Intel NUC Kit NUC7i7BNH Review

Tortelli
18 juni 2017, laatste update op 18 juni 2017, 7.664 views Product gekocht

Intel NUC Kit NUC7i7BNH

Klein, zeer snel (voor een dual core), incl 2,5" uitbreidings mogelijkheid, hoorbaar onder load. Perfecte HTPC (4k @ 60Hz incl HDR)

Pluspunten

• Snel (turbo op 4Ghz!)
  • Iris plus 650 goed genoeg voor 2D games in 4k
  • Compact
  • 2,5" uitbreiding
  • Bruikbaar als desktop pc
  • 4k @ 60Hz + UHD

Minpunten

• Behoorlijk luid onder load
  • Prijs?

Functie:

Vervanger voor mijn oude HTPC pricewatch: Intel NUC D34010WYKH welke wel 4k deed, maar niet op 60Hz.
Sinds ik een andere receiver heb en de vorige NUC wat problemen had met het afspelen van web video (o.a. mxgp-tv.com stotterde) leek me dit een mooie upgrade. Voor de i7 gegaan omdat ik die voor een mooie prijs kon kopen (anders had ik de i3 gekocht, die voldoet ook prima als HTPC).
Gebruik de NUC in combinatie met;
pricewatch: Samsung UE55HU7500L Zwart (incl EVO 3500 kit, waarmee het scherm ook HDR support heeft)
pricewatch: Arcam AVR850
Installatie:
Bios geupdate (las wat issues over HDR output), Windows 10 erop en eea werkte perfect out of the box. Installatie van Windows 10 gaat in minuten met een snelle USB stick.
Uiterlijk;
Er zit een LED ring aan de voorkant waarvan de functie instelbaar is in de bios;
[img]MYrBQyv1[/img]
Je kunt hem o.a. als HDD LED laten knipperen 8)7. Ik heb deze uitgeschakeld, de power LED is ook instelbaar en heb ik op 50% zodat hij minder fel is.
Prestaties;
Hier kan ik heel kort over zijn; de NUC7i7 is zeer snel voor een dergelijk mobiel apparaat. De clocksnelheid spreekt voor zich; 3,5Ghz met turbo naar 4.0Ghz gecombineerd met Iris Plus 650.

Cinebench 15 score;
[img]xLqvhn21[/img]
Indrukwekkende score in mijn ogen!. Hiermee is het de snelste (?) dualcore mobile chip op de markt?.

Ter vergelijk; mijn oude pricewatch: Intel NUC D34010WYK scoorde;
OpenGL 26,04 fps
CPU (multicore): 168 cb

3Dmark Firestrike;
[img]ol7wSfi1[/img]
Games
F1 2016 1080p op low; 26 fps (onspeelbaar dus)
Ori and the Blind forest op 1080p: ~50 fps
2D games zoals Broforce, Hotline Miami (1&2), Inside, Limbo, Rayman Origin en Rive draaien allemaal prima 60Hz op 4k / 2160p!.
Geluidsproductie:
De NUC is onder load (gamen) goed hoorbaar. Het energieverbruik van de i7 ligt aanzienlijk hoger als het i3 en i5 model door de Iris Pro. Er zit een 60 watt voeding bij, actueel verbruik hem ik niet gemeten, kan dit wel doen als mensen intresse hebben.

Geluidproductie tijdens het afspelen van video (1080p h264, 2160p h265 met HDR) is niet aanwezig of onhoorbaar. NUC heeft "hardware" support voor h264 en 265 (HVEC) waardoor de CPU terug clockt en een load heeft van een paar %.

Gebruik als mediacenter

Gebruik Kodi met mijn NAS als bron en soms Spotify (al ondersteund mijn receiver ook spotify; hij kan dit niet in combinatie met de DIRAC room correctie |:( ).
Een NUC heeft als grote voordeel dat hij gewoon alles afspeelt, geen moeite heeft met resoluties of audio output (24 bit, 192Khz).
Daarnaast gebruik ik hem om het WK motocross te kunnen kijken (mxgp-tv.com) welke hij perfect upscaled naar 4k zonder stotteren of iets dergelijks.
Overige gebruiksdoelen
Een NUC zou prima bruikbaar kunnen zijn als compacte desktop pc. Zolang je niet fulltime video edit of games wil spelen is een NUC meer dan krachtig genoeg. . Een beperking is de opslag ruimte, al is dat met SSD's (500GB is redelijk betaalbaar nu) en een 2,5" drive opzich geen issue voor de gemiddelde consument.

