Een tijdje geleden was ik voor een NAS aan het zoeken, toen iemand mij heeft aangeraden om eens naar deze Microserver te kijken.
Ik was aangenaam verrast toen ik de prijs zag. Op het moment van schrijven kost hij €220, maar ik heb hem voor €180 aangeschaft.
Het eerste wat ik heb gedaan na de aanschaf is er Windows Server 2008 R2 op installeren, en een soort van stoffilter te monteren in de voordeur/klep.
[img]zCbhbMog[/img]
De binnenkant van de klep is van metaal, ik had nog een stuk filter liggen voor in de afzuigkap in de keuken, en een aantal kleine magneten.
De voorkant is de grootste en primaire intake van het kastje, dus het is sterk aangeraden om ook iets soortgelijks te doen. Na 2 maanden 24/7 aan te staan ziet de filter er dan ook zo uit:
[img]XeDdkIlF[/img]
Ik had mij ook nog even een monitor opgehaald met VGA aansluiting, omdat dit de enige videoaansluiting is die de server heeft, en ik aleeen maar HDMI/DP schermen heb.
Maar het blijkt dat er een dedicated poort op de server zit voor HP ILO (Integrated Lights Out).
Als je op deze poort een netwerk kabel aansluit, kun je via een soort remote-desktop ook vóór dat je in Windows zit het scherm bekijken en bedienen.
[img]TqRCg6JL[/img]
Bestand transfers gaan over de volle snelheid van mijn netwerk @ 1Gbps (~100MB/s).
[img]ZJankmAV[/img]
Er is ook een PCI-E 16x expansieslot beschikbaar op het moederbord. Altijd handig!
De server komt met 4GB DDR3 ECC
NON REGISTERED RAM. Dit RAM is momenteel relatief duur om te upgraden.
Onder het passief gekoelde, 35W rated aluminium koelblok zit een standaard 1155 socket.
[img]XVdgsV7i[/img]
[img]zTKbZ9AJ[/img]
Let op: De CPU die je in de hierbovenstaande afbeelding ziet is de vervangende i3 2120 die ik er nu in heb zitten. De originele processor ziet er iets schoner uit:
[img]t4SYeGnK[/img]
Ik heb er zelf nu dus een Intel i3-2120 in zitten, deze heeft een TDP van 65 Watt, maar hij lijkt er geen problemen mee te hebben. De fan blijft rustig op 9% draaien. En de CPU wordt niet heter dan 50C, tijdens normale belasting van 20-30%
pricewatch: Intel Core i3-2120 Boxed
Mocht je er een sterkere CPU in willen zetten, zul je voor een koeler moeten zoeken die in de kleine beschikbare ruimte past (ca. 4.5cm), en ik geloof dat er ook geen 4-pin fan header op het moederbord zit. Dus daar zul je even creatief over moeten zijn. Maar er is op Google genoeg te vinden van andere enthousiaste Microserver eigenaren, en hun aanpassingen.
[img]U09LTxQV[/img]
[img]lpO5kmMu[/img]
Al in al, echt een fantastische NAS server. Hij gebruikt mogelijk net iets meer stroom, en maakt iets meer geluid, maar daar kan ik goed mee leven, gezien wat je er voor terug krijgt.