Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 5" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Motorola Moto G5 (3GB ram) Grijs Review

+3
Danny.G 20 maart 2017, laatste update op 12 mei 2017, 14.711 views

Motorola Moto G5 (3GB ram) Grijs

Voor nog geen 200 euro weet Motorola toch weer wat te leveren. Bijna stock Android 7.0, een stevige en kwalitatieve behuizing, voor het geld een goed scherm + camera en natuurlijk een rappe gebruikservaring dankzij Android 7.0.

Pluspunten

  • Snel en zeer stabiel/betrouwbaar in gebruik
  • Zeer goede beeldstabilisatie + camera's voor dit geld niet slecht
  • Scherm is prima
  • Verwisselbare accu!
  • Dual-sim én een extra slot voor microSD
  • Vingerafdrukscanner die snel en stabiel is
  • Behuizing stevig en kwalitatief in orde, maar wel wat log
  • Bijna stock Android 7.0

Minpunten

  • Micro-USB aansluiting i.p.v. moderne USB-C
  • Slechts 1 speaker voor zowel bellen als luidspreker
  • Qua grafische kracht geen hoogvlieger
  • Geen NFC en notificatie LED (wel Moto-display)
  • Meegeleverde oplader doet niet aan snelladen

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Design Score: 4
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
Een aantal wisten het niet te vinden, maar hier kan je je stem uitbrengen: Klik

Bij eerste keer lezen en schokkende bewegingen: Laat de pagina eerst even laden. De review is klein in data (18MB), maar bevat veel kleine, verkleinde en gecomprimeerde afbeeldingen welke geladen moeten worden


https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-metal2.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Inleiding.jpg
Een nieuw jaar en dat betekent ook een nieuwe Moto G. Inmiddels zijn we al bij de 5e generatie aangekomen, waardoor men refereert naar de Moto G5; ook wel Moto G (2017). De Moto G-lijn is kenmerkend voor de lagere prijzen en vrijwel stock Android, zonder zwaar in te leveren op performance en kwaliteit. Ikzelf ben altijd fan geweest van de lijn, dus toen de G5 werd aangekondigd wilde ik er maar al te graag bij zijn.

Vorig jaar kwam er een grote broer bij; de Moto G(4) Plus, welke ook dit jaar weer van de partij is (klik voor review. Deze beschikt over een groter scherm van 5,2”, een snellere system-on-a-chip, meer opslaggeheugen, een iets grotere accu en bovendien beschikt de Plus over een dual-pixel camera zoals de Galaxy S7. Keerzijde? De prijs is met ¤280 toch bijna 40% hoger dan de 200 euro kostende Moto G5.

Met de hete adem van de Chinezen in de nek van Motorola, is het altijd weer even afwachten hoe de nieuwe smartphone uit de lijn zal zijn. Motorola pakt niet enorm uit, maar geeft vooral de behuizing en het scherm een stevige upgrade. Zo is de behuizing nu van aluminium, is de bekende Motorola-dimple weg en zit er een vingerafdrukscanner voorop het toestel. Overige specificaties als de Snapdragon 430, 3GB RAM, 16GB opslaggeheugen, een 5” Full HD IPS scherm, 2800 mAh verwisselbare (!) accu, dual-sim+sd kaart mogelijkheden. De Moto G5 belooft aardig wat te bieden voor zijn 200 euro. Hoe de telefoon presteert is echter het belangrijkste; vandaar deze review.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Inhoudsopgave.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/motog5-specs.png

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Unboxing.jpg

Motorola straalt graag vrolijkheid uit en dat laten ze ook zien aan het doosje waar de telefoon in geleverd wordt. Het is een knal groene doos, met de het Motorola logo en een vogel, waaronder weer ‘moto g5’ staat geprint. De rechterzijkant is voorzien van een mooie print van bladeren.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar het gaat uiteindelijk om de telefoon zelf.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/box/box-1.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/box/box-3.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/box/box-5.jpg

De inhoud van het doosje is verder niet meer speciaal dan bij een ander toestel:
  • De telefoon zelf
  • Een witte micro-USB kabel
  • De oplader
  • De verwisselbare accu
  • Een gebruikshandleiding
https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/EersteIndruk.jpg

Eenmaal uitgepakt en de G5 in je handen, zal je vooral opvallen hoe solide en goed de telefoon vasthoudt. Door de mooie en stevige aluminium behuizing, niet al te scherpe randen en vooral het, vandaag de dag redelijk compacte formaat, houdt het toestel lekker vast. Ook het gewicht is niet verkeerd; het toestel weegt zo’n 145 gram. Zoals reeds vermeld beschikt de telefoon over een 5” Full HD IPS scherm, waardoor het vooral erg scherp en mooi levendig oogt. Hierover later meer.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-metal.jpg

Aan de voorkant zit logischerwijs ook een front-facing camera, een luidspreker welke zowel fungeert als oorluidspreker tijdens het bellen maar ook als reguliere speaker voor het luisteren naar audio. Deze speaker kan redelijk luid, vervormd niet erg snel in geluid maar zoals we inmiddels gewend zijn van de meeste speakers ontbreekt een van de aller belangrijkste dingen vaak lichtelijk: de lage tonen. Voor mediaconsumptie is er an sich weinig mis mee, maar het is niet een vervanger voor je draadloze speaker :-)

Een ding wat ik mis, en wat ik een opvallende keuze vind, is dat er wederom geen notificatie RGB LED is meegenomen. Vandaag de dag zien we dit heel veel voorkomen en de meerprijs is niet dusdanig hoog om er vanaf te zien. Wellicht uit kostenbesparing toch maar niet meegenomen, wat jammer is omdat het vooral erg handig is. Wel hebben ze de Moto-display functie weer geïntegreerd waardoor het scherm zal aangaan met een erg lage helderheid wanneer je hem oppakt en zo de tijd en, mochten ze er zijn, de notificaties van de app(s) weergeeft.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-focus-moto.jpg

De Moto G5 beschikt dus over een vingerafdrukscanner waardoor je het toestel uit slaapstand kan halen en ontgrendelen zonder hem eerst te moeten ontwaken om vervolgens de pincode/swipe omhoog te moeten uitvoeren. De prestaties van de scanner zijn verassend goed. Het registreren van de vingerafdrukscanner is vlot en gaat zonder veel moeite, evenals het ontgrendelen van de telefoon. Het is dan niet een supersnelle scanner als die van de OnePlus 3(T) of een Huawei P10, maar het is wel een van de snellere – en vooral betrouwbare – vingerafdrukscanner. Iets verderop in de review onder ‘Software’ ga ik nog wat verder in op de mogelijkheden wat betreft software en de scanner, want er zijn een paar toffe features ingebouwd.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-focus-scanner.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-focus-scanner2.jpg

Draai het toestel om en er zal een mooie aluminium behuizing verschijnen. Mijn model is de zilveren versie, omdat ik de zilveren aluminium kleur erg kan waarderen. Het oogt mooi, is mooi donkerder grijs en lijkt vooral vrij bestendig te zijn tegen krassen en viezigheid/vingerafdrukken tot op heden. Ook een tof gegeven is dat de achterkant eraf kan zodat de accu erin/eruit kan, evenals de beide simkaarten en SD-kaart. Dat zien we tegenwoordig nog zelden, dus dat verdient een applausje.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-table.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-nocase.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-battery.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-nobattery.jpg

In eerste instantie lijkt de telefoon te beschikken over 2 camera’s doordat het glazen stuk waar de camera zich in bevindt nogal groot is. Om duidelijk te zijn: de Moto G5 heeft geen 2 camera's. Ook zijn er geen dual-pixels aanwezig, dat is de G5 Plus – welke ik ook zal reviewen wanneer hij verschijnt. Onder de camera zit een LED voor bij de foto’s of als zaklamp, helaas is dat geen dual-tone-led. Ikzelf vind het wel zo zijn charmes hebben, maar ik kan het begrijpen als iemand anders dit ontwerp wat lomp vindt ogen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-focus-cam2.jpg

Omdat het netwerk modem wel een goed bereik moet hebben, is er zoals veel fabrikanten besloten om ook delen van plastic te gebruiken. Hoe Motorola dit echter doet, is weer typisch Motorola; toch anders dan de rest. Aan de boven- en onderkant zitten 2 iets donkerdere grijze plastic vlakken, welke met de rondingen van het toestel meegaan en ook overgaan in de zijkanten van het toestel. Je raadt het dus al: de zijkanten zijn dus niet van aluminium. Dit is jammer, omdat aluminium randen vaak wat steviger zijn. Wel verbetert dit het bereik nogal, dus de keuze is begrijpelijk.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-focus-cam4.jpg

Anno 2017 begint de USB Type-C poort toch wel aardig een standaard te worden, dus zou er voor Motorola geen reden meer hoeven zijn om een micro-USB poort te gebruiken, toch? Dat zou je zeggen, maar toch blijven ze hangen bij de micro-USB poort. Dit is jammer. De ‘One port/cable to rule them all’ gaat dus helaas niet op; je zult de micro-USB poort toch echt moeten gebruiken, al hoewel een micro-USB naar USB Type-C adapter ook een mogelijkheid is. Sprekende over de USB poort, die poort zorgt ervoor dat de 2800 mAh verwisselbare accu wordt opgeladen, wat kan met de bijgeleverde adapter. Motorola haalde eerst nog wel eens fratsen uit dat ze geen adapter mee leverden, maar dat lijkt verleden tijd te zijn.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-focus-charging.jpg

De volume- en aan/uitknoppen bevinden zich aan de rechterkant van het toestel, op een ergonomische plek ook. Iets wat ik zelf erg kan waarderen is dat de aan/uitknop een textuur heeft waardoor je meteen weet dat dat die knop is. Ik heb wat smartphones gehad waarbij dat wel wat anders was. Deze zelfde knoppens zijn tevens ook van aluminium. Ze klikken goed, zitten stevig in de behuizing, zijn niet te laag maar ook niet te hoog, waardoor het eigenlijk prima knoppen zijn.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/device/device-focus-buttons.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Scherm.jpg
De G5 beschikt over een 5” 1080x1920 IPS scherm, waardoor het scherm mooi, kleurrijk en ook behoorlijk scherp is. Helaas nog geen AMOLED, wat vandaag de dag op vrijwel dezelfde prijs zit van als die van een IPS scherm. Het scherm is tevens voorzien van Corning Gorilla Glass 3. Door het wat loggere ontwerp komt de telefoon uit op een screen-to-body ratio van 64,4%. Dat mag en kan dus zeker beter.

Het scherm is tevens vrij goed gekalibreerd; de kleuren zijn niet oververzadigd, wit is niet te blauw maar ook niet te geel. Zoals vermeld in de vorige alinea, beschikt het scherm over een IPS paneel. Deze schermtechnologie beschikt over een backlight, waardoor zwart nog geen puur zwart is maar er altijd een lichte waas aanwezig zal zijn. Het scherm van de Moto G5 beschikt ook over een lichte waas, maar het is wel erg minimaal aanwezig. Dit scherm is een van de betere IPS schermen welke ik in een budget smartphone heb gezien.

De helderheid is niet ontzettend hoog en het kan daardoor wellicht in direct zonlicht wat lastiger zijn om de content op je scherm te zien, maar zal voor de rest over het algemeen voldoen. De kijkhoeken zijn niet spectaculair maar ook niet slecht. Onder zeer scheve hoeken daalt de helderheid, krijgt het scherm wat meer contrast en lijkt de kleurtemperatuur wat te verschuiven richting het geel. Er zijn telefoons die het beter doen, maar niemand kijkt onder zulke extreme kijkhoeken, dus even iets laten zien aan een ander of tezamen een filmpje kijken is geen enkel probleem.

