Logitech diNovo Keyboard for Notebooks Review

hertogbram
8 januari 2010, laatste update op 8 januari 2010, 1.919 views

Logitech diNovo Keyboard for Notebooks

Beste medetweakers, in mijn eerste T.net review wil ik graag mijn ervaringen met, en mening over dit toetsenbord met jullie delen. Ik zal iets schrijven over de verschillende aspecten van dit toetsenbord en zal dit heel kort samenvatten in een conclusie. Disclaimer: ik kan geen foto's maken van goede kwaliteit van het toetsenbord. Ik heb alleen de camera van mijn mobiel ter beschikking. Motivatie tot aanschaf Ik heb in een tijdspan van ongeveer 5 jaar al 3 Logitch UltraX ramplanken erdoorheen gejaagd. Het design van die UltraX toetsenborden bevalt me wel maar ze slijten te snel. Ik zocht dus een toetsenbord zoals een UltraX,...

Pluspunten

• Design
  • Typt prettig
  • Draadloos
  • Voelt zeer solide aan
  • Draadloze ontvangst is goed. Geen vertraging waarneembaar.
  • AAA batterijen, 4x, zijn inbegrepen

Minpunten

• Kleine linker shift, Esc en F -toetsen
  • Zwarte plastic is vlekkenmagneet
  • Koude aluminium polssteun
  • Omslachtige Setpoint stuurprogramma
  • Kaal toetsenbord (wat ook een voordeel kan zijn)

Motivatie tot aanschaf
Ik zocht dus een toetsenbord zoals een UltraX, low profile toetsen, strak design (less is more) en 't liefst van Logitech. 3 kandidaten kwamen opdagen, Logitech Ultra-Flat, Illuminated en deze.
De eerste viel af omdat ik er al een heb op mijn andere computer en er niet heel tevreden over ben. De Illuminated leek het te gaan worden door het design in combinatie met de verlichte toetsen (gadgetgehalte), maar in de winkel viel de rubberen polssteun me enorm tegen. Toen ik zag dat de diNovo for notebooks voor krap 30 euro bij Computerland te koop was, ben ik direct naar de winkel gefietst en heb deze gehaald.

De hoofdzaken om de Logitech diNovo keyboard for notebooks (hele mond vol dus vanaf nu gewoon 'diNovo') te kopen waren deze:
  • Slanke design
  • Low profile toetsen
  • Mooie aluminium polssteun met glanzend zwarte body
Enige nadeel waar ik over twijfelde is dat de aluminium polssteun koud en misschien wel ijskoud aan zou kunnen voelen. In de winkel kon ik dat niet uittesten omdat ik net uit de -5 graden vrieskou kwam en nog niet helemaal was geacclimatiseerd.

De verpakking openen / eerste indruk
De verpakking was niet heel spannend, een simpele slanke doos waar onderaan wat enthousiaste kreten stonden over het design, de batterijduur en het perfectstroke systeem.
Na het doorsnijden van 't plastic zegel liet de verpakking zich makkelijk openvouwen en liet het toetsenbord zich aanschouwen. Het bord zelf zat in een laagje plastic verpak.
Onder het toetsenbord zat een zakje met daarin een kleine usb ontvanger, helaas niet zo klein als logitech voor sommige muizen heeft maar klein genoeg om niet aanwezig te zijn op een bureau. Het zit ook geen andere usb apparaten in de weg wanneer het in een usb poort op het moederbord wordt gestopt.
Verder in de doos, een klein boekje met een handleiding in alle talen. Een driver CD die setpoint 4.6 bevat (op de website van Logitech is 4.8 te downloaden, januari 2010). En een stukje karton om alles op z'n plaats te houden. Eigenlijk alles wat er te verwachten viel, niet meer en niet minder. Wat wel opviel was dat de aan/uit schakelaar op het toetsenbord al op 'aan' stond.
De eerste indrukken waren goed, het aluminium polssteun voelde ijskoud aan, kwam natuurlijk omdat ik in de vrieskou Den Haag met de fiets ben doorgecruised. Maar het design van de diNovo maakte dat helemaal goed. Het is net een juweeltje. Er zaten al 4 Duracell AAA batterijen in met een plastic lipje eromheen om ze er makkelijk uit te halen (Waarom iemand dat direct zou willen doen is mij een raadsel). Verder bleken er nog functie toetsen te zitten gecombineerd met de F-toetsen. Sommige toetsen zijn wel kleiner uitgevoerd dan de meeste andere toetsenborden. Vooral de linkershift, Esc en alle F toetsen zijn flink kleiner dan normaal. Of dat uitmaakt of niet moest nog blijken.

Aansluiten en installeren
Na het uitpakken van het toetsenbord en de rare plastic lipjes bij de batterijen te hebben verwijderd, kon het worden geïnstalleerd. Kwestie van oude bord verwijderen, de nieuwe diNovo neerleggen, de aan/uit schakelaar op 'aan' laten staan. USB ontvanger in de computer stoppen. En alles werkt. Windows 7 (x64) herkende het direct, en installeerde automatisch de eigen drivers. Toen dat over was kon ik direct typen.

