Het zal geen enkele Tweaker meer verbazen dat Samsung met de EVO serie al jaren de beste / snelste SSDs maakt in het SATA segment. Toch de afgelopen jaren besloten om vaak te gaan voor andere 'budget' SSD vanuit prijs/prestatie opzicht in mijn vaak oudere hardware configuraties (gem. 5-7 jaar jong). En ookal, was het eigenlijk de bedoeling om eerst een andere laptop aan te schaffen eerder dit jaar; kon ik het toch niet laten om nog 1x te upgraden van HDD naar een SSD in mijn 'bejaarde' laptop. Ter indicatie: de dagwaarde van de laptop ligt onder de aanschafprijs van de SSD

Data migratie + Inbouw
Data migratie van 1 naar de andere disk doel ik al jaren met
https://www.macrium.com/reflectfree ... en ging dit keer ook weer rap, terwijl ik gewoon kon blijven doorwerken/browsen op de achtergrond terwijl de copy/clone plaatsvond.
Inbouw ook een peulenschil. Wat echter wel negatief opvalt is dat ik een spacer mis. Geen noodzaak in mijn model laptop, maar het was netter geweest van samsung om die bij te sluiten in de doos. Crucial doet dat b.v. wel.
Benchmarks Samsung 850 EVO 500GB
Benchmarks allen uitgevoerd op een HP Elitebook 2560p (i5-2520m CPU, Intel QM67 chipset, 8-16GB RAM) op Win10Pro.
AS SSD v1.9.5986.35387
/m/15889/1CSyLC1W0oKIjukFFFXsYT0x8BX8oueYQvIudsyGstOsx4AW41.png?f=620xauto)
HD Tune v2.55
/m/15889/1CSySW3esgsLzqBWG1lUsWlOSRDJSWaB9wlSyRexMOq8JvdVn0.png?f=620xauto)
Crystal Diskmark
v3.2.1

Hmm valt tegen; eens kijken wat nieuwe versies voor resultaten geven ...
v5.1.2

v5.2.1

Alternatieven + Benchmarks
Koop wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt

Achteraf gezien zou ik het niet anders gedaan hebben. Waardoor je nu goed kan vergelijken ... met:
WD 320GB 7200rpm

Kingston V300 120GB SSD

Crucial BX200 480GB SSD

Sandisk Ultra II 960GB SSD
Gepartitioneerd ...

Seagate 2TB HDD (model: ST2000LM015)
(dit model is trouwens sneller dan de oudere SSHD versie)

Nu de prijsverschillen in diverse SSD merken vrijwel nihiel zijn? Samsung biedt echt beste waar voor je geld. Goede tweede plaats voor meer GBs: Sandisk Ultra II.
UPDATE: Samsung Magician's Rapid mode is GAAF!
En was eigenlijk al klaar met Benchmarks, maar vroeg me af ik de laatste firmware had, dus Samsung Magician Software geinstalleerd:
Jup ... laatste firmware staat er al op, maar "RAPID mode" staat uit. Hmm in de oude Samsung Magician Software (v3.0 t.o.v. huidige 5.0) heb ik die optie nooit gezien. En er is een reboot nodig om dat te activeren (met allerlei warnings over backups)?
Hmm nou vooruit dan maar, heb de HDD clone nog.
Samsung Magician Performance Benchmark
Eerst nog maar even een benchmark draaien
Tijd voor de reboot ...
... en inderdaad RAPID staat nu on:

Benchmarks met Rapid On
Nog een keer CrystalDiskMark gedraaid (hopende op minieme verschillen)
Crystal Disk Mark v5.2.1 mét Rapid ON
what the

?! Blijkbaar RAM caching ofzo? Interesting! *edit* meer info:
http://www.samsung.com/my...sung-SSD-Rapid-Mode-0.pdf ... feature sinds Magician v4.2
AS SSD mét Rapid ON

Samsung Magician Performance Benchmark mét Rapid ON
Okay! Dat verandert mijn aankoop advies naar altijd kiezen voor Samsung EVO!

Ook in het geval van laptops met bouwjaar 2011. Alsmede dus prijs review ook veranderd van "goed" naar "uitstekend"!