Inleiding
Mijn oude systeem voldeed niet om 1080p HD films te streamen naar de playstation 3, vandaar dat ik gekozen heb voor een deels nieuwe computer. Het oude systeem was een Pentium 4 prescott op 3.0 GHz met een club 3D 3850 AGP kaart. Hiermee kon ik COD4 prima spelen.
Na het aanchaffen van een playstation 3 kwam de computer flink te kort. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een budget computer die geen moeite heeft met HD streamen en waarmee ik op zijn tijd ook een game kan spelen.
Na een aantal reviews(zie links onderaan) te hebben gelezen heb ik gekozen voor de Athlon X250. De prijs waarvoor ik de CPU kocht was 54 euro. Ik heb voor deze CPU gekozen omdat deze genoeg power heeft om HD contents af te spelen, vanwege de lage prijs en omdat ik hiermee met games prima uit de voeten kom (ookal heeft het ontbreken van het L3 cache een negatieve invloed).
De athlon II X2 250 is een 45 nm processor zonder L3 cache geheugen, die de phenom II wel heeft. De CPU is standaard geklokt op 3.0 GHz, met een vaste multiplier van 15. De L1 Cache is 64K per core en de L2 cache is 1MB per core. De Thermal Design Power is 65W.
[afbeelding3]
Installeren:
De CPU kwam in de gebruikelijke verpakking met een standaard koeler. De koeler heb ik niet gebruikt omdat ik nog een waterkoelingsset had liggen. Het koelblok heb ik gemonteerd met een druppeltje Arctic Silver Alumina ertussen. De CPU werkt meteen juist herkent op het AM2+ moederbord met het oude bios 1.8.
In het dagelijks gebruik:
Als OS heb ik windows 7 64x geinstalleerd, alles draait soepel en ik hoef nergens op te wachten. Het is zeker niet te vergelijken met de langzame pentium 4. COD 4 kan ik alle settings op high zetten en dan draait het allemaal zonder hapering. Het streamen van de 1080p films gaat vloeiend, hier draaide het uiteindelijk eigenlijk om.
Temperaturen:
Tijdens het stresstesten wordt de cpu niet warmer dan 48 graden celcius. Deze waarde is gemeten met Coretemp, CPUID hardware monitor, CPU-Z en OCCT. Omdat ik nog een oud waterkoelingssetje had liggen met de juiste socket klem heb ik deze erop gemonteerd. Idle is de temperatuur net zo hoog als dat ik de verwarming zet, dus meestal rond de 21 graden.
Overclocken:
De CPU is met de standaard Vcore (1,42) naar 3600 MHz (15x240) te brengen. Om 3750 MHz te bereiken moet de Vcore op mijn moederbord verhoogt worden naar 1,560, al moet ik hierbij zeggen dat de Vcore verhogingsstappen op het K9A2CF-F board erg groot zijn. Het voltage gaat namelijk in stappen van 0,043 volt. Na een nacht stressen bleek de 1,560 V niet genoeg en is het 1,603 V geworden om het geheel stabiel te krijgen.
Boven de 15x250 is niet haalbaar met mijn setup. Het northbridge voltage naar 1,4 zetten, de HT link onder de 2000 houden en het geheugensnelheid onder de 800MHz met 2,1 V mag niet meer baten. Ook een biosflash van 1.8 naar 1.A0 haalt niks uit. Het CPU voltage is zelfs in stappen verhoogd tot de 1,744 V, maar verder dan 15x250 is niet (OCCT) stabiel te krijgen. Op overclock3d en bi-tech wordt er 3,9 GHz gehaalt op een AM3 board met een athlonII 250 stepping 2 revision BL-C2. Ik heb dezelfde stepping en revision, maar het resultaat lijkt aan het moederbord te liggen.
15x250 Vcore op 1,62 (linpack stabiel) is het geworden met de HT link (8x) op 2000.
Benchmarks:
(15x250) CPU score 2976 Totaal: 7874
Winrar
(15x200) 1,146 KB/s
(15x250) 1,422 KB/s
De Athlon II X2 250 is een prima low budget processor met genoeg power om HD films te streamen. Windows 7 draait prima met deze CPU en qua temperaturen is de processor een genot. Het overclocken gaat echter moeizaam met het moederbord dat ik heb. 15x240 is met het standaard voltage te halen.
Review links: