€ 870,20 bij Proshop.nl
  2. Gebruikersreviews

FlashForge Creator Pro 2016 Review

DeSluis
5 mei 2017, laatste update op 13 mei 2017, 5.351 views

FlashForge Creator Pro 2016

Na weken wikken en wegen en vooral veel lezen op het internet heb ik, met wat aarzeling deze printer aangeschaft, ik geen spijt van deze aankoop. Een geweldige printer, zo uit de doos -na het vastzetten van de printerkoppen- printen. Flashprint, de bijgeleverde software, kan bijna alles.

Pluspunten

• Stevig
  • Snel en relatief stil
  • Goede afwerking
  • Reserve onderdelen, software, en twee filamenten bijgeleverd.

Minpunten

• Deurtje moet open en kap er af bij het printen met PLA
  • ABS liever niet in de huiskamer printen

[img]QWnRu9lZ[/img]Wat huiverig geworden vanwege alle ellende die ik over zelfbouw 3d printers op internet tegen kwam, heb ik afgezien van een zelfbouw printer. Ook omdat het met een variofocusbril niet altijd even handig monteren is zoals ik al eerder gemerkt heb. Na veel zoeken, lezen en youtube filmpjes bekijken viel mijn keuze op de Flashforge creator pro 2016.

Een metalen behuizing, twee printkoppen en de mogelijkheid om ook andere filamenten te kunnen gebruiken gaven daarbij de opslag. De prijs was dan wel weer even slikken als je de prijzen van zelfbouwpakketten op de Chinese site's gewend ben.

Levering

De printer komt geleverd in een omdoos, netjes tussen de luchtzakjes. Je krijgt hem dus in een anonieme doos geleverd wat ik zelf wel prettig vind. Daarin zit de doos van de printer zelf, met de printer.Het uitpakken gaat zoals in de handleiding duidelijk staat aangegeven inclusief foto's.

Installeren en geluidsproductie

Na het uitpakken (waarbij het vastzetten van de printkop, de enige montage handeling die je nog hoeft te doen, vervelend is omdat de schroeven onderlangs achter de kop ingeschroefd moeten worden, dat was een hoop gokwerk totdat ik bedacht dat een spiegel kan helpen.) Gelijk met het bijgeleverde PLA een voorbeeld gaan printen en dat lukte gelukkig goed. Op de printer kan je een hoop instellen, eigenlijk heb ik alleen, bij PLA printen, de rechter kop uitgezet in het voorverwarm menu en bij ABS de linkerkop De rest staat standaard ingesteld. Een vierkant printen gaat redelijk stil, hij staat in de woonkamer en we kunnen tv kijken zonder hinder. Als er wat bochten geprint moeten worden, of de printer gaat overdwars printen dan krijg je toch een heel ander geluid. Het lijkt een beetje op de roep van een flink aantal walvissen bij elkaar.

PLA en ABS printen

Jammer is ook dat uit de gebruiksaanwijzing blijkt dat bij het printen met PLA het deksel eraf en de deur open moet.

Bij ABS moet de deur dicht en het deksel er op, maar dat kan je maar beter niet in de huiskamer printen. Ik heb hem in de keuken onder de afzuigkap gezet. (foto 2)

Wat me bij het ABS printen wel opviel is dat de temperatuur flink oploopt, op foto 3 is te zien dat de linker printkop ook flink warm wordt, de behuizing is ook behoorlijk heet. Met al die dunne bedrading her en der vraag ik me af of dat niet een keer fout gaat.

Printkop koeling

De printer heeft een extra koeling, via een luchtkanaal, op de linker printkop zitten, Flashforge raadt aan om met links PLA te printen en met rechts ABS. PLA moet zo snel mogelijk gekoeld worden, eigenlijk al direct als het uit het spuitmondje komt, ABS juist weer niet.
Dus kan je eigenlijk alleen PLA of ABS printen, wat me dan weer tegenvalt.

Gelukkig is ook daar een oplossing voor, ik moet het nog uitproberen maar het is alvast geprint in ABS foto 4 en 5, een dubbel luchtkanaal, een voor links en een voor rechts. En dan kan je links en rechts PLA printen. De koeler is in Flashprint uit te zetten voor het printen met twee filamenten ABS.

Twee kleuren printen ?

