Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties Server met Intel Celeron G1610T en 4GB ram - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

HP Proliant MicroServer Gen8 G1610T Review

+2
Rene-Sackers 24 april 2017, laatste update op 29 april 2017, 8.373 views

HP Proliant MicroServer Gen8 G1610T

Vergeleken met menig NAS van dezelfde of hogere prijs, is dit echt een perfecte plaatsvervanger. Je krijgt in principe een complete PC met server-grade hardware. Zelf heb ik de processor voor een 2e hands i3 2120 vervangen. ¤16 upgrade, en hij heeft 2x de performance. Zou hem niet kwijt willen.

Pluspunten

  • Stijlvol
  • Prijs
  • HP ILO (RDP tijdens POST/BIOS!)
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

  • RAM is duur om te upgraden
  • Non hot-swap bays
  • Komt niet met stof filter

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Features Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 3
Design Score: 5
Een tijdje geleden was ik voor een NAS aan het zoeken, toen iemand mij heeft aangeraden om eens naar deze Microserver te kijken.

Ik was aangenaam verrast toen ik de prijs zag. Op het moment van schrijven kost hij ¤220, maar ik heb hem voor ¤180 aangeschaft.

Het eerste wat ik heb gedaan na de aanschaf is er Windows Server 2008 R2 op installeren, en een soort van stoffilter te monteren in de voordeur/klep.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2CRe3zCbhbMog.jpeg

De binnenkant van de klep is van metaal, ik had nog een stuk filter liggen voor in de afzuigkap in de keuken, en een aantal kleine magneten.
De voorkant is de grootste en primaire intake van het kastje, dus het is sterk aangeraden om ook iets soortgelijks te doen. Na 2 maanden 24/7 aan te staan ziet de filter er dan ook zo uit:
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2COk2XeDdkIlF.jpeg

Ik had mij ook nog even een monitor opgehaald met VGA aansluiting, omdat dit de enige videoaansluiting is die de server heeft, en ik aleeen maar HDMI/DP schermen heb.
Maar het blijkt dat er een dedicated poort op de server zit voor HP ILO (Integrated Lights Out).
Als je op deze poort een netwerk kabel aansluit, kun je via een soort remote-desktop ook vóór dat je in Windows zit het scherm bekijken en bedienen.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2COk2TqRCg6JL.png

Bestand transfers gaan over de volle snelheid van mijn netwerk @ 1Gbps (~100MB/s).
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2CYzPZJankmAV.png

Er is ook een PCI-E 16x expansieslot beschikbaar op het moederbord. Altijd handig!

De server komt met 4GB DDR3 ECC NON REGISTERED RAM. Dit RAM is momenteel relatief duur om te upgraden.

Onder het passief gekoelde, 35W rated aluminium koelblok zit een standaard 1155 socket.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2COk3XVdgsV7i.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2COk3zTKbZ9AJ.jpeg

Let op: De CPU die je in de hierbovenstaande afbeelding ziet is de vervangende i3 2120 die ik er nu in heb zitten. De originele processor ziet er iets schoner uit:
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2DEp2t4SYeGnK.jpeg

Ik heb er zelf nu dus een Intel i3-2120 in zitten, deze heeft een TDP van 65 Watt, maar hij lijkt er geen problemen mee te hebben. De fan blijft rustig op 9% draaien. En de CPU wordt niet heter dan 50C, tijdens normale belasting van 20-30%
pricewatch: Intel Core i3-2120 Boxed

Mocht je er een sterkere CPU in willen zetten, zul je voor een koeler moeten zoeken die in de kleine beschikbare ruimte past (ca. 4.5cm), en ik geloof dat er ook geen 4-pin fan header op het moederbord zit. Dus daar zul je even creatief over moeten zijn. Maar er is op Google genoeg te vinden van andere enthousiaste Microserver eigenaren, en hun aanpassingen.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2COk1U09LTxQV.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D2COk2lpO5kmMu.jpeg

Al in al, echt een fantastische NAS server. Hij gebruikt mogelijk net iets meer stroom, en maakt iets meer geluid, maar daar kan ik goed mee leven, gezien wat je er voor terug krijgt.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een HP Proliant MicroServer Gen8 G1610T?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (60)

Wijzig sortering
Voor de mensen welke de CPU willen upgraden maar niet gelijk naar een Xeon en nu met de ECC vraag zitten:
Intel ARK is een tijdje geleden geupgraded. Hierdoor is informatie erop terecht gekomen welke niet meer klopt met de stand van zaken. De Sandy en Ivy Brdige i3 CPU's hebben allemaal ECC ondersteuning, ondanks dat dit niét meer op ARK staat. Voorheen, (dacht ergens tot eind 2015) stond dit er ook gewoon bij, maar Intel heeft het dus verwijderd.

