Intro
Na een kleine 2 jaar te hebben gegamed op een Sparkle 8800GT werd het tijd voor een upgrade. Eerst te twijfelen om naar een HD5770 te gaan vanwege de zeer goede prijs/prestatieverhouding, maar ik zou hier denk ik spijt van krijgen. Ik heb een 24" Acer P243w (1920*1200) en de HD5770 zou op deze resolutie niet veel meer brengen dan wat ik al had. Hierdoor op zoek gegaan naar een HD5850 en ik denk dat ik 1 van de gelukkigen ben geweest door de kaart in minder dan 1 week in huis te hebben (inclusief de Kerstdagen!). Buiten dat is de prijs niet schrikbarend (€ 240,-), maar ook niet het goedkoopst.
Mijn 8800GT had ik semi-passief gekoeld. Dat wil zeggen, er zat een Arctic Accelero S1 rev.2 koeler op gemonteerd, samen met een 120mm SilenX fan. De fan had ik met een weerstandje op 7v gezet, waardoor er vrijwel geen geluid af kwam. Testresultaten van die videokaart is te vinden op
www.smarron.nl.
Rechts op de foto de Sparkle 8800GT, links uiteraard de Asus HD5850.
Mijn PC is dus gebaseerd op stilte, dus ik wilde er zeker van zijn dat ik ook met de nieuwe videokaart geen toename in geluid zou krijgen. Hierop meteen op zoek gegaan naar een alternatieve koeler en kwam na wat reviews te lezen op de Scythe Setsugen uit.
Scythe Setsugen
Deze koeler was compatible met de Radeon 58xx serie volgens de website en wordt geleverd inclusief een 120mm fan, de Scythe Slipstream Slim. De Slim betekent dat de fan een dikte heeft van 12mm in tegenstelling tot de gangbare 25mm. Het voordeel hiervan is enkel dat er minder ruimte wordt gebruikt, want deze smallere fan kan minder lucht verplaatsen dan een fan welke dikkere finnen heeft als we uitgaan van hetzelfde toerental. Om de geluidsproductie te verlagen werd de koeler tevens voorzien van een fan controller, zodat eenvoudig het gewenste toerental in kan worden gesteld en daarmee ook het koelvermogen.
De installatie
Voordat de Setsugen z’n opwachting kon gaan maken, heb ik eerst de fabriekskoeler verwijderd en ook de oude koelpasta. Daarvoor in de plaats heb ik een dun laagje Arctic Silver 5 gebruikt wat een prima koelpasta is.
Tevens heb ik de koeler omgedraaid. De koeler stond namelijk in een zuig-opstelling. Volgens een review van HTt4U.net (
http://ht4u.net/reviews/2...ugen_meets_radeon_hd5800/) blijft de videokaart koeler in een blaasopstelling. Hiervan uitgaande, heb ik voor het monteren de fan dus omgedraaid. Dit ging niet heel moeilijk, maar een klein beetje geduld voor het priegelwerk is wel vereist.
In de verpakking zaten vrijwel alle koelblokjes die je maar op videokaarten kunt bevestigen. Hiermee maakt de Setsugen zich behoorlijk compatible. Ik heb slechts 8 koelblokjes gebruikt voor het geheugen en een 4-tal voor de mosfets. De rest kon weer de verpakking in. De blokjes worden bevestigd door een plakstrip. Op het geheugen plakken deze blokjes vrij goed. De mosfets minder, maar met even geduld en wat kracht, blijven ook deze netjes zitten. Het monteren van de koeler ging redelijk vlot. De gebruikershandleiding had helaas geen beschrijving om deze op een HD5850 te monteren, omdat dit waarschijnlijk nog niet bekend was. Op de website van Scythe was er tevens niks over te vinden. Maar goed, tweakers als wij zijn, komen we er zelf wel achter en dan wijst de logica zich vanzelf wel de weg.