Nu schijnt het niet mogelijk te zijn om twee kleuren te printen, Flashprint laat je geen twee koppen instellen. Toch heb ik op internet een filmpje gezien waar men een Flashprint versie gebruikt waarbij dat wel kan. Mijn kennis van de software en wat er bij komt kijken is nog veel te beperkt, maar ik ga het zeker uitzoeken
Aanpassing
Twee kleuren printen, gaat wel. Zie mijn opmerkingen onder de eerste reactie van the noise

Om het eens uit te proberen heb ik links PLA (wit) geladen en rechts(zwart) ABS. Bovenkap eraf, deurtje dit dit als een compromis tussen die twee soorten filament.
Opnieuw geleveld, dit keer met de bijgeleverde kaart, die is 0,2mm dik. Op foto 7 ligt de print op mn printbed, op foto 8 heb ik geprobeerd de verbinding tussen zwart en wit scherp te krijgen. De twee materialen zitten goed aan elkaar. Aan de zijkanten zie je nog wat materiaal zitten, dat komt omdat er materiaal uit de printkop blijft komen en dit dan word afgesmeerd op de zijkanten van het object. Dit is in principe softwarematig op te lossen.

Wat ook handig is om met het bijgeleverde ABS af te drukken zijn twee filamenthouders waarop ook filamentspoelen van andere leveranciers op passen foto 6.

Foute prints en uitlijning van de printkoppen

Natuurlijk ging er een en ander mis, zie foto 7. Het blokje, de eerste print ging gelukkig heel goed, de tweede, de schildpad kwam iets over de helft los van het printbed. Het printbed schoongemaakt met alcohol van 96%, de tweede keer ging perfect.

Omdat de kubus echt heel vast zat aan het printbed (En later ook de spoelhouders) heb ik er een plamuurmes bij gebruikt om het wat los te wrikken en heb ik er toch ook nog flink hard aan moeten trekken. Bij de slang kwam daarna de staart los van het printbed. Dat was het moment om het printbed te gaan uitlijnen.

In het kort: dat heb ik met een a4 tje gedaan, zie de uitleg bij de onderstaande link. Je moet dan weerstand voelen tussen de printkop en het printbed, Mijn ervaring is dat die weerstand best flink mag zijn.

Aansluiten op de PC

Wat me niet lukt is de printer verbinden met de pc, het lijkt erop dat de driver die geïnstalleerd moet worden niet onder windows 10 werkt.* De printer heeft een COM verbinding over een USB kabel. Dat probleem heb ik bij de leverancier gemeld, en ik ga daar ook navraag doen over het wel of niet twee kleuren kunnen printen.

Software voor de kids (Engelstalig) http://www.flashforge.com/happy-3d/

Wikken en wegen

Ik heb nog overwogen de Flashforge dreamer te kopen

maar ik heb liever een metalen kast dan een plastic kast, echter, als je hem in de woonkamer o.i.d. wil zetten is zo'n kast zonder hoog acryl deksel misschien mooier. Bovendien zitten de filament spoelen in de kast. En de temperatuur in de kast wordt op peil gehouden zodat het deurtje niet open en de kap er niet af hoeft. Nadeel is dan wel dat de spoelen maximaal 750 gram mogen zijn, die van een kilo passen er gewoon niet in.

Conclusie:

Er zijn nog wat hordes te nemen bij het 3d printer, maar het is ontzettend leuk om met zo'n nieuwe technologie aan de slag te gaan. Ik ben tevreden met de Flashforge.

Al bij al, een goede printer voor een goede prijs

* Ik heb natuurlijk "uitschakelen programmahandtekening bekrachtigingen" ingeschakeld zoals in de gebruiksaanwijzing word aangeraden.

Mijn eerste review ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

Heb jij ook een FlashForge Creator Pro 2016?

Dank voor de review. Ik ben me ook serieus in dit model aan het verdiepen vanwege de twee printkoppen. Mijn doel is/was twee kleuren mixed te kunnen printen maar dat lijkt nog niet heel erg mee te vallen .. ik blijf je volgen dus.
Ik heb in Flashprint ingesteld een wall om het object te printen. Zoals je ziet aan de vier laatste foto's lekt het toch door. Dit komt waarschijnlijk o.a. omdat de warmte, die bij PLA moet worden afgevoerd, door die wall juist vast word gehouden. Maar, filament, temperatuur leveling, software het zijn allemaal variabelen die invloed kunnen hebben. Je moet dus wel een hoop uitproberen en geduld hebben om i.i.g. met deze printer netjes twee kleuren te kunnen printen.
Ik zie het. Eerlijk gezegd valt het me nog niet mee wat ik zie. Zowel verrommeling van kleuren als best wel dikke printlijnen. Ik had verwacht dat het oppervlak gladder zou zijn. Of is dat in te stellen?