HP levert zelf notabene de i3 3240 (wel met andere heatsink) dus dat geeft wel aan dat het werkt. Als er geen ECC support in de CPU zit start de server niet door, zelfde geld als er wel een geschikte CPU inzit meer geen ECC geheugen.
Ja ik dacht al, hoe kan hij überhaupt opstarten als mijn CPU geen ECC ondersteunt, en hoezo draait mijn RAM nog altijd op 1600MHZ als hij max. 1333 ondersteunt?

Raar verhaal, thx voor de info :)

[Reactie gewijzigd door Rene-Sackers op 25 april 2017 22:23]

Klopt over die i3's, ik ben helaas een jaar of 2 geleden, onoplettend, de fout in gegaan door er een i5 in te willen stoppen (had gewoon niet opgelet). Dan gebeurd er inderdaad helemaal niks helaas. :)
i5's schijnen wel te kunnen werken. op hardwareluxx.de en via Google zijn wel posts te vinden van mensen die een i5 3470T werkend hebben.
Ik wilde de gok niet wagen en vond die cpu ook veel te duur, dus heb toen een i3 3220T gekocht om op safe te gaan.
mooi systeem zo, heb je enig idee wat het energieverbruik is van deze opzet?
Ik heb eenzelfde met een Celeron en 4x 2,5" HDD 16GB memory en die trekt 28watt IDLE
Dank je, ik draai nu een zelfbouw freenas-systeem, die draait nu 1,5 keer zoveel IDLE. maakt dit een interessanter systeem
Is dat met de schijven in spindown? Of draaiend idle?
Draaiend in IDLE, spindown down ze volgens mij niet
Ik zal er vanavond even een meter tussen hangen, moet er toch nog een 8TB bijsteken dus hij gaat sowieso even uit.

[Reactie gewijzigd door Rene-Sackers op 25 april 2017 13:33]

Al de kans gehad om een meeting te doen?
Bij mij is het gemeten en ik kan met 100% bevestigen dat het systeem standaard rond 50watt verbruikt met de software raid controller. Idle mode is niet mogelijk in deze softwareraid combinatie.
RAM duur? voor 80 euro heb je 8 GB DDR3 ECC erbij
HP RAM is wel flink duurder
Je kan er gewoon menig DDR3 ECC geheugen in stoppen zo ver ik weet :)
Heb je dat daadwerkelijk zelf geprobeerd?
Volgens de forums kom je dan niet langs POST, wat je ook zou verwachten omdat je geheugen faalt op de ECC test...
Nope, je zult ECC Unbuffered DDR3 moeten kopen, ECC en Non-ECC werkt allemaal niet. ;)
Ik heb er gewoon 2x8GB Kingston memory in gedaan. Een stuk goedkoper dan het HP geheugen en werkt perfect.
Moest je hier iets voor in de BIOS aanpassen of was het daadwerkelijk plug in & play?
Gewoon er in en gaan.
Ik heb 2x16GB geprobeerd, maar dat pakt hij helaas niet (staat ook niet op de support list, 16GB is max)
Welk model is dat RAM? Ik neem aan dat het wel gewoon ECC non registered is?
Deze heb ik;
KTH-PL316E/8G
Kingston Technology HP - DDR3 1600Mhz CL11 ECC Module - 8GB

Mochten die er niet meer zijn, gewoon de memory-wizard van Kongston gebruiken.
¤85? Vind ik anders nog steeds reten duur voor 8GB RAM :P
Natuurlijk hoef je er niet RAM in te duwen van HP zelf, gaat mij er meer om dat zo'n upgrade bijna de helft van de prijs van de hele unit is.
Huhwacht,

Hij heeft toch 4 RAM sloten of heb ik me verkeken?
Standaard heeft die al 1x4GB en denk dat 8GB (nog 1x4 extra) genoeg is voor mijn usecases.
Zoals je in deze foto kunt zien, heeft hij er 2: https://ic.tweakimg.net/i...inal/1D4rR32AG2DMfMu.jpeg

Je zou dus de 8GB er bij kunnen prikken, voor totaal 12GB. Waarvan 8GB dual-channel is, en 4GB single-channel. 't zal nog altijd sneller zijn dan page-file.
Hmm ik was aan het denken om een SSD erbij te zetten, om daar een gedeelte te reserveren voor page, zou niet eens een slecht idee zijn (natuurlijk niet iets om van uit te gaan).