Setpoint
Helaas werkte niet alle functieknoppen direct en moest ik de Setpoint drivers installeren. Dat vind ik een nadeel want ik vind het Setpoint pakket veel te groot voor 'slechts een driver'. En het kost relatief veel moeite om de automatische updates, system tray icons en notificaties het zwijgen op te leggen. Maargoed, toen dat eenmaal geïnstalleerd was werkte elke toets op het bord zoals het oorspronkelijk bedacht was door Logitech.
Met Setpoint is het mogelijk de functie van elke functietoets te wijzigen. Verder kan je nog instellen of de F-toets of de Functie-toets voorrang krijgt. Omdat de F-toetsen en functie toetsen fysiek alle 12 F-toetsen moeten delen kan je door gebruik van een FN toets kiezen tussen F of Functie keys (klinkt verwarrend, is het tijdens gebruik niet :Y) ). Verder geeft setpoint informatie over de status van de batterijen in het toetsenbord en valt er nog wat in te stellen betreffende de num/scroll/cabs -lock toetsen.

Design
Ja het moet je smaak zijn maar ik vind het design zeer goed. Het is een beetje minimalistisch, er zitten geen grote indicatie LEDs op. Enkel een zeer klein oranje LEDje in de CapsLock toets dat gaat branden als CapsLock aan staat. Ook zitten er geen grote losse knoppen op, zoals sommige media keyboards hebben. Maar dat hoeft van mij ook allemaal niet. Er zitten wel een aantal functieknoppen op maar door de combinatie met de F toetsen nemen die geen extra ruimte in. Wat uiteindelijk het design ten goede komt.
Het nadeel van dat design is de al eerder genoemde koude polssteun en het zwart is enorm gevoelig voor vingerafdrukken en elke andere vorm van vlekken.

Ergonomie
Low profile toetsen en de door logitech zelf zo geroemde 'perfect stroke technologie' zouden een perfecte ergonomie en accuraatheid moeten garanderen.
Perfect stroke houdt in dat je de toetsen iets dieper dient in te drukken dan een regulier low profile keyboard. Logitech zelf zegt:
'Het PerfectStrokeTM-systeem van Logitech met de nauwkeurige microscharen biedt een diepere toetsindruk dan standaard-toetsenborden van laptops. Elke toetsaanslag is comfortabel, vloeiend en geruisloos.'
Het toetsenbord typt vrij stil, zeker niet geruisloos maar is wel het stilste toetsenbord dat ik vooralsnog heb gehad. Maar door de diepere aanslag van de diNovo vind ik mijn oude UltraX toetsenborden fijner typen. Ik heb wel goede hoop dat ik hieraan nog gewend raak en van mening kan veranderen.

Het polssteun voelt inderdaad koud aan, echter door mijn redelijk grote handen steunen mijn polsen er niet op. Af en toe raken mijn handpalmen het aluminium maar dit is absoluut niet storend. Verder zijn alle toetsen makkelijk te bereiken en kan ik alleen maar concluderen dat de ergonomie gewoon goed is.

Gebruiksgemak
Het bord typt fatsoenlijk, alles werkt, de kleine toetsen zijn nog makkelijk blind te vinden. Daar heb ik helemaal niks over te klagen.
Het draadloze systeem werkt ook probleemloos. De usb ontvanger zit achterin mijn computer, onder mijn bureau en dat lijkt de signaalsterkte van het toetsenbord niet te beïnvloeden. Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. Ik heb een andere ramplank van Logitech bij mijn grootouders geïnstalleerd op een bureau met metalen steunbalken. Daar had de usb-ontvanger -van hetzelfde type als de diNovo- het een stuk lastiger om het signaal van het keyboard op te vangen, wanneer het in achterin de pc werd gestopt, onder het bureau. Maar het zou zomaar kunnen dat de zendmodule van de diNovo een stuk beter is dan die van het simpele cordless keyboardje van mijn grootouders.

Bouwkwaliteit
Dit keyboard oogt heel degelijk. De toetsen voelen stevig aan. Er zit weinig speling in de toetsen, iets dat bij al mijn UltraX keyboards wel anders was. Daarvan rammelden de toetsen allemaal een beetje. Bij de diNovo is daar nauwelijks iets van te merken. Een minpuntje is dat het zwarte gedeelte van de behuizing van het toetsenbord toch wel heel makkelijk als plastic is te identificeren. Plastic maar stevig plastic. Het valt nauwelijks te buigen en vergeleken met de UltraX of het Ultra-flat keyboard, dat er naast ligt, is het zeer goed. Toch had ik liever gezien dat de behuizing was gemaakt van geborsteld zwart aluminium, of iets dergelijks.
Of de diNovo het langer gaat volhouden dan de UltraXen die het voorgingen, moet ik nog afwachten maar ik heb er vertrouwen in.

