Lian Li PC-A17B Review

Flying Bobman
10 december 2009, laatste update op 10 december 2009, 3.035 views

Lian Li PC-A17B

Review: Lian-Li PC-A17B Waarom deze kast? Vooraf heb ik me verdiept in meerdere kasten en Lian-Li kwam overal uit de bus als zeer goed, vooral qua bouwkwaliteit, gebruiksgemak en afwerking. De prijs is er dan ook naar, maar wat je krijgt is een kast met een soort militaire kwaliteit: een blok massief, zwart gebrushed aluminium zonder fratsen; het geheel heeft een onoverwinnelijke uitstraling. Omdat ik de binnenkant van de kast ook graag wou zien heb ik er ook nog een origineel Lian-Li side-panel voor gekocht. Zelf maken zou nooit zo'n mooie afwerking hebben en doet dus afbreuk aan de kast. De Lian Li Window W-65BT is gewoon bij Nederlandse webshops te koop en leverbaar. Waarom deze review? Er zijn maar weinig...

Pluspunten

• Zeer goede afwerking
  • Stil
  • Mooie vormgeving
  • Cable management
  • Goede airflow
  • Mooie side panels verkrijgbaar

Minpunten

• Plaatsing van 5,25" hardware doet afbreuk aan het ontwerp
  • De kast zoemt zacht mee met de HDD's

Review: Lian-Li PC-A17B

Waarom deze kast?

Waarom deze review?

Er zijn maar weinig nuttige reviews te vinden over deze behuizing, ik bedoel dan ook geen opsomming van specificaties, maar een persoonlijke beoordeling met veel foto's van hoe de kast écht gebruikt wordt. Op de website van Lian-Li zelf staan wel duidelijke afbeeldingen voor wie geïnteresseerd is in deze kast.

Het linker side-panel van de kast

Uitpakken, eerste indruk en accessoires

De behuizing wordt verzonden in de originele doos, en dat is ook wel begrijpelijk gezien het formaat. Alles zit goed ingepakt in piepschuim en plastic folie, dus dat kan geen problemen opleveren. Bovendien heeft de postbode dan ook wat moois om naar te kijken, weer eens wat anders dan bruine dozen. Er wordt een mooi doorzichtig doosje meegeleverd om alle verschillende schroefjes en boutjes ordelijk te bewaren. Verder zitten in doos de standaard kabeltjes en schroefjes om alles aan te kunnen sluiten. Ook het side-panel komt in de originele doos en is van binnen ingeklemd door schuimrubber. Zonder inhoud ziet de kast er nu al indrukwekkend uit.

Bouwkwaliteit en afwerking

Deze is simpelweg uitmuntend, niets op aan te merken. Geen scherpe randjes, overal is aandacht aan besteed. De textuur van het geborstelde aluminium is perfect uitgelijnd. De kast glimt niet, deze heeft een matte afwerking. Alle fans zijn netjes afgedekt door aluminium roosters. Schroefjes aan de buitenkant zijn zwart gespoten. Achter het rechter side-panel vind je klemmen en gleuven voor cable management. Alle kabels zijn tot in perfectie weg te werken. Zelfs de kabelzooi voor je PSU is niet te zien, die bevindt zich achter een schot. In dat schot zijn kleine gaatjes geboord waar ik handig gebruik van heb gemaakt om de verbuiging van de zware Mugen2 koeler tegen te gaan met een kleine tie-rip (zie eerste foto).

Perfecte afwerking

Inbouwmogelijkheden

Naast de prijs krijgt dit onderdeel de minst gunstige beoordeling. Niet omdat de kast weinig mogelijkheden heeft - integendeel. Het is alleen niet mooi om veel hardware in deze kast te verwerken, het past niet bij het design. En zeg nou zelf, je koopt deze kast juist voor het design. Neem de voorkant: de gehele voorkant is te gebruiken voor het plaatsen van extra 5,25" hardware. Alleen moet een roostertje plaatsmaken voor deze hardware, en dat ziet er niet uit.

Deze roostertjes zouden plaats moeten maken voor extra hardware

Zelf heb ik de kast zo gemod dat ik toch een dvd drive heb, zonder die lelijke lade te zien is. De roostertjes zijn van aluminium en hebben twee pootjes waarmee ze in de kast worden geklemd. Zaag de pootjes netjes af en het roostertje lijmt precies op de lade van de dvd drive!

