Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties OEM-licentie voor maximaal 10 users - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Microsoft Windows Home Server 10 Users UK OEM Review

+2
Tomba 29 januari 2010, laatste update op 29 januari 2010, 35.300 views

Microsoft Windows Home Server 10 Users UK OEM

Pluspunten

  • Gemak van gebruik
  • 'Set it and forget it'
  • Boottijd ligt rond de 20 seconden in combinatie met mijn hardware/add-ins
  • De vele uitbreidingsmogelijkheden mbv add-ins

Minpunten

  • De bootdrive kun je niet 'duplicaten'
  • Werkt niet als mediacenter maar als 'media PC' in combinatie met mijn Xbox360

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Installatiegemak Score: 4
Gebruiksvriendelijkheid Score: 4
Systeemeisen Score: 4
Prestaties Score: 5
Functionaliteit Score: 4
Stabiliteit Score: 4
Prijs Score: 5
Algemeen
Vanaf het moment dat Windows Home Server aangekondigd werd was ik geintrigeerd. Vooral het automatische backuppen van PC's leek mij een erg mooie eigenschap;ik hikte echter een beetje tegen de investering aan. (Acer begon bij 400 euro incl. 2 harddisks destijds). Bovendien heb ik via mijn Technet Plus abo sowieso al een licentie op Windows Home Server om mee te testen, dus ik was eigenlijk al bezig om losse onderdelen bij elkaar te verzamelen om een zelfbouwmachine te creeëren.

Toen ik dan echter de Intel SS4200-EHW voor 199 euro online zag staan en ik de positieve review @ Tomshardware las heb ik de knoop doorgehakt en de SS4200-EHW besteld.

Hardware installatie
Het apparaat kwam sneller binnen dan verwacht, dus ik moest hals over kop de Windows Home Server CD gaan downloaden, maar natuurlijk werkte MS niet mee...
http://public.btentertainment.nl/Trage_Technet.JPG
Gelukkig zijn er ook alternatieven voor, dus ik kon aan de slag.

In de tussentijd heb ik het geheugen geupgrade naar 2 GB:
http://public.btentertainment.nl/SS4200_2GB_TakeMS.jpg
En de serialport aangesloten:
http://public.btentertainment.nl/SS4200_Serial1.jpg

http://public.btentertainment.nl/SS4200_Serial2.jpg

Update 14-01-2010:
Ivm performance issues onder PS3 Media Server (zie ook verder naar beneden) heb ik de celeron 420 vervangen door een Intel Pentium E2220 Dualcore processor:
Na het koelblok verwijderd te hebben:
http://public.btentertainment.nl/Koeling.JPG
Kon de oude processor eruit:
http://public.btentertainment.nl/Oude_Proc_Eruit.JPG
En de nieuwe processor erin (met wat Arctic Silver 5)
http://public.btentertainment.nl/Nieuwe_Proc+AS5.JPG
Ik heb ook het andere koellichaam verwijderd, de 'koelprut' verwijderd en vervangen door Arctic Silver. (Ik heb hier geen foto's van gemaakt)
Hierdoor is de 'board temperature' van 40 naar 37 3534 graden celcius gezakt.
De temperatuur van de E2220 is exact gelijk aan die van de Celeron 420. (30 graden celcius)
http://public.btentertainment.nl/Temp_OrgPrut.jpg
Temperatuur Celeron 420 / originele coolprut (idle)
http://public.btentertainment.nl/Temp_AS.jpg
Temperatuur Pentium Dualcore E2220 / Arctic Silver 5 (idle)

Na de eerste reboot stond er in plaats van:
http://public.btentertainment.nl/Celeron420_SS4200_CPU-Z.jpg
Het volgende:
http://public.btentertainment.nl/E2220_SS4200_CPU-Z-1.jpg
En na nog een reboot werd ook de 2e kern herkend:
http://public.btentertainment.nl/E2220_SS4200_CPU-Z-2.jpg
~[/update]

