Vorige maand kreeg ik opstart problemen met mijn 8 jaar oude Pioneer Kuro Plasma, door de warmte van Juni 2017 bleef de Kuro in standby mode staan.
Ik besloot snel om de LG oled 55 E6V te bestellen die flink goedkoper was geworden; van circa 4000 euro een jaar geleden naar 2200 euro, vandaag 15 juli is de LG zelfs voor 2080 euro verkrijgbaar.
Omdat de Kuro soms wél wil inschakelen besloot ik een unieke vergelijking te maken tussen deze twee top tv monitoren.
De kuro is een 50" tv met zo'n grote rand dat de kuro groter is dan de 55" LG.
En de kuro is zo stevig gebouwd dat je er op kan zitten, de LG is gewoon gammel.
Op de kuro zitten geen luidsprekers maar je kan wel direct luidsprekers op aansluiten, met mijn grote huiskamer luidsprekers aangesloten is het geluid veel en veel beter dan de soundbar van de LG, ik heb dan ook snel een versterker op de koptelefoon uitgang van de LG aangesloten.
Als beide toestellen in daglicht naast elkaar staan zie je goed hoe zwart het beeldscherm van de LG is; echt zwart, die van de Kuro is door de hoge interne reflectie het scherm zowat grijs, (zie foto).
De anti Glare coating is op beide het zelfde; het geeft een donker rood-bruine gloed.
Omdat de interne reflectie van de Kuro zo hoog is het beeld zelfs bij weinig omgevingslicht snel flets/ contrastarm, het beeld van LG is zelfs overdag super.
Alleen bij een donkere omgeving (10-20 lux) is de zwart weergave van de Kuro uitstekend en te vergelijken met die van de LG.
Aan de andere kant 'hoog' wit (bijna verzadigd, level 250) lijkt op de LG ook daadwerkelijk wit en op de Kuro licht grijs (zie foto).
"out of the box" zijn de kleuren en de helderheid instellingen van de LG erg matig: veel te helder, na een half uurtje instellen zijn de kleuren en helderheld bij allerlei beeld/ video materiaal uitstekend, zo zijn de foto's getoond op de LG in vergelijking met mijn Eizo Photoshop monitor prima, maar ook zeer scherp: pas op 1 meter afstand van het scherm zie ik alle details (3840x2160 pixels).
Soms slaat de kleur rood op de LG door, het lijkt dan alsof een fel rood kledingstuk licht uitstraalt

, dat heb ik op de Kuro nog nooit gezien; kan de Kuro waarschijnlijk ook niet weergeven.
Je kan helaas de rode kleur afzonderlijk in de LG niet bij-regelen (wel "groen gras, blauwe lucht en huidskleur").
De kleuren en helderheid kun je heel fijn in de Kuro inregelen en waren altijd zeer goed ongeacht beeld/ tv programma materiaal.
Een plasma tv staat bekend om z'n hoge energie verbruik; de Kuro verstookt gemiddeld 350 Watt (je voelt de warmte straling van het scherm), de LG bij onderstaande instellingen slechts bijna 1/3 : 122 Watt.
Hier onder mijn persoonlijke instellingen van de LG:
Oled lampje: 47
zwart niveau: laag
Echte bioscoop: aan
Motion eye care: uit
True motion: helder
Is de LG E6 een waardige/ betere opvolger voor mijn Kuro?
Als ik alleen kijk naar de kleur en helderheid kwaliteit, is de LG op bijna alle punten de Kuro de baas; contrast bij een heldere omgeving, de weergave van (sneeuw) witte beelden, de 4K scherpte bij foto's... het is allemaal veel beter dan de Pioneer Kuro, bij gemiddelde kleur en helderheid in het beeldmateriaal én voor de Kuro weinig omgevingslicht ontlopen de beide tv monitoren maar weinig.
De LG heeft maar één minpunt: de soms schreeuwend felle rood weergave, maar wie zegt mij dat, dat niet aan de opname ligt?! in dat geval is de LG perfect.
De Kuro bewaar ik mooi... misschien dat reparatie mogelijk is, de slaapkamer is dan een mooi plekje voor de Kuro.