Vanaf het moment dat Windows Home Server aangekondigd werd was ik geintrigeerd. Vooral het automatische backuppen van PC's leek mij een erg mooie eigenschap;ik hikte echter een beetje tegen de investering aan. (
Acer begon bij 400 euro incl. 2 harddisks destijds). Bovendien heb ik via mijn Technet Plus abo sowieso al een licentie op Windows Home Server om mee te testen, dus ik was eigenlijk al bezig om losse onderdelen bij elkaar te verzamelen om een zelfbouwmachine te creeëren.
Toen ik dan echter de
Intel SS4200-EHW voor 199 euro online zag staan en ik de
positieve review @ Tomshardware las heb ik de knoop doorgehakt en de SS4200-EHW besteld.
Hardware installatie
Het apparaat kwam sneller binnen dan verwacht, dus ik moest hals over kop de Windows Home Server CD gaan downloaden, maar natuurlijk werkte MS niet mee...

Gelukkig zijn er ook
alternatieven voor, dus ik kon aan de slag.
In de tussentijd heb ik het geheugen geupgrade naar
2 GB:

En de serialport aangesloten:
Update 14-01-2010:
Ivm performance issues onder PS3 Media Server (zie ook verder naar beneden) heb ik de
celeron 420 vervangen door een
Intel Pentium E2220 Dualcore processor:
Na het koelblok verwijderd te hebben:

Kon de oude processor eruit:

En de nieuwe processor erin
(met wat Arctic Silver 5)

Ik heb ook het andere koellichaam verwijderd, de 'koelprut' verwijderd en vervangen door Arctic Silver. (Ik heb hier geen foto's van gemaakt)
Hierdoor is de 'board temperature' van 40 naar
37 3534 graden celcius gezakt.
De temperatuur van de E2220 is exact gelijk aan die van de Celeron 420. (30 graden celcius)
Temperatuur Celeron 420 / originele coolprut (idle)
Temperatuur Pentium Dualcore E2220 / Arctic Silver 5 (idle)
Na de eerste reboot stond er in plaats van:

Het volgende:

En na nog een reboot werd ook de 2e kern herkend:

Software installatie
Aangezien ik een 'headless' server heb gekocht en ik geen verloop plugje van pci-x 1x naar 16x heb liggen, ben ik uitgegaan van
deze howto, waarbij ik
deze driver alleen pnp en
deze driver txt én pnp geintegreerd heb met nlite. Daarna heb ik dit samen met een
qs.ini gekopieerd op een
bootable USB stick
Helaas betekent headless draaien ook, dat je geen idee hebt wanneer de installatie voltooid is. Ik dacht slim te zijn en de machine een DHCP reservering te geven en dat IP adres vervolgens te pingen. Helaas blokkeert de software firewall ICMP
Op een gegeven moment heb ik de gok toch maar gewaagd en een poging gedaan mbv Remote Desktop connectie te maken met WHS, wat prima ging... Maaar wat was het password ???
Gelukkig kwam ik na een half uur zoeken op internet tot de geniale ingeving om de connector software te installeren... Hier haalde ik 'iets' meer resultaat mee:
Add-ins
Een van de mooie eigenschappen van WHS is dat het bijzonder uitbreidbaar is. Ik heb zelf de volgende plugins geinstalleerd:
Disk Management

De Disk Management Add-in zorgt ervoor dat je de temperatuur en de actuele doorvoersnelheid van je harddisks kunt monitoren.
Remote Alert

Met Remote alert kun je zien welke gebruikers er welke bestanden in gebruik hebben.Ik gebruik het echter met name om de netwerk belasting te monitoren

Intel Hardware Monitor

Deze door Fujitsu ontwikkelde add-in (De
Fujitsu Siemens Scaleo Home Server is
een uitvoering van het Intel SS4200-E reference design met voorgeinstalleerde WHS dus hij werkt ook gewoon op mijn WHS server

) maakt het mogelijk om temperaturen, voltages en het aantal rpm van de beide fans te monitoren.
Maar er zijn er nog
veeeel meer
Update 14-01-2010:
PS3 Media Server
Ik heb dit programma geinstalleerd om MKV's af te kunnen spelen op mijn Xbox360. Helaas bleek dit voor de standaard Celeron 420 niet te bolwerken:

Na het vervangen door de Intel E2220 dualcore werkt het echter wél

Helaas is PS3 Media Server
in combinatie met mijn Xbox360 verre van perfect. Zo kun je niet vooruit en terugspoelen, een tijdsindicatie geeft hij niet af (Er staat continu 0:00:00 in beeld) en hierdoor werkt Resume dus ook niet. (Erg vervelend dus, je
moet een film dus in 1x afkijken) Zoals hieronder een aantal maal vermeld schijnt het met de PS3 wel gewoon normaal te werken dus dit is zo te zien een compatibily issue tussen PMS en mijn Xbox360.
Neemt niet weg dat het een stuk fijner is dan handmatig omzetten naar MP4

Ik blijf echter hopen dat eea gewoon geintegreerd gaat worden in WHS en/of mijn Xbox360

[Update 29-1-2010]
Home Server Smart

DIt is een
nieuw programma om de SMART status van je harddisks uit te lezen, om zo te kunnen voorspellen of een harddisk wellicht binnenkort het leven gaat laten

[Update2 14-01-2010]
Logmein Hamachi2
Ik heb zojuist Logmein Hamachi2 geinstalleerd en zelfs via Vodafone Live kan ik met een flinke snelheid kopieren

(het programma draait als service, maar heeft helaas geen interface via een Add-in) Al met al voelt dit een stuk veiliger aan dan de ingebouwde IIS

[/update2]
Werken met WHS
Ronduit geniaal is het kunnen browsen in oude backups ! (Erg handig als je bv een oudere versie van een document wilt terughalen !)

Ook het toevoegen van een extra disk stelt 'niets' voor:
Wishlist
Er zijn ook wat kleine onhebbelijkheidjes:
- De bootdrive
en de backups van je PCs kun je niet 'duplicaten'.
Volgens deze link kun je mbv een backup disk de backups van de PC's wél veilig stellen
- Werkt niet als mediacenter maar als 'media PC' in combinatie met mijn Xbox360, hierdoor streamen bijvoorbeeld MPEG-2 en MKV bestanden niet, terwijl die vanaf een Windows 7 MCE wel zouden moeten streamen.
(Dit schijnt op te lossen te zijn met PS3 Media Server for WHS, maar dat heb ik nog niet getest) Zie hierboven

- Een fijne Antivirus, de bestaande oplossingen
Avast,
F-Prot en
de niet losverkrijgbare variant van McAfee trekken mij alle 3 niet. Ik ben nog van plan om
WHSClamAV te testen, dit is echter geen Realtime scanner (maar wel gratis

Al met al ben ik toch zeer tevreden met Windows Home Server ! Het werkt snel en mede door de vele add-ins kun je hem bijna volledig naar wens uitbreiden. Ik hoop wel dat er nog eens Mediacenter functionaliteit/MKV stream mogelijkheden komen en dan met name in de huidige versie en niet bijvoorbeeld pas in de opvolger
Vail