Ik denk dat het af gaat hangen van of ik wel/niet een minecraft (<10 users) server d'r op wil runnen.
Sowieso niet meerdere VM's.

Waarschijnlijk webserver/NodeJS/mailserver/fileserver/testserver/git/redmine
Misschien ook teamspeak <20 users.

AFAIK is 8GB (zonder minecraft wellicht 4GB) genoeg? Mailserver/webserver/redmine hebben waarschijnlijk low traffic, dusja.
Ik heb zelf een zwevende SSD in mijn server hangen waar het OS op zit.
Had geen 3.5 -> 2.5" bracket, dus de SSD zweeft gewoon in de connector.
Maakt alles natuurlijk veel sneller.

Denk als je zo'n Java RAM monster er op wil draaien dat je nog wel 4 er bij moet proikken ja. Ik draai hem zelf met 4GB RAM als een 14TB file server, TS server en webserver, alhoewel het web gedeelte nauwelijks wordt aangesproken.
Niks lijkt te bottlenecken. File transfers gaan nog altijd met volle snelheid, en webservers zijn direct aanspreekbaar. ASP.NET core app wat er op draait heeft gemiddelde response tijden van 5 á 6 ms.
Hoeveel geluid maakt hij? Ik schrok namelijk van mijn ML350 g6. De planten op 1,5m begonnen nogal te zwaaien van de luchtverplaatsing van het ding
Wanneer hij normaal functioneert, zoals bij mij (fan @ 9/10%), is hij makkelijk te verdragen in bijv. een woonkamer. Het fan geluid komt dan bijna niet over het geluid van 3 harde schijven uit.

Maar er zijn verschillende topics waarop wordt gezegd dat zodra je een PCI kaart toevoegt, of onder bepaalde omstandigheden waarbij hij niet de temperatuur van de HDD's kan lezen, dat hij wel eens rond de 26 - 29% gaat draaien.
Wanneer dit het geval is, wordt het echt ondragelijk, zoals ik heb gemerkt toen er een oude BIOS versie van 2013 op stond, en hij constant 29% bleef draaien.
Lol, jij vergelijkt een ML350 G6 van het nodige aantal jaren oud en die standaard idd zijn fans wel aardig aan het draaien heeft met zo'n microserver :P
De G8 en G9 van de ML350 zijn zo goed als geluidloos na het booten (dan blaast hij nog wel even).
Klopt. Ik heb er ook een draaien hier in de woonkamer/kantoor, en alleen tijdens een reboot is de server even luidruchtig.
Daarna is hij vrijwel geruisloos, en wordt deze meestal overstemd door het omgevingsgeluid.
Alleen 's avonds laat als het erg rustig is, en alles uit staat in de kamer hoor je deze een klein beetje.
Maar storend is het zeker niet.

Ik heb tijdens de aanschaf gelijk de RAM opgewaardeerd, en draai nu 4x3Tb in RAID. Voor de dagelijkse opslag van bestanden is het servertje een prima aanschaf.
Ik heb hem ook al een tijd, beste aankoop van de afgelopen jaren!! Die CPU vervangen was nog niet in me opgekomen, dat ga ik ook maar eens doen!!
Dan kan ik je deze beste meneer wel eens aanraden: V&A aangeboden: Intel Core i3-2120 tray (socket 1155)
Exact dezelfde als ik bij hem heb gekocht, als het goed is heeft hij er nog een over :)
Heb je gewoon cpu vervangen en nieuwe koelpasta gebruikt?
Correct. Had nog koelpasta van een Noctua koeler.
Kabeltjes loskoppelen van het moederbord, en dan kun je hem er letterlijk gewoon achter uit schuiven door het metale lipje naar beneden te duwen.
Staan ook mooie guides voor op het internet :)

Let op, je hebt een torx schroevendraaier nodig om de heatsink los te koppelen.

