Inleiding
Ik hield de ontwikkelingen op het gebied van media spelers al een tijdje in de gaten. De nieuwe types van de verschillende fabrikanten volgen elkaar in hoog tempo op. Nu de prijzen aardig zijn gezakt ben ik actief op zoek gegaan naar een geschikte NMT voor mij.
De meeste NMT’s doen wat ze moeten doen, afspelen van een grote variëteit (lees verschillende codec’s) aan media bestanden. Ik heb uiteindelijk voor de Eminent EM7080 gekozen om de volgende redenen :
- Uitgebreide ondersteuning van Codec’s;
- Ondersteuning van DVD/BluRay ISO;
- Inbouw mogelijkheid van een 3,5” HDD;
- Actieve support door Eminent in het forum hier op tweakers;
- Regelmatig nieuwe firmware waar user input in is verwerkt;
- Open source platform (waarvoor hopelijk uitbreidingen komen).
Specificaties
• Stand alone HDMI 1.3 USB en Netwerk mediaspeler
• Speelt video formaten zoals MKV, VC-1 & H.264 op een Full HD 1080P televisie of elke andere televisie
• Twee USB poorten en eSATA port voor een USB-geheugenstick/schijf of een externe harde schijf
• Stream muziek of video van je netwerk via Samba of UPnP
• Ondersteunt een interne SATA harde schijf tot 1.5 Terabyte
• Optische uitgang voor Dolby AC3 en DTS
• DTS-HD via HDMI 1.3
• Ondersteunt AC3 & DTS stereo downmix
• NZB & Bittorrent support
• FTP (firmware 1.0.3.5)
• YouTube, RSS, Weather Service & Picasa (firmware 1.0.3.5)
• Verbind via netwerk of USB met je pc (SMB)
• Eenvoudige installatie
• 5 jaar garantie
• Afbeelding : HD JPEG, BMP, GIF, TIF, PNG
• Audio : MP3, OGG, FLAC, M3U
• Video codec’s : o.a. WMVHD, AVCHD, H.264, VC-1, MPEG1/2/3/4. MKV. M2TS. TS, ISO, AVI, MOV, DivX, Xvid
Doos & Inhoud
De EM7080 wordt geleverd in een flinke doos. Dat moet ook wel want de levering is zeer compleet! Naast de media speler en de afstandsbediening en power adapter zit er een heel scala aan kabels bij.
- HDMI 1.3 kabel (0,75m)
- Optical
- Tulp/Cinch
- USB kabel
- Component
Natuurlijk ontbreekt de Nederlandse handleiding niet.
Eerste indruk
Alles is netjes verpakt in de doos en goed beschermt. Het design van de EM7080 bevalt me wel, het lijkt een beetje op de Apple Mac Mini. De afstandsbediening is lekker groot en ligt goed in de hand. Hij is wel wat licht, maar de indeling is goed gekozen en hij is meteen bedrijfsklaar met de meegeleverde batterijen.
Handig dat voor alle aansluitingen die de speler heeft ook een kabel is meegeleverd. Ik sluit de speler aan met de HDMI kabel. Die is weliswaar heel erg kort, maar ik kan wel meteen aan de slag!
HDD inbouwen
Ik heb ervoor gekozen om meteen een HDD in te bouwen. De handleiding bevat een duidelijk beschrijving met tips waar je op moet letten. Het meeste spreekt ook wel voor zich, alleen even uitkijken bij het vastschroeven van de HDD dat je speler op de zijkant zet en niet omdraait. Dat laatste kan ervoor zorgen dat de aansluiting voor de HDD afbreekt.
Ik heb een klein filmpje gemaakt over het inbouwen van de hardeschijf :
Installatie & configuratie
Het inbouwen van de HDD is met 10 minuten gedaan en het aansluiten op de TV is een fluitje van een cent (met de tijdelijke HDMI kabel). Na het aan zetten van de speler ben ik begonnen met het formatteren van de HDD en de upgrade van de firmware. De opbouw van de schermen is functioneel, maar ik hoop dat het menu nog een keer cosmetisch onder handen wordt genomen. Andere NMT’s hebben op het gebied van de interface een voorsprong.
