Reden van aanschaf
De koffie met ons gewone koffiezetapparaat leverde nooit een goed kopje koffie op en de koffie uit een Senseo vind ik helemaal niets. Steeds vaker kom je in restaurants goede espresso apparaten tegen die een lekker kopje koffie kunnen zetten. Dat wilde ik ook graag thuis. Een belangrijke voorwaarde was daarnaast dat het apparaat niet te groot moest zijn, niet te ingewikkeld (volautomatisch) en dat er losse bonen in konden. Een Nespresso kwam niet in aanmerking vanwege de hoge prijs van de cupjes. Hoewel in onze keuken alle apparatuur van Bosch is kwam ik na uitgebreid onderzoek toch terecht bij deze ESAM 4200 van De Longhi.
Specificaties- Afmetingen HxBxD: 36 x 28 x 37,5 cm
- Soort koffie: Koffiebonen en gemalen koffie
- Systeem: pompsysteem
- Bonenreservoir: ca. 120g
- Waterreservoir: 1,8 liter
- Extra: Warmhoudplaat kopjes, maalgraad instelbaar, koffiesterkte instelbaar, hoeveelheid water instelbaar
- Aantal uitlooppijpjes: 2 (voor 1 of 2 kopjes koffie)
- Melk: Geen apart melkreservoir, wel een stoompijpje / heetwater functie
- Auto ontkalkingssysteem, uitneembaar bezinkselbakje
- Gewicht: 9,5 kg
- Aansluitwaarde: 1350 watt
[img=620]osgyChrw[/img]
Instellen van het apparaat
Voordat je een lekker kopje koffie hebt moet je wel wat geduld hebben. Omdat er van alles is in te stellen moet je dus eerst weten welk knopje waar invloed op heeft. Heel belangrijk is het soort bonen wat je gebruikt, dat bepaalt toch voor een belangrijk deel de smaak. Omdat dat nogal persoonlijk is moet je meerdere soorten proberen. Na enkele weken en meerdere soorten koffie was ik eindelijk tevreden. De koffie heeft een mooi crèmelaagje. Je kunt de hoeveelheid koffiebonen instellen en ook de hoeveelheid water. Helaas zit er geen vaste indicatie op en alle knoppen zijn traploos. Gelukkig kun je eenvoudig een streepje zetten met een stift bij je favoriete instelling. Er is ook een mogelijkheid om twee kopjes koffie tegelijk te zetten. Dat werkt echter alleen met kleine kopjes en niet met de grote koppen die ik vaak drink. Het waterreservoir van 1,8 liter is op zich groot genoeg maar omdat het apparaat zich zelf reinigt bij in- en uitschakelen verbruikt het wel een deel van dat water. Ook moet je rekening houden dat er nog ruim voldoende water in moet zitten anders geeft de indicator aan dat het water op is en weigert dienst.
[img=620]knuwBof3[/img]
Gebruiksgemak
Als je alles goed hebt ingesteld is koffiezetten kinderspel (letterlijk). Met een druk op de knop gaat alles automatisch. Het bijvullen van de koffiebonen en het water is ook zeer eenvoudig. Het malen van de bonen en het reinigen van de infuser maakt wel het nodige lawaai maar vind ik niet storend. De handleiding is voldoende uitgebreid en toereikend voor normaal gebruik.
Koffiebonen en losse koffie
Er zijn heel veel soorten koffiebonen. Wat ik niet wist is dat koffiebonen per kilo duurder zijn dan gemalen koffie. Eigenlijk is dat natuurlijk vreemd, het lijkt me dat ze daar toch minder werk aan hebben. Groot voordeel is natuurlijk dat je precies kunt zien wat er in je kopje terecht komt, bij gemalen koffie moet je dat toch maar afwachten. Het reservoir is goed voor ongeveer 120g koffie. Op zich is dat prima, je moet er wel steeds op letten dat er voldoende bonen inzitten er zit geen verdere indicatie op. Als de molen opeens sneller begint met malen ben je eigenlijk te laat. De maalgraad is instelbaar. Zet je deze op heel fijn dan komt er nog maar een druppel per seconde uit de uitloop. Het apparaat is ook geschikt om met gemalen koffie te vullen. Er mag precies één maatschepje (bijgeleverd) in, voldoende voor een klein kopje koffie. Dat is bijvoorbeeld erg gemakkelijk als je even een andere smaak wilt of een kopje cafeïnevrije koffie in de avond.
