Steelseries Xai Laser Mouse Review

Anoniem: 105188
19 december 2009, laatste update op 19 december 2009, 2.711 views

Steelseries Xai Laser Mouse

Omdat dit een gaming muis is zal mijn review gericht zijn op het gaming aspect, als je puur en alleen een desktop muis wilt dan raad ik je aan om een goedkopere muis te zoeken welke beter in de hand ligt.
Mijn vorige muis (Roccat Kone) heeft zijn laatste loodje gelegd. De Roccat Kone was een muis die goed in de hand lag maar hij werd geplaagd door een aantal software problemen welke af en toe zeer irritant konden zijn. De Roccat had zeer veel tracking issues. Het was zo erg dat mijn cursor op desktop, terwijl de muis stil ligt mijn cursor zomaar een richting op ging. Plus het feit dat de scrollwheel kapot ging na 6 maanden heb ik ervoor gekozen om een andere muis te kopen. Voor mijn nieuwe muis had ik de volgende criteria:
* Hij moet...

Pluspunten

• * Goede tracking
  • * Ligt fijn in de hand
  • * Veel instel mogelijkheden met goede uitleg
  • * Stevig
  • * Geen onzin als lichtjes of gewichtjes

Minpunten

• * software iproblemen met USB legacy
  • * software problemen met scrollwheel

* Hij moet stevig aanvoelen
* Absoluut geen tracking issues
* Hij moet goed glijden (desnoods nieuwe pads eronder)
* Veel knoppen, minimaal 2 thumb knoppen

Zeer veel reviews op internet gelezen en videos op youtube bekeken. Een paar muizen geleend van vrienden en na een hele ronden kopen en retourneren ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij deze.

De Steelseries Xai, afgezien van het LCD schermpje onder de muis, is het niks bijzonders. Dat wil zeggen er zitten geen onnodige accessoires of verkoop gimmicks bij. Het is een doodgewone zwarte muis welke niet echt opvalt. Hij ligt mij goed in de hand maar dat is sterk verschillend voor iedereen. Ik vindt hem een tikkeltje te zwaar in vergelijking met mijn oude Roccat. Fysiek kan ik niks over de muis zeggen, je vindt hem fijn of niet, deze muis is goed niet meer of minder, klaar.

Waar deze muis zijn min en pluspunten heeft is de software van de muis zelf. De tracking is briljant, van alle muizen die ik heb gehad is deze toch echt het soepelst, het verschil in tracking tussen deze en andere muizen is zeer merkbaar. Ik heb geen tracking issues gehad en hij reageert zeer precies. Zelfs bij lagere DPI's blijft deze muis soepel wat zeer mooi is want je hoeft niet constant van DPI te veranderen als je een ander wapen in je handen hebt.

Ik zit tijdens het gamen soms met mijn benen te trillen, daar reageerde andere muizen niet op maar deze muis is zo gevoelig en zo precies dat hij het wel oppakt.

Wat andere muizen ook doen is een hoop correctie toepassen zodat het makkelijker wordt om een icoontje aan te klikken. Dit is fijn als je op desktop bent maar in spellen wil je dat dus niet hebben. Het mooie van deze muis in vergelijking met andere is dat je het niveau van correctie kan instellen zonder dat je er veel kennis voor nodig hebt. Andere muizen bieden deze optie ook maar niet tot op het niveau van Steelseries en sommige zijn zelfs zo verwarrend dat je niet weet waar je mee bezig bent of specialistische kennis nodig hebt.

De grote minpunten voor mij zijn:
* Als ik mijn computer opstart terwijl de muis is aangesloten duurt het heelerg lang voordat de bios verder gaat. Ik krijg dan een melding "Mouse interface error" waarna ik op F1 moet drukken om door te gaan.
* Als ik 1 stap scroll met de wiel dan registreert hij dat soms niet. Als ik dan nog een stap scroll dan registreert hij dat als 2 stappen, zeer irritant als je iets uit je inventory wilt selecteren.

Ik heb voor beide issues een ticket aangemaakt bij steelseries maar daar hebben ze nog niet op gereageerd. Over het algemeen een goede muis met uitstekende tracking en een paar software problemen.

Heb jij ook een Steelseries Xai Laser Mouse?

Heb je al een reactie gehad van Steelseries over je scrollwheel probleem? Ook vraag ik me af of je je firmware hebt geupdate. Ik heb ergens gelezen dat dat het probleem zou moeten oplossen.
Inmiddels heb ik de muis zelf gekocht en ik heb geen enkel probleem met het scrollwheel. De nieuwste firmware was al voor-geïnstalleerd op mijn muis.
Anoniem: 222107 19 november 2010 23:50
dat scroll gebeure heb ik met mn g9 ook, maar lijkt me mooie.
iemand intresse g9?
Ik vind het eigenlijk niet echt een fijne muis.
De tracking is over het algemeen wel goed, alleen ik heb het gevoel dat als ik mijn muis in een horizontale rechte lijn trek, de crosshair toch schuin omhoog gaat. Daarnaast gaat ie soms raar tracken, vanuit het niets. Als ik vervolgens de muis optil en weer neerzet doet ie het weer, soms even schudden of blazen.
Het scrollwheel probleem heb ik ook. ERG onhandig als ik wil bunnyhoppen. Bovendien reageert ie laat en dat is voor mij echt een no-no.
In bepaalde spellen is het zo dat je met een sniper, zodra je op de "zoom"knop drukt, ingezoomd bent. In zo'n spel wil ik dan quickscopen, maar de muis zend de klik niet snel genoeg ofzo, waardoor ik een noscope doe die uiteraard veel minder accuraat is. Met mijn DeathAdder heb ik daar totaal geen last van.

tl;dr: Veel problemen (tracking, scrollwheel, muisknoppen), terug gegaan naar het gebruik van DeathAdder.
Ik heb er ook een, maar dan de "RUSE limeted ed." op de kop getikt voor 24€. Deze is deels wit, dit witte deel is hard glad plastic en de zijkanten zijn een iet wat rubberig aanvoelend plastic. De muis voeld prima aan.

Na een paar weken heb ik het volgende te melden vergeleken met mijn voorgaande muizen..

Vergeleken met de MX518 vind ik deze beter reageren, de beweging van de pointer is sneller en directer. Ook is de muis lichter en glijd hij soepeler over mijn everglide titan muismat(rubber mat met stoffen top-laag)

Voor de knoppen vind ik de Xai en lichter (en ook fijner) klikken.

Scrolwiel is wel minder relaxed dan van de mx518. Deze xai scroll knop is breder en draait stugger met een zeer genuanceerde feedback door een sterke klemmende tik, of hoe je die weerstand ook maar wilt noemen.

Tot nu toe vind ik de xai fijner voor gamen. maar surfenis de 518 fijner.