Oh, en let er goed op dat je alles weer insteekt :P Als dat moederbord ook maar 1 sensor mist, start hij niet op.

[Reactie gewijzigd door Rene-Sackers op 24 april 2017 17:45]

Ben nog even aan het zoeken geweest, maar de cpu ondersteunt geen ECC memory of wel?
Hmm, heb ik idd niet meer naar gekeken. Lijkt alsof hij ook geen 1600mhz ondersteunt.
Maar goed, voor mij is het niet zo'n probleem. Hij veel sneller zo.
Jammer dat de server zelf niet opstart als er geen ecc in zit volgens mij.

Edit: Weird, die CPU zou 1333 MHz ondersteunen max, maar mijn taskmanager geeft nog steeds 1600 MHz aan :\

[Reactie gewijzigd door Rene-Sackers op 25 april 2017 14:53]

Die heb ik gelukkig, piece of cake dus :-d
Heb er zojuist een bij hem gekocht :)
Heb voor een klant ook 2 van dit soort servers gekocht, dit geheugen er in gezet wat prima werkt: pricewatch: Crucial CT102472BD160B. Was overigens deze server, weet niet of dat verschil maakt: pricewatch: HP Proliant MicroServer Gen8 (F9A40A)

Wat betreft ILO heb ik hier nog niet lang mee gewerkt, maar moet je die licentie kopen of is dat optioneel?

[Reactie gewijzigd door vespino op 28 april 2017 12:37]

Dat RAM is gewoon 1600MHz ECC, non registered, dus zou idd in dat model zowel als deze moeten passen. Volgens mij is het enige verschil dan ook het RAM en de CPU die ze er in stoppen.

Ik heb zelf ook geen licentie voor ILO, dat legt bepaalde beperkingen op. Zoals de remote desktop client die stopt met werken na de POST, maar je kunt hem wel nog gebruiken voor BIOS instellingen en dergelijke.
Mogelijk werkt die dan ook niet in een Windows setup proces, maar dat heb ik nog niet geprobeert.

Voor de rest enige geavanceerde power management en schijfinstellingen zijn dan niet beschikbaar via het ILO systeem.
Zou je een foto willen maken van het volledige mobo? Ik ben benieuwd of het een ITX bordje is, of een custom formaat.

Het zou de moeite waard kunnen zijn om deze server te kopen, en dan de onderdelen te gebruiken. 219 euro is niet duur voor iets met support voor Xeon processors en ECC geheugen.
Vergeten te uploaden :P

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1D4rR32AG2DMfMu.jpeg

Alstu.

Volgens mij een custom formaat.

[Reactie gewijzigd door Rene-Sackers op 29 april 2017 15:01]

@SonOfSam Het zal meevallen. Ik heb zelf een ML10v2 en die schiet alleen bij een reboot/reset in orkaanmodus. Bij normaal gebruik is het ding eigenlijk niet goed hoorbaar (het feit dat ie in de kelder staat maakt het af).

[Reactie gewijzigd door oef! op 24 april 2017 15:15]

Ook ik was op zoek naar een vervanger van mijn NAS omdat ik teveel eigen software draaide waarmee ik in de problemen liep. Ik heb wat met Raspberry Pi geprobeerd maar dat was geen succes omdat de capaciteit te klein was.
Via Tweakers kwam ik op de Proliant Microserver terecht. Ik ben er superblij mee. Heb op Vraag&Aanbod een Xeon processor gevonden (https://tweakers.net/aanbod/1245141/intel-xeon-e3-1220v2-tray-(hp-microserver-gen8-compatibel).html) en er 8GB Kingston ValueRam bijgeprikt. Het systeem draait nu zo'n twee maanden als een tierelier.
Ik heb er OpenMediaVault op draaien met Debian 8 als basis. Daarin heb ik o.a. de Virtualbox-plugin geactiveerd en ik draai daarmee ook vier virtuele Debian's. Verder draai ik er Apache op voor o.a. Owncloud waarmee ik onze computers backup.

[Reactie gewijzigd door ErikJanVens op 27 april 2017 07:54]

De harde schijven werken prima in hot-swap, dus op de bays staat dat het niet werkt, in de praktijk werkt het wel.
Heb het een paar keer geprobeert. Beetje hit & miss voor mij iig op Windows Server 2012, met AHCI
Ok, onder Linux nooit problemen gehad.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*