Volgens mij kun je zelf een externe GPU verbinden via de Thunderbolt verbinding, al denk ik dat je dan het doel van een NUC ga missen :D.
Wat heb ik niet getest;
Wifi en bluetooth heb ik uitgeschakeld in de bios en dus niet getest.
Thunderbolt kan ik niet testen (niets om aan te sluiten)
Vragen
Mocht iemand nog vragen hebben of enkele specifieke benchmarks willen zien; laat het me weten. Heb deze review vooral geschreven omdat er erg weinig info te vinden is over de nieuwe NUC7's.

Heb jij ook een Intel NUC Kit NUC7i7BNH?

Ik heb 2 jaar geleden en review geschreven over de Intel NUC NUC5i3RYH. Ik gebruik mijn NUC sinds die tijd als desktop pc. Naar volle tevredenheid trouwens.

Op basis van jouw review ga ik waarschijnlijk mijn oude NUC vervangen.

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 22 juli 2024 13:45]

Leuk om te horen. Je verdubbel qua cpu performance, verschil in GPU performance is nog meer verwacht ik.
Verbaasd me niets dat een NUC prima bruikbaar is als Desktop, op wat weinig usb aansluitingen na heb je (als je niet game oid) niets meer nodig.

Enige echt nadeel van de NUC7i7 is dat hij onder load niet fluister stil is. Een i3 en i5 blijken stiller (mijn oude pricewatch: Intel NUC D34010WYKH was ook stiller).
Hoi Tortelli,

Zou je deze i3 pakken als je de i7 niet had?:

pricewatch: Intel NUC NUC7i3BNH

Ik neem aan dat deze i3 ook 60hz/ 4k moest pushen?

Heb je enige ervaring met linux en 4k op dit soort kastjes?

Thanks.
Kennis van me heeft de NUC7i3 en die voldoet perfect als htpc (4k 60hz en hdr).
Hij is grafisch minder sterk, maar videos lopen toch hardwarematig.
Bedankt voor je antwoord.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het verbruik onder load en bijvoorbeeld tijdens het bekijken van een video. 60 watt is nog best veel als je deze Nuc 24/7 wilt laten draaien als bijvoorbeeld thuisserver. Vandaar mijn vraag.
Je kunt hier een total powermeting vinden; http://nucblog.net/2017/04/kaby-lake-i7-nuc-conclusions/
Hij trekt onder 3Dmark Timespy dus 58,5 watt!.

Kan deze test overigens ook zelf wel uitvoeren, al heb ik een kwalitatief vrij matige meter hiervoor.
Mooie review :)
Ik bezit er ook 1 en wil je wat vragen.
Heb jij toevallig ook last van wegvallen van het beeld ?
Laatst een keer gehad in Google Chrome op een online video platform dat beeld even wegviel, volgens mij omdat mijn reciever de output van de audio aanpaste naar een andere sample rate.

Normaal geen last van verder in Kodi b.v.. Heb wel een vergelijkbaar probleem gehad met mijn oude reciever (Marantz SR7008), maar dat kwam omdat de HDMI borden kapot bleven gaan, die heb ik een paar maanden geleden laten maken (garantie) en verkocht voor wat beters waardoor ik nu ook 4k @ 60Hz en HDR kan bekijken op de NUC ;).
Dank voor je reactie!
Op het intel forum "regent" het mensen met wegvallend beeld. Was ff nieuwsgierig of er ook mensen waren zonder klachten.

Nog een kort vraagje, waar kijk jij hdr mee ? Ik had al wat geprobeerd maar tot nu toe nog niets gehad wat het hdr logo op mijn tv activeerde.
Ben nu meer met het wegvallend beeld bezig, zeg maar :)
Om HDR aan het werk te krijgen moet je wel wat moeite doen; je kunt in de Intel driver een bepaalde instelling aanpassen waarna hij daadwerkelijk HDR gaat uitsturen. Volgens mij past hij daarmee het kleuren schema aan van Windows, het normale kleurenbereik in Windows 10 voldoet niet voor HDR iig.