Precisie
Om te kijken of het bord last van vertraging heeft heb ik Call of Duty4 en Unreal Tournament 2003 gespeeld omdat bij die spellen snelle reflexen van groot belang zijn. Ik heb geen enkele vorm van input lag ondervonden.
De toetsen zitten stevig en zijn makkelijk aan te slaan, op af en toe de Esc toets na, mis ik geen enkele toets tijdens het blind typen. Zelfs de kleine linker Shift toets doet niet moeilijk. Daarbij meld ik wel dat mijn huisgenoten wel af en toe op de shift zitten te vloeken, maar gelukkig niet te vaak.

Prijs
Ik heb 29,95 euro voor dit bord betaald. En voor die prijs biedt dit bord zeker waar voor het geld. De meeste webwinkels vragen er echter ruim 70 euro voor. Ik denk niet dat ik dat er voor over zou hebben.

Zolang de prijs voor dit toetsenbord minder is dan 40 á 50 euro vind ik de aanschaf ervan zeker te verantwoorden. Maar voor meer dan 50 euro zou ik waarschijnlijk toch liever UltraXjes blijven verslijten.

Heel kort samengevat, was het de aankoop waard en is het een 'goed' toetsenbord?
Jazeker! Maar dit toetsenbord is niet perfect.

Heb jij ook een Logitech diNovo Keyboard for Notebooks?

Anoniem: 290293 8 januari 2010 20:52
Ik heb zelf een gewone dinove edge voor mijn vaste pc, echt een geweldig mooi en strak toestenbord en erg duurzaam! Batterij gaat ongeveer bij regelmatig gebruik nog steeds een maand mee! Zeker een aanrader, heb de notebook versie nog niet geprobeerd maar ziet er erg goed uit voor deze prijs!
Ik ben het helemaal met je eens over het design van de diNovo serie. Echt mooi en strak!
De batterijen van de notebookversie zouden het 3 jaar moeten uithouden. Ben benieuwd maar heb er ook wel vertrouwen in.

Al met al ben ik zeer tevreden met deze aankoop.
Ik heb hem gekocht en erger me verschrikkelijk aan de toetsenindeling. Ik kan totaal niet overweg met een kleine shift. Heel goed dat je dat noemt in de review vind ik. 5 stars.

[edit] let ook op, hoe op de doos, de shift toets wel 'normaal' is.

[Reactie gewijzigd door TtL8e7ay op 26 juli 2024 03:39]

Thanks! Ik heb dit ding nu al een tijdje in gebruik en ben wel gewend aan de kleine shift key. Wel als ik een tijdje op een andere ramplank heb getyped, moet ik weer wennen op deze. :Y)

Goed gezien dat die shift key op de logitech foto's wel 'normaal' is, was mij nog niet opgevallen.
Veel plezier met je aankoop!
Opletten dus voor diegene die een combi zoekt met een logitech unifying enabled muis: dit toetsenbord wordt niet ondersteund door het unifying protocol.
Zelf heb ik de Illuminated die je in het begin van je review noemt. De perfect stroke die daar ook in zit, is inderdaad heerlijk soepel typen. Je geeft als reden om niet te kiezen voor de Illuminated dat de rubberen polssteun je erg tegen vielen. Ik ben dan erg benieuwd waarom ! :Y) Ik vind het zelf heerlijk.

Toen ik deze dinovo voor het eerst zag dacht ik gelijk aan aan de combinatie stof + glossy. Goed dat je dat benoemd in je review. Als ik nu opnieuw zou moeten kiezen tussen de illuminated en de dinovo wordt het wel lastig. Beiden goed design, dat wordt dan draadloos vs. verlichte toetsen. Zeker 4 sterren voor je nette review.

Vraagje:
Ik ben alleen nog benieuwd naar de levensduur van de batterijen, na hoeveel tijd moet je opladen/ batterijen vervangen?
Dank voor je reactie!

Het is denk ik puur persoonlijk dat de polssteun van het Illuminated keyboard niet fijn aanvoelt. Maar ik ben ondertussen vergeten wat me eraan irriteerde. :z

Ik heb deze DiNovo nu een maand of 5 en gebruik 'm vrij intensief. De batterij indicator van SetPoint weet te melden dat de batterijen nog goed zijn (3/4 vol). Ik heb ze nog nooit verwisseld maar ik zal 't hier melden mocht dat moment komen!

Het glossy plastic blijft maar stof aantrekken, maar af en toe even schoonvegen doet wonderen. >> Nog steeds erg tevreden met dit toetsenbord. O-)
...en ik ben de klagende huisgenoot (van die kleine shift-toets) :)
na een jaar en 2 maanden is er bij mij een toets afgebroken bij normaal gebruik.. denk geen garantie meer logitech?