Opmerking: de schrijfstijl van deze review beter had gekund. Maar dan heb je i.i.g. een indruk van de globale mogelijkheden van deze top laptop.
Introductie
Gekocht in December 2015 als spielerij 'laptopje'. Paar tientjes bespaart in aanschaf door te kiezen voor 2560p reburbished B kwaliteit. Vanaf maart 2016 t/m juli 2017 mijn primaire workstation met afwisselend Win7-10Pro, diverse Linux distro's ... en MacOS 10.8 t/m 10.12.5 (Hackintosh).
Voor een generieke review? Google.

Wil in deze user review wat verder kijken dan dat.
Oude meuk of ... ?
Waarom kies ik (bewust) keer-op-keer voor een 3e generatie CPU/chipset platform i.p.v. 4e generatie of hoger? Hogere passmark scores! Waardoor je geld opeens 5-10x meer waard is!
Maar daar stopt het niet. Een ander punt van kritiek (in meervoud) bij vrijwel iedere moderne laptop, is dat deze te vaak wordt geleverd met soldered CPU, soldered RAM, geen extra drive bays, enz. Kortom je upgrade path is enorm beperkt.
Upgrade mogelijkheden
Bijna alles aan de HP EliteBook 2560P is fantastisch qua uitbreidingsmogelijkheden.
CPU
Standaard wordt de 2570p vaak geleverd met een i5-2520m CPU. Prima CPU met 3538 passmark punten (bron:
CPUbenchmark.net). Dankzij gebruik van rPGA988B socket uit te breiden met snellere modellen. Ookal niet echt een noodzaak voor vanwege de volgende paar voordelen.
RAM
Waar veel moderne laptops tegenwoordig met 4GB of 8GB soldered RAM worden geleverd. Heeft de HP 2560p 2x DDR3 SODIMM sloten voor max. 2x8GB = 16GB RAM.
ODD Caddy + HDD/SDD benchmarks
Zie:
productreview: Samsung 850 EVO 500GB review door Rhy ... heb aldaar ook de crystalmark disk benchmarks ingevoegd voor 320GB -2000GB HDD en 120-960GB SDD benchmarks met HP2560p
WiFi
Standaard Intel Centrino. En ookal is dat weliswaar mPCIe interface; heeft de BIOS een 'whitelock' m.b.t. WiFi kaartjes. Wat praktisch betekent dat je bent gebonden aan 802.11n WiFi snelheden, en uitbreiding naar 802.11ac support helaas niet mogelijk is. Neem je genoeg met Windows / Linux? Dan is de standaard Intel Centrino ook geen probleem. Wil je -- net als -- ik OOTB support voor MacOS? Koop dan op ebay een HP branded Broadcom BCM943224HMS. Waarbij "HP branded" een belangrijke eis dus.
OS & community support
Windows 7 Pro licentie onderop laptop, en Windows 10 Pro vaak al (legaal) geinstalleerd. Uitstekende update support van HP. Met nogsteeds release van nieuwe BIOS firmwares (zover uberhaupt nodig). Zie:
https://support.hp.com/us...tebook-pc/5071201/drivers ... en daarnaast dus ondersteuning voor enorm veel andere besturingssystemen (zie verderop).
USB 3.0 (via een omweg)
De 2560P heeft dus een Intel QM67 chipset. Hoe is 't dan toch mogelijk dat de grotere broers van de 2560P (zie verderop) met dezelfde moederbord chipset wel USB3.0 ondersteuning hebben? Kort antwoord: Renesas USB3.0 controller is aldaar standaard ingebouwd. Dus om naast de 3x USB2.0 poorten van de HP 2560P ook twee USB3.0 te krijgen? Kan je een Expresscard 34 kaart kopen. Werkt perfect in Windows, maar helaas niet altijd in Linux/OSX of zeer brak. Twee verschillende USB chipsets geprobeerd en weinig verschil. Externe HDDs vallen dan regelmatig weg, en USB3.0 WiFi? Bad idea!
eGPU
Sinds 2017 normaalste zaak van de wereld. Echter al jaren mogelijk via de PCI-e expresscard slot i.c.m. EXP GDC Beast. Zelf (nog) niet getest, en met een 4Gbit bandbreedte wellicht niet ideaal, maar een mooi dat het kan! Zie
https://egpu.io/expressca...-candidate-notebook-list/ voor meer informatie.
Dual vs. Triple screen
HD3000 ondersteunt technisch alleen het aansturen van 2 schermen (incl. laptop scherm). En voor mijn 'mod' om HD3000 dualscreen werkend te krijgen op OSX 10.11 inclusief hackintosh bootpack;
zie dit OSXLatitude forum topic. Maar in de praktijk ruim voldoende.
[img]8UaDqJzI[/img]
[img]7sBhgXRt[/img]
[img]AlnQjm39[/img]
[img]sDlpjyqy[/img]
Waarbij de HP2560p in de HP LE877AA docking station zit onder de Acer C720P chromebook.
Alternatieven
Plenty! Of toch niet?
CPU bottleneck (geen quadcore)
Na ruim 1,5 jaar tevreden gebruiker te zijn, liep ik steeds vaker tegen de i5-2520M CPU beperkingen aan. Ik was dan ook eigenlijk van plan om de HP 2560p te vervangen door een HP 2570P i.v.m. recentere QM77 chipset. Na eerder een topic op GOT --
Socket G2 / rPGA988B i7 Quad Core CPUs te koop? -- kan je dan beter kiezen voor een Dell Latitude E6430 waar i7-37x0QM al standaard in zit, en soortgelijke afmetingen / features heeft als de HP25x0P serie.
MacOS X
Update December 2017: zo heb ik b.v. overwogen de nieuwe MacBook Air 13.3" (2017) aan te schaffen i.p.v. weer een hackintosh, maar krijg ik met de HP EliteBook 2560P / 2570P een snellere laptop met meer opslag voor 10% van de aanschafprijs !

en okay e.e.a. gaat ten koste van de batterij tijd (doorgaans 2-2,5uur bij typerend gebruik).
Liever groter laptop scherm?
Heb je liever een iets groter formaat qua scherm? Kijk dan eens naar een 8460P / 8470P voor 14" i.p.v. 12.5" 2560P / HP2570P. Waarbij de "60-serie" dus QM67 chipset betreft. En de "70-serie" QM77 chipset. Getuige het geringe prijsverschil tussen de twee? Lijkt het me duidelijk wat je moet kiezen

Wil je persee 15"? Dan zou ik de persoonlijk de 8560P / 8570P overslaan en gaan voor een HP EliteBook 8xx0W i.p.v. EliteBook P-series. Kost dan wel bijna het dubbele-drievoudige, maar dan heb je voor 3KG t.o.v. ca 1.5 HP25x0P een beest van een workstation.
NVMe 'truuk'
Helaas heeft WWAN slot geen M2 sata support, en de HP 2560 serie heeft geen hardware RAID0/1 mogelijkheden. Maar ... de 70 serie heeft dat echt wel! En dat biedt leuke mogelijkheden! Preview van HP2570P met 2x256GB Sandisk Ultra Plus RAID0:
bron:
https://www.techinferno.c...nge/&page=4#comment-57105 ... visualiseer nu eens RAID0 Samsung EVO serie.
Ja ik ben HP Elitebook 25x0 fanaat

én Tweaker