Moet er eerlijk bijzeggen dat ik dit van de week geprobeerd heb, en HDR films er sinds dien goed uitzien (niet meer flets), maar heb verder niet gekeken waardoor dit nu kwam. Zal vanavond of morgen anders wat meer details bekijken als je dit wilt weten.

Betreffende het wegvallen van beeld; heb je daar ook last van in Kodi b.v.?.

Betreffende het wegvallen van beeld; heb je daar ook last van in Kodi b.v.?.
Welke mediaplayer gebruik je dan voor HDR ? Kodi doet nog geen hdr toch ?
Ja graag hoe meer details hoe beter :)

Het beeld valt overal weg. Als ik zit te gamen, als ik op het web surf.
Een groen boot scherm als ik reboot.
Weg vallend geluid.
Als ik op 30Hz draai dan is het te doen, maar das natuurlijk niet de bedoeling :)
Welke HDMI kabel heb je eraan hangen?, met 1080p voldoet iedere kabel, 4k is wel wat gevoeliger. En wat gebruik je voor audio?.
Been there, done that.
Van een 27Gbs hdmi tot een el-cheapo.
Via mijn Onkyo tx-rz1100 receiver of rechtstreek op mijn Lg Oled.

Gister met een schone windows install en de standaard ms vga driver geen wegvallend beeld.
Zodra ik een intel gfx driver installeer begint de ellende tijdens de reboot na het installeren n.l. in de vorm van een sneeuw/ white noise beeld.
Daarna wegvallend beeld tot ik het op 30Hz zet..lol zucht :)
Ondersteund jou reciever wel HDMI 2.0a ?. Want je hebt a nodig voor HDR.
Probeer de NUC eens direct via je TV?.

Heb zelf (2e hands, was een zeer goeie deal ;) ) een pricewatch: Arcam AVR850 gekocht welke alles (tot nu toe) ondersteund.
Dat zei ik al , via mijn Onkyo hdr dolby vision receiver of rechtstreeks op mijn Lg oled :)

Mijn ps4 pro en chromecast ultra doen prima hdr/dolby vision ;)

Edit:
P.s. nice receiver lol mijne was gelukkig iets goedkoper
product: Onkyo TX-RZ1100

Edit:
Foutje , de receiver is hdr en dolby atmos en de tv en chromecast ultra hdr en dolby vision ( al die namen dan zie je door de bomen het bos niet meer)

[Reactie gewijzigd door m.a.s. op 22 juli 2024 13:45]

Ik zit te twijfelen om deze ook aan te schaffen, als ik jou review lees dan lijkt alles oké te zijn, maar ik lees ook juist veel problemen met 4k @ 60Hz + UHD wat Intel erkent maar niet opgelost lijkt te krijgen, dan vraag ik mij af waar ligt de waarheid?
Ben je nog steeds tevreden over HDR kwaliteit of moet je daar steeds veel capriolen voor uithalen?
Ik heb nu een Nvidia Shield waar ik wel tevreden over ben, ondersteunt alles, maar het lukt mij dan niet om via Kodi mijn Philips Hue lampen aan te sturen (uitzetten als de film begint) wat wel weer lukt met mijn oude HTPC maar die ondersteunt weer geen 4K.
Werkt Dolby Atmos trouwens ook goed?
Ik heb helaas het flikkerprobleem ook; samen met een Arcam AVR850, dure (Audioquest Green) HDMI kabel en de laatste drivers. Nog geen serieuze poging gedaan dit op te lossen.

Probleem wisselt sterk; soms doen hij het uren goed en soms doet hij het een paar x achter elkaar.
Dank je wel, dan zie ik er voorlopig maar even vanaf, ik hou het forum van Intel in de gaten maar het is daar al een tijdje stil vanaf de kant van Intel met een goede oplossing.
Ik lees steeds meer over succesvolle HDR verhalen over de nuc7. Een aantal maanden terug de nuc teruggestuurd omdat ik het niet werkend kreeg. Hoe zit het nu precies?