De software geeft tevens mogelijkheid om het kleurprofiel te veranderen. Zo kun je een normale modus kiezen, maar ook een levendige welke de kleuren meer verzadigd doet ogen en het contrast iets omhoog gooit. Ikzelf raad de levendige modus niet aan, omdat het de kleurechtheid niet zozeer bevordert. Het normale profiel is accurater en bovendien lang niet zo verzadigd.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/screen-color.jpg

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Software.jpg
Aangezien de Moto G5 uitgebracht is in 2017, op een Snapdragon processor draait en het afkomstig is van een bedrijf als Motorola (kuch Lenovo), mogen we verwachten dat de telefoon op zijn minst ook op Android Nougat (7.0) draait. Gelukkig is dat dan ook het geval. De telefoon draait op een relatief schone versie van Android 7.0, laatste beveiligingsupdate van Januari met slechts 1 echt meegeleverde app: “Moto”. Deze app kun je acties instellen en instelling van het display.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/about-device.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/about-device2.jpg
Het begin
De installatie van Android is tegenwoordig erg simpel. Je vult wat benodigde gegevens in als je land en taal, verbind met Wi-Fi, logt in op je Google-account en stelt de vingerafdrukscanner in. En vervolgens ben je alweer klaar
Vrije ruimte na installatie
De Moto G5 komt met 16GB opslaggeheugen, iets wat anno 2017 wellicht wat karig is. Wel zo fijn is dat Motorola de mogelijkheid geeft dit uit te breiden een microSD-kaart tot aan 256GB. Sinds Android sinds 6.0 ondersteunt dat je opslaggeheugen ook kunt laten fungeren als systeemgeheugen, zal je niet gauw met problemen komen te zitten.

Eenmaal in Android heb je de beschikking over zo’n 10 GB aan opslagruimte, wat voor sommigen wellicht genoeg is, maar voor de anderen is er dus de mogelijk voor die eerder genoemde microSD-kaart. Bloatware is praktisch niet aanwezig (Tenzij je Google apps daaronder vindt vallen) wat wel zo fijn is.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/free-space.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/homescreen.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/installed-apps.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/installed-apps2.jpg
Vingerprintscanner
Nieuw op de goedkoopste variant in de G-lijn is de vingerafdrukscanner, welke bij de G5 op de voorkant van het toestel. Het is voor een ieder heel persoonlijk, maar de scanner op de voorkant blijft toch mijn voorkeur. Je kunt hem eigenlijk ten aller tijden wel gebruiken en in je handen is het een intuïtieve handeling om hem te gebruiken.

De software mogelijkheden voor de vingerafdrukscanner
Iets wat we inmiddels een aantal keren zijn tegengekomen bij een aantal smartphones van verschillende fabrikanten, is de mogelijkheid om gebaren toe te wijzen aan de scanner. Motorola geeft je in de Moto-app zo de opties om de software navigatiebalk uit te schakelen en volledig te navigeren door Android middels de vingerafdrukscanner. Zo kun je inschakelen dat je naar een vorige pagina gaat door vanaf de scanner naar links te vegen, zorgt naar rechts vegen ervoor dat het ‘Recente apps’ scherm zal verschijnen en wanneer je je vinger 2 seconden op de scanner legt, zal het scherm uitgaan. Langer dan 2 seconden je vinger op de scanner leggen, zorgt ervoor dat de Google Now app geopend wordt.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
De Moto-app: meer gebaren en display mogelijkheden
Twee keer schudden voor zaklamp
Een andere mogelijkheid is om de zaklamp in te schakelen door de telefoon 2 keer schudden. Ikzelf gebruik het niet zo snel, maar voor de geïnteresseerden is het aanwezig en het werkt ook nog eens goed.

Draaien voor Snel vastleggen
Door de telefoon 2 keer een kwartslag heen en terug te bewegen, zal de camera app geopend wordt. Helaas hebben ze nog niet ingebouwd dat de camera dan ook nog daadwerkelijk een foto maakt; iets wat voor mij nog veel waardevoller is en zou zijn. Wie weet integreren ze dit bij een volgende update, want ook dat is mogelijk in de Moto app: de app is een Play Store-app, waardoor Motorola hem apart kan onderhouden.

Veeg om scherm te verkleinen
Waar Samsung er vroeger al mee was begonnen en andere fabrikanten het later pas gingen gebruiken, heeft ook Motorola dit al ingebouwd. Omhoog, naar links of naar rechts vegen op de navigatiebalk zorgt ervoor dat het scherm verkleind wordt zodat je de telefoon nog beter kunt gebruiken als je hem maar met 1 hand kan gebruiken. Goed om te weten is dat dit alleen gebruikt kan worden wanneer je de softwarematige navigatiebalk gebruikt. Handig, nuttig, maar niet voor mij. Wel weer tof dat het ingebouwd is, het is gewoon aan en uit te zetten.

Oppakken om beltoon te stoppen
Door de telefoon op de pakken terwijl er een inkomende oproep bezig is, gaat het geluid uit en zal het toestel alleen nog trillen. Dit is dan wel weer een handige functie, want lang niet iedereen wil altijd die muziek krijgen bij een inkomende oproep.

Omdraaien voor niet storen
Door de telefoon om te draaien, dus op het scherm, zorg je ervoor dat alle geluiden en meldingen die binnenkomen op de telefoon automatisch gedempt worden. Dit is dus enorm handig wanneer je in een ruimte bent waar je even geen meldingen kan krijgen, of je gewoon even heel kort geen meldingen wil hebben. Han-dug.
Dual sim
Ook de Moto G5 heeft mogelijkheid om gebruik te maken van dual-sim, zelfs in combinatie met een microSD-kaart. Om bij deze sloten te komen, zal je eerst de accu eruit moeten halen. Laten we eerlijk zijn: hoe vaak haal je je simkaart(en) er nou uit? Sporadisch, waardoor ik er geen last van heb. Mocht je een van de beide simkaarten niet willen gebruiken, dan is deze ook via de Instellingen uit te zetten.
Helemaal in het begin bij de Android installatie kan je al aangeven welke simkaart gebruik moet maken van de verbindingsgegevens. Mocht je later toch nog wat willen wijzigingen, dan kun je simpelweg de Instellingen in duiken. Je kunt kiezen uit een aantal profielen:
  • Standaard: Zelf bepalen welke simkaart welke taak op zich neemt
  • Automatisch: Kies de beste simkaart voor bellen op basis van het contact dat wordt gebeld
  • Privé en werk: Een simkaart voor werkgerelateerde oproepen gebruiken en de ander voor privé
  • Primar en alternatief: Een simkaart het vaakst gebruiken en de ander alleen wanneer nodig
Ze bieden hiermee dus redelijk wat keuze. Ikzelf wil gewoon zelf bepalen wat ik gebruik, vooral omdat ik bij Simyo nog een jaarcontract heb lopen en alleen het bellen gebruik; Tele2 neemt de data op zich. Waarom? Iets met te laat een contractwijziging doorgeven en een beter aanbod bij Tele2 zien.. :D
Weergave
Onder Weergave, te vinden bij de Instellingen, is dus de eerder genoemde optie te vinden om te kiezen tussen de kleurmodi: Standaard en Levendig. Wederom vermeld ik het, al is het een persoonlijke voorkeur: Voor betere kleurechtheid zal ik de standaard modus aanraden.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/screen-color.jpg

