HTC U11 Blauw

HTC U11 Blauw Review

Sand0rf Testpanel
8 augustus 2017, laatste update op 8 augustus 2017, 195 views Testpanel

HTC U11 Blauw

De U11 is het vlaggenschip van HTC dat het merk er weer bovenop moet helpen. De U11 heeft een prima camera, zeer goed geluid en wordt met een fijne versie van Android geleverd. Wel is de telefoon wel heel groot en is het glas gevoelig voor krassen.

Pluspunten

• Design
  • Meegeleverde headset
  • Camera
  • Android zonder toeters en bellen

Minpunten

• Prijs
  • Formaat
  • Missende 3,5mm jack
  • Kans op krassen

Inleiding

HTC, het merk dat ooit de start was van Android met onder andere de G1 en de Hero, heeft het de laatste jaren moeilijk. De telefoons die het merk produceerde waren niet slecht maar ook niet beter dan de concurrentie waardoor een groot verkoopsucces uitbleef. Met de U11 hoopt HTC weer een comback maken in een markt die vooral door Samsung wordt gedomineerd. In deze review lees je of dat ook is gelukt.

Specificaties

[img link=1]1SlRvxTb[/img]

Unboxing en design

De telefoon wordt geleverd in een platte brede doos gemaakt van geperst karton zoals zoveel telefoons tegenwoordig. Nadat je de plastic wrap van de doos hebt gehaald kan je deze open maken. Je zou de deksel er in zijn geheel af kunnen halen ware het niet dat de sticker met imei-nummer en andere informatie zit geplakt op de onderkant waardoor je de doos alleen maar kan openklappen.

[img]UyNdjPlS[/img]
[img]YwJBsenA[/img]

In de doos vindt je de telefoon omgeven door plastic met daarop de belangrijkste features van de telefoon. Naast de telefoon vind je de oplader, USB-kabel en headset met extra dopjes. Onder de telefoon vind je tenslotte nog een stapel boekjes, de simkaart-removal-tool, een usb naar 3,5 mm verloopstukje, een clearcover voor aan de achterkant van de telefoon en een micro-vezel doekje.

De telefoon zelf is van een fors formaat, dat is niet vreemd aangezien de telefoon een scherm van 5,5” heeft maar vergeleken met een iPhone 7 is deze alsnog een flink maatje groter. Daarnaast is de telefoon ook aardig zwaar. Dat is verder niet storend, maar opvallend is het wel in deze tijd waarin fabrikanten telefoons dunner en lichter proberen te maken. De aan/uit en volumeknoppen zitten aan de rechterkant waarbij de aan/uitknop vrij laag zit (ongeveer halverwege) waardoor ik in het begin regelmatig op volume omlaag drukte in plaats van aan/uit.

Het toestel is voor het grootste gedeelte gemaakt van glas met aan de achterkant onder het glas een metallic laag. Daardoor is de telefoon ook te gebruiken als spiegel. Helaas is het glas vatbaar voor krassen van bijvoorbeeld sleutels en vingerafdrukken, zeker als wat vette vingers hebt. Gelukkig levert HTC hier een microvezel doekje voor mee. De kleur van de telefoon is volgens de verpakking Amazing Silver maar komt meer als metallic blauw over. Ik vindt het persoonlijk niet storen maar als je persé een zilver-kleurige telefoon wil wel iets om rekening mee te houden.

[img]KsKygRZx[/img] [img]Akv7hWRF[/img] [img]yh41cNpM[/img]
[img]eeQTGCNx[/img] [img]tbbertvC[/img]

Er valt uiteraard over smaak te twisten maar ik denk dat er niet veel mensen zullen zijn die deze telefoon lelijk zullen vinden. Het design van de U11 is redelijk standaard en daardoor kan er ook niet veel verkeerd mee zijn. Ik vind het design van het toestel meer dan geslaagd met de mooie glazen afgeronde achterkant. Dat dit het toptoestel van HTC is merk je ook aan de afwerking want die is dik in orde. Door de glazen achterkant voelt het toestel als een luxe product aan. Ook zijn er geen naden, kieren of andere slordigheden te zien die je niet wilt zien bij een toestel van deze prijs.

