Tagline: Eindelijk een volwassen vervanger voor Windows 2000 professional!
De aanloop
Windows 2000 was een verademing. Het gaf me eindelijk de stabiliteit waar het Windows platform zo lang naar verlangde. Windows XP was maar een magere upgrade. Een opnieuw uitgebracht Win2000 met enkele extra's en een slechte interface. Half gebaseerd op 2000 en half geinspireerd op de iMac met de 'plastic' icoontjes. Ik ben dus ook met een grote boog om XP heengelopen.
Een heel nieuw OS
Gelukkig heeft Microsoft met Vista eindelijk een echte vervanger gemaakt voor 2000. De hardwarematig geaccelereerde Aero-gebruikersinterface is vanaf de grond opnieuw ontworpen en ziet er prachtig uit. Dit alles draait op de nog altijd zeer stabiele NT6...
Dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat jij je oude scanner die het perfect deed onder Win98 niet meer aan hebt gesloten toen je naar Vista over stapte, ook zul jij Vista zelf geïnstalleerd hebben waardoor je gevrijwaard bent van praktisch alle meuk die ge-sysprepped op je out-of-the-box systeem wordt gezet. Allemaal factoren die naar mijn idee de gebruikerservaring van Vista compleet omzeep hebben geholpen.Zelf ben ik na enkele tweaks en instellingen zeer tevreden over Vista. Maar om me heen hoor ik veel mensen klagen. Het is irritant, en instabiel zeggen ze. Van instabiliteit heb ik nooit wat gemerkt.
Ben ik deels met je eens, echter wanneer een bestand in gebruik is neemt Vista en ook 7 zich alsnog best wat tijd om tot de conclusie te komen dat je het bestand moet overslaan. Ook is het effect van user account control hier debet aan omdat een kopieer actie naar een door uac protected folder nooit meer zo soepel zal verlopen als even wat "dll-lelletjesHet is nu bijvoorbeeld mogelijk om grote hoeveelheden bestanden en mappen te kopiëren zonder dat de verkenner hier halverwege mee kapt omdat er een bestand in gebruik is.
Very best practiceHet irritante user account control heb ik omzeild door het Administrator-account te unlocken en te gebruiken.
Opmerkelijke opmerking, heb je dan onder een steen gelegen tussen 2000 en Vista vraag ik me dan af, want als je een o.s. mag roemen om zijn stabiliteit, flexibiliteit en continuïteit is het xp wel (ware het niet pas ná sp2 imho). Ik kan me herinneren dat toen Win2000 geïntroduceerd was niemand te spreken was over het o.s. want: "Win2000 gebruikte andere stuurprogramma's dan Win98".Half gebaseerd op 2000 en half geinspireerd op de iMac met de 'plastic' icoontjes. Ik ben dus ook met een grote boog om XP heengelopen.
[Reactie gewijzigd door loewie1984 op 23 juli 2024 20:15]
Dat klopt ja. Ik gebruik de Business versie thuis, voor algemeen gebruik. Ik heb gekozen voor de Business versie vanwege die iets betere beheerstools en het feit dat de bedrijfsversies langere support hebben (extended support) van Microsoft.ondanks dat ik de aspecten en toepasbaarheid van deze business uitvoering in deze review wel een beetje mis, je had net zo goed over een van de andere uitvoeringen hetzelfde kunnen typen.
Dit is iets wat ik ook ondervind op mijn P4 3Ghz met 2GB RAM.Ook heeft Vista standaard vele achtergrondprocessen draaien. Dit kost veel performance. Met de standaardinstellingen is de computer vaak urenlang aan het ratelen. Ik heb dit allemaal uit moeten zetten, en dit is voor de gemiddelde gebruiker niet te vinden.