Dubbeltikken om te ontwaken?
Tegenwoordig zien we steeds vaker dat dubbeltikken om te ontwaken wordt meegenomen in de software, zelfs Chinese budget smartphones beginnen het te krijgen. Het had Motorola gesierd om dit ook te integreren, maar dit is helaas niet het geval. Wel kun je dus gebruik maken van de vingerafdrukscanner, wat je al heel wat inspanning bespaard. :P
https://techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png

Dagelijkse ervaringen: like a breeze

De Moto G5 mag dan wel een budget smartphone zijn met een Westerse afkomst, maar dat betekent niet automatisch dat het ook niks is. De G-lijn was vanaf het begin al een die zich moest onderscheiden door vloeiend in gebruik te zijn en de Android-schil zo schoon mogelijk te houden voor een goede ervaring. Dat is dit jaar niet veranderd, de processor mag dan wel niet de allernieuwste en meest krachtige zijn, maar dat zorgt er in ieder geval niet voor dat de telefoon niet goed presteert voor de gebruiker.

Ikzelf heb inmiddels verschillende telefoons getest, waaronder ook een aantal high-end smartphones (iOS en Android). Het is goed en voelt geinig om te zeggen maar de Moto G5 is een van de meest stabiele smartphones die ik ooit heb gehad. De telefoon is werkelijk waar geen één keer blijven hangen, heeft nooit last gehad van gekke haperingen en nooit crashte een app. Apps laden en installeren snel (dankzij Android 7.0), en hoeven tevens niet opnieuw geladen te worden wanneer je ze uit de achtergrond moet ophalen; dit natuurlijk dankzij de 3GB aan werkgeheugen, wat voor een budget telefoon verre van verkeerd is. Ook tof: wij in Nederland krijgen de 3GB variant, terwijl er ook een variant van 2GB aanwezig is. We worden dus eigenlijk wat vertroeteld.

Locaties via GPS
Gebruiken maken van locaties is toch altijd een van de dingen die bij sommige telefoons nog wel eens compleet mis wil gaan. Ik las verbaasde en teleurgestelde reacties toen bekend was dat de Moto G5 niet geleverd wordt met kompas, iets wat de nauwkeurigheid van het navigeren immers verbeterd. Toch zijn er in Android genoeg andere manier om gebruik te maken van navigeren zonder kompas.

Navigeren met de GPS is dan ook geen enkel probleem. De fixes zijn snel, nauwkeurig en zijn gewoon betrouwbaar. Dit is getest tijdens het gebruik maken van openbaar vervoer, fietsen en lopen. Hier is dus weinig mis mee.
Heb je écht een kompas nodig, dan is dat waarschijnlijk erg zuur; hij zit er écht niet in.

Gamen
De Moto G5 maakt gebruik van de Adreno 505 GPU. Dit is niet de meest sterke GPU, maar zal voor velen voldoen tijdens het spelen van games. Bij grafisch zware games wil het dus nog wel eens voorkomen dat de GPU er wat moeite mee heeft, dus als er een optie is om de grafisch instellingen lager te zetten, dan is dat aan te raden. Speel je relatief lichte spellen dan is er weinig aan de hand en doet de Adreno 505 dat zonder echt probleem. Het toestel blijft een Westers budget toestel dus er zijn altijd wat trade-offs en de keuze voor deze soc is er wellicht een.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Benchmarks.jpg
Inmiddels is bekend de Snapdragon 430 in combinatie met de Andreno 505 GPU niet de meest krachtige is, maar dat betekent niet dat de telefoon in dagelijks gebruik niet vooruit te branden. Inmiddels zijn we wel al zover dat de meeste socs geen moeite meer hebben met Android. Juist om deze reden hecht ik niet zeer veel waarde aan benchmarks, maar het toont wel even goed hoe een telefoon Door de Helio X27-soc weet de UMi Z te imponeren in de benchmarks voor Mediatek’s telefoon presteert tegenover een andere telefoon with nothing but just the numbers.

Echte high-end toppers zijn inmiddels al over de 150.000 punten in AnTuTu, een goede mid-ranger tikt bijna de 100.000 aan en een low-end/budget smartphone zal rond de 40-50.000 zitten. En de Moto G5 positioneert zich dan ook in die laatstgenoemde categorie.
Geekbench
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/benchmarks/geekbench.png
Geekbench
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/benchmarks/antutu.png


https://techbrothers.eu/uploads/menu/Camera.jpg
De G5 beschikt in tegenstelling tot de G5 Plus dus maar over 1 rear camera. Deze camera heeft een 12 megapixel sensor met een diafragma van f/2.0 en kan video’s opnemen tot en met 1080p in 30fps. Dit is dan niet een van de grootste diafragma’s in een smartphone, maar voor een budget telefoon is een diafragma van f/2.0 zeker niet mis. Dit betekent dat de camera redelijk wat licht kan oppakken, wat vooral erg gunstig is bij de bekende ‘low light’ omstandigheden – waar camera’s het meeste hun zwakke plekken laten zien.

De voorkant beschikt over een 5 megapixel sensor met een diafragma van f/2.2, waardoor er iets minder licht gevangen kan worden. Deze camera kan video’s op nemen tot en met 1080p in 30 fps.