Software installatie
Aangezien ik een 'headless' server heb gekocht en ik geen verloop plugje van pci-x 1x naar 16x heb liggen, ben ik uitgegaan van deze howto, waarbij ik deze driver alleen pnp en deze driver txt én pnp geintegreerd heb met nlite. Daarna heb ik dit samen met een qs.ini gekopieerd op een bootable USB stick :)
http://public.btentertainment.nl/SS4200-Front.jpg

Helaas betekent headless draaien ook, dat je geen idee hebt wanneer de installatie voltooid is. Ik dacht slim te zijn en de machine een DHCP reservering te geven en dat IP adres vervolgens te pingen. Helaas blokkeert de software firewall ICMP ;)

Op een gegeven moment heb ik de gok toch maar gewaagd en een poging gedaan mbv Remote Desktop connectie te maken met WHS, wat prima ging... Maaar wat was het password ???
Gelukkig kwam ik na een half uur zoeken op internet tot de geniale ingeving om de connector software te installeren... Hier haalde ik 'iets' meer resultaat mee:
http://public.btentertainment.nl/1.JPG
http://public.btentertainment.nl/2.JPG
http://public.btentertainment.nl/3.JPG
http://public.btentertainment.nl/4.JPG
http://public.btentertainment.nl/5.JPG
http://public.btentertainment.nl/6.JPG
http://public.btentertainment.nl/7.JPG
http://public.btentertainment.nl/8.JPG
http://public.btentertainment.nl/9.JPG

Add-ins
Een van de mooie eigenschappen van WHS is dat het bijzonder uitbreidbaar is. Ik heb zelf de volgende plugins geinstalleerd:
- Disk Management
http://public.btentertainment.nl/WHS-Disk-mgmt.jpg
De Disk Management Add-in zorgt ervoor dat je de temperatuur en de actuele doorvoersnelheid van je harddisks kunt monitoren.
- Remote Alert
http://public.btentertainment.nl/WHS-Rem1.jpg
Met Remote alert kun je zien welke gebruikers er welke bestanden in gebruik hebben.Ik gebruik het echter met name om de netwerk belasting te monitoren :)
- Intel Hardware Monitor
http://public.btentertainment.nl/WHS-Intel_Hard.jpg
Deze door Fujitsu ontwikkelde add-in (De Fujitsu Siemens Scaleo Home Server is een uitvoering van het Intel SS4200-E reference design met voorgeinstalleerde WHS dus hij werkt ook gewoon op mijn WHS server :)) maakt het mogelijk om temperaturen, voltages en het aantal rpm van de beide fans te monitoren.

Maar er zijn er nog veeeel meer :P

Update 14-01-2010:
- PS3 Media Server
Ik heb dit programma geinstalleerd om MKV's af te kunnen spelen op mijn Xbox360. Helaas bleek dit voor de standaard Celeron 420 niet te bolwerken:
http://public.btentertainment.nl/720p_MKV_Celeron.jpg
Na het vervangen door de Intel E2220 dualcore werkt het echter wél :D
http://public.btentertainment.nl/720p_MKV_E2220.jpg
Helaas is PS3 Media Server in combinatie met mijn Xbox360 verre van perfect. Zo kun je niet vooruit en terugspoelen, een tijdsindicatie geeft hij niet af (Er staat continu 0:00:00 in beeld) en hierdoor werkt Resume dus ook niet. (Erg vervelend dus, je moet een film dus in 1x afkijken) Zoals hieronder een aantal maal vermeld schijnt het met de PS3 wel gewoon normaal te werken dus dit is zo te zien een compatibily issue tussen PMS en mijn Xbox360.

