4 boost via glasvezel! :Y)

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 23 juli 2024 15:54]

Het is soms moeilijk om door de PR-bomen het bos nog te zien. Hetzelfde probleem is met de VR-boost, het zit er op maar ik kan nergens een duidelijke uitleg vinden hoe het precies een VR-ervaring moet verbeten.
Nee die is helemaal uit de lucht komen vallen inderdaad, die VR Boost. Maarja, als het verkoopt...
Volgens mij maar pin me er niet op vast.. VR boost is gewoon een speciale usb poort die in een chipset zit die 100% compatibel op usb 3.0 met bijvoorbeeld een Oculus Rift is. Ik heb mijn Rift zelf ook in dr VR poort zitten en nog nooit een probleem ermee gehad.

Met een ander moederbord er voor wel. Veel usb poorten op oude chipsets werken niet op werken slechts met 2.0 speed. Geluid valt dan vaak weg of je ervaart lag. Het was zelfs Zo erg dat alleen maar een bepaalde usb kaart Inateck 100% supported was met door Oculus zelf(tegenwoordig weer een stuk meer)

Dus volgens mij is het gewoon een leuke marketing term die goed bekt maar eigenlijk alleen maar 100% compatibel usb poort met Oculus Rift/Vive betekent op 3.0 usb speed
Als je de functie game boost gebruikt die voor de +400Mhz overclock zorgt. kan dat gewoon met de stockkoeler van de ryzen 5 1600? Of moet ik dan een andere koeler erbij kopen?
Ik zou het gewoon even proberen, het kan namelijk van een hoop afhangen. Bv. de airflow in je pc of welke koelpasta er gebruikt is. De computer valt automatisch uit bij een te hoge temperatuur en kan daardoor in principe niet kapot gaan.

Wat ik zou doen:
Download realtemp (of een andere programma waarbij je makkelijk de temp kunt zien)
Download Prime95
Zet beide aan. Eerst zonder overclock. Daarna met.

Zelf ga ik nooit hoger dan 90C bij de cpu temp. Dus als je met stockkoeler onder 90C blijft kun je dit makkelijk gebruiken.

Als je hogere temps krijg dan 90C zou ik een andere koeling kopen.

[Reactie gewijzigd door GOTD op 23 juli 2024 15:54]

oke top, bedankt voor uw advies.