[img=620]yCpHh1uc[/img]
Koffietemperatuur
De Delonghi zet een heerlijk kopje koffie/espresso. Na inschakelen is het apparaat binnen een minuut op temperatuur. De koffie is prima van temperatuur om direct te drinken. Ben je gewend je koffie eerst nog te laten staan is het verstandig om je kopje voor te verwarmen. Hiervoor kun je gebruik maken van het warmhoudplaatje bovenop. Helaas is het warmhoudplaatje niet uit te schakelen wat onnodig stroom kost. Voorverwarmen kan ook met de heetwaterfunctie, dat gaat veel sneller.
Heetwater en melkschuim functie
De theewaterfunctie is handig als je een enkel kopje thee wilt zetten. Het hete water komt er echter wel met een harde straal uit, een beetje oppassen met spetteren dus.
Het apparaat heeft geen eigen melkreservoir maar kan wel melk opschuimen. Een bodempje melk wordt een kannetje vol schuim. Zelf gebruik ik dat niet zo vaak, ook moet deze na gebruik afkoelen en kan je het apparaat voor enige tijd niet meer gebruiken. Een losse melkopschuimer vind ik dan prettiger.
Schoonmaken en onderhoud
Het apparaat is grotendeels zelfreinigend. Als je het apparaat aanzet warmt deze zich voor en spoelt het apparaat zich schoon. Hoewel er een opvangbakje onderzit zetten we er altijd een kopje onder scheelt weer in het schoonmaken van de opvangbak. Ook bij het uitzetten spoelt het apparaat zich weer door, als je hem niet uitzet schakelt deze zichzelf na ongeveer 3 uur uit. Het espresso-apparaat werkt met een pompsysteem die de koffie samenperst. Na afloop valt de koffie in het afvalbakje. Dit afvalbakje heeft plaats voor 14 "plakjes" koffie. Daarna moet je deze legen, hiervoor is een indicator aanwezig. Dat vind ik wel redelij snel al is het niet zo'n grote moeite al kun je dit niet 'negeren" . De zetgroep is zelf eenvoudig te reinigen, alles kan onder de kraan worden afgespoeld. Ontkalken moet na ongeveer 400 kopjes koffie, dit is ook verplicht voor de garantie. Je kunt vooraf de waterhardheid instellen zodat het apparaat hier rekening mee houdt.
[img=620]vxomZM2F[/img]
Vormgeving
Het apparaat is vrij klein (voor een espresso) wat ik erg prettig vind. Er is zeer goed nagedacht over het ontwerp en de indeling wat zich vertaald in gebruiksgemak en gemak bij het onderhoud. Er is wel veel plastic gebruikt, waarschijnlijk om de prijs te drukken. Hinderlijk vind ik dat niet, het apparaat ziet er modern genoeg uit zonder echt op te vallen. Deze uitvoering heeft geen uitvoerig display, dan verval je in een ander model.
Tenslotte
Een uitstekend apparaat die je traploos in kunt stellen. De kwaliteit van de bonen bepaalt de uiteindelijke smaak en daar draait het toch om bij koffie, espresso of cappuccino. De prijs vind ik uitstekend. Nog wel even een waarschuwing. Als je dit product via internet koopt moet je er op letten dat de Longhi niet alle aanbieders 'erkend'. Als je niet bij een 'erkend' aanbieder koopt heb je geen recht op garantie. Zelf heb ik dit product in oktober bij BOBshop gekocht voor 340 euro.