Neemt niet weg dat het een stuk fijner is dan handmatig omzetten naar MP4 :P Ik blijf echter hopen dat eea gewoon geintegreerd gaat worden in WHS en/of mijn Xbox360 :D
~[/update]
~[Update 29-1-2010]
- Home Server Smart
http://public.btentertainment.nl/HomeServerSMART.jpg
DIt is een nieuw programma om de SMART status van je harddisks uit te lezen, om zo te kunnen voorspellen of een harddisk wellicht binnenkort het leven gaat laten :)
~[/update]

~[Update2 14-01-2010]
- Logmein Hamachi2
Ik heb zojuist Logmein Hamachi2 geinstalleerd en zelfs via Vodafone Live kan ik met een flinke snelheid kopieren :) (het programma draait als service, maar heeft helaas geen interface via een Add-in) Al met al voelt dit een stuk veiliger aan dan de ingebouwde IIS :P
http://public.btentertainment.nl/Logmein_Hamachi2_Client.jpg
http://public.btentertainment.nl/Logmein_Hamachi2_WebInterface.jpg
http://public.btentertainment.nl/Hamachi_via_Vodafone.jpg
http://public.btentertainment.nl/Downloaden_via_Hamachi.jpg
~[/update2]

Werken met WHS
Ronduit geniaal is het kunnen browsen in oude backups ! (Erg handig als je bv een oudere versie van een document wilt terughalen !)
http://public.btentertainment.nl/Previous-Versions.jpg
Ook het toevoegen van een extra disk stelt 'niets' voor:
http://public.btentertainment.nl/AddExtraDisk.jpg
http://public.btentertainment.nl/AddExtraDisk2.jpg
http://public.btentertainment.nl/AddExtraDisk3.jpg
http://public.btentertainment.nl/AddExtraDisk4.jpg
http://public.btentertainment.nl/AddExtraDisk5.jpg
http://public.btentertainment.nl/AddExtraDisk6.jpg

Wishlist
Er zijn ook wat kleine onhebbelijkheidjes:
- De bootdrive en de backups van je PCs kun je niet 'duplicaten'. Volgens deze link kun je mbv een backup disk de backups van de PC's wél veilig stellen :D
- Werkt niet als mediacenter maar als 'media PC' in combinatie met mijn Xbox360, hierdoor streamen bijvoorbeeld MPEG-2 en MKV bestanden niet, terwijl die vanaf een Windows 7 MCE wel zouden moeten streamen.(Dit schijnt op te lossen te zijn met PS3 Media Server for WHS, maar dat heb ik nog niet getest) Zie hierboven :)
- Een fijne Antivirus, de bestaande oplossingen Avast, F-Prot en de niet losverkrijgbare variant van McAfee trekken mij alle 3 niet. Ik ben nog van plan om WHSClamAV te testen, dit is echter geen Realtime scanner (maar wel gratis :D)

Conclusie
Al met al ben ik toch zeer tevreden met Windows Home Server ! Het werkt snel en mede door de vele add-ins kun je hem bijna volledig naar wens uitbreiden. Ik hoop wel dat er nog eens Mediacenter functionaliteit/MKV stream mogelijkheden komen en dan met name in de huidige versie en niet bijvoorbeeld pas in de opvolger Vail ;)

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Microsoft Windows Home Server 10 Users UK OEM?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (45)

Wijzig sortering
Goede review, denk ik. Ben opzich wel benieuwd naar Windows Server.. Aan de andere kant blijft een NAS wel weer de allermakkelijkste optie denk ik, qua configuratie en qua 'een-product' zijn. Lekker foolproof :p.

Beste Tomba,

Had wel een vraag. Hoe moeilijk is het om WHS te configureren? Is dat te doen voor iemand die alleen ervaring heeft met simpele routers en instellingen van die dingen?

Ruud
Dank voor je feedback :)

Ik denk dat het redelijk simpel is allemaal, zeker als je een kant en klare koopt van HP, Acer of Fujitsu. Dan is het alleen een kwestie van de connector software installeren. Vervolgens kun je je WHS volledig besturen via de WHS Home Console.