Motorola levert haar eigen camera app mee welke redelijk wat opties met zich meebrengt. Zo kun je door een swipe van de linkerkant naar rechts een quick-settings schermpje openen voor wat snelle instellingen. Ook kun je HDR aan/uit of op automatisch zetten. Logischerwijs de keuze om over te schakelen naar de voor-camera, videomodus, panorama, professionele modus en ook slow-motion is van de partij.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera-ui/sample1.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera-ui/sample2.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera-ui/sample3.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera-ui/sample4.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera-ui/sample5.jpg

De foto’s zijn klikbaar, zodat ze de ware foto openen in een nieuw tabblad.

Een aantal voorbeelden: non-HDR vs HDR:
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample1.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample1hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample2.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample2hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample3.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample3hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample4.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample4hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample5.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample5hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample6.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample6hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample7.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample7hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample8.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample8hdr.jpg

Overige

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample10.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample11.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample12.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample13.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/sample14.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/samplehdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/thumbs/samplehdr2.jpg

Selfies:

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/thumbs/selfie.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/thumbs/selfie2.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/thumbs/selfie3.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/thumbs/selfie4.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/thumbs/selfie5.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/thumbs/selfie6.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/selfienight.jpg

HDR-selfies: say wut?
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/thumbs/selfiehdr.jpg

Beauty-face: Gewoon niet doen..
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/camera/selfies/thumbs/selfiesmooth.jpg

Selfies overdag zijn prima voor social media en dergelijke en voor de rest niet bijzonder speciaal. In de nacht is er zoals te zien wel ruis aanwezig, dus een selfie-flits modus is dan zeker aan te raden.

Video’s:
De Moto G5 komt met een 13 MP sensor welke tot maximaal 1080p @ 30fps kan filmen, met autofocus natuurlijk. Dat levert de volgende beelden op:

1080p test video


1080p stabilisatie video test


1080p low light HDR video test


1080p low light video test


Allereerst: die stabilisatie! Motorola geeft je de optie om het beeld softwarematig te stabiliseren. De camera zoomt hierbij wat in en gebaseerd op die bewegende randen, corrigeert de software de beelden. Resultaat? Ontzettend stabiele video's, zelfs met de afwezigheid van OIS. Hier kan menig telefoon niet tegenop en de andere fabrikanten mogen wat mij betreft wel voor wat tips naar Motorola gaan.

De video’s ogen niet verkeerd. Wel zijn er wat punten voor verbetering. Zo gaat de camera niet altijd even goed om met plekken die wat donkerder zijn. Dit resulteert dan vooral in wat onderbelichte gebieden. De kleuren zijn wat aan de verzadigde kant maar ogen niet enorm veel af van de werkelijkheid. Scherpte en detail is aanwezig, maar laatstgenoemde zou nog wel wat beter gemogen; detailrijk zijn de video’s niet altijd. De microfoon presteert gemiddeld: mijn stem en omgevingsgeluid oogt wat schel, maar is wel goed te horen en klinkt niet veraf.

Zoals wellicht opgemerkt, is er een optie om te filmen met HDR ingeschakeld. Ontzettend tof dat dit mogelijkheid, omdat camera’s vaak bij mindere lichtomstandigheden wat struikelen, en dat is vooral vaak bij video’s goed zichtbaar. Of die HDR ook echt werk? Zeker weten! Het verschil is erg goed te zien, maar wel valt op te merken dat er een vage waas door het scherm heen gaat bij bewegingen. Alles hieraan duidt op softwarematig een probleempje, dus dit gaat vermoedelijk (en hopelijk) gauw opgelost worden. Wel belooft het erg veel, en in combinatie met die behoorlijk toffe stabilisatie kan het zomaar een toppertje worden.

De focus tijdens het filmen is meer dan prima en gaat gewoon snel, al heeft hij zo nu en dan wat moeite met focussen wanneer je bijvoorbeeld een dun takje wil filmen en er in de achtergrond een auto aanwezig is. Dat verschil tussen objecten uit elkaar houden is soms een struikelpuntje. Wederom is dit iets wat met een software update opgelost kan worden.
De camera: conclusie
Ook bij de Moto G5 lijkt het inschakelen van HDR behoorlijk te helpen. De foto’s zonder HDR zijn gemiddeld en zijn zo nu en dan wat onderbelicht. Wel zijn de kleuren altijd vrij accuraat, maar neemt de onderbelichting wel eens de leiding. HDR ingeschakeld houden, of op automatisch zetten, is dan een grote tip die ik kan geven. De HDR foto’s zien er namelijk erg goed uit. Nergens is eigenlijk onder- en overbelichting aanwezig, kleuren zien er erg mooi uit en de meeste issues worden hierdoor wel opgelost.

Gemaakte foto's tijdens wat mindere lichtomstandigheden zijn eigenlijk een 'mixed bag'. Soms zijn ze scherp en gedetailleerd, soms zit er beweging in de beelden. De sluitertijd lijkt net wat te lang te zijn, waardoor je de camera net wat te stil moet houden - wat soms lastig kan zijn als je even snel een kiekje wil maken. Gebruik maken van de professionele modus zou dit kunnen in dit geval, al hoewel de professionele modus en 'snelle kiekjes' nou niet echt lekker bekt. ;)

Voor een budget toestel presteert de Moto G5, vooral met HDR ingeschakeld dan ook redelijk goed. Minpunten die in het verleden golden, lijken zich wat te verbeteren, wat je overigens ook wel mag verwachten. We zitten immers nu al bij de 5e generatie van de G-lijn en dus mogen we er van uit gaan dat het bedrijf heeft geleerd van eerder gemaakte fouten.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Batterij.jpg
Een 5” telefoon, veel fabrikanten kiezen er niet meer voor. Waarom? Men houdt van grote schermen naar het schijnt, maar ook is een van de oorzaken – volgens de fabrikanten – dat ze er niet een accu in kunnen verwerken die groot genoeg is. De Moto G5 moet het dan ook met ‘slechts’ 2800 mAh doen, daar veel andere smartphones al dik in de 3000 zitten met uitzonderingen daar gelaten.

