Packard Bell dot m/u.NL/325 Review

19 juli 2011, laatste update op 19 juli 2011, 4.368 views Rapporteer

Inleiding Sinds ik weer laptoploos ben heb ik de laptop eigenlijk niet gemist, echter sinds kort woon ik op mijzelf, en wat is er dan fijner om na het werk lekker onderuitgezakt op de bank te liggen voor de dagelijkse MSN contacten, Tweakers.net te checken en je mail bij de hand te hebben tijdens het tv kijken... Juist daar was het probleem, hoe ga ik het voorgaande allemaal doen zonder een vaste PC in de weg te hebben staan bij de bank... toch weer tijd voor een laptop dus! Dit keer geen bakbeest o.i.d. nee het werd tijd voor wat handzamers, zeker nu de netbook/notebook markt helemaal overgoten is met verschillende merken, types e.d. werd de keus toch al best lastig. Na wat uitzoekwerk kwam ik er toch achter dat deze notebook best...

Pluspunten

• Klein
  • Stil
  • Snel
  • Compleet
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• Karige inhoud van de doos
  • Lichtelijk overpriced?
  • Teveel trail software/spelletjes

Inleiding

Dit keer geen bakbeest o.i.d. nee het werd tijd voor wat handzamers, zeker nu de netbook/notebook markt helemaal overgoten is met verschillende merken, types e.d. werd de keus toch al best lastig. Na wat uitzoekwerk kwam ik er toch achter dat deze notebook best aardige specificaties had, echter de prijs is bijvoorbeeld in vergelijking met de nieuwe Asus 1201 serie wat hoog, hier bood de kerstman mij de oplossing aan in de vorm van VVV bonnen, zo geschiedde....

Specificaties

Packard Bell dot m/u.NL/325 Zwart
CPU-type: Intel Celeron 743 1,3GHz
Geheugen: 2GB DDR2 (SODIMM)
Scherm: 11,6" 1366x768 (WXGA Wide)
Video: Intel GMA 4500MHD
Aansluitingen VGA: D-Sub (VGA) en HDMI
Harde schijf: 160GB sata 5400RPM
Overige aansluitingen: USB 2.0, WLAN (b/g/n), Ethernet 100Mbps, Bluetooth 2.0

Verder zit er nog een cardreader in, een webcam en word hij standaard geleverd met Windows 7 Home Premium

Eerste indruk

Oei dat word poetsen op de kap...de kap is van glanzend kunststof gemaakt, gelukkig is dat ook het enige, de rest van de laptop is afgewerkt met mat kunstof. Als eerste voelt de laptop mij stevig aan, het scharnier van het scherm gaat prima, en bied genoeg weerstand.

Tijdens de eerste installatie word gevraagd welke taal je wilt voor Windows 7 en daarna volgt alles vanzelf en na een half uurtje is de laptop klaar voor gebruik. Eerst maar eens de standaard meegeleverde software, zoals bij elke laptop, maar eens uitplozen en verwijderen waar nodig.

Standaard staan er een aantal trail versies op van o.a. Norton en Office 2007 (60 dagen)

Ditmaal viel mij op hoeveel spelletjes er bijgeleverd werden van Zylom, dit was ook het geval bij de Acer van mijn vriendin. Is dit een nieuwe hype?

In de doos zat trouwens niet veel bijzonders, alleen de laptop, accu, de lader en een paar boekjes, geen sleeve of backup DVD. De backup is verstopt op de HD in een eigen partitie. Uitrusting buiten de laptop is dus karig, maar de laptop zelf is enorm goed aangekleed!

Na de installatie

Nadat dit alles rond was werd het tijd om hem uit te proberen, eigen software installeren ging lekker vlot, Windows updates binnenhalen via WLAN ging ook mooi snel en binnen één avond had ik de laptop dan ook helemaal naar eigen smaak ingericht!

De accu bestaat uit 6 cellen, 4400mAh, 48Wh. Genoeg power dus om dit beestje een aardige tijd te laten draaien.

De CPU is er 1 van het nieuwe type Celeron, de Celeron 743 ULV met een TDP van 10 watt en een snelheid van 1,3ghz is hij niet bijzonder snel en zuinig maar hij trekt menig Atom CPU eruit. Volgens een paar benchmark sites laat de Celeron (Single Core) alleen de Atom 330 (Dual Core) voorgaan. Uiteraard legt hij het ook af tegen de Pentium ULV processors.

Windows scores

Het scherm is een glanzend scherm, kan dus problemen opleveren in de zon, maar voor binnenshuis is hij prima, inkijkhoeken zijn niet heel denderend, maar ook zeker niet storend. De resolutie is voor sommigen wat hoog voor dit formaat, aangezien de lettertjes nogal klein kunnen zijn, ik vind het ideaal!

Alleen in de hogte moet je nog wel eens scrollen, maar daar hebben ze ook een oplossing voor, multi gesture touchpad! Met 2 vingers kan je via het touchpad scrollen e.d.

Stil!