Zie evt ook dit hoofdstuk uit Windows Home Server for Dummies :)

[Reactie gewijzigd door Tomba op 14 januari 2010 12:20]

Ik heb sinds midden dec. 2009 de HP MediaSmart met WHS.
't Werkt - zeker doordat ik een startklaar produkt kocht - nagenoeg foolproof!
Het backuppen werkt prima, restoren is even lastig omdat je er dan achter komt dat je eerst een USB stikje moet hebben met de netwerk drivers van je PC. Tegelijk alle PC's daar maar op gezet :) . Daarna is het simpel.
Eén ding vind ik wel zonde ... :/ ... WHS maakt volgens mij alleen complete backups, geen incremental of differential. Dat vréét dus schijfruimte. Waar ik eerst met mijn Acronis Images altijd ruimte zat had op een 750G schijf, loopt de 1TB schijf binnen een maand vol (6 PC's).
Voor wat betreft dat USB Stickje kan ik je van harte deze aanbevelen. (Voor meer info over WHS X:\Files Edition zie hier)

Voor wat betreft die backups; ik denk dat dat komt omdat TrueImage een specialistisch product is dat waarschijnlijk alleen de bytes die verschillen overkopieert terwijl WHS op filebasis werkt :) Overigens backup ik op dit moment alleen mijn netbook en met die 16GB SSD die daarin zit is diskspace op de WHS gelukkig geen issue :)
WHS maakt weldegelijk incremental backups.
WHS backupt alleen de veranderde files tov de vorige backup zo krijg je dus ook geen dubbele bestanden op je WHS
Allereerst een top review.

Daarna een kleine aanmerking, ik kan in ps3 mediaserver namelijk gewoon voor en achteruit ''spoelen''.

Dit doormiddel van de d-pad op mijn playstation controller. (dit werkt ook op mijn xtreamer).

Misschien dat dit alleen bij de xbox niet mogelijk is ?

edit: pauzeren werkt trouwens ook.

[Reactie gewijzigd door mmx op 14 januari 2010 17:50]

Pauzeren kan ik inderdaad wel, maar spoelen helaas niet. Denk dat het een incompatibilteit is tussen PMS en Xbox 360. Bij streamen van de 'normale' uPnP van WHS is dat nl geen enkel probleem.
Als je wil vooruit en achteruit spoelen met ps3 media server, moet je dat via het aanpassen van de tijd doen (bij je playstation 3 onder info en dan het aantal minuten aanpassen. Je ps3 begint dan te buffren vanaf dat tijdstip)
Even een reactie op een negatieve eigenschap. De bootdrive en backups kun je inderdaad niet dupliceren maar je kan er wel een back-up van maken op een andere schijf. Zie ook het nut niet om je bootdrive te dupliceren. Hier kun je beter een aparte back-up van hebben op een losse harddisk. Deze back-up functie is in Windows Home Server ingebouwd en werkt heel simpel. Als je wil, kun je zelfs van alle shared folders nog een extra back-up maken op deze manier.
Nou, het nut is dat ik niet een complete reinstall hoef uit te voeren mocht de harddisk crashen waar de WHS software zelf opstaat :)

Dat je een backup van de bootdrive kon maken naar een USB disk wist ik overigens niet !
Complete reinstall hoeft niet natuurlijk. Gewoon de back-up terugzetten. Kan naar usb disk of e-sata, of zelfs, als je hotswap bays hebt, gewoon de schijf daar in steken.
Ik kan dit nergens terugvinden, heb je hier toevallig een bron voor ?
Gedachte foutje gemaakt hier (vannacht iets te vaak me bed uit gebeld voor storingen :( ). Van de sytem drive weleens backups gemaakt, maar als je deze naar verloop van tijd terugzet werkt het niet door de Drive Extender technologie die gebruikt wordt.
Maar van je back-ups van je pc kun je via een add-in (WHS Backup Database-Backup (BDBB)) deze wel simpel een extra back-up maken.
Via de backup functie in WHS kun je alleen maar je data op een backup zetten.
Hier wat leesvoer er over
http://social.microsoft.c...3a-48ce-9eae-3a3cb834eb33
http://social.microsoft.c...5f-47bd-a89e-f4edda353061
http://social.microsoft.c...de-4295-8af0-1024d79d9af7