De soc is dus niet heel nieuw, het scherm is dan wel wat kleiner dan andere telefoons maar beschikt deze wel over aardig wat pixels: 1080 maal 1920 pixels namelijk. :’) De Moto G telefoons doen het wat betreft accu eigenlijk nooit verkeerd, maar dit komt vooral vaak door de low-end hardware. De hardware vraagt minder en de doelgroep van de Moto G-lijn is dan ook niet zozeer de grootgebruiker, maar veelal de gebruiker die gewoon een fatsoenlijke telefoon wil hebben die de meeste dingen wel kan zónder dat ze er ‘ff 500 euro voor neer moeten leggen.

OK, genoeg getypt, terug naar de batterijduur. Ik positioneer mijn gebruik meer onder de wat zwaardere gebruikers, dus als je de telefoon minder gebruikt, is de accuduur logischerwijs ook beter.

Mijn dagen zien er als volgt uit:
  • Ik gebruik voor een grootste gedeelte van de dag WiFi, maar met 4G wissel ik wel eens af als ik merk dat de connectie wat minder is. Op school is de telefoon vaak verbonden met WhatsApp Web, met een gemiddelde van zo’n 4/5 uur.
  • 4G gebruik ik zo’n 4 uur per dag
  • Locaties staat vaak aan, vaak op Grote nauwkeurigheid.
  • Bluetooth gebruik ik sporadisch
  • Schermhelderheid is flexibel: soms 100%, meestal is het rond de 75%
  • Minimaal 2 uur per dag browsen, vaak wel richting de 3 a 4 wanneer de accu dat toelaat
  • Ik maak gebruik van applicaties als WhatsApp, Chrome, Instagram, Facebook, YouTube, Flamingo (twitter client). Ook de camera is niet te vergeten.
We zien de afgelopen tijd een minimale verandering in het gemiddelde van de accuduur. Deze schommelt veelal tussen de 4 en 5 uur, met hier een daar smartphones die daar écht een stapje bovenop doen. In eerste instantie was ik wat teleurgesteld met de accuduur van de Moto G5, maar dit herstelde zich na dag 4 toch wel wat. Ik raad je dus aan je oordeel pas te geven na zo’n 4 a 5 dagen, want eerst was de accuduur wat matig anno 2017 met dergelijke hardware en dit veranderde uiteindelijk naar een prima prestatie qua accuduur, waarbij ik nog wel wat meer rek ga verwachten.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/day4.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/day4-2.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/day1.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/day1-2.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/day2.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/day2-2.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/day3-2.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/day3.jpg

De stand-by blijkt zeer goed te zijn. Gaan slapen met de batterij op de 100% en zo'n 8 uur later wakker worden met 99% is een van de paar resultaten. Een andere test gaf slechts een drain van 2%. Die stand-by is dus niks mis mee.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Opladen.jpg

De telefoon maakt dan wel gebruik van een soc die Qualcomm’s Quick Charge 3.0 ondersteunt, toch levert Motorola helaas niet een adapter mee die dat ondersteunt. Dit betekent dat je vastzit met een traditionele adapter die 5V/2A geeft. Zo’n beslissing is jammer, want snel opladen wordt steeds meer een ding, al is dat bij de Moto G doelgroep wellicht iets minder aanwezig. Toch blijf ik het jammer vinden. Door deze lader duurt het ook iets langer dan een aantal smartphones, maar nog steeds is het niet zeer slecht.

Begin percentageNa 15 minutenNa een half uurNa een uurVolledig vol na
1%9%19%43%2 uur en 21 minuten


https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/battery/battery-charging.png

De telefoon even snel 30 minuten aan de meegeleverde lader leggen geeft je dus niet 50% erbij, dus het is goed om daar even rekening mee te houden. Een meegeleverde adapter die de telefoon sneller had opgeladen was geen luxe geweest, de meerprijs is niet gigantisch maar het verschil is wel degelijk aanwezig. Gemiste kans dus kunnen we stellen.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Verbindingen.jpg
Bereikbaarheid en bellen
Bellen, bellen! Ja ja, ach so. Bellen doen we nog steeds, na al die lange jaren. Bereikbaarheid is dan wel zo fijn. De Moto G5 doet daar ook gewoon aan, bereikbaar zijn. :D

Ik heb weinig hinder mogen ondervinden tijdens het bellen. Verbindingen waren snel gelegd, men kon mij goed horen – op zowel normale modus als tijdens handsfree.

Doordat de telefoon slechts 1 speaker heeft, welke ook fungeert als oorspeaker, komt het geluid ook echt uit die speaker. Het is dus goed om daar rekening mee te houden tijdens het bellen en je de telefoon bijvoorbeeld niet op het scherm neerlegt tijdens het handsfree bellen. De speaker kan tijdens het bellen tevens luid genoeg om de andere kant altijd wel te blijven verstaan, tenzij diegene van mompelen houdt of graag onverstaanbaar met zichzelf praat..
https://techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Browzing and speeding on the web
WiFi
De Moto G5 maakt verbinding met WiFi via 802.11 a/b/g/n, en ja ja, ook gewoon dual-band.

Een speedtest op 2,4 GHz WiFi geeft het volgende resultaat:
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/speedtest-wifi.jpg

Wij hebben een simpel 40/4 abonnement en daar heeft de Moto G5 natuurlijk geen moeite mee. Helaas krijg ik het niet voor elkaar om 5GHz werkende te krijgen in huis, dus dat kan ik helaas niet testen. Waarschijnlijk zal dit de verbinding, zoals het hoort, verbeteren op kortere afstanden.

3G en 4G
Ikzelf maak gebruik van het Tele2 netwerk voor internetten. Gezien ik met dual-sim werk, maak ik voor de oproepen en sms’jes gebruik van het KPN netwerk, en voor de mobiele gegevens (4G) van het Tele2-netwerk. De Moto G5 geeft mij op de meeste locaties gewoon goede 4G verbinding, maar in erg kleine dorpen of zeer afgelegen plekken zou dat nog kunnen terugschieten naar de 3G, wat dan vooral te wijten is aan de provider zelf.

