Inleiding
Intel NUC5i3RYH - Barebone/Mini PC
Ik heb mijn € 1.200,- Game PC vervangen door de aankoop van deze BareBone NUC5i3RYH. Een prima keuze en (opnieuw) een leap forward voor drogeworst. Of zeg maar; een leap backwards. Want wat heb je aan een ultra snelle pc als je er alleen NotePad++ op draait? Uitgangspunt was het stroomgebruik van deze NUC, en voor wie alles tl;tr is: van 300W/h naar 9W/h lijkt mij meer een leap forwards. Ongeloofwaardig? Ja vind ik ook wel.
Voor wie mij kent; ik ga niet over 1 nacht ijs dus ook voor deze aankoop heb ik vele malen de computer experts van Norrod bezocht alvorens deze pc, of zeg maar BareBone te kopen. Eerlijkheidshalve wist ik niet eens wat een BareBone was, ik zag het meer als efficientie tool voor mijn bedrijfsvoering. Uiteindelijk heb ik deze pc gekocht bij comcom.nl, want goedkoopste prijs, én de NUC5i3RYH was (tot nu toe) niet bij Norrod te koop.
Doel van deze aankoop: kostenbesparing op lange termijn, ruimtebesparing en handig. Extra features zoals ingebouwde WiFi en infrarood (op de voorkant!), en als laatste een tomeloze luiheid om niet zelf de 800ste pc in elkaar te zetten.
Disclaimer
Ik ben overduidelijk niet meer de benchmark kid die urenlang software draait om met resultaten te gooien. Ik ben een ouwe lul die vroeger net zo was als jullie, maar nu meer pragmatisch te werk gaat. De review is dus geschreven op
heldere troebele (dank je wel GewoonWatSpulle, je hebt gelijk) resultaten. Ik werk voornamelijk met een stroommeter van de Hornbach ad €10,- , el-cheapo randapparatuur zoals kabels en verlengstukjes en, ow-gruwel, ik zet mijn ssd ongeformateerd met de oude configuratie over van mijn oude-naar mijn nieuwe systeem. Ik verwacht dus géén +3's.
Verpakking
De verpakking was minimaal. Plastic beschermmiddel in de doos was verschoven waardoor de NUC in de doos stuiterde bij vervoer. De NUC zelf was stevig verpakt in zijn eigen doosje, dus ik kon hier wel mee leven. NB: ik heb hier naderhand contact over gehad met ComCom. Die heeft het genoteerd.
Belangrijke toevoeging. Ik heb de NUC 's avonds besteld bij ComCom, en de volgende ochtend werd deze door DHL om 9.15 uur per express afgeleverd. Waarna er om 16.30 gebeld werd door ComCom of alles in orde was. Dat is service dacht ik zo. Heel positief.
Aansluiting
Nope. Geen snelle aansluiting dit keer. Lang verhaal kort: NUC besteld bij ComCom. Geheugen 8Gig, flash USB-stick ad 32Gig en goed advies gehaald bij Norrod en toen eerst een grondige voorbereiding. BackUps gedraaid van mijn oude PC, Windows 8.1 recovery op USB stick 1, Bios Update en alle benodigde drivers op USB stick 2. PC ontkopped, tissue gebruikt voor 20 jaar trouwe dienst van mijn ATX en als laatste mijn SSD overgezet in mijn nagelneue NUC.
Als eerste een Bios Update gedraait. Noodzakelijk. Fluitje van een cent. Hierna de SSD aangesloten. Deze schuif je in de onderkant van de NUC. Heel makkelijk allemaal. NUC weer dichtschroeven en Power-On. Controleren of die aan staat want je hoort de NUC niet.
*Windows Aanmeldscherm. Alles doet het.*
Uiterlijk & Aansluitingen
Het uiterlijk is, zeg maar, verrassend klein. Exact 2 sigarettenpakjes naast elkaar klein. In cijfers: 11,5cm x 11,5cm x 5cm. Zwarte bovenkant op een grijs doosje. Vier rubberen voetjes aan de onderkant met hierin verwerkte schroefjes voor de ijzeren afdekplaat aan de onderkant. Netjes allemaal.
De meest noodzakelijke aansluitingen zijn aanwezig. Een kleine opsomming. Dat gaat sneller.
Connectiviteit:
2x USB 3.0 ports achterkant<br>
2x USB 3.0 ports voorkant (1x 'charging capable')
2x Internal USB 2.0 via header
Headphone/microphone jack voorkant
LAN/WAN:
LAN/WAN port achterkant
Specificaties
Goed om hieronder de specificaties (nogmaals) te noemen. Want dat verduidelijkt mijn doel om deze mini pc te kopen.