De oplossing voor lelijke dvd drives

Pootjes afgezaagd en vastgelijmd

Koeling

Omdat de levertijd van deze behuizing meer dan 3 weken was, en alle andere onderdelen van mijn PC al binnen waren heb ik tijdelijk een goedkope merkloze kast gebruikt. Deze kast had op zich geen slecht ontwerp qua airflow, alleen de afwezigheid van cable-management deed geen goed aan de temperatuur. Waar de systeemtemperatuur in deze goedkope kast gemiddeld rond de 50 graden lag, ligt deze in de PCA-17 15 (!) graden lager. Dit is met alle fans op de 'optimal' (gemiddelde) stand. De fans worden aangestuurd door het moederbord, en draaien harder naarmate de temperatuur hoger wordt. Zelfs tijdens flink gamen is de PC amper hoorbaar. Dit komt ook omdat ik de kleine herrie-fan van mijn videokaart heb vervangen door een 120mm model. De Lian-Li fans produceren zelfs op 100% nog een tolerant geluid. Je zult deze stand onder normale omstandigheden alleen nooit nodig hebben.

120mm front intake

Over de airflow is redelijk goed nagedacht. Een 120mm front-intake zorgt voor de aanvoer van koude lucht. Deze lucht koelt eerst de HDD's, en stroomt daarna direct naar de videokaart(en). De verwarmde lucht wordt door een 120mm fan op de videokaart omhoog geblazen. Deze lucht wordt door de PSU, de achterste fan en de top fan uit het systeem geblazen. De warme lucht van de CPU-koeler wordt ook direct verwijderd. Wordt deze behuizing na verloop van tijd een stofzuiger? Nee, de voornaamste lucht-inlaat, de roosters aan de voorkant, zijn voorzien van fijnmazige metalen stof filters. Deze zitten zo dicht tegen het aluminium aan dat je, om ze schoon te maken, alleen maar de mond van de stofzuiger er over heen hoeft te halen.

Afvoering van warme lucht

De airflow is voelbaar als je je hand in de kast houdt. Idle gelden de volgende temperaturen:

Alle fans op 'middle', CPU-fan op 'low', kamertemperatuur is 22C:

Mobo: 41C
NB: 51C
SB: 49C
GPU: 56C

Dit zijn geen verkeerde temperaturen, en zoals eerder gezegd kun je er zo 10C bij op tellen in een goedkope kast of kasten zonder cable management.

Vormgeving

Dit is subjectief, maar het mag duidelijk zijn dat er veel aandacht is besteed aan het uiterlijk van deze kast. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het wat aan de saaie kant vinden, vooral zonder doorzichtig side panel. Van dichtbij is pas goed te zien hoeveel mooie details de behuizing heeft.

Front USB en Power/Reset knop

De bovenste fan is samen met het grote rooster aan de voorkant de reden dat ik de kast heb gekocht op gebied van vormgeving.

Support

Voor de aankoop van de kast heb ik via de Lian-Li website een vraag gesteld aan de klantenservice, of het zijpaneel wat ik wou wel zou passen (dit type stond niet in de specificaties). Binnen 4 uur kreeg ik een e-mail terug met antwoord. Ook al is het geen lastige vraag, zo snel antwoord is zeker positief.

De kast is zijn geld meer dan waard. Vooral de vormgeving en de afwerking scoren hoge punten, en dat is waar ik een kast vooral voor koop. In principe zou je alle hardware natuurlijk ook zo op je bureau kunnen leggen. De kast koelt uitstekend, en maakt weinig herrie. Zijn er dan ook nog minpunten buiten de inbouwmogelijkheden? Ja, kleine minpuntjes zijn er wel te noemen. Ondanks dat de HDD is opgehangen in een zeer solide rubber kliksysteem zoemt de kast toch mee. Dit is bijna niet te horen maar kan 's avonds als het stil is toch wel irriteren. De kast is een stuk mooier met doorzichtig side panel, waarvan er een hoop verkrijgbaar zijn.

Alle foto's in deze review zijn zelf gemaakt, mocht je een hogere resolutie willen zien dan kun je me een PM sturen. De persfoto's van deze kast zijn niet zo denderend en doen de kast geen eer aan. Vandaar de hoeveelheid eigen foto's!