Scherm

Het scherm van de U11 is een SLCD5 exemplaar met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Daardoor is het scherm hartstikke scherp en heeft het mooie kleuren. Helaas is het geen AMOLED scherm want dat zou zwarte kleuren echt zwart maken omdat de pixels dan kunnen worden uitgeschakeld. Ook kan Google Daydream nu niet worden gebruikt. Gelukkig is het scherm is prima afleesbaar, zowel binnen als buiten. Hier is verder niks over aan te merken. De bezels aan de boven en onderkant zijn wel vrij groot in vergelijking met andere toestellen maar dit vindt ik persoonlijk niet storend.

Featureset

Zoals je van de belangrijkste telefoon in de line-up van een merk mag verwachten is de laatste hardware aanwezig. De Snapdragon 835 is momenteel de snelste chip uit de stal van Qualcomm en prima in staat om de telefoon vlot te laten werken. Het werkgeheugen bedraagt 4 GB en opslaggeheugen van het geteste toestel is 64GB. Niet overdreven veel, zeker als je veel foto’s maakt, maar gelukkig wel uit te breiden met een micro-SD kaartje. Het toestel is waterbestendig en heeft, zoals meer recente telefoons, niet langer meer een 3,5mm aansluiting. Dat blijf ik jammer vinden omdat je nu niet meer tegelijk een koptelefoon kan gebruiken en het toestel kan opladen.

De belangrijkste feature die door HTC wordt geadverteerd bij de U11 is Edge Sense. Dat houdt in dat de zijkanten van de telefoon drukgevoelig zijn en zodoende kan je in je telefoon knijpen om een bepaalde actie te doen. Er zijn verschillende acties die kunnen worden ingesteld waarbij de actie om een foto te maken nog de meest handige is. Jammer is wel dat je vrij hard moet knijpen waardoor de telefoon al snel gaat trillen als je een foto wilt maken. Een actie die ik zelf graag nog had willen zien is het uitschakelen van de wekker zodat je dit blind kan doen.

[img=620]VaDqY2pF[/img]

De U11 is voorzien van BoomSound om de ingebouwde speakers beter geluid te geven en eerlijk is eerlijk het geluid is prima. Maar waar ik meer van onder de indruk ben zijn de meegeleverde oortjes. Nadat je ze eerste keer in de telefoon steekt wordt er een audioprofiel gemaakt van de binnenkant van je oren. In hoeverre dit een gimmick is weet ik niet, ik ben geen audiofiel, maar het geluid uit de oortje is vol met een goede bas erin. Ook de actieve noise-cancelling werkt goed hoewel dit natuurlijk niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een Bose Quietcomfort koptelefoon van meer dan 300 euro. Kwa geluid is deze telefoon veruit de beste die ik ooit heb gehoord.

Accuduur

De accu die in de U11 zit heeft een capactiteit van 3000 mAh. Dat is, gecombineerd met de zuinige Snapdragon 825, meer dan voldoende een hele dag mee door te komen met normaal gebruik. Met minimaal gebruik (email ophalen, wat internetten maar niks geks) kan je zelfs meerdere dagen redden. En mocht je dan met een lege accu komen te zitten dan heb je dankzij de Quick Charge technologie van Qualcomm de accu na een half uurtje weer half vol.

Bereik

Het bereik is prima. Ik heb het geluk dat ik in een gebied woon waar het bereik over het algemeen geen probleem is maar ook op plekken waar het bereik wellicht iets minder zou kunnen zijn (kelder, natuurgebieden etc.) blijft de telefoon constant 4G+ geven in combinatie met Vodafone.