Hieronder een animated GIF met de configuratie mogelijkheden.
Bediening & mogelijkheden
Zodra je de EM7080 aan zet begint hij te booten, de interface is snel in beeld, maar omdat ik een HDD heb ingebouwd gaat hij deze eerst nog ‘mounten’ . In totaal is hij ongeveer 15-20 seconden bezig met opstarten en daarna is hij gebruiksklaar.
Naast film materiaal is alle soorten en maten, ISO’s, Avi’s MKV’s etc. Is het ook mogelijk om muziek af te spelen en foto’s weer te geven.
De navigatie door de menu’s heen werkt snel. De navigatieknop met de OK knop werkt hier prima. Hier valt weinig meer over te zeggen, gewoon goed dus!
Ter test heb ik ook wat materiaal vanaf mijn NAS gestreamt naar de EM7080. Ik kon geen hapering ontdekken. Het kopiëren van de NAS ging vlot vanuit de Bestandsbeheer op de speler. Hiervoor moest ik wel even inloggen op de NAS. Met behulp van het onscreen toetsenbord was dat even onhandig, maar je kan de login en password laten onthouden.
De EM7080 is bij mij aangesloten op het LAN via de 100mbit NIC. Op het forum wordt al gesproken over compatibiliteit met sommige USB Wireless dongle’s. Hier heb ik geen ervaring mee, maar de mogelijkheid is er blijkbaar.
De speler is voorzien van een Bittorent client en NZBGet. Beide zijn via de browser vanaf een PC te benaderen. De Bittorent client is eenvoudig, de GUI .. nou ja smaken verschillen. Het werkt in ieder geval gewoon goed.
NZBGet is uitgebreid en er zijn veel instellingen mogelijk. Ook wordt de combinatie met Newzbin ondersteund. Foutcontrole en UNRAR’ren gaat automatisch, bij grote files is hij natuurlijk wel even bezig. Het is tenslotte geen quad core op 4GHz met een FSB van 1300MHz!
Hoe kom je waar?
Via SMB de HDD benaderen vanuit een PC : \\IP_ADRES_EM7080
Bittorrent web interface via browser op PC : IP_ADRES_EM7080
NZBGet web interface via browser op PC : IP_ADRES_EM7080:8080
Beeldkwaliteit & Geluid
Ik heb intussen allerlei soorten materiaal afgespeeld. Divx, DVD, 720p, 1080p, alles wordt door de speler vlot opgepakt en afgespeeld. FastForward gaat van 2x, 4x, 8x tot 32x. De beeldkwaliteit vindt ik prima i.c.m. mijn HD scherm. Voor wat betreft geluid gebruik alleen de speakers van de TV en ook dat werkt goed.
Geluid van de FAN
Ja, hier wil ik specifiek even op ingaan. Ik heb een hekel aan herrie van slechte/goedkope fan’s. Dus mijn oren waren gespitst toen ik het apparaat voor het eerst aan zette. Mijn teleurstelling was groot omdat ik moest constateren dat het ding een hoop geratel en geruis genereerde.
Gelukkig kan ik nu zeggen dat het geluid inmiddels op een acceptabel niveau zit. Blijkbaar moet de Fan nog even ‘indraaien’ of iets dergelijks. Daarnaast heb ik onder de voetjes van de speler viltjes geplakt waardoor trillingen worden gedempt.
Verbruik
Ik heb het verbruik van de EM7080 gemeten. Als hij uitgeschakeld is, is het verbruik 0 watt. Uit is dus ook echt uit en niet stand-by of iets dergelijks. Als hij aan staat, in mijn geval met harde schijf, is het verbruik 12 watt. Het maakt niet uit wat je afspeeld, DivX, BluRay, DVD etc. het verbruik is steeds hetzelfde.
Links
02/01 : Intro plaatje toegevoegd;
03/01 : Animated GIF's toegevoegd;
09/01 : Verbruik toegevoegd;
15/01 : YouTube link toegevoegd;
31/01 : Specificaties toegevoegd.