Cooltek TG-01 Review

20 juni 2017, laatste update op 20 juni 2017, 782 views Rapporteer

Minimalistische behuizing met 2 tempered glass panelen, welke wel wat planning en creativiteit vereist om tot een goed resultaat te komen.

Pluspunten

• Stroomvoorziening fans gebeurt via Sata power connector, geen verouderde molex aansluiting
  • 2 panelen tempered glass,front & zijde
  • Prijs: 55 Euro voor de RGB versie
  • Looks
  • Kunststof gedeeltes zijn van een hoogwaardig gehard hars met eenzelfde coating als het metaal
  • Mogelijkheid tot montage 240mm rads, zelfs 360mm mits modding

Minpunten

• Top fan montage onmogelijk, ruimte moederbord met VRM's heatsinks en bovenzijde behuizing is beperkt
  • Indien moederbord zonder VRM's heatsinks, montage nog steeds onmogelijk omdat montage punten voor fan ontbreekt
  • Ruimte achterzijde voor kabel management is beperkt
  • Design foutjes of matige eind controle vereisen een planning en enige creativiteit met deze behuizing
  • Onderhevig aan vingerafdrukken
  • PSU stoffilter moeilijk te verwijderen om schoon te maken

Cooltek TG-01: "Tempered Glass & RGB on a budget

Reden van aankoop
In de loop van dit jaar heb ik langzaam mijn ouwe getrouwe AMD FX-8320/GTX760 combinatie geupgraded naar een AMD Ryzen R5 1500X/RX 470 combinatie. Jammer genoeg was deze combinatie gemonteerd in een afgeleefde Corsair Carbide 300R. Alhoewel deze een gedegen behuizing is, was het geen zicht om mijn nieuwe configuratie hier in ten toon te stellen. Dus, op zoek maar naar een nieuwe kast met een budget van maximum 70 Eurotjes.

Maar wat kan je bekomen met zulk een strak budget ? Genoeg competitie in deze prijsklasse maar had geen zin in een behuizing die a. Plastik Fantastik is. b. Uit metaal bestaat dat plooit als men er enkel naar wijst. c. Een acryl zijpaneel heeft dat onderhevig is krassen. d. Degelijke goedkope behuizing maar prijzig worden door een gebrek aan fans. Stevige eisen die keuze nagenoeg onmogelijk maakt, tot ik op de site van Alternate de Cooltek TG-01 RGB tegenkwam voor maar 55 Euro.
Specificaties volgens fabrikant
Code: 4250140351456
Manufacturer number: TG-01 RGB

Link fabrikant: http://www.cooltek.de/en/tower-cases/tg-01/230/tg-01-rgb
Leverbare versies
Cooltek TG-01 Bk: Komt met 4 zwarte fans, zonder leds aan 48 Euro. Uit het gamma van Alternate en stilletjes aan wordt vervangen door de NC-01 & NC-02 serie.
Cooltek TG-01 Led: 3 led fans front (Rood, Blauw of Groen) aan 50 Euro.
Cooltek TG-01 RGB: 3 RGB fans front aan 55 Euro.
Voorbereidend werk
Daar, volgens mij, deze behuizing in feite is ontworpen zonder een volledig glaspaneel in gedachte, zijn de bevestigingspunten voor een normaal metalen zijpaneel nog aanwezig. Het glazen zijpaneel is niet voorzien van een maskerende rand. Dit heeft tot gevolg dat het licht van de leds door bevestigingsgaten komt en een perfect zicht te niet kan doen. Dit heb ik zelf opgelost door deze bevestigingspunten te maskeren met zwarte electriciteitstape die men kan vinden bij de lokale doe-het-zelf zaak aan 50 Eurocent/rol.