De schone core van de HD5850:
Het geheugen voorzien van koellichaampjes:
De koeler bevestigd op de videokaart:
Draaiend in de PC:
Beter overzicht, er zijn nog 3 PCI sloten beschikbaar om kaarten in te plaatsen:
De fancontroller, welke via de achterkant van de PC te bedienen is:
Testen maar!
Uiteraard gelijk gaan testen met Furmark. Dit is een goede GPU benchmark tool om de maximale temperatuur tevoorschijn te halen. Ik ben een aantal tests uit gaan voeren: De laagste en hoogste stand van de Scythe koeler op standaardsnelheden van de HD5850, zowel idle als stressed. Vervolgens hetzelfde verhaal, maar dan met een overclock van de videokaart (850/1150).
Het resultaat van laagste stand van de Scythe in combinatie met een overgeclockte videokaart heb ik overgeslagen. De reden hiervoor was dat de VRM’s de 120 graden al passeerden (Gemeten met Everest) tijdens de test in de hoogste koelstand. Ik durfde het niet aan om deze test op minimale koelstand uit te voeren. De VRM’s zouden alleen maar nog warmer worden en ik wil nog even genieten van mijn splinternieuwe kaart.
Wat uit de tests opvalt is dat de temperatuur in idle toestand met een standaard geclockte kaart als een overgeclockte hetzelfde zijn. Dit komt omdat de kaart zichzelf enorm terugclockt naar 157/300.
Ik heb de waarden van de standaardkoeler uit de review van HTt4U overgenomen. Ook al is dit geen 1 op 1 vergelijking (andere omstandigheden). Toch laat het zien dat er zeer grote verschillen zijn, wat concludeert dat de Setsugen een goede alternatieve koeler is.
Op de laagste draaistand houdt de Setsugen het met 71 graden het ongeveer 7 graden koeler dan de stock koeler welke dan behoorlijk wat geluid produceert. De Setsugen is onhoorbaar. Zetten we de fan op volle toeren, dan worden daar nog even 13 graden afgehaald en houdt de Setsugen de kaart 20 graden koeler!
Geluidsproductie
Wat ik al eerder heb aangegeven, heeft Scythe voor een “slim” fan gekozen van 12mm dik, om zo de dikte van het koelblok te beperken. Dit is goed gelukt, echter zijn de vinnen van de fan uiteraard ook smaller. Dit heeft als gevolg dat de fan sneller moet draaien om evenveel lucht te verplaatsen dan eenzelfde fan, maar dan 25mm dik. Ik kan helaas geen geluidstest uitvoeren, daarvoor heb ik mijn oren gebruikt. Op de laagste stand is de fan compleet onhoorbaar. Op de hoogste stand is deze echt veel te luidruchtig. Deze stand kan ik dan ook echt niet aanraden. Alles wat daar tussenin zit, zal zelf ervaren moeten worden en vergeleken worden met de rest van het systeem. Mijn PC is al behoorlijk stil en daar komt de Scythe dan snel bovenuit. Helaas zijn er maar weinig andere opties voor zulke smalle fans. Wat uiteraard nog een mogelijkheid is, is om een 2e koeler onder het koelblok te bevestigen (bijv. met tie-reps??).
Ik heb deze koeler gekocht om een goede koeling te krijgen, maar direct ook een stille PC. In mijn ogen is dit goed gelukt. De koeler doet wat hij moet doen, koelt beter dan de standaardkoeler en kan dat met vrijwel geen geluidsproductie. De prijs zit tussen goedkoop en duur in. Arctic heeft een koeler voor slechts € 10,-, terwijl Thermalright bijna op € 50,- zit met een koeler voor de 58xx serie. Dat maakt de Scythe in mijn ogen een winnaar wat betreft de prijs/prestatieverhouding.
Volgens de review van HTt4U wordt de nieuwe batch met een fan gemonteerd in blaasstand. Goed nieuws dus!