Ja dat is hij zeker, maar dat mag ook wel met de wetenschap dat hij zo weinig mogelijk energie moet verstoken, en dus ook minder gekoeld hoeft te worden. Er zit wel een ventilator in en die hoor je ook wel als het muisstil is, maar in een normale omgeving hoor je hem niet. Ook de harde schijf is lekker stil, deze hoor je alleen bij extreme schrijf en lees acties.

Toetsenbord

Ondanks dat de laptop een 6 cells accu heeft ligt hij voledig vlak, de accu steekt niet uit en de laptop komt dus ook niet schuin te staan. Het toetsenbord typt fijn en went snel, ben een Logitech G15 gewend.

Verdere uitrusting

Met de overige specificaties erbij kan je concluderen dat dit een zeer complete laptop is met alle opties die je je maar kunt wensen. Met 2GB intern geheugen draait hij Windows 7 vloeiend en met de overvloed aan aansluitingen kun je alle kanten op! Alleen de gebruikers die er veel mee treinen e.d. zullen misschien de toevoeging van een 3G module missen, deze is echter volgens de doos optioneel. Ik heb hem echter nog niet gevonden.

Over deze laptop is op internet vrij weinig te vinden en dat is best jammer, hij is misschien niet de goedkoopste i.v.m. andere notebooks maar hij is wel meteen helemaal compleet, snelle processor, genoeg geheugen, veel aansluitingen en verbindingsmogelijkheden, stevige accu en Windows 7 Home Premium is dit een goede en complete keus!

Tevens viel mij ineens het volgende op, wat achteraf ook niet raar leek, er zat een Acer Group Windows 7 HP sticker op. Toen ben ik eens gaan kijken naar het ontwerp, en deze bleek 99% gelijk te zijn aan de Acer Timeline 1810 serie! Na enig onderzoek bleek Packard Bell overgenomen te zijn door Gateway, die weer in handen is van Acer!

Verkocht!

Inmiddels heeft de laptop een nieuwe eigenaar. Aangezien de studie klaar is en ik hem thuis amper gebruik is het zonde om hem nog te houden.

In de tijd dat ik hem gebruikt heb heeft hij altijd stabiel gedraaid, nooit een vreemde kick gegeven. Starten is lopen zullen we maar zeggen ;) Ook de accutijd is weinig afgenomen in de tijd dat ik hem had, 5~6 uur op 1 lading was nog steeds geen uitzondering :)

Heb jij ook een Packard Bell dot m/u.NL/325?

Ik heb zelf ook een PB, een Easynote TR87 (staat ook ergens een review die ik gemaakt heb hier). De glanzende motorkap valt wel mee, je kijkt immers toch naar het scherm ;)
De bouwkwaliteit is gewoon goed en mijn laptop is ook snel en stil.
Dat je zegt dat er geen backup DVD bij zit lijkt me logisch, in dat ding van jou zit ook geen dvd drive zo te zien.
Wat betreft spelletjes e.d., daar had ik geen last van, alleen norton heb ik gelijk weggegooid, maar dat was ook het enige.
Verder een goede review, maar misschien is het leuk om wat benchmarks neer te zetten. (ben ik zelf nu ook mee bezig, maar het ligt allemaal een beetje op zijn gat...)
Bij sommige netbooks word er nog wel een mogelijkheid geboden voor een backup DVD, maar in 100% van de gevallen staat dezelfde backup ook op de "verborgen" partitie.

Normaal gesproken staat er inderdaad gewoon wat troep van de leverancier zelf en als extra Norton of Office, alleen bij mij stonden er nog een stuk of 8 spellen op (met een speellimiet van 60 minuten), die heb ik ook meteen verwijderd :P

De benchmarks komen er nog aan, word aan gewerkt! :)
Zeer mooi design - ik heb de rode versie - en degelijk gebouwd. Gekocht als multi-media netbook, en dat doet ie goed! HD media tot en met full HD video met DTS geen probleem met de on-board video kaart. Zowel op de laptop als via HDMI. Wat nergens vermeld staat, is dat deze prima is uitgerust voor goed geluid: SPDIF voor digitaal uit, dus perfecte kwaliteit naar de stereo, en Dolby Headphone voor een betere geluidservaring met de hoofdtelefoon. Batterij gaat bij intensief gebruik nog steeds 4-5 uur mee. Bij normaal gebruik langer. Kijk al langer rond voor zo'n netbook, en ben meer dan 100% tevreden! Echt 'n super ding.

Het switchen tussen speakers en SPDIF is omslachtig, gaat via control panel. Snelle switch zou welkom zijn.
Van de week de rode uitvoering gekocht bij Dixons. Wat een schitterend apparaat en zeer handzaam.
Je hoort hem niet en het een lust om er mee te werken. Even je mail checken en het laatste nieuws. Ik heb speciaal gekocht voor de vakantie om in Amerika het nederlandse nieuws bij te kunnen houden. Zelfs mijn ebooks zijn prima te lezen. Een echte aanrader.