Heb jij ook een Lian Li PC-A17B?

Omdat de levertijd van deze behuizing meer dan 3 weken was.
Zelf heb ik dan een nieuwe zilvere over, ook een recente zwarte gezien tussendoor. Had je wachten en geld bespaard.

Verder is het een hele leuke kast. Goed opgebouwt, en kan naar hartelust drives plaatsen vanwege de 9x 5.25" bays. Ook heeft Lian-Li goed nagedacht voor aftermarkt. Er zijn van deze firma zelf heel veel goodies verkrijgbaar. DVD paneeltjes tot nieuwe frontjes (bij bad-mod), ook hdd bays en zelfs hot-swap modules en externe behuizingen die aan deze kasten matchen.

Vind hem pers. een beetje 'decadent?'. Een hogere klasse als de gemiddelde nerd/freak ;)

Je moet echt gigantisch weg zijn van aluminium. Het is een fragiel licht beschadigbaar materiaal, dempt geluid slecht etc. Als je zoals deze reviewer zegt dat de temperaturen omlaag gaan, was de oude airflow slecht bemeten. Een kast hoort geen warmte op te nemen / af te vloeien.
Integendeel, ik ben juist over gestapt naar rugged steel 19"-ers. Lian-Li ziet er stevig uit, maar absoluut geen miliaire kwaliteit. Zet hem in ene hummer @ battlefield en hij is doorgezakt fully loaded.
Is dat een optie voor de zwarte joh? De zilvere kreeg ik alle schroefjes in zakjes. Zaten in een papieren doosje, niets doorzichtig.

[Reactie gewijzigd door Hardware Junk op 22 juli 2024 18:09]

Met militaire kwaliteit doel ik dan ook meer op de vormgeving, afwerking en materiaalgebruik. Niet op "of de kast een potje voetbal overleefd" ;) Militair doet mij denken aan precisie en mystiek. Maar je hebt gelijk, staal zou qua grof gebruik steviger zijn. Desalniettemin voelt de kast absoluut niet fragiel aan, en deze gaat zeker nog een generatie nieuwere hardware mee.
Militair gebruik bedoel ik geen voetbal mee. Anders zouden ze WK 2012 wel in Iran doen denk. Maar bij zo'n uitspraak denk ik wel verder dan normaal voorzichtig thuis gebruik.

Mijn devies hierin, mocht je een LAN-Party bezoeker zijn. Dit is een gigantisch mooie kast, maar bewaar de doos. Er zitten zo krassen op.
I know, ik ga idd wel eens naar een LAN-Party, en ik heb de doos+piepschuim nog. Daar is goed over nagedacht :) Autoritjes zijn sowieso niks voor dit soort systemen, met grote hangende koelblokken en strakke bekabeling... Ik leg de doos altijd op de achterbank ipv de harde kofferbak. Scheelt toch weer in trillingen.
Mooie review, ik had nog nooit een review van deze kast gezien (zoals je zelf ook al opmerkte).

De foto's zijn prachtig, de mod is leerzaam en mooooooooi, de kast ziet er goed uit en je verhaal is lekker luchtig.

Toch mis ik nog wel wat....... Je beschrijft eigenlijk de buitenkant en je mod uitgebreid. Je gaat licht in op het inwendige, zoals de temps, de airflow en wat kleine handigheidjes. Maar hoe zit het nou echt daar van binnen? Hoe heb je de kabels (die idd nog maar nauwelijks ziet) weggefrommeld, hoeveel ruimte heb je voor een videokaart, waar komen die 9 3,5" bays terecht, hoe moeilijk was het om in te bouwen, zeker met jouw huge koeler, is de tray eruit te halen, enz. enz.

Allemaal zaken die deze mooie review zou up-graden naar een 5 sterren niveau. Nu heb ik door het ontbreken van deze zaken, na lang twijfelen, slechts 3 sterren toegekend, ondanks je fraaie andere zaken. Ik vond het gemis van dit soort dingen toch te gewichtig om er 4 sterren voor te geven.

Een groot pluspunt van Lian-Li is de vele zaken die je er nog bij kunt kopen. Aan de andere kant is dat ook een groot nadeel. De kasten zijn van zichzelf al erg duur en eigenlijk heel sober uitgerust. Dit wordt dan opgevangen door de legio aan spullen in de Lian-Li etalage, maar met een navenant duur prijskaartje.