Grafisch
Intel® HD Graphics 5500
Processor
5th generation Intel® Core™ i3-5010U processor
(2.1 GHz Dual Core, 3 MB Cache, 15W TDP)
Geheugen
Dual-channel DDR3L SODIMMs
1.35V, 1333/1600 MHz, 16GB maximum
Geluid
Up to 7.1 surround audio via Mini HDMI and Mini DisplayPort
Netwerk
Intel® 10/100/1000Mbps Network Connection
Intel® Wireless-AC 7265 M.2 soldered-down, wireless antennas (IEEE 802.11ac, Bluetooth* 4, Intel® Wireless Display)
Geen HTPC maar een Mini PC
De vraag vooraf was of het mogelijk is om Windows 8.1 te draaien op een HTPC. Voor diegenen die onbekend zijn met het begrip HTPC, BareBone en dus ook NUC (zoals ik dus); ja dat is dus goed mogelijk. Niet voor niets noemt Intel deze NUC ook wel een 'Mini PC'. En terecht. Windows Drivers zijn ruim voor handen en welke niet herkent worden levert Intel op een gebruiksvriendelijke manier. Een kind kan de was doen.
Dagelijks gebruik
Ik vermoed dat iedereen nu met gekromde tenen eindelijk eens wil weten of NotePad++ nou wel of niet draait op deze Mini PC. Het verlossende antwoord luidt: ja. NotePad++ draait als een dolle. En vrijwel net zo goed als op een i7. Soms scheelt de opstarttijd van NotePad++ een paar duizendste, maar over het algemeen merk je vrij weinig van de tragere processor. Of beter gezegd: de snelle processor voor zo'n absurd klein kastje. Hieronder volgt een kleine opsommimg welke programma's er tot nu toe gedraait zijn en welke verschillen er zijn ivm mijn "oude" Game PC:
Windows 8.1Pro (laatste versie, alles geupdate)
Hierin moet ik toegeven: het duurt een halve seconde langer voordat het aanmeldscherm mij het wachtwoord laat invoeren. Dit tov mijn oude pc. Dit is geen ergernis.
NotePad++
Trager. Maar verwaarloosbaar.
Adobe CC
Trager. Verwaarloosbaar
4k Movies/Film
Geen verschil. Kwaliteit: uitmuntend. Geen verschil dus.
Software in het algemeen:
Verwaarloosbare vertraging
Gaming
Niet getest. Maar dan ook volledig nutteloos. Daar is deze Mini PC niet voor gebouwd.
Samenvattend is alle door mij geteste software niet-, of verwaarloosbaar trager geworden. De keuze voor een i3-processor was dus juist. Zou je een stap hoger gaan, bijvoorbeeld naar de i5 of de i7 dan is mijn vermoeden dat de verschillen nihil zijn.
[img=620]4C2ErlKT[/img]
Stroomverbruik
Op onderstaande afbeelding is het stroomgebruik van de NUC met een aangesloten monitor.
Op de onderstaande foto staat het stroomverbruik van de NUC losgekoppeld van de monitor.
Het stroomverbruik van mijn nieuwe pc (de NUC) is in vergelijking met mijn oude pc met meer dan de helft gedaald. Hoewel je zelfs zou kunnen stellen dat gedurende de werkdag mijn oude pc 300w/h verbruikte en dus is het energieverbruik nog maar een zesde van wat het was. Met een uitgeschakelde monitor verbruikt de NUC nog maar 9W/h, en dat scheelt al helemaal. Al met al scheelt dit aan energiekosten rond de € 300,- per jaar. Met een andere monitor kan dit nog iets meer worden.
Stil
De NUC is zeer stil. In een huiskamer valt het geluid van de fan weg bij het omgevingsgeluid. De kast is degelijk en geeft geen geluid of trillingen door aan het bureau.
Links
Product page - Mini PC—Intel® NUC Kit NUC5i3RYH
Create installation media for Windows 8.1
Intel NUC5i3RYH Windows Drivers
Er zijn veel meer mensen op zoek naar een kleinere en zuinigere pc. In mijn netwerk zitten er tientallen die hun ATX maar graag wat willen inruilen voor een NUC. Samenvattend zou je kunnen zeggen dat deze NUC revolutionair is voor zakelijk gebruik van een pc. In dit kleine doosje zit alles wat een ondernemer nodig heeft om een computer te gebruiken. Ik wil nog wat verder gaan: dít doosje is precies waar wij vroeger over droomden waar het naartoe zou gaan met Personal Computers. Deze NUC kan alles. Alle software draait deze Intel goed en snel. Het kost mij moeite om verschillen tussen een ordinaire pc en een NUC überhaupt te beschrijven. In cijfers is het waarschijnlijk goed uit te drukken, maar niet in mijn gebruikerservaring.
Het stroomverbruik ligt vele stappen lager dan wat mijn energiemaatschappij gewend was. Welke getallen je ook met elkaar vergelijkt. Ik ben absoluut geslaagd voor het doel waarvoor ik deze NUC heb gekocht. Bovendien is dit kastje ultra stil. Handzaam, makkelijk mee te nemen, en/of te verplaatsen. De bedrading tov mijn oude pc is vele malen minder en dus overzichtelijker en minder zichtbaar.
Afgezien van mijn enthousiastme ben ik gewoon tevreden met deze aankoop. Het doet wat het kan. Ik weet nog steeds niet wat een barebone is, maar ik weet wel van een NUC5i3RYH is: een volwaardige, zuinige en stille Mini PC. Ongeloofwaardig goed.
EDIT: kleine update