Mijn mobiele abonnement heeft een maximale downloadsnelheid van maarliefst 225Mbit/s. Wel woon ik in een omgeving waar de maximale snelheid nog verhoogd moet worden. Een snelle 4G Speedtest levert dan ook het volgende resultaat:

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/motorola/motog5/software/speedtest-4g.jpg

Bluetooth
De meest recente versie van Bluetooth is meegenomen; Bluetooth 4.2 Bluetooth werkt zoals je het mag verwachten, hier is niks op aan te merken. Verbinden gaat snel - als in een enkele seconden, de verbinding blijft constant alsmede het bereik en de accuduur lijdt er niet erg tot amper onder.

NFC: Waar bent gij?
Inmiddels krijgt NFC een soort van inburgering hier in het land des Holland, maar Motorola wacht nog even met haar inburgeringscursus voor de Moto G, wat erg jammer is. Draadloos betalen gaat hem dus niet worden, evenals NFC-tags gebruiken en dergelijke. Helaas gaat het toestel dus niet volledig mee richting de toekomst, terwijl de achterkant van het toestel (wanneer hij eraf is) duidelijk laat zien dat er gemakkelijk NFC ingebouwd had kunnen worden. Shame on you, Motorola.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Conclusie.jpg

De inmiddels 5e generatie van de Motorola Moto G-lijn mag dan geen baanbrekende prestaties leveren, maar is er voor de gebruiker die een smartphone zoekt die gewoonweg goed werkt, vrij rap in gebruik is, vrijwel de meest recente software draait, wat compacter in de hand is of misschien wel omdat het toestel een verwisselbare batterij heeft. De camera is een vrij oké ding, schiet best wel aardig plaatjes overdag - vooral met HDR ingeschakeld - alleen lijkt het moeite te hebben in het donker. Er ontstaat ruis en beweging. Wel kan je ook niet teveel gaan verwachten voor de 200 euro, dus een vergelijking met een veel duurdere Galaxy S7 gaat simpelweg niet op. Voor het geld mag je niet klagen.

Als consument met een budget van maximaal 200 euro is de Moto G5 dus zeker weten een toestel dat ik kan aanraden. Een toestel zonder gezeik, met fatsoenlijke prestaties, een solide behuizing, aardige camera en prima accuduur, verwisselbare accu + dual sim én microSD slot. Oftewel: veel waar voor het geld maar wel punten voor verbetering en dus een 4/5

Waardeer je deze review, zou je meer willen zien en wil je dit ergens kwijt? Stem dan op mij door op het plaatje hieronder te klikken en een reactie achter te laten in het desbetreffende topic.. Iedere stem waardeer ik enorm! :)
https://i.imgur.com/UQfiOHy.png

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Dank.jpg

Heel erg bedankt voor het lezen van de review mocht je alles gelezen hebben. Mocht er nog iets zijn dat je mist, laat het me weten! Ik zal het proberen toe te voegen, en waar nodig/mogelijk proberen te testen

In geval van spelfouten e.d. zou ik het waarderen om deze via een PB te melden.

Heb jij ook een Motorola Moto G5 (3GB ram) Grijs?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (58)

Wijzig sortering
Super review! Ik overweeg hem aan te schaffen. Wat vind je van de microfoonkwaliteit bij opnemen van frontcam video's? Van de fotokwaliteit ben ik inmiddels overtuigd, maar ik vind de microfoon's ook belangrijk.

Een dikke plus 3!

Ps. Je review heeft me overtuigd er één aan te schaffen :). Nu nog ff kijken waar :p

[Reactie gewijzigd door Joel22 op 21 maart 2017 10:36]

Dankjewel! :)

Microfoon is niet erg spannend, maar vond ik op zich niet een zware tegenvaller. Ik hoop dat het toestel je gaat bevallen! :)
Bedankt voor de prima revieuw.
Weer je zo of erbij de Moto G5 plus wel een snellader zit
Zit nl te twijfelen tussen de Moto G5 en de G5 plus.
En is de Moto G5 beter dan de Samsung J5 2016.
Bedankt voor je antwoordt
Any time! :)

Als het goed is zit er een snellader bij de G5 Plus. En ja zeker, de G5 Plus is een flink stuk beter dan de J5. Niet alleen de soc is beter, maar ook de camera van de Moto G5 Plus schijnt behoorlijk goed te zijn dankzij de sensor (zelfde als de Galaxy S7 Edge) en hoge aperture.
Dank voor de reactie, maar is de moto G5 ook beter dan de Samsung J5,
Oeps, ik was vergeten reageren. Excuus!

De Moto G5 is inderdaad ook beter dan de Samsung Galaxy J5. De J5 heeft een lagere resolutie scherm, minder RAM, een oude Android-versie, minder opslagruimte en een tragere processor.

De Moto G5 is nu op moment van schrijven slechts ¤193, wat het een erg goede deal maakt. ;)
Mooie review! Wel 2 opmerkingen over de G5 Plus:
de Moto G5 heeft geen 2 camera’s, dat is de G5 Plus
De G5 Plus heeft ook maar 1 camera, maar wel met een beeldsensor die overeenkomt met die van de Samsung S7.
De G5 Plus beschikt ook over een maar dan op de achterkant.
Ook bij de G5 Plus zit de vingerafdrukscanner aan de voorkant! (tekst stiekem gekopieerd van de G4 Plus? ;) )

[Reactie gewijzigd door Robino op 21 maart 2017 10:52]

Thanks voor je comment! Ik bedoelde dual-pixels. Dat pas ik dus eventjes aan.

Vingerafdrukscanner weet ik niet waar het fout ging, ik was er waarschijnlijk niet helemaal bij. Dank voor de oplettendheid. :D
Top review! Klasse, wat een werk. d:)b
Thanks, Jolke! Ik ben heel blij met het resultaat, ikzelf vind het mijn beste tot nu toe. :)
Bah Amstel,

Mooie review, ik heb na het inleveren van werktelefoon nu weer mijn Moto G (1e generatie). Hoewel deze nu nog prima werkt, mis ik soms wat snelheid en de foto's zijn belabbert. Ik ben geen budget-telefoon fotograaf, maar schiet graag kiekjes van de biertjes die ik incheck in Untappd. Voor dit bedrag mag na 4 of 5 jaar wel een update in mijn zak schuiven.