Ik wil namelijk binnenkort een keuze maken; of zelf een budgetprinter om de ontworpen modellen te testen en dan de bulk naar 3Dhubs te sturen of zelf een goede printer te kopen en in eigen beheer te printen.
Doel is om onze klanten die miniatuurmodellen bestellen eigen sleutelhangers erbij te doen. Er zijn diverse merken en door op de achterkant onze bedrijfsnaam in een andere kleur te printen heeft de sleutelhanger een een goede waarde voor zowel de klant als ons.
Die "imperfecties" zijn voor een groot deel wel op te lossen. Je kunt, als je ABS print de print ook met aceton nog mooi glad krijgen indien gewenst. Dat moet je dan zien als een blik gevuld met aceton waar je je print voor een paas seconden inlegd. Of je gaat het met een kwastje doen maar dat duurt wel even. Bij PLA helpt eigenlijk alleen schuren met fijn schuurpapier. Een sleutelhanger, dan heb je eigenlijk een liggend autootje met logo in een andere kleur daar in geprint toch ? Ik denk dat dat wel zou moeten lukken ik ga dat eens proberen en laat het weten/zien.

Nou, ik heb een wit plaatje van twee layers gedrukt, met in het groen het woord autootje erin, maar het zien er niet uit. Ik kan fijner gaan printen, iets hoger, met een kleinere nozzel, en zo weet ik nog wel een paar dingen, maar als jij het commercieel wil gaan gebruiken zou ik het niet zelf gaan printen. Ik zet er nog een foto bij.

[Reactie gewijzigd door DeSluis op 25 juli 2024 12:32]

bedankt voor je inzet !

De sleutelhangers willen we er als give-away bij doen maar moet ook dan van goede kwaliteit zijn. Hiermee kun je niet met droge ogen aankomen ..

Voor mij nu wel duidelijk om zelf wel de ontwerpen te maken en op een budget printer de probeersels te printen. Volgende week heb ik al een afspraak staan met iemand vanuit 3Dhub om daar dan de wat grotere aantallen naar toe te sturen.

Bedankt voor je review, geeft mij nu een hoop gedoe minder met probeersels en overwegingen.
Graag gedaan, heb ik zelf ook weer wat geleerd ;)
Misshcien kan je t.z.t. een review van je budget printer hier zetten ?
Hallo noise,

Deze ochtend nog eens gekeken naar het twee kleuren printen; het kan.
Wat je moet doen - en het klinkt logisch nu ik het weer- is dat je voor iedere kleur een andere printkop kiest.
Je kunt flashprint ook zonder printer installeren om het uit te proberen.
Ik heb het volgende voorbeeld gebruikt:

Na het laden klik je op het rechter gedeelte van het object, in Flashprint kies je dan het pictogram "Extruder" klik op use right extruder en klik dan op het kruisje. Selecteer daarna het linker gedeelte, klik weer op extruder en kies voor left extruder. Als je nu op print klikt zie je dat de linker en de rechter extruder geselecteerd zijn. Bij mij gaat de rechter kop wel door de print van de linker heen, dus levelen is hierbij nog belangrijker.

Ik zal de tekst er op aanpassen.

[Reactie gewijzigd door DeSluis op 25 juli 2024 12:32]

Anoniem: 643264 10 mei 2017 19:20
Klopt, met twee kleuren 3D-printen kan zeker. Je kunt een wall printen om de nozzle schoon te vegen.
Dat klopt, maar ik had nu eenmaal PLA en ABS in de printer zitten.En het ging me om het printen met twee kleuren. Overigens, kijk maar naar de foto, het plakt goed en de naad ziet er ook netjes uit.

Dat er geen twee kleuren mee geprint kan worden is ook wat Flashforge zegt, maar wat zeker mogelijk is. Misschien, maar dat is gissen, willen ze problemen voor zijn, want het gaat niet zomaar dat twee kleuren printen vanwege het lekken, wat overigens bij bijna alle printers met een dubbele printkop voorkomt.