Tevens heb ik mijn SSD's gemaskeerd met zwarte elastische sporttape die men kan vinden in de Action Shop aan 2 Euro/rol. Dit heeft het effect dat mijn SSD's met de behuizing samenvloeien, zonder dat merknaam of lelijke stickers de look verknallen.
Afwerking behuizing
a. Het metaal van de behuizing is niet al te dik maar geeft een stevige indruk weer, zowel behuizing zelf als metalen zijpaneel.
b. Plastiek elementen, als men dit zo kan noemen, zijn van een degelijk sterk gehard kunsthars die eenzelfde coating hebben als het metaal.
c. Voldoende gaten voor kabelmanagement voorzien, jammer genoeg niet voorzien van rubber. Tevens 4 openingen voorzien op de PSU/HDD cover voor kabelgeleiding naar onderkant moederbord.
d. Alle kabels van de behuizing zijn afgewerkt met zwart plastiek/rubberen coating en zijn lang genoeg om via kabelmanagement op de correcte plaats te komen.
e. Glazen panelen hebben een dikte van 5mm
f. Jammer genoeg zijn de PCIe covers van het éénmalig gebruik, zodoende veel vervangers van hardware in de problemen kunnen komen.
g. Jammer genoeg ontbreekt een stoffilter in de front en is deze voor de PSU één van een goedkope oplossing.
Montagegemak
Hier wordt het een dubbeltje op zijn kant. Wat voor de ene een "walk in the park" is, is het voor een andere zijn "worst nightmare". Laten we het zo omschrijven: Door fouten bij ontwerp, eindcontrole, budget overwegingen en quirks van deze behuizing is enige planning en creativiteit nodig om tot een bevredigend resultaat te komen. Dit is niet een "plug & play" behuizing en vergt wat tijd om alles netjes te krijgen.

- Door dat het geleidende voorziening voor de CPU powerkabel nogal ongelukkig is geplaatst en de beperkte ruimte tussen moederbord en top van de behuizing en mede door de summiere ruimte aan de achterkant is men genoodzaakt om deze kabel (liefst een platte) eerst te geleiden alvorens men het moederbord plaatst. Met al het nodige geklungel van dien indien men 2 linker handen heeft.

- Montage van de SSD's kan in 3 locaties gebeuren. Gebruikt men enkel 1 SSD/2 SSD's of 1 SSD met 1 HDD is het geen probleem, deze kunnen met gemak in de voorziene HDD kooi. Echter, heeft men een andere combinatie zoals in mijn geval is enig creativiteit welkom. Men kan 3 SSD's aan de achterkant plaatsen, maar één moet reeds gemonteerd, liefst met de sata kabel en powervoorziening reeds aangekoppeld, worden alvorens het moederbord wordt geplaatst omdat deze vastgeschroefd word. Indien men SSD's monteert bij de front aan de achterzijde, zullen deze de enige plaats voor redelijk goede kabelmanagement belemmeren. Besluit men om 1 of 2 SSD's te monteren in het moederbord compartiment, moet men door de vormgeving en hoogte verschillen eerst de sata kabel en power kabel aansluiten alvorens de SSD's vast te schroeven. Omgekeerde procedure is onmogelijk.

- Montage van een top fan zou volgens de fabrikant mogelijk zijn, maar door het feit dat de ruimte tussen moederbord en bovenzijde van de behuizing beperkt is, kan men dit vergeten indien men een moederbord heeft met VRM heatsinks. Men kan dit oplossen met een small form fan, maar dan komt men tot de vaststelling dat men geen montagepunten voorzien heeft voor een fan.
Airflow
De 4 voorziene fans leveren een goede airflow in de behuizing. Volgens HWiNFO64 wordt mijn CPU niet warmer dan 60 °C onder load en is 33 °C in idle. Let wel op, dit zijn piek waarden van 1 core die in een fractie een seconde worden gemeten. Dit zijn geen constante waarden. De GPU is onder load 75 °C en in idle 43 °C volgens dezelfde software. Wel heb ik een extra fan geplaatst op de HDD sectie van de PSU cover om mijn hard drives toch van enige koeling te voorzien.
Eind resultaat
[img]bn9mjXM1[/img][img]EcfVEd91[/img][img]LhIUXUC1[/img][img]Noksrp61[/img]
Moderne, minimalistische behuizing die door bezuinigingen, fouten in ontwerp en of eindcontrole enige vooruit planning en gezonde creativiteit vergt. Indien men dit in gedachte houdt is dit een behuizing die in zijn prijsklasse geen competitie heeft en zelfs hoger geprijsde behuizingen de loef afsteekt.

Heb jij ook een Cooltek TG-01?