Zal deze denk ik binnenkort gaan bestellen, bedankt voor de review!
Ben het ermee eens Gopher, Amstel is niet mijn favoriet.. Maar ja, als er niks anders is op dat moment, dan maar dat. Anders helemaal geen bier; dat kan ook niet hè :D

De Moto G (1e gen) is inderdaad niet een toestel dat je moet nemen voor zijn camera. De G5 is een zeer waardige opvolger. Dat is dan qua snelheid, camera maar ook zeker door het scherm en de vingerafdrukscanner.

Thanks voor je compliment! :)
Ik heb de Plus ge-pre orderd toch omdat de grootte niet veel verschilt en voor 80 euro meer toch ook wel wat coole features heeft.

Volgens Bol.com heb ik 'm eind volgende week *fingers crossed*
Erg nice! Ikzelf ga hem ook pre-orderen om beide telefoons te kunnen vergelijken met elkaar. Verwacht daar dus ook een review van :D

Ik had inderdaad gezien dat bol.com vlot kan leveren; nu hopen dat Coolblue haar verwachte leverdatum nog aanpast. :)
Mooi review was ik al langere tijd naar op zoek. Bedankt voor dit mooie stuk :) Ik zal nog even een stem uitbrengen en je een pb doen.
Thanks voor je compliment en je stem! :D Hopelijk heeft de review je wat geholpen.
Goede review! Duidelijk, uitgebreid top!

Ik weet niet of het bekend bij je is, maar Motorola is sinds 2014 eigendom van Lenovo en inmiddels zijn de ontwikkelteams van beide samengevoegd.

Motorola is dus effectief een chinees bedrijf en de moto G van Chinese afkomst ;)

Maar goed klein detail terzijde, topwerk geleverd kerel!
Jij bedankt voor je comment! :D

Is inderdaad bekend bij me, de telefoondivisie valt onder Lenovo, de rest niet. Ik ga even wat navraag doen bij Lenovo en zal het dan aanpassen in de review!

Nogmaals bedankt, fijn dat het gewaardeerd wordt. :*)
zou dit toestel een beter of gelijkwaardig toestel zijn tov de Nexus 5 die alweer wat jaartjes oud is?
qua prijs lijkt mij dit een leuk toestel.
Ze lijken wel aardig op elkaar qua prestaties, ja. Ik weet niet wat je vooral met je toestel doet?

De camera gaat naar wat ik vermoed een stukje beter zijn en ik verwacht eerlijk gezegd ook dat het toestel zelf ook veel vlotter aan zal voelen, oh én de vingerafdrukscanner gaat een mooie aanwinst zijn. Zeker een leuke opvolger wat mij betreft. :)

[Reactie gewijzigd door Danny.G op 23 maart 2017 16:21]

Motorola levert zijn telefoons helemaal niet uit met Stock Android. Een hardnekkig misverstand wat helaas door de jaren heen nog steeds door diverse tweakers regelmatig geroeptoeterd wordt. Het uiterlijk is bijna stock android maar ondertussen draaien er wel diverse Motorola services op de achtergrond, waarvan een aantal dubieuze. Bij de Moto G3 waren er dat tussen de 5 en 10. Zou Google in zijn stock android zoveel Motorola procesjes laten draaien denk je?
Nou, dat kan ook op een andere toon. ;)

Ik heb 'bijna' er voor gezet, dan is het ook duidelijk voor de mensen die er commentaar op willen leveren. Het is inmiddels vrij algemeen bekend wat we bedoelen met bijna stock Android, niet? Een 10 tal processen meer of een meegeleverde app meer doet het verschil niet, de gehele skin veranderen wel.

Tevens, dat 'misverstand' bevindt zich niet alleen hier op Tweakers hoor. Vrijwel iedere consument, en zelfs techliefhebber refereert naar stock Android terwijl we natuurlijk niet écht stock Android bedoelen, maar een zo schoon mogelijke versie van Android.

[Reactie gewijzigd door Danny.G op 23 maart 2017 20:20]

Sorry voor de toon, maar ik irriteer me hier al een tijdje aan. Het is een soort fake news. En dat scheve beeld wordt helaas door Tweakers maar dus ook door dit soort reviews bevestigt.

[Reactie gewijzigd door chevsureti op 4 april 2017 20:06]

'Met de hete adem van de Chinezen in de nek van Motorola ...'
Wat? :? Motorola cq. Lenovo is Chinees.
Motorola is niet Chinees, niet zo zwart wit in ieder geval. Het is een Amerikaans bedrijf dat Amerikaanse ouders heeft, maar haar passie voor telefoons is geadopteerd door een Chinese moeder. Om het nog duidelijker te maken, hier een reactie van Lenovo zelf toen ik hen de vraag stelde: Klik.

[Reactie gewijzigd door Danny.G op 23 maart 2017 20:18]

Yeah right 8-)
Motorola Mobile is door Google verkocht aan Lenovo. Uit de wiki: "On January 29, 2014, Google announced it would, pending regulatory approval, sell Motorola Mobility to the Chinese technology firm Lenovo for US$2.91 billion in a cash-and-stock deal, seeing the sale of $750 million in Lenovo shares to Google."

Motorola mobieltjes zijn net zo Amerikaans als Philips TV's Nederlands zijn.

[Reactie gewijzigd door chevsureti op 4 april 2017 19:50]

Ah je bedoelt dat PNG-tje van een knipseltje van een conversatie met een vermeende Lenovo medewerker? Sorry, mijn fout. Ik heb dit knipseltje helemaal verkeerd ingeschat.
Zo is de ham van de Boni echt ambachtelijk! En de Mitsubishi Outlander een milieuvriendelijke auto!

[Reactie gewijzigd door chevsureti op 4 april 2017 20:04]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*