By the way, mooie review :)

[Reactie gewijzigd door Wickedje op 14 januari 2010 14:41]

Zoals je kunt zien heb ik de review aangepast :P
Bedankt !
Complete reinstall hoeft niet natuurlijk. Gewoon de back-up terugzetten. Kan naar usb disk of e-sata, of zelfs, als je hotswap bays hebt, gewoon de schijf daar in steken.
Dat heb ik ook geprobeerd met WHS, maar dat werkt dus mooi niet! Hij herkent de nieuwe SYS en DATA schijf niet als 'van zichzelf', en er volgen daarop alleen maar errors, bv. dat Backuppen Clients niet meer werkt. :(
WHS doet het voor mij niet goed genoeg, ik stel toch echt hogere eisen.
Ik heb ook windows home server gebruikt, tot mijn hele pc ermee stopte inclusief startup schijf. Ik kreeg mijn backups niet netjes meer terug op een andere computer. Daar heb ik best van gebaald aangezien ik 5 disks in de set had.
Heb hem ook origineel en had hetzelfde... loopt 3 weken goed daarna crasht de boel vind het beetje raar.

Draai nu weer debian op me backup server misschien dat iemand een oplossing hier voor heeft ?

[Reactie gewijzigd door Baseboy op 14 januari 2010 03:42]

Hoi Baseboy, wat bedoel je met crash ? Het lijkt me dat je een ander probleem hebt dan Brainiacs ? (bij hem is nl een PC gecrasht en niet de WHS, als ik het goed lees tenminste)
Je hebt een backup op andere hardware proberen terug te zetten ? Ik kan me voorstellen dat dat niet gaat. Neem aan dat je alsnog niets kwijt was aangezien je gewoon door de backups kan browsen (zie screenshots hierboven)
Lekker om te lezen/zien.
Aan het handje van een boel plaatjes en duidelijke tekst meelopen met zo'n setup vind ik altijd perfecte reviews!

by the way mooi fotootje, bootable usb :)
Nog een opmerking:
Op de kantenklare HP is ook McAfee mee geïnstalleerd. Zolang ik de WHS niet naar buiten(shuis) via de router krijg, heb ik die maar uitgezet. Dat scheelt nogal in lees- en schrijfsnelheid via het netwerk.
Ik heb inderdaad ook geen Antivirus draaien, ik hoop eerlijk gezegd dat de software firewall icm niet op de console werken ervoor zorgt dat dit ook niet nodig is.
Overigen ben ik ook geen fan van de bestaande AV oplossing voor WHS. (Avast, F-Prot en de niet losverkrijgbare variant van McAfee)

Hmm dit ziet er interessant uit ! Alleen On Demand *dus geen On Access*, maar wel gratis :D

[Reactie gewijzigd door Tomba op 14 januari 2010 12:33]

Hoe goed werkt het als desktop OS ?
Ik neem aan dat dat wat moeilijk te reviewen is als je hem enkel headless gebruikt, maar kan je zonder prutsen gewoon Firefox of andere Windows Vista/7-compatibel spul draaien of neigt het eerder naar Windows Embedded of Windows Starter toe ?
Het is een variant van SBS2003 dus het is een server OS. Je moet er dus ook zeker niet firefox op gaan installeren lijkt mij althans ;) Maar het kan dus wel :)

Waarom zou je het eigenlijk als desktop OS gebruiken ?
Één ding snap ik toch echt niet, waarom moest je een COM poort installeren?
Ik had ook een WHS, maar de COM poort had ik echt niet nodig hoor, waarom jij wel? :?
Tis een headless server (dus zonder VGA) en met de COMpoort kan ik mbv PuTTY toch het BIOS in :)
Heeft WHS nu ook een nette mailserver oplossing? Of nog steeds niet?
Niet meegeleverd nee, maar je kan bv Kerio mailserver gewoon draaien.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*