[img]j45R8v9R[/img]

Gebruiksgemak

De U11 is een grote telefoon, ik denk dat daar geen twijfel over zal bestaan. De telefoon is nagenoeg even groot als een Samsun Note 5. Dat heeft wat uitdagingen als het gaat om bediening. Ik heb zelf grote handen maar ik kan het toestel niet met één hand bedienen. Dat is jammer. De layout van de knoppen rondom het toestel is wel geoptimaliseerd om deze met je linkerhand vast te houden. Daarbij valt je middelvinger precies op de aan/uit knop aan de rechter zijkant en je wijsvinger op de volume-rocker. Je kan het toestel dan met je rechterhand prima bedienen. Daar zit dan ook de gecombineerde home-knop/vinderafdrukscanner die zijn werkt prima doet. In de twee weken dat ik het toestel heb getest werden mijn vingers altijd snel en nauwkeurig gedetecteerd.

Camera

De camera van een mobiele telefoon is tegenwoordig één van, zoniet de belangrijkste feauture. HTC heeft hier dan ook zeker niet op bezuinigd. Aan de achterkant zit een exemplaar met 12 megapixel en diafragma van 1.7. Deze heeft de mogelijkheid om op 4K videobeelden op te nemen en op 1080p zelfs met 120 fps. De camera aan de voorkant heeft zelfs 16 megapixel (f2.0) maar kan dankzij de kleine sensor (1 µm tegen 1.4 µm) foto’s en video tot een resolutie van 1080p schieten. De camera aan de achterzijde is tevens voorzien van optische beeldstabilisatie.
In de Dx0Mark heeft de HTC U11 op dit moment de hoogste score en laat daarmee andere telefoons zoals de Samsung Galaxy S8, Google Pixel en iPhone 7 achter zich. Maar hoe presteert de camera in de praktijk? Nou niets anders dan uitstekend! Onderstaande foto's zijn op verschillende dagen gemaakt met de standaard instellingen. Ook zijn ze niet bewerkt.

[img link=1]JD3NGBfh[/img]
[img link=1]uJnNVvns[/img]
[img link=1]X5YUyovf[/img]
[img link=1]XiHrV8M1[/img]

HTC heeft overigens nog een leuke functie toegevoegd aan de U11. Door middel van de vier microfoons in de telefoon kan je 3D geluid opnemen en daarmee surround geluid bij je filmpjes opnemen. Leuk voor op je home cinema set.

Software

Zoals je zou verwachten draait de telefoon op de meest recente versie van Android: op dit moment versie 7.1.1. Deze draait stabiel en in de twee weken dat ik de telefoon heb getest heb ik geen zichtbare vertragingen waargenomen. HTC levert Android redelijk vanilla op met een aantal toegevoegde applicaties. De belangrijkste daarin is HTC Sense Companion die je moet helpen met je alledaagse taken. Daarvoor heeft de app een flink aantal permissies nodig en als je die niet geeft laat de app duidelijk merken dat die het daar niet mee eens is. Regelmatig wordt je lastig gevallen door pop-ups die je vragen of je toestemming wil verlenen. Gelukkig kan je de app altijd helemaal uitschakelen waardoor je er geen last meer van hebt.

Een andere ‘HTC-klassieker’ is de blinkfeed die wordt getoond als je op het hoofdscherm van links naar rechts swipped. Het is HTC’s variant van de Google Feed maar deze heeft, net als de variant van Google, niet heel veel toegevoegde waarde. Andere apps zijn assistenten van Google en, opvallend, Alexa. Een app die het laatste nieuws en andere informatie op het lockscreen toont wordt standaard meegeleverd. Alles bij elkaar heeft HTC een erg lekker werkende combinatie weten te vinden van stock Android met toevoegingen.

Prijs & conclusie

De U11 staat op dit moment in de pricewatch met een vanafprijs van 650 euro. Dat is een boel geld maar in vergelijking met andere topmodellen toestellen niet overdreven duur. Een Galaxy S8 is iets goedkoper maar een Google Pixel of iPhone 7 zijn weer duurder. Of iemand zo'n bedrag uit wil geven moet die persoon helemaal zelf weten maar voor dat bedrag krijg je wel een prima toestel. Niet perfect maar wel heel goed. De basisfuncties die een telefoon moet doen worden prima uitgevoerd en de extra feautures zijn goed genoeg om de prijs te verantwoorden. Wat de toekomst zal brengen voor HTC weet niemand maar aan deze telefoon zal het in ieder geval niet liggen!

Heb jij ook een HTC U11 Blauw?