@ Hardware Junk
Hoe weerbarstig is de praktijk..... Je mag dit wel vinden, maar het blijkt in de praktijk dat veel kasten hier hopeloos in te kort schieten. Dus dat deze kast dat zo netjes voor elkaar heeft is zeer zeker een pluspunt. En..... je laatste zin snap ik helemaal niet. Wat wil je dan met de warmte, alle fans eruit gooien of zo en dan moet de temp nog steeds laag blijven?

Aluminium is inderdaad krasgevoelig. Ik denk dat bij deze kast ook de robuustheid ondergeschikt is gemaakt aan het gewicht. Een stalen kast is i.h.a. ook een stuk zwaarder. Aluminium combineert eigenlijk een beetje the best uit both worlds. Aluminium is steviog zat en heeft een gunstige temperatuur. Eigenlijk is het wachten op titaniumkasten, maar die zijn zo verdomd lastig te verwerken/bewerken.

edit: Typo's

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 22 juli 2024 18:09]

Bedankt voor de tips, ik zal morgen nog wat aanpassingen doen. Heb daar verder niet echt over nagedacht, het is alweer een tijdje geleden dat ik dit systeem in elkaar heb gezet. Kan nu alvast zeggen dat het allemaal in orde is van binnen, maar niet speciaal (althans niet meer speciale dingen dan dat ik al genoemd heb). Bovendien kun je dit soort informatie heel goed vinden op het internet. Ik probeer met deze review vooral iets toe te voegen aan wat er al aan info is ;)
goede review, mooie plaatjes. ik heb zelf ook een lian-li en ben er zeer tevreden over.. dat idee van die cd-drive mod ziet er strak uit zeg! misschien ga ik dat ook maar eens doen :]
Dankje. Je moet het wel heel precies afzagen en goed schuren anders gaat je lade niet meer dicht ;) Mocht iemand zich trouwens afvragen hoe dat ding open gaat: ik heb er een heel mooi knopje voor op mijn tobo.
De ejectfunctie gelinkt aan een toetsenbord knop, dat is wel slim. Wil het zelf misschien ook wel gaan doen, heb je gebruik gemaakt van een tutorial ofz?
Nee, het is echt heel simpel. Ik had voordat ik deze kast kocht al nagedacht over deze mod. Het moet wel netjes en precies. Een tip is om eerst het frontje van je dvd drive er af te halen, die met een lijmpistool aan het rooster te lijmen, en dan het frontje + rooster terugklikken. En het kan best een paar keer duren voordat alles perfect is uitgelijnd. Zo niet, dan gaat je lade niet meer dicht :Y)
Passen hier niet gewoon die drive covers van Lian Li in? Zoals deze.
Hiermee kan je de drive gewoon nog openen en het ziet er best netjes uit.

Mooie review (en erg mooie kast)!
Dat is zeker geen verkeerde oplossing voor wie niet zelf aan de gang wil met grof gereedschap, ik wist niet dat die bestonden. Lian-Li biedt wel ontzettend veel van dit soort spul, zeker ook een pluspunt! Maar in dit geval vind ik mijn oplossing toch uniformer en dus ietsjes mooier :P
Leuke review.
Ik heb alleen een vraagje, je zegt de DVD-drive gemod te hebben (althans het roostertje) maar hoe krijg je die drive nu open?
Misschien een stomme vraag, maar ben wel benieuwd.
Knopje op mijn toetsenbord, het kan ook in Windows zelf en als je goed kijkt is het stoffilter op de plaats van het open-knopje van de drive weggeknipt. Ik kan dus in geval van nood met een pen de drive openen.
Goede review en ook zeker erg mooie foto's :P
Want een ontzettend goede review van een ontzettend mooie kast.
Complimenten voor de CD lade oplossing, dat is echt gaaf (en eigenlijk niet meer dan logisch) gedaan!

Over dat tie-ripje dat is nog niet eens zo'n slecht idee.
Ik heb ook zo'n zwaar blok op m'n cpu hangen, misschien toch maar eens kijken in hoeverre die bij mij doorzakt.

De hoeveelheid foto's maken de review ook prettig leesbaar.

Binnenkort maar eens een systeem update doorvoeren en een nieuwe kast kopen..
En ik heb al zo'n idee welke kast het gaat worden!! ;)