Foobot Review
FooBot is een uitgebreide luchtkwaliteitsmonitor (CO2, VOC, PM, Temperatuur, en Luchtvochtigheid) wat een duidelijk gecombineerd beeld geeft van de luchtkwaliteit.
Het product is wat aan de dure kant maar als je een goed en gedetailleerd inzicht wilt in de luchtkwaliteit levert FooBot wat het belooft.
Pluspunten
- Gebruikersvriendelijk
- Zeer inzichtelijk
- Uitgebreid
- Uitstekende service
Minpunten
- Duur
- API enkel via FooBot server
Onze woning is goed geïsoleerd, maar het heeft weinig tot geen ventilatie mogelijkheden. Er zijn geen ventilatie roosters en zelfs de afzuigkap is hercirculatie unit. De enige manier om verse lucht naar binnen te krijgen is door de ramen open te zetten. Om het warmteverlies in de winter te minimaliseren en de slechte luchtkwaliteit binnen te verbeteren ben ik op zoek gegaan naar een apparaat wat aan kan geven wanneer er geventileerd moet worden.
Hoe meet je luchtkwaliteit?
Temperatuur en luchtvochtigheid zijn het eenvoudigst om te meten en zeker relevant voor de kwaliteit en comfort levels, maar als we het over luchtkwaliteit spreken hebben we het voornamelijk over gassen en deeltjes.Gassen
Koolstofmonoxide (CO) is giftig. Het kan ontstaan bij een onvolledige verbranding. Heb je een gaskachel of haard, neem dan vooral een rookmelder met CO sensor. Een luchtwaliteitsmonitor kan deze noodzaak niet vervange.
CO is geurloos. Het kan leide tot hoofdpijn en misselijkheid. Hoge contentraties zijn dodelijk.
Koolstofdioxide (CO2) is het voornaamste gas wat gemeten wordt als het aan komt op luchtkwaliteit. Veel Nederlandse luchtkwaliteitsnormen zijn uitsluitend gebaseerd op CO2 levels. Elke luchtkwaliteitsmonitor moet deze dus hebben. Een CO2 meter is redelijk goedkoop en er is een gevarieerd aanbod te vinden.
CO2 is geurloos, maar gaat vaak gepaard met een muffe lucht. Verhoogde CO2 levels kunnen leiden tot hoofdpijn en misselijkheid.
Volatile Organic Compounds (VOC), ook wel bekend onder de naam “chemische troep” is een term die gebruikt wordt voor veel van de overige gassen zoals oplosmiddel van lijm en verf en schoonmaak middelen. Wat precies gemeten wordt is soms vaag.
VOC zijn soms te ruiken, soms niet. De meeste kunnen leiden tot hoofdpijn en misselijkheid. Hoge niveaus kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.Deeltjes
Particulate Matter (PM), ook wel bekend onder de naam “fijnstof“ is een term die gebruikt wordt om deeltjes te meten. Fijnstof zijn deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. PM2.5 meet deeltjes groter dan 2.5 micrometer PM0.5 meet deeltjes groter dan 0.5 micrometer. Wederom, wat precies gemeten wordt is soms vaag.
Stof en fijnstof gaan vaak hand in hand, maar het is niet het zelfde. Mensen met alergieen zoals astma of hooikoorst reageren op specifieke deeltjes. Hoge concentraties fijnstof zijn schadelijk voor de gezondheid.FooBot
FooBot heeft als doel om luchtkwaliteit inzichtelijk te maken. Het biedt dus een schoolvoorbeeld overzicht aan van wat er te meten valt, maar er is een catch. Sommige van deze waardes worden afgeleid of berekend op basis van een aantal sensoren. Hoe FooBot precies werkt is niet duidelijk. Je weet dus niet wat er precies gemeten wordt of hoe nauwkeurig de meting werkelijk is.
Naar mijn mening is dit niet zo’n probleem omdat het voornamelijk om de relatieve waardes gaan tussen “goede“, “matige“ en “slechte“ kwaliteit in elke relevante categorie zodat je een goed inzicht krijgt en gepaste maatregelen kan nemen.
FooBot heeft een paar leds er in om aan te geven hoe de gemiddelde kwaliteit is. Om de details te bekijken moet je altijd de app gebruiken. Dit heeft als voordeel dat de FooBot niet op een prominente plek hoeft te staan.
Na enkele maanden gebruik ben ik tot de conclusie gekomen dat er vaak een relatie is tussen de gehele luchtkwaliteit en CO2 gehalte. Kortom, een eenvoudige CO2 meter zoals de Netatmo Home Coach had ook volstaan. De FooBot lijkt mij voornamelijk meerwaarde hebben voor mensen (of kinderen) met astma of hooikoorts om inzicht te krijgen in de relatie tussen luchtkwaliteit en symptomen.